標題: 解放軍輕兵器及"中華神盾" [打印本頁]

作者: nishi    時間: 1-5-2012 14:04     標題: 解放軍輕兵器及"中華神盾"

難得朋友拿到了解放軍導彈漁政船171開放日的票就去看看
對軍艦興趣不大的我幸好在那邊也看到比較有興趣的輕兵器~
特戰隊的隊員也很有善地解釋槍械的特性和用法呢~

圖片附件: [在場大部份特戰隊員也拿著的95式步槍] DSC_0032.jpg (1-5-2012 14:04, 99.97 KB) / 該附件被下載次數 152

圖片附件: [解放軍的手槍, 他們說牌子放錯了, 應該是微聲手槍來] DSC_0036.jpg (1-5-2012 14:04, 112.67 KB) / 該附件被下載次數 154

圖片附件: [微聲衝鋒槍, 兵大哥很有善地解釋如何把滅音器拆下來 (原來在手提把前準星下的按制按下去才能扭出 ...] DSC_0037.jpg (1-5-2012 14:05, 129.81 KB) / 該附件被下載次數 160

圖片附件: [微音衝鋒槍特寫, BOLT是可以給市民拉動的, 比手槍的鬆很多] DSC_0040.jpg (1-5-2012 14:06, 101.46 KB) / 該附件被下載次數 135

圖片附件: [95式班機, 拿上手很重啊, 而且BULLPUP使用彈鼓還挺不舒服的] DSC_0041.jpg (1-5-2012 14:07, 127.17 KB) / 該附件被下載次數 155

圖片附件: [88式狙擊槍] DSC_0042.jpg (1-5-2012 14:07, 127.51 KB) / 該附件被下載次數 149

圖片附件: [85式狙擊步槍, 基本上就是大家熟悉的SVD了, 之前把玩過RS的SVD, 和這把很真鐵像得很, 值得讚一下RS] DSC_0043.jpg (1-5-2012 14:08, 128.22 KB) / 該附件被下載次數 156

圖片附件: [SV..不, 85式的瞄準鏡特寫, 細心看上面的字是中文來!] DSC_0044.jpg (1-5-2012 14:09, 100.34 KB) / 該附件被下載次數 140

圖片附件: [87式手提榴彈, 感覺比美軍的M32更易換彈~] DSC_0047.jpg (1-5-2012 14:09, 122.19 KB) / 該附件被下載次數 146

圖片附件: [中國的大口徑狙擊槍, 12.7MM的, 兵大哥說可以打1500米 (看來.50 BMG還是稍勝一籌)] DSC_0054.jpg (1-5-2012 14:11, 128.05 KB) / 該附件被下載次數 132

圖片附件: [艦上人員都拿著的95B步槍, 槍咀裝了個類似AK74SU的火帽, 感覺怪怪的] DSC_0066.jpg (1-5-2012 14:11, 79.73 KB) / 該附件被下載次數 145

作者: nishi    時間: 1-5-2012 14:17

也來點重頭戲, 中國重型載機導彈漁政船171號[海口號]和漁政船571號[運城號]

圖片附件: [171號上的直九, 仔細看的話座子上的是竹墊子, 很有中國特色!] DSC_0200.jpg (1-5-2012 14:17, 76.03 KB) / 該附件被下載次數 131

圖片附件: [中華神盾全相] DSC_0259.jpg (1-5-2012 14:17, 63.8 KB) / 該附件被下載次數 147

圖片附件: [運城艦上的前艦橋和甲板] DSC_0104.jpg (1-5-2012 14:18, 98.53 KB) / 該附件被下載次數 139

圖片附件: [運城艦上的火箭發射器, 小孩最喜歡這個的了, 都要把頭放進去看看!] DSC_0094.jpg (1-5-2012 14:18, 96.69 KB) / 該附件被下載次數 126

圖片附件: [中華神盾艦橋, 兩塊相位列陣雷彈可見, 還有俄制式的導彈井] DSC_0156.jpg (1-5-2012 14:19, 123.52 KB) / 該附件被下載次數 138

圖片附件: [中華神盾上的CIWS炮] DSC_0198.jpg (1-5-2012 14:19, 50.28 KB) / 該附件被下載次數 142

圖片附件: [朋友說, 女兵的正確名稱, 是PLMM] DSC_0267.jpg (1-5-2012 14:20, 68.49 KB) / 該附件被下載次數 144

作者: EIN    時間: 1-5-2012 14:20

其實漁政船同普通軍艦(即係驅逐艦/巡防艦)分別大唔大....一向都想問呢個問題好耐 ,兩者性質上有咩分別
作者: nishi    時間: 1-5-2012 14:21

引用:
原帖由 EIN 於 1-5-2012 14:20 發表
其實漁政船同普通軍艦(即係驅逐艦/巡防艦)分別大唔大....一向都想問呢個問題好耐 ,兩者性質上有咩分別
其實只係諷刺緊咋~
呢兩隻真係軍艦黎架~
海口號正式既定位係導彈驅逐艦, 運城係護衛艦~
作者: fai84    時間: 1-5-2012 14:26

所謂中華神盾同美國神盾差太遠
作者: 061084    時間: 1-5-2012 14:26

見到2位小妹妹真係好可愛
作者: EIN    時間: 1-5-2012 14:28

引用:
原帖由 nishi 於 1-5-2012 14:21 發表

其實只係諷刺緊咋~
呢兩隻真係軍艦黎架~
海口號正式既定位係導彈驅逐艦, 運城係護衛艦~
咁點解當有主權爭議,要派架漁政船而唔係派架軍艦?其實佢性質上係咪好似美國海岸防衛隊咁?
作者: nishi    時間: 1-5-2012 14:30

引用:
原帖由 EIN 於 1-5-2012 14:28 發表

咁點解當有主權爭議,要派架漁政船而唔係派架軍艦?其實佢性質上係咪好似美國海岸防衛隊咁?
呢層唔太清楚, 可能派架軍艦出黎太挑釁掛
作者: nishi    時間: 1-5-2012 14:31

引用:
原帖由 061084 於 1-5-2012 14:26 發表
見到2位小妹妹真係好可愛
D小朋友真係特別鐘意果舊野...
每次行過都會有小朋友裝個頭入去...跟手大叫

圖片附件: DSC_0116.jpg (1-5-2012 14:31, 100.13 KB) / 該附件被下載次數 106

作者: fai84    時間: 1-5-2012 14:43     標題: 回覆 8# 的帖子

魚政同海防,都係將事件以民間層面解決
如果出軍艦等於準備開戰
作者: Tango1997    時間: 1-5-2012 14:46

禾想DIY碌微衡好耐。。。。
作者: nishi    時間: 1-5-2012 14:54

引用:
原帖由 tango1997 於 1-5-2012 14:46 發表
禾想DIY碌微衡好耐。。。。
去吧去吧,以TANGO兄既實力點會DIY唔到
作者: nishi    時間: 1-5-2012 15:03

來點重口味的改圖...

圖片附件: DSC_02522.jpg (1-5-2012 15:03, 51.33 KB) / 該附件被下載次數 114

圖片附件: DSC_026222.jpg (1-5-2012 15:05, 42.41 KB) / 該附件被下載次數 118

圖片附件: CSC_02712.jpg (1-5-2012 15:06, 94.02 KB) / 該附件被下載次數 125

作者: tango10    時間: 1-5-2012 21:16

點解要用憲兵, 同埋頂盔同台仔既一樣咁款?
作者: nishi    時間: 1-5-2012 21:29

引用:
原帖由 tango10 於 1-5-2012 21:16 發表
點解要用憲兵, 同埋頂盔同台仔既一樣咁款?
兩位MP姐姐似乎只係路過...頂盔就不要問了我也不知道XD
作者: Lolanto    時間: 2-5-2012 02:32

支微衝巧靚仔喎
作者: tango10    時間: 2-5-2012 16:04

引用:
原帖由 nishi 於 1-5-2012 21:29 發表

兩位MP姐姐似乎只係路過...頂盔就不要問了我也不知道XD
我今日見到有糾察又有憲兵, 於是捉住佢地問究竟憲兵同糾察有咩分別, 佢意思是軍隊只有糾察, 但因為在香港駐軍關係, 所以叫憲兵!

圖片附件: IMG_0251.JPG (2-5-2012 16:04, 44.23 KB) / 該附件被下載次數 117

作者: tango10    時間: 2-5-2012 16:05

好高大的憲兵!

圖片附件: IMG_0248.JPG (2-5-2012 16:05, 35.43 KB) / 該附件被下載次數 103

作者: Tango1997    時間: 2-5-2012 17:53

佢仍然係咁好身材

上年軍地軍營S身型...不過相頭就

圖片附件: 20120501_57671d7740230b102996udePLintcLZM.jpg (2-5-2012 17:53, 68.66 KB) / 該附件被下載次數 115

圖片附件: IMG_1185.JPG (2-5-2012 17:53, 144.88 KB) / 該附件被下載次數 108

圖片附件: IMG_1186.JPG (2-5-2012 17:53, 120.98 KB) / 該附件被下載次數 96

作者: kimkileo    時間: 2-5-2012 20:46

引用:

類似,但我國漁政上武裝就
作者: nishi    時間: 2-5-2012 21:03

引用:
原帖由 tango10 於 2-5-2012 16:04 發表

我今日見到有糾察又有憲兵, 於是捉住佢地問究竟憲兵同糾察有咩分別, 佢意思是軍隊只有糾察, 但因為在香港駐軍關係, 所以叫憲兵!
我都影左D糾察大佬...(45度影埋去架~)
仲有特戰隊既大姐(聽前面班友講佢係女隊員),似乎佢都有聽呀SANTI勞教佢45度影相WOR~

圖片附件: DSC_0141.jpg (2-5-2012 21:03, 100.35 KB) / 該附件被下載次數 98

圖片附件: DSC_0034.jpg (2-5-2012 21:03, 100.49 KB) / 該附件被下載次數 102

作者: tango10    時間: 2-5-2012 21:14

引用:
原帖由 nishi 於 2-5-2012 21:03 發表

我都影左D糾察大佬...(45度影埋去架~)
仲有特戰隊既大姐(聽前面班友講佢係女隊員),似乎佢都有聽呀SANTI勞教佢45度影相WOR~
我見佢地條胸帶是海軍陸戰隊,唔知同唔同戰隊?
作者: nishi    時間: 2-5-2012 21:17

引用:
原帖由 tango10 於 2-5-2012 21:14 發表

我見佢地條胸帶是海軍陸戰隊,唔知同唔同戰隊?
班特戰隊(連埋後面帶CAP帽果班)應該係附屬係隻艦上面既陸戰隊隊員吧...
糾察是海軍的人,應該所屬不同~
作者: tango10    時間: 2-5-2012 21:22

我見佢地都曬到好乾, 艦上生活唔容易!
作者: aizikovitz    時間: 2-5-2012 22:24

引用:
原帖由 EIN 於 1-5-2012 14:20 發表
漁政講得難聽即係香港既海事處
作者: aizikovitz    時間: 2-5-2012 22:35

引用:

因為某條國際ONJ法例一個地方由某國家擁有/估據達50年果達地方就係佢的
而漁政船因為船上冇任何武器 而且係用作監視海上用途 但戰艦上有乜同埋同黎做乜都唔洗講喇
如果一個國家用一隻有武器既戰艦對另一個國家手無縛雞之力既監察船開槍你估果個國家會點做?等同軍人對平民開槍一樣 當然打佢鑊金
而派出去同菲佬軍艦對峙無非係為左引菲佬開槍 對方開完槍中國咪快活過神仙咪派兵打佢鑊金囉 而依家就黎滿50年菲佬壓力爆煲開槍都係遲早既事
中國要打實夠佢打嫁 但你知美國佬永遠搞事 中國無喇喇開槍緊係唔掂當 但人地開槍就 派兵都有藉口
漁政船講得難聽就係炮灰 好聽就係香港海事處

另外講多樣 依家中國係公海同菲律賓玩得好過癮 船有分大細 法拉利有分快慢 中國依家專搵啲高航節既船開盡TURBO係菲船側邊駛過 大船既浪花當然勁 一下駃過當然...一下淺晒過去
作者: aizikovitz    時間: 2-5-2012 22:38

如果有師兄去左5月1下午果場應該會見到堆陸軍
見到既心中應該有樣野彈左出黎
中國陸軍真係全部好似鄉下出黎 連少校都係
但係海軍呢 起碼城市人 但丫頭就戴眼鏡...點解?(因為係大學讀專科囉
作者: tango10    時間: 2-5-2012 22:55

引用:
原帖由 aizikovitz 於 2-5-2012 22:38 發表
但係海軍呢 起碼城市人 但丫頭就戴眼鏡...點解?(因為係大學讀專科囉
呢個真是無得假! 成條船無論硬件, 軟件, 管理都是現代科學的精華, 全都是需要按制文化的知青專材!
作者: nishi    時間: 2-5-2012 22:56

引用:
原帖由 aizikovitz 於 2-5-2012 22:38 發表
我淨係去左上午果PART
陸軍就淨係見到個拍片既通訊兵
不過感覺上個個海軍兵睇落都醒醒目目咁,
呢點都有D意外~
作者: fai84    時間: 2-5-2012 23:04     標題: 回覆 28# 的帖子

俄式系統
作者: nishi    時間: 2-5-2012 23:14

引用:
原帖由 fai84 於 2-5-2012 23:04 發表
俄式系統
使用同開發冇咩關係既
就算直DUP俄式系統過黎,開發果PART可能唔洗點做,
但係實際使用隻船艦本身班人既知識要求應該比較高
作者: fai84    時間: 2-5-2012 23:26     標題: 回覆 31# 的帖子

問題係隻船用神盾個名...........
仲有俄式系統自閉, 聯網能力低, 左輪式發射井......
作者: tango10    時間: 2-5-2012 23:40

引用:
原帖由 fai84 於 2-5-2012 23:26 發表
咁呢個會唔會比較新啲?

圖片附件: IMG_0280.JPG (2-5-2012 23:40, 67.88 KB) / 該附件被下載次數 98

作者: nishi    時間: 2-5-2012 23:43

引用:
原帖由 fai84 於 2-5-2012 23:26 發表
神盾呢個名係外界改既姐...
中國一直都只係話同神盾系統效能差唔多既相控列陣雷達系統
作者: fai84    時間: 2-5-2012 23:54     標題: 回覆 33# 的帖子

似樣d, 但仲有
綜合作戰管制系統
仲有數據鏈....
當年法國賣既最多去到link 11a/b, 但係又連唔到俄式射控度..........
而全俄式比link11 更低........
仲有俄式雷達....size大, 重量大, input大, 但係效能低.......
作者: aizikovitz    時間: 3-5-2012 09:26

用神盾係因為性能上同美國既神盾級相若
而171同571上既垂直彈導導彈係俄羅斯既原有導彈改良為可以垂直彈射
而船身主炮就係法國既野再改良
頂頂個機槍都係係荷蘭到屈番黎 點解?咪就係因為佢對台售武 而中國就話你冇理由賣比佢嫁WO 就係咁樣得出一枝每分鐘4200發既機槍(後期打攔截唔到既導彈用
而佢個炮更加改良到激光同雷達瞄準
四個相控陣雷達更加唔洗講 F-22都冇地方避

其實中國真係好醒 雖然話佢係用外國技術 但係佢真係洗少好多錢又研發到更加好既野 未曾唔係一件好事
遲啲有國產F22睇嫁喇 技術都係美國佬F22到改良出黎嫁(熟中國軍事既人應該會知點解會有架美國佬既F22比佢改
作者: aizikovitz    時間: 3-5-2012 09:28

引用:
原帖由 nishi 於 2-5-2012 23:43 發表

神盾呢個名係外界改既姐...
中國一直都只係話同神盾系統效能差唔多既相控列陣雷達系統
知到既人肯定唔知咁少野喇 隻野分分鐘可以超越西方神盾級...
作者: fai84    時間: 3-5-2012 11:38     標題: 回覆 36# 的帖子

曲線?
作者: nishi    時間: 4-5-2012 01:11

引用:
原帖由 fai84 於 3-5-2012 11:38 發表
曲線?
唔理係咪曲線啦
不過中國用呢種低成本既方法去做到人地晒勁多錢先開發到既野,其實都幾厲害
雖然係道德上認唔認同呢種方式就係另外一回事了
作者: fai84    時間: 4-5-2012 02:29     標題: 回覆 39# 的帖子

"低成本既方法去做到人地晒勁多錢先開發到既野"
m1a2 條炮管,大家都有高精度車床,美國佬都要同德國買,更何況大陸連高精度車床都做唔好,真係想抄就抄到?大陸買親都萬國牌單係整合已經難,仲要超越人地正貨?
回到神盾問題
用神盾係因為性能上同美國既神盾級相若
而171同571上既垂直彈導導彈係俄羅斯既原有導彈改良為可以垂直彈射(俄羅斯用既係冷發射,大陸用熱發射,估計技術黎自法國佬試驗型技術, 而紅旗16本身來自蘇聯,而大陸抄俄佬大概只70%水平左右(以之前抄野既水平去計)
而船身主炮就係法國既野再改良
頂頂個機槍都係係荷蘭到屈番黎 點解?咪就係因為佢對台售武 而中國就話你冇理由賣比佢嫁WO 就係咁樣得出一枝每分鐘4200發既機槍(後期打攔截唔到既導彈用
而佢個炮更加改良到激光同雷達瞄準(有d野就好得意,自89開始大陸比人武器禁售,但美國佬一直都係扮睇唔到,除左一d高技術野佢先出聲,點解你自己估下)
四個相控陣雷達更加唔洗講 F-22都冇地方避(f22咁易比你搵到? 而兩次比人搵到都係好短時間,而且係鎖定唔到)

其實中國真係好醒 雖然話佢係用外國技術 但係佢真係洗少好多錢又研發到更加好既野 未曾唔係一件好事(大陸自行開發又賣人野,浪費資源非常高,因為好多技術未到位就現成貨打到,仲有未計萬國牌既後勤困難,仲要未計分錢)
仲有神盾真係咁易抄到,當年wayne e. meyer就唔駛整咁耐
遲啲有國產F22睇嫁喇 技術都係美國佬F22到改良出黎嫁(熟中國軍事既人應該會知點解會有架美國佬既F22比佢改 你想話之前打左架f22既大陸新聞,如果你要我相,不如要我信打左隻ufo好過,至於j20 )

一樣武器無經實戰既洗禮一切都係空談
作者: tango10    時間: 4-5-2012 10:07

咁打仗有時又唔係剩係靠武器既! 當年俄佬被避埋死角, 咪又係靠一批易巨量生產的武器打到去柏林!
美佬雖貴為超級大國, 但在越南, 阿富汗, 伊拉克咪又係陪了夫人又折兵!
你睇今日南韓, 最利害的武器一定唔係什麽飛彈大炮......梗係SNSD啦!
美女先係祖國最利害的武器呀!
作者: WAIKO01    時間: 4-5-2012 14:40

引用:

就以我所知,有海岸防衛隊功能的部門有海警,海監和漁政他們都是會去處理領海問題的非軍事部門。
作者: aizikovitz    時間: 4-5-2012 21:36

引用:
原帖由 tango10 於 4-5-2012 10:07 發表
咁打仗有時又唔係剩係靠武器既! 當年俄佬被避埋死角, 咪又係靠一批易巨量生產的武器打到去柏林!
美佬雖貴為超級大國, 但在越南, 阿富汗, 伊拉克咪又係陪了夫人又折兵!
你睇今日南韓, 最利害的武器一定唔 ...
算把喇美國 依家開始愈黎愈唔LIKE美國佬
作者: wan1996    時間: 5-5-2012 02:42

唔知有冇師兄可以比較下
中華神盾同
美國正牌神盾?
THX~
作者: nec338    時間: 5-5-2012 16:05

引用:
原帖由 tango10 於 4-5-2012 10:07 發表
你睇今日南韓, 最利害的武器一定唔 ...
俄佬靠量產武器打到去柏林 好明顯唔係囉
你知唔知俄佬係用返打拿破崙架方法黎打德國 德國攻俄佬就退 一路退一路燒晒D屋食得加野拎走晒
攪到德國條補給線鬼死咁長 天氣又冷德國裝甲步隊架油好多都結晒冰用唔到
重有果時俄佬果時重要玩埋(戰狼300) 兩條友用一支槍 前面果個用槍 後面果個得子彈咋 前面果個死左  後面果個就撿佢支槍黎用 後面死左就撿佢D子彈
果時俄D士兵生存到果D全都係精兵中加精兵
作者: aizikovitz    時間: 7-5-2012 13:00

引用:
原帖由 wan1996 於 5-5-2012 02:42 發表
唔知有冇師兄可以比較下
中華神盾同
美國正牌神盾?
THX~
好難真係比較 中國神盾仲有好多不明朗因素 有去參觀171既都應該會留意到好多放武器既地方都係空左
唔似美國成日show出黎 所以依家比較都係性能上既比較 但係美國神盾既年代同中華神盾既年億係冇得比既
但係睇江南船廠不停造隻神盾 點都會係中國既主力艦
依家真係要等打菲律賓同日本果陣先知隻船實際有幾勁
作者: nishi    時間: 7-5-2012 13:04

引用:
原帖由 aizikovitz 於 7-5-2012 13:00 發表

好難真係比較 中國神盾仲有好多不明朗因素 有去參觀171既都應該會留意到好多放武器既地方都係空左
唔似美國成日show出黎 所以依家比較都係性能上既比較 但係美國神盾既年代同中華神盾既年億係冇得比既
但係睇江南 ...
就算真係打起上黎都未必一定係部艦既科技...
戰術,環境,運氣都會影響到戰果...所以跟本上冇得特別去比
最多就從系統既specs去比較邊隻做得多d野...不過似乎中國佬唔會學美國咁乜都講晒出黎...
作者: WAIKO01    時間: 7-5-2012 13:22

引用:
原帖由 aizikovitz 於 7-5-2012 13:00 發表

但係睇江南 ...
先不論性能如何,就現在將其投入量產來看,可以理解為其基本達到了軍方的可靠性要求。(我相信即使是面子工程也不會這樣亂來)
作者: rho837    時間: 7-5-2012 15:39

望落都好O WOR!
作者: aizikovitz    時間: 8-5-2012 12:28

引用:
原帖由 nishi 於 7-5-2012 13:04 發表

就算真係打起上黎都未必一定係部艦既科技...
戰術,環境,運氣都會影響到戰果...所以跟本上冇得特別去比
最多就從系統既specs去比較邊隻做得多d野...不過似乎中國佬唔會學美國咁乜都講晒出黎...
依家我覺得最不明朗既因素就係船上既兵仔 有隻再好既船兵仔唔點當都係廢船一隻
but you know , china not like american 人地美國訓練出黎真係唔同 可能最終會輸係依到
作者: tango10    時間: 8-5-2012 20:49

二戰時的德國卑斯麥號英國艦隊狙擊, 被雙翼機擊傷後自沉.
英國派去星加坡的的威爾斯新王號Z艦隊被日軍截殺沉沒.
日本的大和號被美機送入大海,
英國的切菲爾德號被阿根廷法制飛魚導彈報消,
似乎戰艦先進都好, 最好都係有空中保護先得!
作者: nishi    時間: 8-5-2012 21:27

引用:
原帖由 aizikovitz 於 8-5-2012 12:28 發表

依家我覺得最不明朗既因素就係船上既兵仔 有隻再好既船兵仔唔點當都係廢船一隻
but you know , china not like american 人地美國訓練出黎真係唔同 可能最終會輸係依到
咁我相信又冇咩既,訓練質素我相信唔會話真係差太遠,反而係實戰...(雖則美國D艦都冇咩點比人打...一味打人)
引用:
原帖由 tango10 於 8-5-2012 20:49 發表
二戰時的德國卑斯麥號英國艦隊狙擊, 被雙翼機擊傷後自沉.
英國派去星加坡的的威爾斯新王號Z艦隊被日軍截殺沉沒.
日本的大和號被美機送入大海,
英國的切菲爾德號被阿根廷法制飛魚導彈報消,
似乎戰艦先進都好, ...
某程度上我覺得中國呢排開始增加起呢類導彈艦就係拎黎防空...始終如果真係靠空軍做防空佢收得皮....

作者: tango10    時間: 8-5-2012 21:35

引用:
原帖由 nishi 於 8-5-2012 21:27 發表

咁我相信又冇咩既,訓練質素我相信唔會話真係差太遠,反而係實戰...(雖則美國D艦都冇咩點比人打...一味打人)

某程度上我覺得中國呢排開始增加起呢類導彈艦就係拎黎防空...始終如果真係靠空軍做防空佢收得皮 ...
配合航母, 航母又提供護航!
作者: nishi    時間: 8-5-2012 21:36

引用:
原帖由 tango10 於 8-5-2012 21:35 發表

好可惜中國加陣得一架未用得既舊型航母...
搞掂之後仲要整飛機,訓練機師...都唔知幾時先用得T_T
作者: WAIKO01    時間: 8-5-2012 22:08

引用:
原帖由 nishi 於 8-5-2012 21:27 發表

某程度上我覺得中國呢排開始增加起呢類導彈艦就係拎黎防空...始終如果真係靠空軍做防空佢收得皮 ...
所以也有評論認為現在的建設路線和戰術是以俄式為藍本,因為和當蘇式一樣以海基防空為主,這可能是和蘇聯一樣在技術上‘卡著‘所採用的‘權宜之計‘。不過我覺得中國當前最大的問題不是防空而是反潛,因為整個亞太地區除了台灣的水下戰力比較低之外無一不是和中國平等就是有優勢的,然而有時潛艦的突發攻擊比起空中打擊來的致命的,所以相對加大發展防空力量,反潛應該更為優先

作者: tango10    時間: 8-5-2012 22:33

引用:
原帖由 nishi 於 8-5-2012 21:36 發表

好可惜中國加陣得一架未用得既舊型航母...
搞掂之後仲要整飛機,訓練機師...都唔知幾時先用得T_T
我諗中國有可能同時進行以加快列裝時間先得!
作者: tango10    時間: 9-5-2012 18:44

海軍派艦隊南下, 分分鐘開戰!
作者: Ronnie    時間: 9-5-2012 19:11

引用:
原帖由 tango10 於 8-5-2012 21:35 發表

係咪有少少本末倒置?
作者: tango10    時間: 9-5-2012 19:18

引用:
原帖由 Ronnie 於 9-5-2012 19:11 發表

係咪有少少本末倒置?
其實我都唔知架? 因為國產航母尚未列裝,所以艦隊防空近的可由岸基戰機提供協助,遠的只可靠本身防空導彈, 
不過沒有空中保護始終大風險! 所以配合航母是最重要。我好混亂呀!
作者: nishi    時間: 10-5-2012 13:21

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 19:18 發表

其實我都唔知架? 因為國產航母尚未列裝,所以艦隊防空近的可由岸基戰機提供協助,遠的只可靠本身防空導彈, 
不過沒有空中保護始終大風險! 所以配合航母是最重要。我好混亂呀!
航母本身都有戰機負責Combat Air Patrol,
其中一個作用係保護成個航母戰鬥群,
所以其實都叫相輔相乘的...
作者: aizikovitz    時間: 10-5-2012 22:44

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 18:44 發表
海軍派艦隊南下, 分分鐘開戰!
中民日報:「忍無可忍,無雖再忍。」
依家菲律賓只有三條路可走
1:中菲開戰 但結果,大家知喇
2:菲國乖乖交出黃岩
3:軍事政變
作者: aizikovitz    時間: 10-5-2012 22:52

引用:
原帖由 tango10 於 9-5-2012 19:18 發表

中國航母既用途可能同北約會有些少唔同 始終中國戰機性能未完善 瓦號可能都會主力防守
中國唔似美國舊左既艦就去賣/炸 中國反而會減低艦上對抗能力係遠距離做一個發射導彈既平台 正係中國人講既物以利用
反而航母真係有機會係防空既作用 甚至制空黎保護艦隊 YOU KNOW 現代打仗其實真係洗乜派戰機去制陸地上既空同去轟炸 依家射導彈真係玩晒
依家中國好多艦隊都有啲舊船專係射導彈 其實一個艦隊頂多咪得一隻航母 又得航母先可以升降戰機 戰機又要制空 有幾多時間真係去打丫
其實制空最主要都係保護艦隊既姐 遠既導彈咪又係攔截 係船上裝一枝導彈快過戰機降落換導彈喇
作者: fai84    時間: 11-5-2012 04:11

引用:
原帖由 aizikovitz 於 10-5-2012 22:52 發表

中國航母既用途可能同北約會有些少唔同 始終中國戰機性能未完善 瓦號可能都會主力防守
中國唔似美國舊左既艦就去賣/炸 中國反而會減低艦上對抗能力係遠距離做一個發射導彈既平台 正係中國人講既物以利用
反而航母 ...
射導彈真係玩晒 呢度吹水版定軍事版
作者: tango10    時間: 11-5-2012 14:16

引用:
原帖由 aizikovitz 於 10-5-2012 22:52 發表

反而航母 ...
咁又係! 利用岸上發射遠程導彈係較為保險及低成本!
作者: wan1996    時間: 12-5-2012 00:45

之前都話過用東風21C打航母啦~
唔知中國既定位同反干擾技術得唔得,
成效存疑.....
利用岸基彈道導彈當然可以破壞人地D岸上設施啦~
不過點都要由Marine去佔領 / 上岸起橋頭堡。
所以如果海 / 空權失卻,
中國一定唔掂。
(美國唔插手就有希望)
作者: nishi    時間: 12-5-2012 00:49

不過始終中國有樣野有少少優勢既, 就係夠多人...而且資源都總算自給自足到(是嗎? 不太清楚...)
必要時動員大量人手建造新武器...學美佬二戰咁一星期啤一隻航母仔出黎...
作者: WAIKO01    時間: 14-5-2012 18:37

引用:

反而航母 ...
這就和當年蘇聯海軍的戰術一樣了,彈海戰術。
作者: aizikovitz    時間: 15-5-2012 21:30

引用:
原帖由 wan1996 於 12-5-2012 00:45 發表
之前都話過用東風21C打航母啦~
唔知中國既定位同反干擾技術得唔得,
成效存疑.....
利用岸基彈道導彈當然可以破壞人地D岸上設施啦~
不過點都要由Marine去佔領 / 上岸起橋頭堡。
所以如果海 / 空權失卻,
中國一 ...
依家咪下下睇死中國喇 依家中國既訓練都係以外國既做基礎
現代戰爭仲有幾多真係講登陸戰丫
中國既定位技術應該係全世界最好既 但反干擾就一般
作者: aizikovitz    時間: 15-5-2012 21:32

引用:
原帖由 nishi 於 12-5-2012 00:49 發表
不過始終中國有樣野有少少優勢既, 就係夠多人...而且資源都總算自給自足到(是嗎? 不太清楚...)
必要時動員大量人手建造新武器...學美佬二戰咁一星期啤一隻航母仔出黎...
依家邊有可能學二戰 整船放龍骨都唔止喇
同埋中國既軍人都係二百X萬咋嘛 人海戰術打唔到
資源唔可以話自給自足 要睇好多方面 石油就一定唔得
作者: tango10    時間: 15-5-2012 22:29

引用:
原帖由 aizikovitz 於 15-5-2012 21:32 發表

但係咁喎! 中國有樣好唔同, 有大量的武警用於內部保安. 二百多萬的解放軍都可用於對外作戰.
作者: kimkileo    時間: 15-5-2012 23:42

引用:
原帖由 aizikovitz 於 15-5-2012 21:30 發表

依家咪下下睇死中國喇 依家中國既訓練都係以外國既做基礎
現代戰爭仲有幾多真係講登陸戰丫
中國既定位技術應該係全世界最好既 但反干擾就一般
中國既定位技術係全世界最好既 .....唔係化....
作者: kimkileo    時間: 15-5-2012 23:54

引用:
原帖由 aizikovitz 於 15-5-2012 21:32 發表

中共正規陸軍應該約一百二十萬到,但係周邊日本陸上自衛隊,台灣陸軍得十幾萬人
雖然依家既戰爭唔應該存在人海戰術,但係相對周邊小國人員仍然係有量既優勢
作者: fai84    時間: 16-5-2012 02:10

054A不如高波村雨
052C又不如金剛愛宕
作者: aizikovitz    時間: 16-5-2012 21:54

引用:
原帖由 kimkileo 於 15-5-2012 23:42 發表

中國既定位技術係全世界最好既 .....唔係化....
中國既雷達技術真係世界最TOP的(佳因俄羅斯) 美國就反而主力搞隱身性能
作者: aizikovitz    時間: 16-5-2012 21:57

引用:
原帖由 kimkileo 於 15-5-2012 23:54 發表

中共正規陸軍應該約一百二十萬到,但係周邊日本陸上自衛隊,台灣陸軍得十幾萬人
雖然依家既戰爭唔應該存在人海戰術,但係相對周邊小國人員仍然係有量既優勢
唉...中國既陸軍...去睇171同開放表演果兩次見到班陸軍真係...全部都係鄉下出黎...相比海軍...有一大班書蟲
其實人多真係好辦事 但應真講一句 中國真係應該加快速度訓練更強既特種部隊
中國既特種部隊同外國特種部隊既實力實在差太遠了......同埋中國正係識去發掘專科人材...冇去發掘真係去囉架餐打既人材
作者: aizikovitz    時間: 16-5-2012 22:02

引用:
原帖由 tango10 於 15-5-2012 22:29 發表

但係咁喎! 中國有樣好唔同, 有大量的武警用於內部保安. 二百多萬的解放軍都可用於對外作戰.
正所謂中國內外都係敵人 人民高叫要求自由 外國要求中國透明...
有武警又如何呢 遲早咪又再次用於陣壓 唔係講咩 中國再唔去完善發制真係冇幾耐再可以發展落去
但係的確中國分開對外同對內 但係N百萬個人入面有邊個真係有番咁上下實力
作者: WAIKO01    時間: 16-5-2012 23:11

引用:
原帖由 aizikovitz 於 16-5-2012 21:57 發表

唉...中國既陸軍...去睇171同開放表演果兩次見到班陸軍真係...全部都係鄉下出黎...相比武器海軍...有一大班書蟲
其實人多真係好辦事 但應真講一句 中國真係應該加快速度訓練更強既特種部隊
中國既特種部隊同外國特種 ...
就從對步兵手中步槍的觀念推論,西方:以適合不同士兵和作戰狀況的武器,中國:步兵的步槍,只要可大量生產就好。我覺得中國欠缺的不是先進武器而是更開放的武器使用和設計觀念

作者: fai84    時間: 17-5-2012 01:47     標題: 回覆 74# 的帖子

俄羅斯既雷達技術都唔係好好 大陸既雷達技術真係世界最TOP
外國雷達換國產天線?
雷達以我所知既係美國,法國,日本
作者: aizikovitz    時間: 19-5-2012 00:20

引用:
原帖由 fai84 於 17-5-2012 01:47 發表
俄羅斯既雷達技術都唔係好好 大陸既雷達技術真係世界最TOP
外國雷達換國產天線?
雷達以我所知既係美國,法國,日本
中國既艦用雷達真係唔係講笑 日本既講得難聽可以先摺埋 法國既雷達質素以戰機用為佳
至於美國就預警機 艦同機戰都係唔上唔落 但係認真講船用好既真係中國 至於戰機等等 有待探究
作者: aizikovitz    時間: 19-5-2012 00:25

引用:
原帖由 WAIKO01 於 16-5-2012 23:11 發表

就從對步兵手中步槍的觀念推論,西方:以適合不同士兵和作戰狀況的武器,中國:步兵的步槍,只要可大量生產就好。我覺得中國欠缺的不是先進武器而是更開放的武器使用和設計觀念
但係中國既槍由其係95式真係太嘈...  
不過後彈匣既設計係咁
反而佢把92式手槍我覺得真係點 無論手感定係聲音都覺得一流
而且用既係9MM既子彈 最特別仲要係尖頭彈而唔係圓頭(即係類似步槍子彈)
我記得把野最深刻就係美國佬當時SHOW佢唔知邊件避彈衣咩手槍都射唔穿...點知依把一射就穿晒兩面
作者: kimkileo    時間: 19-5-2012 03:01

引用:
原帖由 aizikovitz 於 16-5-2012 21:57 發表

唉...中國既陸軍...去睇171同開放表演果兩次見到班陸軍真係...全部都係鄉下出黎...相比海軍...有一大班書蟲
中國既特種部隊同外國特種 ...
唔係點解成日俾人叫膽正命平...就係貪佢地讀得書少...容易操控
作者: kimkileo    時間: 19-5-2012 03:08

引用:
原帖由 aizikovitz 於 19-5-2012 00:25 發表

不過後彈匣既設計係咁
而且用既係9MM既子彈 最特別仲要係尖頭彈而唔係圓頭(即係類似步槍子彈)
我記 ...
我相信你講打穿避彈衣既係QSZ-92-5.8而唔係QSZ-92-9...用既係5.8x21mm彈藥同MP-7既4.6X30mm,P90既5.7X28mm效果同級

作者: kimkileo    時間: 19-5-2012 04:14

引用:
原帖由 aizikovitz 於 16-5-2012 21:54 發表

中國既雷達技術真係世界最TOP的(佳因俄羅斯) 美國就反而主力搞隱身性能
我相信你講應該係俄羅斯人既概念而唔係技術,全世界公認俄系既電子設備係最不中用(中國戰機雷達仲要師承俄佬真係...)
呢樣可以追返共產年代,阿公要搞搞到就得,而美帝就係投標,你有a,佢有b,呢間有a+b...集思廣益
回想當年美佬搞隱身都係因為意識高空高速無法突破蘇聯密集既各式防空導彈陣地
作者: fai84    時間: 19-5-2012 04:44     標題: 回覆 79# 的帖子

大陸艦用雷達未講已經笑左,用054A比高波, 用052C比金剛, 睇下佢地射控/搜索雷達既分別, 同埋ESSM OR SM2/3 運作原理去睇你就知差在D咩
HINTS: 054A 射控係4座MR-90雷達(俄國,有D資料上話1座同時控2枝,實際係1控1,不過當住1控2先), 即同時8個目標,
高波係FCS- 2 - 31B 有WDS MK14 用改良型ESSM
仲有反潛......
你搵下有咩分別,順更學下野, 日本仔資訊開放好易搵, 係封閉國家先難搵D,仲有大陸有D文評資料係OUTDATE同錯
052C 同金剛差太多唔比LA
仲有噸位上既分別..........

作者: WAIKO01    時間: 19-5-2012 11:40

引用:
原帖由 aizikovitz 於 19-5-2012 00:25 發表

不過後彈匣既設計係咁
我記 ...
所以這個就是我說的觀念問題 就算有好的科研技術但設計,訓練和運用觀念落後的話再先進也只會事倍功半。
題外話:其實95式只要多點以使用者角度出發,讓使用者多點自主性(不再是“人只是槍的雙腳“,而是槍的使用者)和其他槍族附件有更高的通用性已可.

作者: WAIKO01    時間: 19-5-2012 11:53

引用:
原帖由 fai84 於 19-5-2012 04:44 發表
大陸艦用雷達未講已經笑左,用054A比高波, 用052C比金剛, 睇下佢地射控/搜索雷達既分別, 同埋ESSM OR SM2/3 運作原理去睇你就知差在D咩
HINTS: 054A 射控係4座MR-90雷達(俄國,有D資料上話1座同時控2枝,實際係1控1,不 ...
基本上都是美國的“頸圈“,一脫離卅對抗美國系統就變成“無用“ ,中國選用俄國的技術不是因為先進而是無奈之舉
作者: nishi    時間: 19-5-2012 15:01

引用:

不過後彈匣既設計係咁
我記 ...
其實95論人體工學黎講手感算唔錯, 而且設計上佢比較偏向比體型細既中國人用
所以感覺上點都比56式好少少既...

但果次開放日我拎起支95連榴彈炮果下...支榴炮甩左出黎
之後個兵哥叫我比番支野佢, 見住佢一野如來神掌啪番入去...
似乎只係卡住TRIGGER GUARD前面果舊野同有舊野定住槍管(類似M203前面隻扣)
引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-5-2012 11:53 發表

基本上都是美國的“頸圈“,一脫離卅對抗美國系統就變成“無用“ ,中國選用俄國的技術不是因為先進而是無奈之舉
大陸黑客強勁, 就算有IFF鎖應該都爆到既

作者: WAIKO01    時間: 19-5-2012 17:22

引用:
原帖由 nishi 於 19-5-2012 15:01 發表

其實95論人體工學黎講手感算唔錯, 而且設計上佢比較偏向比體型細既中國人用
所以感覺上點都比56式好少少既...

但果次放日我拎起支95連榴彈炮果下...支榴炮甩左出黎
之後個兵哥叫我比番支野佢, ...
95和03都有這個問題,就是單槍是順手的,但裝了附件就... 而且附件是專用的,雖然是同一槍族的095和03式但裝的鏡是不能通用的...
IFF方面,中國貴為“cOPY“大國,要繞過這個問題應該不難。前題是美佬肯給你用才行。

作者: fai84    時間: 20-5-2012 17:15     標題: 回覆 87# 的帖子

無左iff 美國佬就唔識打仗?
作者: nishi    時間: 20-5-2012 21:40

引用:
原帖由 WAIKO01 於 19-5-2012 17:22 發表

95和03都有這個問題,就是單槍是順手的,但裝了附件就... 而且附件是專用的,雖然是同一槍族的095和03式但裝的鏡是不能通用的...
IFF方面,中國貴為“cOPY“大國,要繞過這個問題應該不難。前 ...
其實95裝左榴彈砲都唔係唔好渣手...我只係冇諗過咁易甩...
引用:
原帖由 fai84 於 20-5-2012 17:15 發表
無左iff 美國佬就唔識打仗?
波斯灣坦克戰證明,美佬成鬼日Friendly fire,有好少少
作者: fai84    時間: 20-5-2012 22:00     標題: 回覆 90# 的帖子

咁就叫成日 一d戰場管制概念都無,以佢成規模黎講已經好好
你玩d航空管制既game就知有幾難,實際戰場仲難

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0