標題: 石原慎太郎以侮辱性言詞「支那人」稱呼中國人 [打印本頁]

作者: 蛇    時間: 11-5-2012 19:04     標題: 石原慎太郎以侮辱性言詞「支那人」稱呼中國人

日本東京都知事石原慎太郎,以帶侮辱性的詞語「支那人」來稱呼中國人。石原今日見記者時表示,他聘請專業人士做了一座燈塔,準備設置在釣魚島上,但遭外務省反對。石原批評外務省,看「支那人」的臉色做事,強調設置燈塔是關乎日本漁民安全的大事。

石原又說,前年的中日釣魚台撞船事件,日本政府向沖繩縣檢察當局施加壓力,釋放中國船長詹其雄,行為不可理解。
------------------------------
無事又出黎搞下事. 驚死無人知佢未死.
作者: JBL    時間: 11-5-2012 19:26

作者: zipp    時間: 11-5-2012 19:32

do you know what is 支那? just the translation from China, Chi Na.

作者: yiuyiusiu    時間: 11-5-2012 19:35

引用:
原帖由 JBL 於 11-5-2012 19:26 發表
唔洗理呢條粉皮,中國人亦唔洗太敏感,其實支那係CHINA嘅古代譯音黎,如今地圖上仲有大大隻字寫明《印度支那半島》,証明此處係中國嘅勢力範圍,所以唔洗勞氣,放長雙眼,將來有朝一日國力軍力足夠,我地班支那人 ...
想打紅點國不如等佢地自生自滅
老老豆豆又幾多個國家比人掉完粒乜乜彈落自己度仲可以做人隻狗
唔係星條國比咁多生產生意咁多科技佢
根本冇可能復興得咁快
所謂禽賊先禽王 要阿爺做到 等多廿幾三十年先啦
作者: Tango1997    時間: 11-5-2012 19:55

支那................係.................China既譯音........
作者: 061084    時間: 11-5-2012 20:00

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 11/5/2012 07:35 PM 發表

想打紅點國不如等佢地自生自滅
老老豆豆又幾多個國家比人掉完粒乜乜彈落自己度仲可以做人隻狗
唔係星條國比咁多生產生意咁多科技佢
根本冇可能復興得咁快
所謂禽賊先禽王 要阿爺做到 等多廿幾三十年先啦; ...
而加星條國自己經濟都唔咪太掂,紅點國更加唔洗講,
紅點國最終都係睇五星紅旗國做人
作者: hang2    時間: 11-5-2012 20:08

尼條友講既野 吾代表大部分日本人
作者: JBL    時間: 11-5-2012 20:13

作者: tango10    時間: 11-5-2012 20:16

唔洗理佢! 想圍魏救趙呀! 搞掂菲仔先講!
作者: tf141    時間: 11-5-2012 20:16

其實都係好似我地話外國人鬼佬咁啫, 唔洗太在意既
作者: gtoray    時間: 11-5-2012 20:22

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%94%AF%E9%82%A3%E4%BA%BA

如果大家唔認識呢個稱呼
可以試下問長輩
睇下會唔會被大巴大巴星
作者: tango10    時間: 11-5-2012 20:30

引用:
原帖由 gtoray 於 11-5-2012 20:22 發表
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%94%AF%E9%82%A3%E4%BA%BA

如果大家唔認識呢個稱呼
可以試下問長輩
睇下會唔會被大巴大巴星
侮辱就梗架啦! 不過打爛仔交在前, 不能分心! 郁咗菲仔先講!
作者: rho837    時間: 11-5-2012 21:14

又係報囯仇既時間到了

等我地班差娜仁推GA妹車
作者: louis265    時間: 11-5-2012 22:18

望就望世界和平!但人類貪婪,爭拗就梗!
作者: 亞爾多    時間: 11-5-2012 23:42

咁請問如果用日文講中國人唔用依句可以點講......?
作者: sunny2014    時間: 11-5-2012 23:54

引用:
原帖由 亞爾多 於 11-5-2012 23:42 發表
咁請問如果用日文講中國人唔用依句可以點講......?
一般認知係「中(じゅう)国(ごく)」
而正式公開場合講「支(し)那(な)」與其衍生詞彙幾乎等於美國人響個電視度大聲講Niger咁
係政治禁忌
作者: nishi    時間: 12-5-2012 00:16

聞說就算係日本石原都唔算好受歡迎...
作者: Lolanto    時間: 12-5-2012 02:05

蘿蔔頭

我鬧返佢條氣順晒
作者: MinG325    時間: 12-5-2012 04:15

依種仇恨
最好都只在政治層面解決
千奇唔好影響度演藝介囉
作者: 蛇    時間: 12-5-2012 19:32

引用:
原帖由 hkncnc 於 2012-5-12 02:05 發表
蘿蔔頭

我鬧返佢條氣順晒
你鬧有乜用. CY 鬧下就差唔多.
作者: Hkpolice-Psu    時間: 12-5-2012 20:45

引用:
原帖由 zipp 於 11-5-2012 19:32 發表
do you know what is 支那? just the translation from China, Chi Na.
好多野只睇表面的話,粗口都只係字元姐

點解唔講得?

因為約定俗成,而且支那係日本人睇唔起中國人先講
作者: 蛇    時間: 12-5-2012 21:20

引用:
原帖由 MinG325 於 2012-5-12 04:15 發表
依種仇恨
最好都只在政治層面解決
千奇唔好影響度演藝介囉
政治層面唔會影響到演藝界?
作者: mujiadam    時間: 13-5-2012 12:54

引用:
原帖由 tango10 於 11-5-2012 20:30 發表

侮辱就梗架啦! 不過打爛仔交在前, 不能分心! 郁咗菲仔先講!
菲仔係短期毒品生意利益
日狗係長期呀爺地盆沖突

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0