標題: [認真] 長沙灣警員向斬人疑犯開槍 [打印本頁]

作者: johnmok    時間: 11-5-2012 22:11     標題: 長沙灣警員向斬人疑犯開槍

長沙灣發生警員開槍事件

有無師兄知咩事??
岩岩睇TVB新聞台佢彈出黎係即時新聞!!

---------岩岩收到一張相...係事發後!

晚上9時41分,3名懷疑黑幫刀手,在青山道近東沙島街追斬一名男子,一名交通警員巡經喝止無效,拔出配槍鳴槍一響擊中一名疑人,另兩人跳上接應私家車逃去,大批警員接報趕至,封鎖現場調查。
http://news.on.cc/cnt/news/20120 ... 0511_00822_001.html

圖片附件: 開槍.jpg (11-5-2012 22:28, 67.28 KB) / 該附件被下載次數 111

作者: 1990712    時間: 11-5-2012 22:25

聽說有人追斬人 結果警員開槍制服
朋友facebook有高炒圖
作者: johnmok    時間: 11-5-2012 22:26

引用:
原帖由 1990712 於 11-5-2012 22:25 發表
聽說有人追斬人 結果警員開槍制服
朋友facebook有高炒圖
可以幫手upload上黎嗎??!!
作者: 衰人    時間: 11-5-2012 22:26

互動新聞就噤打左有警員開槍事件但未有內容
作者: B20_hk    時間: 11-5-2012 22:38

好似有人死
作者: 1990712    時間: 11-5-2012 22:38

作者: 1990712    時間: 11-5-2012 22:38

不要問 只要看!因為我都係知得小小
作者: 1990712    時間: 11-5-2012 22:39

晚上9時41分,3名懷疑黑幫刀手,在青山道近東沙島街追斬一名男子,一名交通警員巡經喝止無效,拔出配槍鳴槍一響擊中一名疑人,另兩人跳上接應私家車逃去,大批警員接報趕至,封鎖現場調查。
http://news.on.cc/cnt/news/20120 ... 0511_00822_001.html
作者: sunny2014    時間: 11-5-2012 22:43

坐等涂議員開show
作者: johnmok    時間: 11-5-2012 22:45

引用:
原帖由 1990712 於 11-5-2012 22:39 發表
http://news.on.cc/cnt/ ...
Oh Shit!
作者: gtoray    時間: 11-5-2012 22:48

Well done!
作者: johnmok    時間: 11-5-2012 22:50

個交警破大案
作者: louis265    時間: 11-5-2012 22:54

好彩個警察肯開鎗...唔係又一單浴血街頭案
作者: gtoray    時間: 11-5-2012 22:56

引用:
原帖由 johnmok 於 11-5-2012 22:50 發表
個交警破大案
英勇果斷,係咪破大案就後話了
作者: navyjaa    時間: 11-5-2012 22:56

長沙灣 ? 張相咁似我姑媽果頭既
作者: MK~    時間: 11-5-2012 22:57

一槍就打中
果然夠冷靜
作者: B20_hk    時間: 11-5-2012 22:59

引用:
原帖由 navyjaa 於 11-5-2012 22:56 發表
長沙灣 ? 張相咁似我姑媽果頭既
直頭我工作地方附近
作者: johnmok    時間: 11-5-2012 23:00

個交警好野!係危急情況作出決定!冷靜地射中敵人
作者: gavinwph    時間: 11-5-2012 23:11

敵人?!
作者: louis265    時間: 11-5-2012 23:14     標題: 回覆 19# 的帖子

危害市民安全的應能被界定為"敵人"吧?
作者: gd1893    時間: 11-5-2012 23:16

作為執法人員,
面對既就算係「危害市民安全」既人都好,
係法庭判決之前,個subject都只係「疑犯」。
引用:
原帖由 louis265 於 11-5-2012 23:14 發表
危害市民安全的應能被界定為"敵人"吧?

作者: 蛇    時間: 11-5-2012 23:17

引用:
原帖由 johnmok 於 2012-5-11 23:00 發表
個交警好野!係危急情況作出決定!冷靜地射中敵人
長沙灣警員開槍事件 疑犯喪生
香港電台香港電台 – 8分前
---------------------------
not good.
作者: gavinwph    時間: 11-5-2012 23:17

當然得~
作者: ka911007    時間: 11-5-2012 23:18

有線話警察打死咗個!!!
作者: MK~    時間: 11-5-2012 23:27

據稱當時四名男子走出餐廳,隨即有五名持槍男子走上,斬傷其中一人。該名男子身中七刀,現已送院救治。

報導指當時一名交通警員到場後,一名持刀男子走向警員,警員喝止無效後開槍,子彈擊中持刀男子,隨即倒地,其餘疑犯走上接應私家車逃去。中槍疑犯已證實死亡。

現場明顯有一輛汽車被擊中玻璃,車窗碎裂,未知是否警員開槍所致。
作者: jackieyue    時間: 12-5-2012 00:36

我覺得位交警做得好好, 制止到斬人案, 係混亂既環境下都可以一槍就打中疑犯, 冇傷及無辜, 夠冷靜果斷!!!

至於被槍擊位疑犯喪生, 只能講係不幸......

b.t.w.等睇涂議員有咩水抽

作者: 潛陣水    時間: 12-5-2012 00:38

唔知個交警會唔會因此而有心理壓力
作者: Tango1997    時間: 12-5-2012 01:08

引用:
原帖由 一舊水 於 12-5-2012 00:38 發表
唔知個交警會唔會因此而有心理壓力
一定有。。。。我信個交警只想制止而唔係想打死佢。。。。殺人唔好受
作者: Lolanto    時間: 12-5-2012 02:00

開槍前仲可以發出三次警告
一槍就打中左個疑犯
呢位交警一定囉水蓋
作者: Hitter    時間: 12-5-2012 02:50

引用:
原帖由 MK~ 於 11-5-2012 23:27 發表
據稱當時四名男子走出餐廳,隨即有五名持槍男子走上,斬傷其中一人。該名男子身中七刀,現已送院救治。

報導指當時一名交通警員到場後,一名持刀男子走向警員,警員喝止無效後開槍,子彈擊中持刀男子,隨即倒地, ...
五名持槍男子走上,斬傷其中一人?

一名持刀男子走向警員,警員喝止無效後開槍<---佢係咪覺得自己係國產零零柒
作者: gtoray    時間: 12-5-2012 03:09

引用:
原帖由 Hitter 於 12-5-2012 02:50 發表

五名持槍男子走上,斬傷其中一人?
d即時新聞成日錯字的
應該係刀
作者: Elf    時間: 12-5-2012 03:19

如果香港警察有taser, 個犯可能唔洗死.
位阿sir既反應非常之合理. 但係如果可以用次一級既武力去制服個犯
總比開鎗好... 人命始終係人命.
作者: gtoray    時間: 12-5-2012 03:34

引用:
原帖由 Elf 於 12-5-2012 03:19 發表
位阿sir既反應非常之合理. 但係如果可以用次一級既武力去制服個犯
我都認為taser好多時係非常好既工具
可以減低雙方受傷機會
只可惜taser危險性太唔穩定
以香港既情況, 冇乜可能配備

執法人員對付疑犯係用高一級武力
所以疑犯用刀, 警員絕對應該用槍

同意,如果無人命傷亡最好
有邊個唔想靠把口就可以制服疑犯?
作者: mkmonkey    時間: 12-5-2012 04:02

引用:
我驚今次用 Taser,除左比人電o個個之外,其他人分分鐘一哄而上,斬到個警察變肉餅都似 ...
作者: Hkpolice-Psu    時間: 12-5-2012 07:43

但係如果平果講既係真的話,果個刀手中槍位置可能構成問題
作者: B20_hk    時間: 12-5-2012 09:12

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-5-2012 07:43 發表
但係如果平果講既係真的話,果個刀手中槍位置可能構成問題
應該是"背部"...我估會被人質疑為何子彈由"背部"入...
作者: hk53    時間: 12-5-2012 10:21

只要合理、合法,係冇講過話背住開槍唔得,當然要絕對確定對方正
在進行引致他人受到嚴重傷害或引致死亡
作者: B20_hk    時間: 12-5-2012 10:29

青山道 東沙島街 -----車房多,餐廳多,違例泊車多, 交警也特別多... 所以把刀手係抵被人射...
作者: rho837    時間: 12-5-2012 11:11

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-5-2012 09:12 發表

應該是"背部"...我估會被人質疑為何子彈由"背部"入...
背部中槍!如果冇合理理由?個人係逃走時比差佬開槍打背部中槍而死的話!個差佬大鑊!就等同殺人!
作者: gtoray    時間: 12-5-2012 11:21

引用:
原帖由 rho837 於 12-5-2012 11:11 發表

背部中槍!如果冇合理理由?個人係逃走時比差佬開槍打背部中槍而死的話!個差佬大鑊!就等同殺人!
你唔係學埋d垃圾會議員講野下化??五六個人劈友喎?
由佢斬呀? 定call談判專家? 社工? 定逃生?
等佢擰返正面企定定先打? 重要打手腳唔好中血管喎~~

依家個犯死左, 殺人就梗ga啦
係咪合法被殺就要等死因庭判

唔係話背部中槍就=不合法被殺既
笑料!
引用:
中亂刀重傷的男子綽號「肥啟」,疑是該黑幫猛人「業仔」的親信;而被警槍擊斃的刀手郭永基,卅六歲。案發昨晚九時許,「肥啟」與三名友人在青山道一六七號一間小菜館晚飯後離開,甫步出門口近天悅廣場對開時,一輛白色本田私家車高速駛至,車上共有五名大漢,包括本地人和南亞裔,他們跳下車揮刀狂斬「肥啟」,其友人則未受襲擊,途人見狀紛紛走避,情況十分混亂,「肥啟」手無寸鐵,只有用手擋格。

適時,西九龍交通部綽號「阿乙」的交通警員,駕電單車巡經,立即停車喝止,但刀手仍不肯罷休,窮追「肥啟」手起刀落,警員三度喝止無效,拔出佩槍轟向刀手,其中一名刀手背部中彈倒地及失禁,其餘刀手拔足逃跑,警員啣尾窮追及高喝「咪走」,但其他兇徒跳上私家車向旺角方向逃去。

作者: B20_hk    時間: 12-5-2012 11:25

放心,果頭多舖頭,裝咗好多CCTV,一定可以睇番至少車牌可機會看到

作者: 怒人甲    時間: 12-5-2012 11:29

打得好!
作者: gtoray    時間: 12-5-2012 11:31

喂, 被成班斬果個呢??
果個都係人來ga!
大家居然著眼斬人果個係咪比差人打屎忽
差人係咪大鑊??!

咩野心態?!
作者: gtoray    時間: 12-5-2012 11:32

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-5-2012 11:25 發表
放心,果頭多舖頭,裝咗好多CCTV,一定可以睇番至少車牌可機會看到
做得呢d無奶油唔掛假牌啦
不過搞到咁大單又同d組織有關
應該好快拉到人
作者: pursuer    時間: 12-5-2012 12:00

我唔認為打背脊就等於蓄意殺人,始終中咩位置唔係當時情況可以做到100%預計到
作者: Pan    時間: 12-5-2012 12:24

引用:
你唔咁樣同班犯講?
作者: Pan    時間: 12-5-2012 12:30

引用:
原帖由 rho837 於 12-5-2012 11:11 發表

即是只要斬完人,見到警察就轉人走,走得甩就無事?而家玩一二三紅綠燈咩?
作者: B20_hk    時間: 12-5-2012 12:43

引用:
原帖由 gtoray 於 12-5-2012 11:32 發表

做得呢d無奶油唔掛假牌啦
不過搞到咁大單又同d組織有關
應該好快拉到人
或者,我地覺得啲刀手好醒
但如果啲友仔咁醒,就唔會停係中線衝出去斬人
就唔會被交譬見到...

不過天網灰灰,刑事嘢應該好快拉到人
作者: B20_hk    時間: 12-5-2012 12:47

引用:
原帖由 Pan 於 12-5-2012 12:30 發表

即是只要斬完人,見到警察就轉人走,走得甩就無事?而家玩一二三紅綠燈咩?
我想無人會覺得啲刀手係啱...
再者可能條友見差人想開槍,佢剛想轉身走時中槍
作者: tf141    時間: 12-5-2012 12:53

引用:
原帖由 gtoray 於 12-5-2012 11:31 發表
喂, 被成班斬果個呢??
果個都係人來ga!
大家居然著眼斬人果個係咪比差人打屎忽
差人係咪大鑊??!

咩野心態?!
基於道德, 果個人都一樣要救, 一樣要受法律保障
但係問心果句, 我唔覺得佢係咩好人...救得到咪講句恭喜, 救唔到咪講句遺憾囉...真係唔會太上心
作者: B20_hk    時間: 12-5-2012 12:59

引用:
原帖由 tf141 於 12-5-2012 12:53 發表

基於道德, 果個人都一樣要救, 一樣要受法律保障
但係問心果句, 我唔覺得佢係咩好人...救得到咪講句恭喜, 救唔到咪講句遺憾囉...真係唔會太上心
事實,新聞照片和影片中,有途人(可能係便衣)照顧住被斬者,無人理爬住街嘅刀手

但我唔覺得兩方面係好人
好人好者被四五人斬???
作者: Elf    時間: 12-5-2012 13:18

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-5-2012 12:59 發表

事實,新聞照片和影片中,有途人(可能係便衣)照顧住被斬者,無人理爬住街嘅刀手

但我唔覺得兩方面係好人
好人好者被四五人斬???
係唔係好人就要救, 壞人就唔洗救?
咩係好, 咩係壞?
無乜價值去討論依樣野.
作者: 7285    時間: 12-5-2012 13:23

平果d野唔好信十足住
到時睇法醫報告就知
尋晚10點幾開槍,咁快上到A1
消息內源未必準確
佢d資料絕對有限,出得果小小位置
作者: rho837    時間: 12-5-2012 13:41

引用:
原帖由 gtoray 於 12-5-2012 11:21 發表

你唔係學埋d垃圾會議員講野下化??五六個人劈友喎?
由佢斬呀? 定call談判專家? 社工? 定逃生?
等佢擰返正面企定定先打? 重要打手腳唔好中血管喎~~

依家個犯死左, 殺人就梗ga啦
係咪合法被殺就要等死因庭判
...
唔洗今上心! 都係以事論事!
明白同路人很定幫翻同路人! 如果真係保住自己條命! 開槍打死人要坐花廳! 底番灑啦!
事情係掔急就係人都知! 但係背脊開槍就真係對個火記好不利!
呀Sir教我地開槍自保! 係打"Centre of mass"目的係停"STOP"個人而唔咪"殺 " ! 因為定殺人定唔係殺人係法官的工作! 我地唔咪打IPSC唔識瞄手打手! 瞄腳打腳! 又唔識睇住班人大渾戰時幫揓瞄準打下手打下腳.....我地好簡單! 總知有人拿住刀面向沖過來而冇其地自保方法就會開槍打"Centre of mass"目的係停"STOP"個人!

係外國! 我舊同事就係比個"泥巴亂"俞車仔用支SEMI-AUTO面對面打死! 當時我睇掔隔離個車場! 如果有早知! 我話知犯法一定駁火! 唔係佢死就我亡!

今補打背脊!

作者: Pan    時間: 12-5-2012 14:01

引用:
原帖由 rho837 於 12-5-2012 13:41 發表

唔洗今上心! 都係以事論事!
明白同路人很定幫翻同路人! 如果真係保住自己條命! 開槍打死人要坐花廳! 底番灑啦!
事情係掔急就係人都知! 但係背脊開槍就真係對個火記好不利!
呀Sir教我地開槍自保! 係打"Centre of ...
打Centre of mass人人都想,但師兄都燒過槍,都知唔係描邊打邊,加上現場電光火石間,所以打唔中個centre of mass都無計
係唔係打中背脊就不利呢?要睇返當時情況,加上內部有指引,所以未必會有所講既不利
作者: B20_hk    時間: 12-5-2012 14:17

一名交通警員騎鐵馬途經該處,目睹五名刀手持刀向一名男子追斬,​立即擎槍在手,大聲喝止,其中一名刀手沒有停下,反持刀向交警進​襲,交警在三次高聲警告無效下,向刀手鳴槍一響,刀手登時背部中​槍倒下。

據目擊者稱,刀手中槍倒下時,交警恐他仍負隅頑抗,一邊雙手​握槍,一邊緩步接近,了解其傷勢;增援的同袍獲悉發生開槍案,恐​有人劫犯,亦頭戴鋼盔荷槍實彈趕至,協助交警將中槍者拘捕及送院​救治,現場氣氛一度緊張

圖片附件: 533402_3892096058997_1176890245_3582982_1745665971_n.jpg (12-5-2012 14:17, 47.78 KB) / 該附件被下載次數 67

作者: seals    時間: 12-5-2012 14:17

死有餘辜
作者: 潛陣水    時間: 12-5-2012 14:19     標題: 回覆 56# 的帖子

嘩...重影埋岩岩訓低果下
作者: 4jai    時間: 12-5-2012 14:25

我諗緊,如果有人衝埋去斬個警察
警察開槍之時,一個轉身射個3分波
條友咪乜事都唔洗揹(唔計粒子彈)仲可以放大假告返警察?

香港做警察果然難捱。

至於死者是否不幸
作者: 潛陣水    時間: 12-5-2012 14:26

引用:
原帖由 wonglk 於 12-5-2012 14:25 發表

香港做警察果然難捱。

至於死者是否不幸
射唔中唔緊要, 唔好射錯路人就真
作者: Pan    時間: 12-5-2012 14:28

引用:
原帖由 wonglk 於 12-5-2012 14:25 發表

香港做警察果然難捱。

至於死者是否不幸
黎條友都好鬼馬wo
作者: 4jai    時間: 12-5-2012 14:41

引用:
原帖由 Pan 於 12-5-2012 14:28 發表

黎條友都好鬼馬wo
其實今朝睇報紙我諗緊,拎刀條友係唔係背住衝向位警察
作者: MK~    時間: 12-5-2012 14:47

引用:
原帖由 wonglk 於 12-5-2012 14:41 發表

其實今朝睇報紙我諗緊,拎刀條友係唔係背住衝向位警察
你同我諗緊既野一樣...
作者: sam524    時間: 12-5-2012 15:05

我諗真係佢見到警察拎支.38出黎就轉身射個3分波想走...
作者: Lolanto    時間: 12-5-2012 16:08

個疑犯可能想使出一招七旋斬
借助轉七個圈的旋轉力
從而加大斬落去的威力
可惜未發功已經比差佬收左皮

作者: starfox    時間: 12-5-2012 17:50

通常呢D人中鎗, 冇人會可憐
作者: 里安    時間: 12-5-2012 20:49

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-5-2012 09:12 發表

背部唔係唔得,"保護任何人,包括自己,以免身體受到嚴重傷害"

如果個犯傷害既係街外人而警告無效,一樣開得槍

大家有無印象警察有個迷你靶場訓練打模擬情景

有D"故仔"都係講做case果陣/行行下見人拿刀斬人/搵槍打人

之後take cover、比warning、warning無效開槍/warning有效aim槍戒備......

作者: B20_hk    時間: 12-5-2012 20:57

引用:
原帖由 里安 於 12-5-2012 20:49 發表

背部唔係唔得,"保護任何人,包括自己,以免身體受到嚴重傷害"

如果個犯傷害既係街外人而警告無效,一樣開得槍
我都好同意
作者: gd1893    時間: 12-5-2012 22:26

我剩係想問兩條問題:

(1) 上得CGF我假設大家無打過真槍都應該有打過wargame丫,
咁我又想問下大家,你扣雞果一刻對家 / 個靶係咪即時 中槍 / 穿窿? (我強調係即時,whcih means呢頭扣雞target同時中槍)

(2) 假設你係匪徒,當你拎住把刀諗住劈面前個警察,點知個警察黎真向你開槍,
聽到槍聲之後你會向前衝定調頭走?

希望有人明我想講乜啦。

作者: enochtam2    時間: 12-5-2012 22:49

引用:
原帖由 gd1893 於 12-5-2012 22:26 發表
我剩係想問兩條問題:

(1) 上得CGF我假設大家無打過真槍都應該有打過wargame丫,
咁我又想問下大家,你扣雞果一刻對家 / 個靶係咪即時 中槍 / 穿窿? (我強調係即時,whcih means呢頭扣雞target同時中槍)

(2)  ...
1.當然唔係即時.但係個時間都會好短.
假釋對家距離十米(無人距離一百米用刀砍人掛....飛刀例外) .38既初速~200m/s(wiki)
即係子彈只需0.05s就飛到10m
再加埋小小機械既操作既時間
都係好短時間

2.掉頭走無問題.不過要睇番距離幾遠先
人既正常reaction time係0.2s 左右(可能有D人會快小小)
假設距離100m 音速係340m/s 即係用左0.29秒就聽到 而子彈就要0.5秒先去到. 岩岩夠0.2s俾佢轉身~
不過100m已經超出左輪有效射程........

作者: MK~    時間: 12-5-2012 22:50

其實我有幾個諗法

1. 佢背向警察走...
2. 佢轉身射個三分波之後先中槍...
3. 個警察打唔中走向佢果個,打中後面追緊人果個...
作者: 潛陣水    時間: 12-5-2012 22:54

警察係先蚊槍後warning定係掉轉?

如果係warning先
錦賊一見到佢蚊槍,想掉頭走,但警察已經蚊槍射埋
所以中背
得唔得呢
個人印象/睇得戲多, 好似係禁住槍袋喊"再走/再過黎就開槍"
作者: nec338    時間: 12-5-2012 22:59

大家有沒諗過 個差佬想射果個 可能唔係中槍果個
作者: elay    時間: 12-5-2012 23:02

引用:
原帖由 Elf 於 12-5-2012 13:18 發表

係唔係好人就要救, 壞人就唔洗救?
咩係好, 咩係壞?
無乜價值去討論依樣野.
咁ching如果係你見到咁既情況你係會去睇邊個先?
唔係壞人唔洗救,而係個好人既情況都唔多好既時候,
其實平常人都會主動去睇左個被人斬個個先既
p.s可能係我既生活經驗不足,不過我會係咁去諗..無意引起爭執
作者: enochtam2    時間: 12-5-2012 23:03

引用:
原帖由 nec338 於 12-5-2012 22:59 發表
有可能~佢只係話有個人俾人射中死左 無話係射中邊個人
作者: 0o0p    時間: 12-5-2012 23:05

研究咁多有咩用
最好每個巡警配個手榴彈
"放低武器 再走掟菠蘿!"

作者: enochtam2    時間: 12-5-2012 23:11

引用:
原帖由 0o0p 於 12-5-2012 23:05 發表
研究咁多有咩用
最好每個巡警配個手榴彈
唔得架.掟菠蘿有好多碎片.好易傷到其他人
應該係每個巡警都有AT4 就算D犯揸跑車走人都無用
作者: 潛陣水    時間: 12-5-2012 23:18

錦不如一人一枝雷神激光破
作者: MK~    時間: 13-5-2012 00:16

引用:
原帖由 0o0p 於 12-5-2012 23:05 發表
研究咁多有咩用
最好每個巡警配個手榴彈
咁不如炸左個香港去算啦
作者: 里安    時間: 13-5-2012 00:24

引用:
原帖由 MK~ 於 12-5-2012 22:50 發表
其實我有幾個諗法

1. 佢背向警察走...
2. 佢轉身射個三分波之後先中槍...
3. 個警察打唔中走向佢果個,打中後面追緊人果個...
I think the suspect still attack the victim after the warning, so he got a shot at back

Just a guess
作者: rho837    時間: 13-5-2012 00:29

引用:
原帖由 nec338 於 12-5-2012 22:59 發表
食晚飯時同個老友講開!呢個論點好有幫助!
作者: Lolanto    時間: 13-5-2012 04:19

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-5-2012 23:03 發表

有可能~佢只係話有個人俾人射中死左 無話係射中邊個人
即係話差佬射中果個
可能唔係撲向差佬果個
作者: gavinwph    時間: 13-5-2012 08:28

Yahoo又有新料睇黎都係冇解......我都覺得佢見槍驚,轉身想走

作者: B20_hk    時間: 14-5-2012 10:35

引用:
原帖由 elay 於 12-5-2012 23:02 發表

咁ching如果係你見到咁既情況你係會去睇邊個先?
唔係壞人唔洗救,而係個好人既情況都唔多好既時候,
其實平常人都會主動去睇左個被人斬個個先既
p.s可能係我既生活經驗不足,不過我會係咁去諗..無意引起爭執
不過未Control現場環境,走去救個刀手條非常危險
1. 有人會刧犯
2. 佢想反擊
作者: ohnavi    時間: 14-5-2012 11:55

吾知咩世界,警察開槍打死左一班黑社會斬另一班黑社會,
無人嘉許,竟然比人研究佢有無蓄意殺人、有無濫用暴力。
叫果班不滿既人去做警察好了,
吾怪得近年有D紀律部隊越黎越hea,
反正點做都吾岩,求求其啦;
有幾個人拿住刀斬緊人呀大佬,
係咪齋喝令就算?睇住佢地斬完上車一路喝一路追?
咩世界... 痴線

作者: B20_hk    時間: 14-5-2012 12:05

引用:
原帖由 ohnavi 於 14-5-2012 11:55 發表
吾知咩世界,警察開槍打死左一班黑社會斬另一班黑社會,
無人嘉許,竟然比人研究佢有無蓄意殺人、有無濫用暴力。
叫果班不滿既人去做警察好了,
吾怪得近年有D紀律部隊越黎越hea,
反正點做都吾岩,求求其啦;
...
師兄, 其實香港有機會公開討論及研究未嘗不是好事
至於"對"及"錯"等死因庭拉

作者: 里安    時間: 14-5-2012 12:16

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-5-2012 12:05 發表

至於"對"及"錯"等死人庭拉
呢個當然,只係越來越多人仲意自己判左先

呢度算好,其他forum幾多戰術大師,鎗械高手,仲有d格鬥天王
作者: ohnavi    時間: 14-5-2012 12:19

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-5-2012 12:05 發表

至於"對"及"錯"等死人庭拉
我明白呀師兄,不過有時D人真係為拗而拗,
老實講我吾特別鍾意差人,但人地搵命搏呀!
點解果D刀手斬人吾尊重被斬者人權?
點解收數佬燒人全家吾尊重下人地成家人權?
真係吾明咩價值觀...
作者: nishi    時間: 14-5-2012 12:20

好簡單既姐, 以後所有警察必需修讀"空手入白刃", 以及"空手奪槍"課程
連警棍都唔洗用, 唔會比人再嘈濫用暴力啦掛!
作者: Boniface    時間: 14-5-2012 12:22

其實真係好同意樓上講既野
斬緊人,警察警告不果,開槍,好明顯無錯吧
仲要討論開槍對與錯?打邊度?若果你見到班人唔停手,仲想連你都斬埋,你都會開槍吧
作者: ohnavi    時間: 14-5-2012 12:26

引用:
原帖由 nishi 於 14-5-2012 12:20 發表
好簡單既姐, 以後所有警察必需修讀"空手入白刃", 以及"空手奪槍"課程
連警棍都唔洗用, 唔會比人再嘈濫用暴力啦掛!
無用的師兄,只要你先過人出手,都係濫用暴力啦,
因你受過訓練身懷絕世武功,應該克制。
可能D人睇得龍虎門多,以為真係可以等把刀劈到面門前半分,
電光火石間都可以拗身避過再橫空擊出一掌,
壞人武功盡廢但又岩岩死吾去,完成任務。
作者: B20_hk    時間: 14-5-2012 12:39

引用:
原帖由 里安 於 14-5-2012 12:16 發表

呢個當然,只係越來越多人仲意自己判左先

呢度算好,其他forum幾多戰術大師,鎗械高手,仲有d格鬥天王
每個人有自己價值感
以前,老師罸學生,家長永遠覺得老師啱
現在,學生家長會反質問點解... ...
多方面思考,提出論點係啱,但都要明白事情,處境

例如:
六四事件...就有人話解放軍維持社會規則,有必要清場
作者: 里安    時間: 14-5-2012 12:45

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-5-2012 12:39 發表

每個人有自己價值感
以前,老師罸學生,家長永遠覺得老師啱
現在,學生家長會反質問點解... ...
多方面思考,提出論點係啱,但都要明白事情,處境

例如:
六四事件...就有人話解放軍維持社會 ...
如果係抱住理性討論、以事論事去諗去講,當然係好事
作者: Lolanto    時間: 14-5-2012 12:46

引用:

至於"對"及"錯"等死因庭拉
輿論已經判左係「錯」時
死因庭判「對」就係政治考慮或法治已死或什麼什麼
死因庭與輿論一致判「錯」先至係公正
作者: Lolanto    時間: 14-5-2012 12:47

引用:
原帖由 里安 於 14-5-2012 12:45 發表

如果係抱住理性討論、以事論事去諗去講,當然係好事
香港政治會理性??
作者: B20_hk    時間: 14-5-2012 12:48

引用:
原帖由 hkncnc 於 14-5-2012 12:47 發表

香港政治會理性??
香港政府又會理性嗎??
作者: 里安    時間: 14-5-2012 12:49

引用:
原帖由 ohnavi 於 14-5-2012 12:26 發表

壞人武功盡 ...
我係奇怪呢單野都算鮮明,大街大巷發生,都咁多野諗

之前果單上山打死南亞人士又係,片都有埋有聲有畫都係咁
作者: nishi    時間: 14-5-2012 12:49

引用:
原帖由 ohnavi 於 14-5-2012 12:26 發表

壞人武功盡 ...
係香港社會,有時就算人地出手先...都係警察唔岩...
引用:
原帖由 里安 於 14-5-2012 12:49 發表

我係奇怪呢單野都算鮮明,大街大巷發生,都咁多野諗

之前果單上山打死南亞人士又係,片都有埋有聲有畫都係咁
最奇怪係有班人撻"人權"出黎...

作者: 里安    時間: 14-5-2012 12:52

引用:
原帖由 nishi 於 14-5-2012 12:49 發表

係香港社會,有時就算人地出手先...都係警察唔岩...

最奇怪係有班人撻"人權"出黎...
更奇怪係斬人既係良好市民
作者: nishi    時間: 14-5-2012 12:56

引用:
原帖由 里安 於 14-5-2012 12:52 發表

更奇怪係斬人既係良好市民
有d媒體偏向係反警方既...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0