標題: SCAR、ACR、XCR 一問 [打印本頁]

作者: elay    時間: 20-5-2012 04:23     標題: SCAR、ACR、XCR 一問

SCAR  XCR  ACR
各位ching我想問下以上三枝槍各自的優、劣處
因為我聞聽說XCR同ACR都係SCAR計劃的產物(有錯勿插 )
咁點解ACR同XCR會比個計劃踢出黎
同埋SCAR  XCR  ACR 比較上有咩大分別
作者: h.t.f    時間: 21-5-2012 12:41

XCR因為寄漏左個空包彈助退器比官方,所以未選就已經出局.
作者: Sophi_hk    時間: 21-5-2012 13:21

SCAR除左FN有落標,仲有ROBINSON XCR,Cobb MCR同HK XM8R
如果你講既係Magpul ACR,就係FN SCAR定左型Magpul自已design既一枝槍
除左概念相似,同SCAR冇關係
作者: s20061188    時間: 22-5-2012 23:16     標題: 回覆 1# 的帖子

3者最大相同之處,都系傾向遷就AR射手
作者: 101空降tom    時間: 23-5-2012 11:16

是加原本就係設計比SF用既槍泥,因為M同AR系既5.56火力不足,所以軍方想搵支又可以打556又可以打762既槍,而且最好唔洗點Training就可以發比兵即上戰場.跟住,HK XM8,416,羅賓遜既XCR同埋FN 既S.C.A.R.就出泥應標,雖然,416同XCR既設計都同M系差唔多,即Selector位,Mag Catch位等等,不過基於416太貴,不能作公發之用,而XCR就因為個Charging Handle車死左系左邊,軍部完全接受唔到,所以都放棄左兩支.(416 到現時都會有SF自購使用),最後就係XM8同SCAR,呢兩支槍既結構系當時都係好高科技,換少少野支槍就會唔同,例如SCAR既762版換成個上身就搞掂,XM8換條管又會變SPR,不過,XM8實在太過[[新潮]],軍部班老野又接受唔到,所以唔要,SCAR原本都因Charging Handle位置問題而比人踢出局,但改良左個設計可以兩邊調,而且得佢可以打到762,所以最後都係被採用.
不過SCAR都有壞處,就係佢既556版本同M系基本上係性能一樣,而且個Charging Handle仲會打爆兵既手指,所以軍部最後決定唔再入556版SCAR只入MK.17.對比之下,XCR既壞處多過SCAR,例如冇得打7.62,而且須要花時間Train班兵去習慣支槍既用法,所以好快就輸左比SCAR,而ACR其實係差考SCAR既慨念及設計加以改良再生產出既槍型泥,最初出現既係Magpul MASADA,好處就唔洗講,非常多,例如根據入体工學設計,設計人性化,操作同M系差唔多等,壞處就係出得太遲,同埋如果SCAR唔出現,ACR出現既可能性唔會高.小弟愚見,有錯請指教
作者: 101空降tom    時間: 23-5-2012 11:16

是加原本就係設計比SF用既槍泥,因為M同AR系既5.56火力不足,所以軍方想搵支又可以打556又可以打762既槍,而且最好唔洗點Training就可以發比兵即上戰場.跟住,HK XM8,416,羅賓遜既XCR同埋FN 既S.C.A.R.就出泥應標,雖然,416同XCR既設計都同M系差唔多,即Selector位,Mag Catch位等等,不過基於416太貴,不能作公發之用,而XCR就因為個Charging Handle車死左系左邊,軍部完全接受唔到,所以都放棄左兩支.(416 到現時都會有SF自購使用),最後就係XM8同SCAR,呢兩支槍既結構系當時都係好高科技,換少少野支槍就會唔同,例如SCAR既762版換成個上身就搞掂,XM8換條管又會變SPR,不過,XM8實在太過[[新潮]],軍部班老野又接受唔到,%A
作者: nishi    時間: 23-5-2012 11:29

引用:
原帖由 101空降tom 於 23-5-2012 11:16 發表
是加原本就係設計比SF用既槍泥,因為M同AR系既5.56火力不足,所以軍方想搵支又可以打556又可以打762既槍,而且最好唔洗點Training就可以發比兵即上戰場.跟住,HK XM8,416,羅賓遜既XCR同埋FN 既S.C.A.R.就出泥應標,雖然,4 ...
但聽聞加陣班海豹仔試用完支MK16之後覺得都係M4用得順手D, 所以軍部好似取消晒D MK16既訂單
不過MK17就幾好風評 (我記得佢地個報告話覺得仲好洗過MK11/M14),所以好似會繼續生產?
作者: 101空降tom    時間: 23-5-2012 12:18     標題: 回覆 7# 的帖子

冇錯,因為MK.16同M4 既設計只可以話係相似,所以班兵用起上泥都唔會太就手,而且仲要打556,仲要泥做咩?
作者: ayaka    時間: 23-5-2012 12:41

個人認為
如果打5.56黎計, SCAR_L唔係準好多, 但係操作唔同左
所以個人覺得都係HK416比較好, 穩定可靠

7.62黎計, SCAR-H比MK14輕, 又唔會頭重尾輕
與M110相比, SCAR行PISTON會可靠得多
而且SCAR-H 可以打到100M 1MOA以內

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0