標題: new comer想買支中國槍.......... [打印本頁]

作者: lstgordon    時間: 20-7-2007 00:16     標題: new comer想買支中國槍..........

我想買支中國槍,大家可幫我?
人地話金弓ok,在哪可買到金弓??????????
作者: Kane    時間: 20-7-2007 00:19

唔該都無
作者: 老鼠    時間: 20-7-2007 00:24     標題: 回覆 #2 Kane 的帖子

新人係咁架啦.......

去各大(糖x狗外)國狗店就會搵到..........
作者: 皇家御貓    時間: 20-7-2007 00:27

引用:
原帖由 老鼠 於 20-7-2007 00:24 發表
新人係咁架啦.......

去各大(糖x狗外)國狗店就會搵到..........
點解唔去得7J店? 人地問邊度有之嘛 , 無咩要求bor
作者: d@2007    時間: 20-7-2007 00:40

鴨街同油麻地入面點都有.
作者: 伯言    時間: 20-7-2007 00:48

你行過廣華街未?
成16歲仔, 自己去行下都唔旨比人食左掛
作者: mujiadam    時間: 20-7-2007 01:01

引用:
原帖由 伯言 於 20-7-2007 00:48 發表
你行過廣華街未?
成16歲仔, 自己去行下都唔旨比人食左掛
怕比人打刧,咁多鎗,好危險架!!
作者: joey    時間: 20-7-2007 01:08

引用:
原帖由 mujiadam 於 20-7-2007 01:01 發表

怕比人打刧,咁多鎗,好危險架!!
重好多恐佈分子
作者: mujiadam    時間: 20-7-2007 01:23

我都覺
作者: 14692    時間: 20-7-2007 04:55     標題: 回覆 #7 mujiadam 的帖子

可以返火星....
作者: lstgordon    時間: 20-7-2007 08:54

我行過廣華街,但專賣中國槍的不多,我想一些位置而已,大家不用這樣.........
另外,究竟金弓在哪買????????
THXTHXTHXTHX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: ?老虎仔?    時間: 20-7-2007 09:00

引用:
原帖由 lstgordon 於 20-7-2007 08:54 發表
專賣中國槍的不多
引用:
原帖由 lstgordon 於 20-7-2007 08:54 發表
你就去專賣中國槍d舖頭問下.
間間個價都咁上下嫁啦

作者: 阿堅    時間: 20-7-2007 09:05

引用:
我行過廣華街,但專賣中國槍的不多,我想一些位置而已,大家不用這樣.........
THXTHXTHXTHX!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
槍店
成條槍街......差唔多間間都有中國槍....平的就是

有間在某大超市對面...唐X九...全部中國槍

作者: 伯言    時間: 20-7-2007 10:23     標題: 回覆 #11 lstgordon 的帖子

唔好意思, 我唔係好明
成條街專賣國狗既得兩間, 行入去問就搞掂啦
點會要上黎問番轉頭?
咁會唔會將件事複雜化呢?
作者: Northwood    時間: 20-7-2007 13:02

引用:
如果你係住得近元朗既話,都可以介紹間野畀你識既
作者: louisli    時間: 20-7-2007 13:10

其實你明唔明咩係金弓?
唔會有人問"在哪可買到金弓"架喎
作者: 豬肥    時間: 20-7-2007 13:51

金色既彈弓.....
廣華咪有囉..
作者: 阿堅    時間: 20-7-2007 13:53

引用:
原帖由 豬肥 於 20-7-2007 13:51 發表
金色既彈弓.....
廣華咪有囉..
金弓係出中國槍既公司
唔係彈弓
作者: Paul    時間: 20-7-2007 13:57

買M14或AK啦

M16/M4及MP5有D組裝公差大上的小問題出現時新仔不知如何修理

例如:轉速改變, 電線位不過電
作者: RYODLi    時間: 20-7-2007 15:18

順便問下…國產ak有邊間出既邊支信得過?
作者: MING    時間: 20-7-2007 15:21

引用:
原帖由 RYODLi 於 20-7-2007 15:18 發表
順便問下…國產ak有邊間出既邊支信得過?
c馬
作者: lstgordon    時間: 20-7-2007 15:22

我的msn是 lstgordon2000@hotmail.com
有好心的人就叫我,
幫下我呢個new comer,
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2007 15:35

引用:
原帖由 lstgordon 於 20-7-2007 15:22 發表
我的msn是 lstgordon2000@hotmail.com
有好心的人就叫我,
個個都好好心....不過問題出係你自己身上....
作者: RYODLi    時間: 20-7-2007 15:42

引用:
原帖由 lstgordon 於 20-7-2007 15:22 發表
有好心的人就叫我,
直接起度討論唔得咩?
作者: d@2007    時間: 20-7-2007 16:11

請問金弓ak同akb質素行不行啊?
作者: 伯言    時間: 20-7-2007 17:13     標題: 回覆 #22 lstgordon 的帖子

朋友仔你咁講野, 即係話呢度唔add你既人就唔好, 好心既就一定要幫你?

咁我就寧願做個黑心人喇...|)
作者: 豬肥    時間: 20-7-2007 18:18

引用:
原帖由 Ate120 於 20-7-2007 13:53 發表

金弓係出中國槍既公司
唔係彈弓
呢個我知
我玩下野姐
作者: 伯言    時間: 20-7-2007 18:46     標題: 回覆 #23 adrianyahk 的帖子

其實我唔明左好耐, 點解"幫新手"呢樣野, 已經由一件"好心做既事"變成一件"義務"?
點解老野辛辛苦苦積埋既知識要好似老奉咁教比新手, 仲要隨時比人噴番轉頭?

咩世界?
作者: adrianyahk    時間: 20-7-2007 18:57

引用:
原帖由 伯言 於 20-7-2007 18:46 發表
其實我唔明左好耐, 點解"幫新手"呢樣野, 已經由一件"好心做既事"變成一件"義務"?
點解老野辛辛苦苦積埋既知識要好似老奉咁教比新手, 仲要隨時比人噴番轉頭?

咩世界?
如果我知既話我唔介意答佢地問題(我都唔係打得多)...反正我都係打幾隻字...
但係一開topic好似自由行入金鋪咁,老馮地有問就要必答,自己又唔check下先....
新手有野唔知當然正常,但係呢d月經到痴哂線既問題....真係自己search下啦...
大家都係坐係屋企對住個四方箱,問問題,有番d禮貌都得 je~
作者: lstgordon    時間: 20-7-2007 20:13

sor!!!!!!
我的意思是誰可以得閒可和我詳談.
我怕在這問太多會太煩,所以想請個人和我慢慢談.
如有冒犯,請見諒!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

作者: 伯言    時間: 20-7-2007 20:22     標題: 回覆 #30 lstgordon 的帖子

唔係怕煩, 係怕人無manner/回帶/唔識扮識/完全殘廢...

唔係怕教人, 但係教果個都要show到佢有聽到, 有effort落去, 咁先會有推動力再教
作者: lstgordon    時間: 20-7-2007 21:20

我看唐x狗格局似吃人寺....
大家有咩看法????
另外s-3 ok ma????????????
作者: Royal_9413    時間: 20-7-2007 21:26

引用:
原帖由 lstgordon 於 20-7-2007 21:20 發表
大家有咩看法????
一入去好似你玩足球做前鋒帶波入到對方禁區咁
作者: 伯言    時間: 20-7-2007 21:37     標題: 回覆 #32 lstgordon 的帖子

其實買槍好簡單
1. 自己睇中
2. 搵資料
3. 行槍街格價
4. 入鋪比錢拎野走

邊間鋪謀到人咁利害?

ps. 唔好出真名, 呢度唔比.
作者: 伯言    時間: 20-7-2007 21:37     標題: 回覆 #33 Royal_9413 的帖子

唔夠密, 似美足多d...
作者: 豬肥    時間: 20-7-2007 22:26

引用:
原帖由 lstgordon 於 20-7-2007 21:20 發表
大家有咩看法????
吃人寺係咩我唔明
作者: 14692    時間: 21-7-2007 04:58     標題: 回覆 #32 lstgordon 的帖子

如果佢都叫謀人寺, 咁鎗街好多間都係啦, 做生意, 人地都要賺錢架....
作者: jimjimjimjim099    時間: 21-7-2007 22:18

講真, 我唔算老手

不過我睇過曬你地d回覆, 人地問你就答就可以啦

做咩要扮出果d 架子呢?? 又咩冇唔該, 又咩問題係樓主, 咩去過槍街

咩叫新手啊, 就係咩都唔識啦, 係到問下姐, 你地d所謂ga"老手"係到"高貴"啊??

如果下下去槍街就可以ok, 就可以明白, 你地有時問d問題,唔洗post出來啦, 去槍街就得啦

個人意見

樓主.去好多cat門口果間睇下
作者: L    時間: 21-7-2007 22:55

作者: jimjimjimjim099    時間: 21-7-2007 23:04

引用:
原帖由 於 21-7-2007 22:55 發表

如果下下去槍街就可以ok, 就可以明白, 你地有時問d問題,唔洗post出來啦, 去槍街就得啦

我相信一個新手..幾新都好...行過鎗街..知道自己要搵既野係咩...
響鎗店問下人...都應該知金弓邊度有得賣既.....
如 ...
都幾膠..嘿
咁老手唔好問lo
行槍街就知啦
完來你地班老手, 以前咁勁ga?
唔洗問都識!@?
勁! good

冇野好講~.~..
唔想教新手,就唔好回啦
作者: adrianyahk    時間: 21-7-2007 23:06

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 21-7-2007 23:04 發表

都幾膠..嘿
咁老手唔好問lo
行槍街就知啦
唔洗問都識!@?
勁! good

冇野好講~.~..
唔想教新手,就唔好回啦
咁不憤既.... 既然你咁怨恨...不如你去幫下樓主 lor~
作者: L    時間: 21-7-2007 23:11

作者: 蛇    時間: 21-7-2007 23:18

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 21-7-2007 23:04 發表

都幾膠..嘿
咁老手唔好問lo
行槍街就知啦
唔洗問都識!@?
勁! good

冇野好講~.~..
唔想教新手,就唔好回啦
何謂新手, 何謂老手? 點黎界定? THX
作者: mujiadam    時間: 22-7-2007 01:31

引用:

都幾膠..嘿
咁老手唔好問lo
行槍街就知啦
唔洗問都識!@?
勁! good

冇野好講~.~..
唔想教新手,就唔好回啦
師兄,BB仔飲奶要唔要問下佢老母點飲先?
好多問題,只要你肯行多步,就可以有答案,日日坐O左屋企上網問?打GAME都上網打啦,打咩WAR GAME,打PC GAME啦!
呢樹係好多老手,不過我唔係,L都唔係,可能你係我唔知啦,但我都唔見你有答到樓主野WOR,你都冇教新仔野WOR,最少冇教到我呢個新仔野先,就唔好回啦
好多野,有眼見,有耳聽,唔一定下下要問,連資料都唔搵下就問問問,咁有誠意呀?
唔想"不恥下問"既,就唔好回啦

作者: 14692    時間: 22-7-2007 05:28     標題: 回覆 #40 jimjimjimjim099 的帖子

師兄, 每人都經過新仔呢個階段, 正所謂唔跌過唔識大, 同你讀書一樣, 唔溫習/準備就去考試 = 死xx梗, 但自己都唔去做準備/research, 淨係諗住上網問, 就奉旨有人答, 呢種態度要不得, 我地都好想用心去教/帶吓新玩既師兄弟, 但係眼見時下年青人既做人處事態度.......唉 (爭在仲未飯來張口.....)

講完
作者: jimjimjimjim099    時間: 22-7-2007 10:13

我只係新手, 打game 2個月都冇
都幾搞笑, 我冇指明邊d人, 咁多人認,呵

你地冇聽過樓主有行過槍街咩??
咁唔算有自己查過??
ok, 俾著你, 你e加唔打game, 玩搖控車, 咩TT01 又咩 R34 23T
你明嗎? 你自己行, 你識嗎???

我信想E到, 10個有9個, 岩岩出來打GAME, 都有問人, 有C兄帶
難道果D唔係問???

正如1+1=2, 你個仔問你, 你就話自己去諗?? 老師唔教的話,家人唔教的話, 你識嗎??

OK, 你地咁樣, `當我錯
不過反省你地對新手GA態度

係唔係自己心照啦, 係咁
作者: mujiadam    時間: 22-7-2007 10:45

引用:
原帖由 14692 於 22-7-2007 05:28 發表
師兄, 每人都經過新仔呢個階段, 正所謂唔跌過唔識大, 同你讀書一樣, 唔溫習/準備就去考試 = 死xx梗, 但自己都唔去做準備/research, 淨係諗住上網問, 就奉旨有人答, 呢種態度要不得, 我地都好想用心去教/帶× ...
馬SIR,我地都係算了吧啦
作者: mujiadam    時間: 22-7-2007 10:45

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 22-7-2007 10:13 發表
我只係新手, 打game 2個月都冇
都幾搞笑, 我冇指明邊d人, 咁多人認,呵

你地冇聽過樓主有行過槍街咩??
咁唔算有自己查過??
ok, 俾著你, 你e加唔打game, 玩搖控車, 咩TT01 又咩 R34 23T
你明嗎? 你自己行, ...
完來答人野係老奉既
作者: Kuznetsov    時間: 22-7-2007 10:52

1.各位之言論及發表請勿過於激烈以免影響其他人。

2.嚴禁出現粗口(諧音及圖片亦不可)或其他帶侮辱性字句,違者將被處罰,屢犯者或以粗言辱罵/人身攻擊其他版友者將被撤銷會員戶口。

3.希望大家可以盡量互相忍讓,如有對某位版友之言行反感或認為該會員有作出對你不敬行為或挑釁時,請向該區版主反映或按"投訴"。

4.請不要作無謂POST WAR。

5.如發現有人於POST WAR 中小事化大、火上加油或無事生有者將有可能作出適當處分,嚴重者將即時被撤銷會員戶口。

jimjimjimjim099 兄請注意你用詞
作者: jimjimjimjim099    時間: 22-7-2007 12:19

引用:
原帖由 mujiadam 於 22-7-2007 10:45 發表

完來答人野係老奉既
我冇話一定答
你答唔答唔關我事
我只係話你地有d人ga態度

你話老奉, 咁唔答就唔好話人
咁人地係俾你話又係老奉??
作者: jimjimjimjim099    時間: 22-7-2007 12:21

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 22-7-2007 10:52 發表
1.各位之言論及發表請勿過於激烈以免影響其他人。

2.嚴禁出現粗口(諧音及圖片亦不可)或其他帶侮辱性字句,違者將被處罰,屢犯者或以粗言辱罵/人身攻擊其他版友者將被撤銷會員戶口。

3.希望大家可以盡量互 ...
我用咩有問題?
我冇講粗口呀, 我話侮辱人呀

我只係批評某d人,
自己心照就得, 唔好認, 認左就唔好話人
作者: Kuznetsov    時間: 22-7-2007 12:28

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 22-7-2007 12:21 發表

我用咩有問題?

我只係批評某d人,
引用:

都幾膠..嘿
]
你還要我說明白吧
?
作者: MarK-C    時間: 22-7-2007 12:36

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 22-7-2007 12:21 發表

我用咩有問題?

我只係批評某d人,
請睇呢條版規:
3.希望大家可以盡量互相忍讓,如有對某位版友之言行反感或認為該會員有作出對你不敬行為或挑釁時,請向該區版主反映或按"投訴"。
你如果認為自己係正義
ok,請向該區版主反映或按"投訴"
但係好多人都認為樓主同埋你係禮貌問題,
唔該都唔講叫人點答呀?

仲有,咩叫"人地問你就答就可以啦"
我唔明,
咁我問你"你識唔識咩係禮貌??
作者: HugoLaLaLa    時間: 22-7-2007 12:37

搖控車?你試下響搖控車討論區問人miniz同18仔有咩分別,大陸係咪出左一隻平平地既搖控車呀?邊度有得買呀?

咪一樣俾人產到上天花板!!

新手有問題係正常,但係一d基本既問題,係咪應該自己search下以前d topic先呢?

樓主自己都識say sorry,係你響度嘈之巴閉又無建設,除左響度得個嘈字之外,我真係睇唔到你比樓上果班話完人之後都仲係苦口婆心講答案既師兄好得幾多。
作者: MarK-C    時間: 22-7-2007 12:45

今次main point係
新手冇做research就出post問野,
仲要老馮.

新手係要人幫,
但係要人幫之前
係咪要做好功課呢?
咩都唔識就問人
就算問左,有人解答左你自己都唔會明
相信係cgf入面大家都做過新手,
呢樣野都好清楚
作者: 蛇    時間: 22-7-2007 14:10

引用:

我用咩有問題?

我只係批評某d人,
侮辱人一定係要講粗口...
勁! GOOD~ 無野好講~

咩叫心照? 咩叫唔好認? 咩叫認左唔好話人?   你估個個識讀心術? 有膽話人又無膽指名道姓又是否君子所為?
淆底唔敢講的話心照就得, 唔好認, 認左就唔好話人...
批評某D人? 即係邊D?   要講就講清楚, 唔好一竹篙打晒所有回應0既人, 等陣見多人回又淆底又要話俾人圍攻....  到時又話圍人果D 心照, 唔好認... 認左唔好話人

回應≠承認.   

我都只係玩左一個月都無0既超新手, 我都想俾D 玩左兩個月都無0既新手指教一下... 你都仲未回我點分新手同老手... 我等緊你回我0架...
作者: jimjimjimjim099    時間: 22-7-2007 14:49

冇禮貌?

咩叫有咩叫冇??
你覺得有就有, 而你覺得冇就姐係冇??
難道批評人就=冇禮貌?
lee到d人都唔見得有幾好禮貌
一隻手拍係冇聲ga

另外, 一d 基本野自己查,
定義係咩? 老手來講折槍係基本? 咩國家係咩軍係基本??
人地問, 你就話基本野自己查啊??

另外, 你地都認同左新手係要問
咁你地重嘈來做咩,

樓上, 何以見得我話侮辱人一定係要講粗口

我批評人一定要指名??
竟然你話你唔係,就得啦
我講得某d人, 又點會好一竹篙打晒所有回應0既人
係要唔認,我都冇計

人地一問就叫人自己去槍街行(咁都叫有禮貌?! )
又咩自己查, 算得係咩 c兄??
冇心教就唔好教,..
留番d力打game
人地叫得你地做c兄, 當然係見識高d, 前輩,咁教下人都唔得??
自己有冇查?上網問不是查嗎?? 一開始咩都唔識,.我一開始咩叫低中都唔知
我覺得佢上網問沒有問題

咁你地覺得我錯ga, 就我錯
係我多餘ga!
自己諗下點對新手啦..
作者: FNP90xvhk    時間: 22-7-2007 15:29

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 22-7-2007 14:49 發表
冇禮貌?

咩叫有咩叫冇??
難道批評人就=冇禮貌?
一隻手拍係冇聲ga

定義係咩? 老手來講折槍係基本? 咩國家 ...
以,你得喎
不如咁講
如果呀A去人地屋企作客,咁佢表現得有無禮貌,請問係邊個決定既呢?
1. 呀A自己
2. 果家人既話事人
3. 得閒無事路人甲

未知哥哥仔點睇?
作者: allen.W    時間: 22-7-2007 15:37

引用:

都幾膠..嘿
咁老手唔好問lo
行槍街就知啦
唔洗問都識!@?
勁! good

冇野好講~.~..
唔想教新手,就唔好回啦
嗯.........你知唔知道呢個forum有搜尋呢樣野?

http://www.civiliangunner.com/cg ... mp;searchsubmit=yes
一個search都出大量既post 睇完 再講
其次 你睇真D呢個forum D人問既問題系咩?
某槍 某廠  會幾時出啊?
永遠無人問 "邊間鋪先會有貨啊?"
作者: allen.W    時間: 22-7-2007 15:42

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 22-7-2007 14:49 發表
冇禮貌?

咩叫有咩叫冇??
難道批評人就=冇禮貌?
一隻手拍係冇聲ga

定義係咩? 老手來講折槍係基本? 咩國家 ...
其次 我到而家都見唔到你有教樓主邊度有金弓出既好槍?
作者: jimjimjimjim099    時間: 22-7-2007 15:47

引用:
原帖由 alien 於 22-7-2007 15:37 發表

嗯.........你知唔知道呢個forum有搜尋呢樣野?

http://www.civiliangunner.com/cg ... mp;searchsubmit=yes
一個search都出大量既post 睇完 ...
我只係話人態度問題

樓上那位
我不知邊間好
但我有叫佢去門口有好多cat果間睇
作者: gtoray    時間: 22-7-2007 15:58

到此為止
任何人繼續 post war 將受禁言處分

作者: L    時間: 22-7-2007 16:04

作者: 新仔~健    時間: 22-7-2007 16:10

其實問野唔係唔好~  討論係一件好事
樓主其實可以首先自己嘗試去了解~
自己可以係搜集當中從而了解一件事或一件物件而從中得益~
一定係一件好事~  因為你"明白"     
正所謂一里通~百里明~   
樓主用時間等師兄回應~倒不如用等既時間去搵多d 資料了解下~
小弟都做過新手~    有好多野都唔識~   
各大wargame 網都有好多知識~  係睇樓主去唔去發掘

小弟唔係講道理去教化別~   只係想幫幫樓主一把~謝~

作者: golliwog19    時間: 22-7-2007 22:59

shxt~~
i go to beach today ja......u guys post war?!:x
作者: lstgordon    時間: 23-7-2007 00:55

sor!!!!!!!!!!!!!!
大家唔使answer!!!!!!!!!!!
想不到我的一個question令大家不愉快........
Just forget it man!!!!!!!!!

P.S. 問人是research的一種
作者: myron21st    時間: 23-7-2007 01:13     標題: 回覆 #66 lstgordon 的帖子

我覺得自己做好research,唔明再虛心問下人...
作者: gtoray    時間: 23-7-2007 01:37

我認為樓主已經做了他該做的事
有不少member作出了對樓主所問的回應
而亦有不少member表達了對 new comer 的意見

我認為樓主已有了作為 new comer 應有的態度
作為老手的,對 new comer 嚴厲一點亦無可厚非

新人應有新人的態度
這個在於現實世界與虛擬世界同樣適用

如果不認知這一點
最終蝕底的只有自己
作者: 14692    時間: 23-7-2007 07:02     標題: 回覆 #66 lstgordon 的帖子

唔係你既問題, 做好research+不恥下問係好事, 我地都好樂意去'交流'
作者: howard-ac    時間: 23-7-2007 11:55

老實講, 冇lala 唔會有人知邊間店幾時出新野, 邊間有d咩去買...

大家都只係...想你去多d 店舖自己格下價, 搵下野sin姐...

如果你真係想知多d第一手資料, 咁你不妨去結識一d "國9槍店" ge sales, 咁咪有人會奉上第一手資料lor

正題,  我之前係信和上面2樓見到間野賣金弓, 老細都唔錯的, 可以去睇下。
作者: d@2007    時間: 23-7-2007 20:40

引用:
原帖由 14692 於 23-7-2007 07:02 發表
唔係你既問題, 做好research+不恥下問係好事, 我地都好樂意去'交流'
不恥下問好似係向俾自己地位低既人問野?
例如你問我槍街點去?
作者: 14692    時間: 23-7-2007 23:24     標題: 回覆 #71 d@2007 的帖子

呢4個字無論新/老手都應該啱用
作者: gtoray    時間: 23-7-2007 23:33

引用:
原帖由 14692 於 23-7-2007 23:24 發表
呢4個字無論新/老手都應該啱用
新手 - 虛心求教
老手 - 不恥下問
作者: 14692    時間: 23-7-2007 23:35

多謝阿公指點

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0