標題: 真槍火帽算唔算發射部件? [打印本頁]

作者: CLM    時間: 29-5-2012 17:43     標題: 真槍火帽算唔算發射部件?

喺香港火帽算唔算發射部件?
槍枝邊啲部位先係發射部件?
請師兄們解答?
作者: 潛陣水    時間: 29-5-2012 17:47

引用:
原帖由 CLM 於 29-5-2012 17:43 發表
請師兄們解答?
Bolt ,撞針等等
作者: gainax    時間: 29-5-2012 17:59

" Flash Hider "正常應該沒事
合唔合法如拆走果樣真件令槍發射唔到 就當發射部件 (好似係)
AR尾通T骨太陽環果d有冇事 爭議較大 , 內部火控、bolt、槍身槍管個類一定死, 其它如選擇掣/彈匣扣等小零件之類有待解答

作者: louisli    時間: 29-5-2012 18:01

有說話pin都死
總之都好難界定
作者: Armourer    時間: 29-5-2012 20:53

引用:
原帖由 CLM 於 29-5-2012 17:43 發表
請師兄們解答?
呢位師兄,我相信你所提出嘅 "火帽",應該???

作者: Armourer    時間: 29-5-2012 20:57

引用:
原帖由 gainax 於 29-5-2012 17:59 發表
火帽正常應該沒事
合唔合法如拆走果樣真件令槍發射唔到 就當發射部件 (好似係)
AR尾通T骨太陽環果d有冇事 爭議較大 , 內部火控、bolt、槍身槍管個類一定死, 其它如選擇掣/彈匣扣等小零件之類有待解答
呢位師兄,你所講嘅..........

作者: enochtam2    時間: 29-5-2012 20:57

火帽就9成9係子彈
不過防火帽就應該唔係
作者: Tango1997    時間: 29-5-2012 21:32

槍管前端的所謂"火帽"我理解為"制退器" 作用是平衡槍枝發射後搖擺幅度同埋減低槍管上揚情況,亦有在發射時減小槍咀火焰的作用如XM177
火帽或底火我理解為primer即子彈底部中間既小銅帽
作者: 潛陣水    時間: 29-5-2012 23:46

樓主係唔係問muzzle break呢
佢問"真槍火帽"而非"子彈火帽(底火)"

發射部件唔算, 戰略物資就唔清楚
作者: Lolanto    時間: 30-5-2012 00:20

引用:
原帖由 一舊水 於 29-5-2012 23:46 發表
樓主係唔係問muzzle break呢
佢問"真槍火帽"而非"子彈火帽(底火)"

發射部件唔算, 戰略物資就唔清楚
走私戰略物資拉你
作者: gainax    時間: 30-5-2012 05:43

引用:
原帖由 Armourer 於 29-5-2012 20:57 發表

呢位師兄,你所講嘅..........
樓主唔係話槍管最前個防”火帽” Flash Hider ?
我以為係講呢樣, 其它 D咁敏感既件,都係唔好掂啦
作者: CLM    時間: 30-5-2012 09:28

引用:
原帖由 gainax 於 30-5-2012 05:43 發表

樓主唔係話槍管最前個防”火帽” Flash Hider ?
我以為係講呢樣, 其它 D咁敏感既件,都係唔好掂啦
唔好意思..我係想問Flash Hider既 可能我講得唔清楚 抱歉
作者: CLM    時間: 30-5-2012 15:50

如果flash hider係比
咁silencer果啲得唔得?
作者: gtoray    時間: 30-5-2012 16:01

引用:
原帖由 CLM 於 30-5-2012 15:50 發表
如果flash hider係比
咁silencer果啲得唔得?
silencer 絕對唔得
作者: tf141    時間: 30-5-2012 17:24

引用:
原帖由 gtoray 於 30-5-2012 16:01 發表

聽聞係外國可以買真槍既人想買枝silencer都唔係咁容易
作者: 潛陣水    時間: 30-5-2012 17:30

引用:
原帖由 tf141 於 30-5-2012 17:24 發表

聽聞係外國可以買真槍既人想買枝silencer都唔係咁容易
美國為例, 每個洲都唔同例
有D BAN平民, 有D可以合法使用
只不過要睇地方

http://www.legislation.gov.hk/bl ... 2A151F?OpenDocument
係香港, 佢算戰略物資, 見軍需物品清單
作者: gtoray    時間: 30-5-2012 17:43

印象中 flash hider 響美國都有好多地方唔比
作者: winston05    時間: 30-5-2012 18:22

For US, you can own a suppressor if you has a Class 3 License (dealer) or you pay the transfer tax with a Form 4 to ATF to be an individual owner of a suppressor.

For HK, don't think cans are allowed to any individuals even if they have a firearm license.

FHs are defined as suppressor in some states in the US as it suppresses muzzle flashes and noise to some extend. So it is banded in certain area in the US.

But of course it is not as sensitive as other NFA weapons, like a suppressor.
作者: kentad    時間: 30-5-2012 20:23

搭單一問
真品彈匣,如pmag ,可唔可以 ?
作者: Tango1997    時間: 30-5-2012 20:28

引用:
原帖由 gtoray 於 30-5-2012 16:01 發表

一定係.....玩具silencer刀好難入口
作者: winston05    時間: 30-5-2012 20:28

引用:
原帖由 kentad 於 30-5-2012 20:23 發表
搭單一問
No way my friend.
That is for sure.
作者: Tango1997    時間: 30-5-2012 20:43

引用:
原帖由 kentad 於 30-5-2012 20:23 發表
搭單一問

NO
作者: alan512    時間: 30-5-2012 23:31

講真,就算係法律上唔犯法都好,但個海關覺得係犯法就......
作者: MinG325    時間: 31-5-2012 01:22

美國訂野連手托同尾托都驚出事唔寄外國
作者: sergeant3007    時間: 31-5-2012 01:24     標題: 回覆 24# 的帖子

咁楓葉國又得唔得呢?

我睇中左個M14真托.
作者: rho837    時間: 31-5-2012 02:02

嚴格來講係外國入口真槍parts就一定要申請入口証!FH呢類物品!玩番玩具啦!又平又多款式!
作者: sergeant3007    時間: 31-5-2012 02:05     標題: 回覆 26# 的帖子

玩具就係無....

圖片附件: m14_blackfeather_stock_photo.jpg (31-5-2012 02:05, 31.66 KB) / 該附件被下載次數 56

作者: 潛陣水    時間: 31-5-2012 02:43

引用:
原帖由 rho837 於 31-5-2012 02:02 發表
嚴格來講係外國入口真槍parts就一定要申請入口証!FH呢類物品!玩番玩具啦!又平又多款式!
[認真]
真品魚骨點計?
有D師兄喜歡玩真骨, 錦係咪靠槍店入口做零售
段估唔可以自己上網訂吧
作者: rho837    時間: 31-5-2012 09:35

引用:
原帖由 一舊水 於 31-5-2012 02:43 發表

[認真]
真品魚骨點計?
段估唔可以自己上網訂吧
呢個問題問得真係好!話時話我真係未係外國買過任何真骨?所有骨都係香港買!連賣給我個人我都唔記得是誰?我只知我買既骨係比玩具玩嫁炸!
作者: matthong    時間: 31-5-2012 11:50

我試過响美國訂手槍槍燈,佢地覆我話係軍品,唔出口外地!
作者: mk23    時間: 31-5-2012 12:01

雖然話法律寫係"發射組件" (撞針,bolt就一定係la).
火帽對唔同槍的作用分別好大.
試想一個人拿一枝M82如果無火帽射擊,會點.
所以,最後都係由軍火尊家比報告,或看同類案例,現後法官再看報告而裁決你的東西算唔算係"發射組件".
作者: gainax    時間: 31-5-2012 19:06

引用:
原帖由 一舊水 於 31-5-2012 02:43 發表

[認真]
真品魚骨點計?
段估唔可以自己上網訂吧
如果外觀件連普通骨手托淨尾托(類似AR果類,唔係類似M14成個尾連下身果D) 都牙煙, 唔通連珍藏一下都唔得
咁外面舖頭好似又無事
作者: Armourer    時間: 31-5-2012 19:54

引用:
原帖由 mk23 於 2012-5-31 12:01 發表
雖然話法律寫係"發射組件" (撞針,bolt就一定係la).
火帽對唔同槍的作用分別好大.
試想一個人拿一枝M82如果無火帽射擊,會點.
所以,最後都係由軍火尊家比報告,或看同類案例,現後法官再看報告而裁決你的東西算唔算係 ...
題外話,我在服役時打過很多無火帽、配圓火帽和配標準雙向箭咀火帽的 .50 Barrett 。

無火帽嗰支,後座力大 D ,槍聲細 D ,槍咀無乜火,沙塵好少。

配圓火帽嗰支,後座力細咗,槍聲大咗,槍咀明顯有長火,沙塵又大咗。

配標準雙向箭咀火帽嗰支,後座力再大 D 唧,槍聲大好多,槍咀噴哂火,沙塵又最大。

所以,照你上述舉嘅例,如果攞支無火帽嘅 .50 Barrett 去射擊,其實即係會點樣呢?

我只是出於好奇心問吓!!
作者: MinG325    時間: 1-6-2012 00:59

引用:
原帖由 sergeant3007 於 31-5-2012 01:24 發表
咁楓葉國又得唔得呢?

我睇中左個M14真托.
聽聞楓葉國仲麻煩過正義國
果次我同班FRD係HK-PART訂野番黎
訂左槍帶,手托尾托,面托,匣袋
比晒錢之後,淨係肯寄槍帶,面托同匣袋
所有手托尾托都要搵位正義國既朋友再幫手寄黎香港
真係麻煩呢
作者: sergeant3007    時間: 1-6-2012 02:01     標題: 回覆 34# 的帖子

;即係無新攪作, 無癮之至.
作者: mk23    時間: 1-6-2012 09:36

引用:
原帖由 Armourer 於 31-5-2012 19:54 發表

題外話,我在服役時打過很多無火帽、配圓火帽和配標準雙向箭咀火帽的 .50 Barrett 。

無火帽嗰支,後座力大 D ,槍聲細 D ,槍咀無乜火,沙塵好少。

配圓火帽嗰支,後座力細咗,槍聲大咗,槍咀明顯有長火,沙塵又大咗。

配標準雙向箭咀火帽嗰支,後座力再大 D 唧,槍聲大好多,槍咀噴哂火,沙塵又最大。
首先.小弟不是什麼軍事尊家,也無服役過,更加無打過真槍.50 Barrett (只間唔中射下D9仔,.45等弱雞野...)
Battett M82的火帽(制退器)功能只係在軍事雜誌及網站上得知(即紙上談兵).
引用gunworld.net槍炮世界上所講.

巴雷特M82A1的后坐力很小,这是因为一部分后坐能量作用于枪管、枪机和枪机框的向后运动及压缩复进簧,另外,枪本身也吸收了部分后坐能量,但最主要还是其高效的枪口制退器减少了大部分的后坐力,这就保证了射击时的舒适性及射击精度。枪托底部还有一个特种橡胶后座垫,据说后坐感觉比12号口径的霰弹枪要好,而后坐力明显比7.62mm口径的步枪要小。不过这个高效制退器有个缺点,就是每发射一发枪弹时从制退器喷出的火药气体都会在射手附近卷起大量尘土和松散颗粒.

早期的M82A1的枪口制退器是圆柱形的,后来改为V形制退器。这种V形制退器减少了69%的后坐力.

V形制退器 = 約12号口径的霰弹枪
圆柱形 = 約12号口径的霰弹枪 + 69%後座力

如照計算,那無制退器的後座力是不是

無制退器 = 12号口径的霰弹枪 + 69%後座力 + ?

當然,無火帽的M82都能打得出子彈.但她的後座力一般普通人能否承受到呢? 打後會唔會隻手受傷?
致於那圆及V形火帽實際作用又是什麼呢?
你服役時枝槍的說明書或教官有無介紹過用呀?能否告之.
謝謝.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0