標題: Ares l85a2 [打印本頁]

作者: hong198087    時間: 2-6-2012 00:48     標題: Ares l85a2

各位師兄,小弟今日去了E興趣,打算入支l85a2,良好的服務員已經提了我,因為支槍有放彈弓的功能,所以最好閹左這個功能,因為好易做成故障,但話口未完,試槍個時打打下單發就變Full auto. 之後仲lock左去release 彈弓度,扣唔到雞,服務員話閹左release就OK,但最後我都冇買。
先感謝良好的服務態度。
另外想請教下各位師兄有冇入過呢支槍,有冇同樣問題呢?希望多多指教
作者: franciscmlam    時間: 2-6-2012 13:07     標題: 回覆 1# 的帖子

use it for over 3 years....without any issue.....what I am using is the following configuration:

Guardar SP120 spring
7.4V 20C Lipo battery
作者: 29Commando    時間: 2-6-2012 15:38     標題: 回覆 1# 的帖子

ARES how much
作者: marcooo    時間: 2-6-2012 15:43     標題: 回覆 3# 的帖子

試槍個時打打下單發就變Full auto. 之後仲lock左去release 彈弓度,扣唔到雞

咁其實個制係已經轉左單發定auto?
作者: hong198087    時間: 2-6-2012 20:26     標題: 回覆 4# 的帖子

我睇過爆炸圖,防逆勾連接左一件件,而呢件件連接左selector,當齒組行的時候有可能令到selector走位
作者: queen    時間: 3-6-2012 01:00

my one does not have this problem....
作者: marcooo    時間: 3-6-2012 02:16     標題: 回覆 5# 的帖子

既然識睇圖

咁咪自己攪番佢。唔通你信"閹放彈弓"?
作者: marcooo    時間: 3-6-2012 02:18     標題: 回覆 6# 的帖子

我都未試過。不過可以特登整到咁既故障,應該唔難
作者: JOHN2    時間: 3-6-2012 07:31

我有維修呢個波箱既相影低左,正係呢個有彈弓釋放功能既防逆扣出問題所以我影低俾槍主睇,如果你想睇相可以pm留電what's app 俾你

至於單打連頂扣雞係佢連桿材料太軟,有時會發生,但只要打一槍連發通常問題就可以解決

作者: hong198087    時間: 3-6-2012 14:17     標題: 回覆 9# 的帖子

好喎,麻煩PM我相,我都磨走左會放防逆勾個件條棍仔
作者: JOHN2    時間: 3-6-2012 17:15     標題: 回覆 10# 的帖子

我直接換走隻防逆扣,原來果隻亞鉛扣太脆弱,拍個制去釋放位置大力小小都會斷烈
作者: leonhk321    時間: 3-6-2012 17:35     標題: 我上個月買左G

ARES   E   G   野本身都問題  ,,, C虎話的
小弟1場都未打就拎左去整

作者: hong198087    時間: 3-6-2012 18:14     標題: 回覆 11# 的帖子

我個隻好似唔係亞鉛,不過我磨走左連接selector個件亞鉛件凸出來個條棍仔
作者: hong198087    時間: 3-6-2012 18:15     標題: 回覆 12# 的帖子

咩問題,拎左去邊整
作者: JOHN2    時間: 3-6-2012 18:19     標題: 回覆 12# 的帖子

呢支野要撞手神,我地total有6支,其中兩支咩都冇郁過,用11.1v/35c電姦足一年咩事都冇
另外有一支一打就壞
其他三支打兩三場就爆中齒掃天梯
作者: hong198087    時間: 3-6-2012 18:37

小小維修經驗分享:
首先拆槍的次序是十分重要,支槍基本上要完全分解先可以拆波箱出來。第一步要拆是前handguard 只要拆左上槍帶扣就可以拆佢出來,之後要拆尾托件軟膠,拆尾托扣槍帶個件件,注意要先鬆開左上角的六角匙,因為佢係鎖住尾pin的。之後你可以放心拆尾pin之後再拆身下身㚒位前pin,之後㚒位後左右都有假pin用來固定gearbox,之後再拆selector對面的假pin,注意拆左假pin之後你會見到螺絲,要鬆開螺絲你先可以拆selector。另一面仲要拆放bolt片的release制,最後係槍身前端左右都有螺絲,拆左之後就可以拆上身,慢慢向上拉就可以分解上身,但你要仲未可以拎個gear box 出來,因為ares的hopup座是連埋gearbox一件過的,所以你要拆埋固定槍管件件之後先可以慢慢拉起gearbox.拉gearbox出來前要小心兩件事,一.後Lock bolt片彈弓,二,trigger連接gearbox的拉桿,個口螺絲好細要小心蠻力整爛,所以拆左出來第一件事是鬆呢口螺絲,你終於可以拎個gearbox 出來了

我目標要換hopup膠,及閹放防逆勾,呢個gearbox勁多螺絲,要先拆好似3號gearbox的片,但當然咩都唔郁之前,要先拆佢個快拆彈弓,咁分解波箱易好多,但gearbox,最麻煩係你一定要焊走條黑線先可以分開gearbox. 終於拆開左gearbox. 原裝十分密氣,拍頭同氣缸係夠密氣的,我見唯一有少少特別係天梯齒,但我面對面同ares的常務董事鄭生傾過,佢話天梯及三隻齒係一般槍用齒(唔知師兄們可否印證),我拆左gearbox入面的e63,磨左凸出來release彈弓那部分,另外就係換hopup膠,原裝打30米都好難,我拆開檢查全壓hopup

作者: hong198087    時間: 3-6-2012 19:10     標題: 回覆 15# 的帖子

齒可唔可以用一般齒
作者: JOHN2    時間: 3-6-2012 22:33

可以用一般齒
作者: marcooo    時間: 3-6-2012 23:58     標題: 回覆 16# 的帖子

整咁多枝
未試過要銲走任何電線先開到個波箱
作者: hong198087    時間: 4-6-2012 10:51     標題: 回覆 19# 的帖子

見過JOHN 師兄D圖..佢可以唔焊走..不過我覺得焊走左易D拆
作者: mujiadam    時間: 4-6-2012 13:12

引用:
原帖由 queen 於 3-6-2012 01:00 發表
my one does not have this problem....
SAME HERE
作者: marcooo    時間: 4-6-2012 19:01     標題: 回覆 20# 的帖子

整過咁多枝

應該係換料,

最難既問題

微動制後面有個黑色 part,如果放得唔好,先會出現 單 / auto 亂哂既情況
作者: JOHN2    時間: 4-6-2012 21:36

其實呢支已經比G&G/Army好好多,換好料執一執已經一勞永逸
唯有射程冇咁遠係死症
作者: hong198087    時間: 5-6-2012 00:42     標題: 回覆 23# 的帖子

佢地用長天梯,19齒,但分體波箱叫人不安
John兄你個支打幾遠,有冇換hopup膠
作者: JOHN2    時間: 5-6-2012 18:57     標題: 回覆 24# 的帖子

我果幾支都係打三十米左右,過外就算到都冇集彈性可言
Hop-up膠用番Ares最新果隻70度螢光黃,呢隻暫時係我用過最有效果既hopup膠(意思係裝呢支槍)
其他牌子hop up膠用在star/ares L85/M60/m4絕大部份漏氣,同一條彈弓用機測會小0.3~0.5J,你可以拆出黎認真同其他牌子既膠比對就會明白

Star/ares hop up 膠彈唇比其他膠長差不多1mm

而我亦拆過支star M4度過其推彈咀的確比marui/GP M4短

我結論係star/ares最好用同牌子hop up膠

另一個發現係呢支L85好易打打下震到走hop up,只需要cut一小片遙控車油喉當介子放在調hop up螺絲上就可解決問題(唔係支支有呢個問題,我6支裡面只有2支會走hop up)

作者: marcooo    時間: 5-6-2012 19:50     標題: 回覆 25# 的帖子

換左 systema 精密管加 hopup (正常果隻)

裝落hopup 座,明顯係鬆,需要改改佢。

但有無射到 30 米就真係唔知啦

不過玩咁耐,單發明顯遠過auto。
作者: hong198087    時間: 6-6-2012 01:56     標題: 回覆 25# 的帖子

我家下換左src hopup rubber. 由1.38去左1.42 ,射程未試,原裝grouping 幾好,但射程三十米後冇集彈可言,二十米grouping ok。以入手啤令尾頂及e興趣最後一個膠gearbox
作者: leonhk321    時間: 10-6-2012 13:38     標題: 回覆 14# 的帖子

我果G 好似係天梯移左位,搞到無反應...  (應該係)
攞左去現時点上面果間軍用_專門_ 整 ~   
整左$300

作者: marcooo    時間: 10-6-2012 13:45

天梯識移位???

d 錢真係易賺
作者: hong198087    時間: 12-6-2012 18:19     標題: 回覆 28# 的帖子

天梯移位???

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0