標題: 花麻屎外觀 [打印本頁]

作者: Aki    時間: 3-6-2012 19:30     標題: 花麻屎外觀

成日見到枝野心郁郁想搞d花臣,搞左舊咁既野出唻
大家覺得肉定係ok?如果搞搞外觀咁多位會點搞?
因為想剩係試下樣所以剩係用膠紙痴左一痴

更新,好似有D走火入魔

作者: gd1893    時間: 3-6-2012 20:05

我地咁搞:

作者: Aki    時間: 3-6-2012 21:00

c兄d舊化係自然定係特登整?
下面果舊骨係第2個台問過好似好貴嫁喎
作者: 061084    時間: 3-6-2012 21:07     標題: 垃圾國9..........

作者: gd1893    時間: 3-6-2012 21:21

唔係我整既,全部係我個隊友整。
舊化同條骨都係自製,真品果舊D size 唔夾馬記FAMAS.
引用:
原帖由 ner 於 3-6-2012 21:00 發表
c兄d舊化係自然定係特登整?
下面果舊骨係第2個台問過好似好貴嫁喎

作者: Aki    時間: 3-6-2012 21:34

想問下4樓槍管上面果枝係咩唻?
gd1893師兄介唔介意問下你隊友舊化同埋條骨點樣整教下小弟呀
作者: 061084    時間: 3-6-2012 22:02

引用:
原帖由 ner 於 3/6/2012 09:34 PM 發表
gd1893師兄介唔介意問下你隊友舊化同埋條骨點樣整教下小弟呀
LASER
作者: gd1893    時間: 3-6-2012 22:05

舊化主要係跟住D實槍相黎油同磨下條外管。
條骨佢係買鏡橋同膠板黎組合,
我地研發咗幾代,最新呢代襟用D,可以借力,但跌多幾次都係會散,
稍後應該會諗下金屬。

我地既FAMAS仲已經整埋可以裝原裝刀。

引用:
原帖由 ner 於 3-6-2012 21:34 發表

作者: Aki    時間: 3-6-2012 22:18

想問下用咩油?普通星星油就得?
同埋條骨點樣裝上去嫁..佢枝槍又衰到死無位比人插
作者: gd1893    時間: 6-6-2012 07:43

據我所知係普冬模型油遮。

係前托(放電個位)轉兩個窿上螺絲。
引用:
原帖由 ner 於 3-6-2012 22:18 發表
想問下用咩油?普通星星油就得?
同埋條骨點樣裝上去嫁..佢枝槍又衰到死無位比人插

作者: Hkpolice-Psu    時間: 6-6-2012 09:54

我想請問一下各位支馬記famas個尾有無甩油?

有次屎忽痕拎支槍出來舞,玩完之後我件白恤衫要報銷。。。
作者: louisli    時間: 6-6-2012 18:20

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-6-2012 09:54 發表
我想請問一下各位支馬記famas個尾有無甩油?

有次屎忽痕拎支槍出來舞,玩完之後我件白恤衫要報銷。。。

熔得7788了...
橡膠漆真係乞人憎...
作者: Aki    時間: 6-6-2012 18:36

引用:
原帖由 gd1893 於 6-6-2012 07:43 發表
據我所知係普冬模型油遮。

係前托(放電個位)轉兩個窿上螺絲。

C兄用細/鋰電?因為塞左舊大電入去之後入面好似就完全無位,應該轉唔到螺絲入去
作者: louisli    時間: 6-6-2012 18:48

引用:
原帖由 ner 於 6-6-2012 18:36 發表

C兄用細/鋰電?因為塞左舊大電入去之後入面好似就完全無位,應該轉唔到螺絲入去
其實佢handguard舊膠都幾厚的
我會建議用countersunk head screw,鑽孔要鑽多一重,咁就可以用返大電
不過可能其他師兄有唔同做法
作者: Aki    時間: 6-6-2012 19:04

countersunk head screw依隻螺絲有咩特別?鑽孔鑽多一重係點解
sorry問題多多
作者: sergeant3007    時間: 6-6-2012 19:24     標題: 回覆 13# 的帖子

買短鑼絲, 再係鎗身開窿dub鑼絲啞. 買個dub啞批咀都係十元八塊.

無圖無真相, 附圖......

圖片附件: 2012-06-06_20-07-04_573A.jpg (6-6-2012 20:19, 40.45 KB) / 該附件被下載次數 90

圖片附件: 2012-06-06_20-11-45_758A.jpg (6-6-2012 20:20, 33.22 KB) / 該附件被下載次數 93

作者: MinG325    時間: 6-6-2012 19:36

哎呀....搞到我都想買支famas
作者: louisli    時間: 6-6-2012 22:30

引用:
原帖由 ner 於 6-6-2012 19:04 發表
countersunk head screw依隻螺絲有咩特別?鑽孔鑽多一重係點解
sorry問題多多
即係個頭係斜果種
鑽兩次係鑽左直孔後再大鑽咀鑽個斜位
作者: mujiadam    時間: 9-6-2012 01:28

咩都唔加仲好!
作者: Aki    時間: 13-3-2013 18:45

SORRY考古舊PSOT,因最近手痕又搞左陣
參考gd1893師兄既圖後初步搞左陣,然後愈整愈起勁,連唔應該銀既地方都銀埋,最後變到咁

整體好似OK,但望落又好似有少少怪,C兄們覺得邊度有問題?
作者: 4jai    時間: 13-3-2013 19:12

引用:
原帖由 ner 於 13-3-2013 18:45 發表
參考gd1893師兄既圖後初步搞左陣,然後愈整愈起勁,連唔應該銀既地方都銀埋,最後變到咁

整體好似OK,但望 ...
係相入面睇,我見到D白邊,我誤會左支槍係紙紮...
作者: Dave    時間: 13-3-2013 21:38

我覺得.. 是有點嚴重舊化了,同埋舊化最好一忽忽,太整齊的銀邊會有不協調感

即係好似邊位,角位一定係大崩,直線位不易撞花的不會同角位同一樣花法。現在就好像出廠本身有條白邊咁。

個人想法,沒見過真槍是否咁,不敢咬實一定冇。

作者: Dave    時間: 13-3-2013 21:47

引用:
原帖由 061084 於 3-6-2012 21:07 發表
查一查先知FAMAS 有CM 出過... 不過索價成 1900 ,這是全膠身?

作者: Vindicator    時間: 13-3-2013 22:06

引用:
原帖由 ner 於 13-3-2013 18:45 發表

整體好似OK,但望 ...
差唔多了
不過唔夠自然
油左一d邊位就得
你玩下玩下其他位都會沾有油
自然好多

真槍圖

作者: ~~方~~    時間: 13-3-2013 22:28

倒小小天拿水去紙巾度, 再卒下d油, 會有意想不到既效果
作者: Aki    時間: 13-3-2013 23:14

遲D試!!
-----------------------
見到真槍圖後,好似真係有D過分左了
--------------------
應該抹晒直線位果D?
引用:
原帖由 Dave 於 13-3-2013 21:47 發表
查一查先知FAMAS 有CM 出過... 不過索價成 1900 ,這是全膠身?
引象中不是全膠身
作者: Dave    時間: 14-3-2013 00:27

引用:
原帖由 ner 於 13-3-2013 23:14 發表
遲D試!!
-----------------------
見到真槍圖後,好似真係有D過分左了
--------------------
應該抹晒直線位果D?

引象中不是全膠身
其實可以買本模型書睇下高達,坦克等舊化,

頗有借鏡之處。如果概念上,直線位係不易「整條」磨損的,除非那是常常握弄的位置,

最易損是角位,直線位都會損,但是一般比較淺,而且是斷斷續續的。

槍口呢D 常常HI 花的位就重手一點,管槍反而不會這樣一圈圈咁花的,因為正常不會摸,也不易撞到的位置
作者: Tinne    時間: 14-3-2013 12:22

我覺得凈係加支鏡就已經好OK
作者: Dave    時間: 14-3-2013 20:29

FAMAS 第一次睇中係METAL GEAR 1 ...

型... 同樣 PSG-1 , MK23 都係同時中毒。不過PSG-1 得馬記支膠身,FAMAS 又係,MK23 相整到蛇槍就要 台仔+ 馬記燈,想敗也不易

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0