標題: [認真] 點解要扯人頭髮??? [打印本頁]

作者: B20_hk    時間: 12-6-2012 16:30     標題: 點解要扯人頭髮???

http://www.youtube.com/watch?v=9unLZf0ow2g

樹大有枯枝..
點解個警察要扯人頭髮???
雖然我未必認同示威者行為

都未至於要咁做..."從後偷雞"
如果屬實,亞洲最佳警隊形象一定受損
對付示威人要用啲咁嘅手法...實在可悲

作者: 潛陣水    時間: 12-6-2012 16:31

示威者企圖以頭髮攻擊警員右手
作者: B20_hk    時間: 12-6-2012 16:39

引用:
原帖由 一舊水 於 12-6-2012 16:31 發表
示威者企圖以頭髮攻擊警員右手
認真題目
作者: 潛陣水    時間: 12-6-2012 16:41

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-6-2012 16:39 發表

認真題目
曲線暗串

差佬又可以解釋為現場混亂無法控制
作者: rho837    時間: 12-6-2012 16:42

好簡單! 個傞佬只係想住一句.......   " 大家睇我唔倒 ! "   " 你地睇我唔倒 ! "   " 你睇我唔倒 ! "   " 香港睇我唔倒 ! "   " 強國睇我唔倒 ! "   " 死人睇我唔倒 ! "   " 乜七睇我唔倒 ! "   " 連上帝睇我唔倒 ! " .......
作者: 潛陣水    時間: 12-6-2012 16:46

引用:
原帖由 rho837 於 12-6-2012 16:42 發表
好簡單! 個傞佬只係想住一句.......   " 大家睇我唔倒 ! "   " 你地睇我唔倒 ! "   " 你睇我唔倒 ! "   " 香港睇我唔倒 ! "   " 強國睇我唔倒 ! "   " 死人睇我唔倒 ! "   " 乜 ...
我突然醒起呢樣野

圖片附件: 沒有人看到他.jpg (12-6-2012 16:46, 34.56 KB) / 該附件被下載次數 95

作者: B20_hk    時間: 12-6-2012 16:51

如果以為"睇我唔倒" 更加可悲
作者: 潛陣水    時間: 12-6-2012 16:55

不過錦, 公道小小
唔係班示威者玩野先, 警人都唔洗出手推返佢地過去

作者: B20_hk    時間: 12-6-2012 17:12

引用:
原帖由 一舊水 於 12-6-2012 16:55 發表
不過錦, 公道小小
唔係班示威者玩野先, 警犬都唔洗出手推返佢地過去
Be respected...
作者: ohnavi    時間: 12-6-2012 17:19

引用:
不過錦, 公道小小
sorry師兄甘既言詞幾乞人憎,
人地只係打份工,做你吾認同既野就係狗?
如果你有客你上司話你係狗你會點?
你心目中既民主就係呢種模式?大開眼界
作者: 潛陣水    時間: 12-6-2012 17:29

有得罪既,Sorry
作者: B20_hk    時間: 12-6-2012 17:33

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-6-2012 17:19 發表

應該咁講,人哋做錯事唔等於你可以話人係"狗"
佢只不過條二萬分之一...

但應該無一份工,可以咁打人
作者: Gumdamdriver    時間: 12-6-2012 17:34

一哥上次黑影論比人笑
班細今次見到成堆黑影郁下郁下,緊係即刻捉住它
還返一哥一個公道,用心良苦呀
作者: 潛陣水    時間: 12-6-2012 17:35

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-6-2012 17:19 發表

相信我唔係唯一一個唔認同警人扯頭髮既人
作者: tf141    時間: 12-6-2012 17:38

引用:
原帖由 一舊水 於 12-6-2012 17:35 發表

我成日都好唔認同人地d處事手法, 但係我唔會話人係狗
因為我覺得要對事不對人, 要對一個人下評價, 唔係單單睇一兩件事, 要有一定程度既了解
作者: gtoray    時間: 12-6-2012 17:38

引用:
不過錦, 公道小小
我相信都唔止我一個唔認同你平時既言論
作者: ohnavi    時間: 12-6-2012 18:01

引用:

希望你吾好介意,不過我想法係:
警方扯示威者頭髮係吾岩,我贊同。
示威者推撞警方我亦覺得吾岩,
所以警方可以出手「控制」。
警察們可能都吾想,
邊個想比人推撞,邊個想與人為敵?
but this is an order。

香港人有幸擁有示威遊行既自由,
但係如果大家濫用呢個權利,
別人就可以此作借口去剝奪呢個權利。

民主精神最重要就係人人有平等既選擇同權利,
好多政客既想法係你吾跟我既方法,所以吾係民主!
果D吾係民主...

作者: 0o0p    時間: 12-6-2012 18:09

或者係呢個年頭咁做係會被認為不文明
但係講真 我相信就就做服務業既人有時都幾想星個客幾巴黎控制場面(如果唔犯法既話)
作者: yobit    時間: 12-6-2012 18:17

認同 X 100
引用:
原帖由 ohnavi 於 12-6-2012 18:01 發表

希望你吾好介意,不過我想法係:
警方扯示威者頭髮係吾岩,我贊同。
示威者推撞警方我亦覺得吾岩,
所以警方可以出手「控制」。
警察們可能都吾想,
邊個想比人推撞,邊個想與人為敵?
but this is an ord ...

作者: Tango1997    時間: 12-6-2012 18:18

引用:
原帖由 gtoray 於 12-6-2012 17:38 發表

我相信都唔止我一個唔認同你平時既言論
我唔係2都會係3囉
作者: ohnavi    時間: 12-6-2012 18:26

搞民主搞革命改變建制都係要先蝕卓的,
我們不能要求條件、環境先改變黎遷就我地,
但起碼要自己做得到、做得好先,
之後再嘗試去爭取。

你郁手吖麻?ok我咪打到你爆缸咯反正我羅正牌,
外國都係甘架,你放火燒車搶野吖麻,
我咪開槍騎馬撞你羅,我入梗你啦民咩主者?!
作者: 4jai    時間: 12-6-2012 18:45

我乜都唔知...我只係見到個o靚仔不停用個手爭
係咁向前面個差佬個方向,死撞爛撞

唔知大家覺得,一個警察一槌車埋去個o靚仔傷d
定係扯佢頭髮一下傷d呢

我覺得我車佢一槌都夠佢入醫院,何況位柴頭?
作者: 衰人    時間: 12-6-2012 19:03

佢個動作係錯係唔啱
不過我唔覺衝防線d示威者係啱喎.....下下就攞自由民主黎做盾牌d人推人、推鐵馬、衝出馬路就天公地道???
開始既時候警方唔阻止佢地先攪到今時今日有恥無恐覺得咩都佢啱晒...你阻佢就你問題!!
問心我真係覺得警方好克制....記住人人都有老母生嫁
作者: Tango1997    時間: 12-6-2012 19:20

引用:
原帖由 衰人 於 12-6-2012 19:03 發表
佢個動作係錯係唔啱
不過我唔覺衝防線d示威者係啱喎.....下下就攞自由民主黎做盾牌d人推人、推鐵馬、衝出馬路就天公地道???
開始既時候警方唔阻止佢地先攪到今時今日有恥無恐覺得咩都佢 ...
100% .....自(捉)從人權法後.....
作者: ohnavi    時間: 12-6-2012 19:29

上個星期開夜同個英國同事傾開香港既民主同法治,佢某D睇法我都幾認同:
歐美或好多其他國家,普遍國民交稅比率較高,
可能佔國家收入來源既一個幾大既比重,
所以工黨在政府既影響力吾細,國家也必須要尊重(怕?)人民意願,
因某程度國民係政府大股東,嘈起上黎國民吾開工無稅交政權都幾麻煩。

而香港出名稅率低,大部份既稅都係由大財團交或賣地所得,
基本上財團們就係大股東,甘就可以間接解釋了點解政府官商勾結的原由,
試問一間上市公司裡面既小股東有無say?

同事話如果香港市民都願意同其他國家睇齊,
將薪金既30%或以上用黎交稅,令稅款佔庫房收入一個不少既比重,
或者可以令政府更尊重民意,仲會多好多福利添,但有幾多人願意呢?

如果想轉凍飲又吾肯加錢,無人會理的仲會踢你走...
作者: RX7    時間: 12-6-2012 19:43

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-6-2012 19:29 發表
上個星期開夜同個英國同事傾開香港既民主同法治,佢某D睇法我都幾認同:
所以工黨在政府既影響力吾細,國家也必須要尊重(怕 ...
冇用,班友仔大把都係未出來做野/拎綜援/背後有人資助.加稅係冇用的..
CUT佢政府資助,綜援同收返佢住緊間公屋就得(民主而很多人掛念的英國用緊)
作者: ohnavi    時間: 12-6-2012 19:58     標題: 回覆 26# 的帖子

對呀師兄
其實咩野都有代價,
吾係系街嘈下就有的,
不然個社會就亂了
作者: rho837    時間: 12-6-2012 21:22

對班傞佬比人話狗!真係唔咪好!不過如果一路下去都係唔改!遲早出事!
作者: 天煞孤狼    時間: 12-6-2012 22:23

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-6-2012 19:29 發表
所以工黨在政府既影響力吾細,國家也必須要尊重(怕 ...
話就話低稅率 計返供樓錢咪同外國差唔多
作者: curienwong    時間: 12-6-2012 22:28     標題: 唔得佢一個話人係狗

如果你哋經常接觸啲牙差,我覺得冇乜人會當佢哋係"人"
除非"物以類聚"   況且我從來都冇見過豬乪識爬樹...
作者: B20_hk    時間: 12-6-2012 22:59

引用:
原帖由 衰人 於 12-6-2012 19:03 發表
佢個動作係錯係唔啱
開始既時候警方唔阻止佢地先攪到今時今日有恥無恐覺得咩都佢 ...
97前,警察係由得示威者衝向新華者大門,撞門踢門夠皮,啲人就自己走,差人從旁睇住
之後隻大鐵門又無乜事。我無話佢啱,但97前好少見到咁樣警民衝突。

另外,警察也預左有人衝擊,點解唔著防暴裝持盾牌?至少保護自己

又或者企在大閘後,等人入到去才拉人(出師有名)

講番,個差人咁扯頭髮值嗎?整襯條示威者,人哋告民事,上監警,你又估警隊又會保唔保你?

小弟愚見,不喜請插

作者: B20_hk    時間: 12-6-2012 23:06

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-6-2012 18:26 發表
搞民主搞革命改變建制都係要先蝕卓的,
我們不能要求條件、環境先改變黎遷就我地,
但起碼要自己做得到、做得好先,
之後再嘗試去爭取。

你郁手吖麻?ok我咪打到你爆缸咯反正我羅正牌,
外國都係甘架, ...
講得啱,所以大陸搞民主都大O樂
旺陽兄"被自殺”,大陸又怕咗盲俠”光城兄”
不過batman都唔夠公安打
作者: HunterX    時間: 12-6-2012 23:48

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-6-2012 22:59 發表

97前,警察係由得示威者衝向新華者大門,撞門踢門夠皮,啲人就自己走,差人從旁睇住
之後隻大鐵門又無乜事。我無話佢啱,但97前好少見到咁樣警民衝突。

另外,警察也預左有人衝擊,點解唔著防暴 ...
因為公安既任務已經由保障北大人既安全變成保障北大人既面子。

堂堂天朝大國既門都可以隨便俾人撞?
作者: 搖光    時間: 13-6-2012 00:05

"大佬,唔收窄D路,焗你班示威者火都黎,又點可以反指你地衝動唔​理性呀,一向都係咁架啦~~~~"
引自facebook網民言論

圖片附件: 179581_487728254587677_682819946_n.jpg (13-6-2012 00:05, 128.62 KB) / 該附件被下載次數 61

作者: 搖光    時間: 13-6-2012 00:09

一樣係示威遊行, 一樣係抗議霸權存在
點解德國警察可以安安靜靜係你隔離行(見片), 甚至幫埋你開路(見圖)
香港警察又要噴髮膠又要扯頭又要抓手? (差在未出摺凳)

http://humansarefree.com/2012/05 ... ed-helmets-and.html
作者: 搖光    時間: 13-6-2012 00:11

引用:
原帖由 RX7 於 12-6-2012 19:43 發表

冇用,班友仔大把都係未出來做野/拎綜援/背後有人資助.加稅係冇用的..
CUT佢政府資助,綜援同收返佢住緊間公屋就得(民主而很多人掛念的英國用緊)
其實你有無參與/參觀過示威/遊行而唔係坐係部電腦前做keyboard fighter?
作者: tf141    時間: 13-6-2012 00:19

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 00:09 發表
點解德國警察可以安安靜靜係你隔離行(見片), 甚至幫埋你開路(見圖)

http://humansarefree.com/2012/05/german-police ...
http://www.youtube.com/watch?v=MpbfAFvygYM
作者: 搖光    時間: 13-6-2012 00:35

引用:
原帖由 tf141 於 13-6-2012 00:19 發表

http://www.youtube.com/watch?v=MpbfAFvygYM
所以? 你想prove 德國警察不比香港警察好? 只是一樣糟糕?
作者: Lolanto    時間: 13-6-2012 00:49

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 00:09 發表

http://humansarefree.com/2012/05/german-police ...
我見到一班遊行好有秩序的示威者
如果示威者唔唔守秩序
衝向班做好防暴準備的警察時
你又估班警察反應係點?
作者: tf141    時間: 13-6-2012 00:58

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 00:35 發表

所以? 你想prove 德國警察不比香港警察好? 只是一樣糟糕?
所以我想問: 點解德國警察可以用到呢種程度既武力, 而youtube既評價給予者有接近百分之95人讚好, 而我地既示威者只係俾人推下, 抬走...隔離就隨即會有一大班見義勇為既好市民大叫差人打人呀, 救命呀, 咁呢?
作者: 搖光    時間: 13-6-2012 01:09

[quote]原帖由 Lolanto 於 13-6-2012 00:49 發表

如果示威者唔唔守秩序
你又估班警察反應係點?

p.s. 另一網民言論:"我想講有d車原本不是行干諾道西的,是警方調入來!如圖​中的10號巴士!
目的是要雪上加霜!令示威難度增加和抹黑示範者"

睇完D圖希望C兄回應我三個問題:
1. 何謂之秩序?
2. "邊個"ge秩序?
3. 當天3X度, 前有無數警察阻擋, 後有無數因苛警察唔封路而駛入ge車輛 (有D據稱仲係警方引路而入) 班遊行人士呆企係路中心, 願又請唔到,咁你又估當時班遊行人士反應可以點?

圖片附件: 551033_10151022906450465_1275158024_n.jpg (13-6-2012 01:09, 170.13 KB) / 該附件被下載次數 54

作者: 搖光    時間: 13-6-2012 01:20

引用:
原帖由 tf141 於 13-6-2012 00:58 發表

所以我想問: 點解德國警察可以用到呢種程度既武力, 而youtube既評價給予者有接近百分之95人讚好, 而我地既示威者只係俾人推下, 抬走...隔離就隨即會有一大班見義勇為既好市民大叫差人打人呀, 救命呀, 咁呢?
唔好意思阿C兄, 可能我對眼有小小近視要去驗一驗了

圖片附件: 575094_385101914879253_1195996199_n.jpg (13-6-2012 01:20, 112.43 KB) / 該附件被下載次數 52

作者: tf141    時間: 13-6-2012 01:25

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 01:20 發表

唔好意思阿C兄, 可能我對眼有小小近視要去驗一驗了
我所指既唔係呢件單一事件
就算係, 噴下野都同果班德國佬差得遠啦
作者: queen    時間: 13-6-2012 01:43

引用:
原帖由 B20_hk 於 12-6-2012 22:59 發表

另外,警察也預左有人衝擊,點解唔著防暴 ...
97前, 示威者想去港督府示威, 最後比警察打到七個一皮...........呢件事係發生喺67暴動時期嘅花園道事件........

97前新華社唔係自己老細地方, 緊係無你咁好氣啦.....但係宜家中聯辦唔同, 你又試吓97前有人去英國駐港嘅辦事處咁搞法吖, 睇吓幾多人會去咗白屋.........
有時唔係咩港人治港, 而係現實問題, 我哋係確實回歸咗中國....有D咁嘅舉動都係無可口非........

仲有, 如果警察著防暴裝......咁就死梗啦, 今時今日啲示威者只係見到中聯辦外面啲警察已經咁大反應, 見到防暴隊!!!!暴動都有分呀......................

至於點解97前好少見到咁樣警民衝突, 因為67嗰年, 當時大部份反對政府嘅領袖唔係比人接咗去白屋住, 就係直接送咗佢返大陸永久旅遊......剩低個D唔驚死咩, 仲敢同英國佬玩???所以97前除咗反中遊行之外, 基本上係好太平嘅.......

有時倒返轉咁諗, 如果將中聯辦當成其他國家嘅使館嚟睇, 如果有人咁樣衝擊美國使館嘅話, 我相信警察一樣會咁做..........仲有一樣唔同...如果示威者衝咗入中聯辦, 最多比警察拉, 但如果衝咗入美國使館......死咗都唔好問點解呀...........
作者: queen    時間: 13-6-2012 01:56

引用:
原帖由 搖光 於 13-6-2012 01:09 發表
[quote]原帖由 Lolanto 於 13-6-2012 00:49 發表

如果示威者唔唔守秩序
你又估班警察 ...
呀.....首先....我又想問.......點解又會信晒..."嗰位網友"嘅片面之詞, 而肯定啲車係咁警察點入去嘅呢????

而喺同一時間, 德輔道西嗰面又係乜環境呢??
而示威嘅搞手, 之前又點同警察講佢哋嘅遊行路線呢????
而當日嘅遊行路線又係點行呢???
作者: B20_hk    時間: 13-6-2012 09:32

引用:
原帖由 queen 於 13-6-2012 01:43 發表

97前, 示威者想去港督府示威, 最後比警察打到七個一皮...........呢件事係發生喺67暴動時期嘅花園道事件........

97前新華社唔係自己老細地方, 緊係無你咁好氣啦.....但係宜家中聯辦唔同, 你又試&# ...
67年又有特務又有人放炸彈, 衝擊完港督府,最後要在香港島區實施宵禁,依D唔係示威人仕,係暴徒
你在看以下圖片,港督府係有足夠地方俾人示威,及俾佢地在督府門前貼大字報

依D唔係示威人仕,係暴徒

作者: B20_hk    時間: 13-6-2012 09:45

仲有, 如果警察著防暴裝......咁就死梗啦, 今時今日啲示威者只係見到中聯辦外面啲警察已經咁大反應, 見到防暴隊!!!!暴動都有分呀......................(示威人仕會否因為警察衣著以暴動?咁著PT Kit咪得... 用個膠盾隔住,應該減少很多技體碰撞-個人見解)

至於點解97前好少見到咁樣警民衝突, 因為67嗰年, 當時大部份反對政府嘅領袖唔係比人接咗去白屋住, 就係直接送咗佢返大陸永久旅遊......剩低個D唔驚死咩, 仲敢同英國佬玩???所以97前除咗反中遊行之外, 基本上係好太平嘅.......
(反對政府嘅領袖...有特務,有共產黨員,仲有undercover...60年代全世界都唔Like佢哋...重有82的士暴動, 89年旺角暴動)
89年旺角暴動又由誰人引發???

有時倒返轉咁諗, 如果將中聯辦當成其他國家嘅使館嚟睇, 如果有人咁樣衝擊美國使館嘅話, 我相信警察一樣會咁做..........仲有一樣唔同...如果示威者衝咗入中聯辦, 最多比警察拉, 但如果衝咗入美國使館......死咗都唔好問點解呀...........(中聯辦只可看作中央辨公室,未到國家嘅使館級列)
作者: gtoray    時間: 13-6-2012 09:56     標題: 回覆 47# 的帖子

大部份遊行本身唔會預佢發生衝突
你比多d警察響現場都話你挑釁啦...
唔好講話擺定d一兩隊full gear anti riot , 連防爆架生放響附近
呢個亦係一個姿態, 代表警方信任搞手, 信任遊行人仕
作者: ohnavi    時間: 13-6-2012 10:27

如果只係想找個借口來發泄自己對社會既不滿,其實仲有好多其他方法,
如果真係為左爭取「民主」,我諗要搞清楚方向和仲有改善空間。
作者: queen    時間: 13-6-2012 11:01     標題: 回覆 47# 的帖子

當年點解班示威人仕可以去港督府咁玩,係因為班左仔高層早就同政府傾掂數,每日上去貼完大字報嘈完搞完場大龍鳳就會和平散去,所以開頭佢哋可以咁玩,但到後期斑去示威嘅下層人仕開始失控,開始搞事繼而引起花園道震壓事件.......
同樣程況套用返喺宜家嘅情況,就算班同警察講數嘅社運領袖同警察講去到中聯辦門口交完信就會和平散去,但係比你係警察你又夠唔夠膽去信佢哋會咁聽話呢,而且班社運領袖又有無能力控制到下便班熱血青年呢......
當年67暴動都係由普通工運,再加入政治色彩演變而成,而且宜家嘅社會氣氛其實同當年好似,分別只係當年由左仔借工運搞事,宜家又會唔會有用爭人用爭取民主做藥引嚟搞事呢??你估當年有份搞事嗰班人宜家唔驚呀......

至於中聯辦....係中央駐港最高機構,而香港係中國嘅一部份,又點會有中國領事館呢.........
作者: B20_hk    時間: 13-6-2012 11:28

引用:
原帖由 gtoray 於 13-6-2012 09:56 發表
大部份遊行本身唔會預佢發生衝突
你比多d警察響現場都話你挑釁啦...
唔好講話擺定d一兩隊full gear anti riot , 連防爆架生放響附近
呢個亦係一個姿態, 代表警方信任搞手, 信任遊行人仕
但每一次都有衝突
又是否要撿討...
再者搞手未必控制到遊行人仕

正如"版主"未必控制到"會員"言論一樣
作者: gtoray    時間: 13-6-2012 11:38

引用:
原帖由 B20_hk 於 13-6-2012 11:28 發表

但每一次都有衝突
又是否要撿討...
再者搞手未必控制到遊行人仕

正如"版主"未必控制到"會員"言論一樣
警方應有風險評估
even下次都係同一類遊行同一班人
事前佢又同你開下會, 又冇情報話會有計劃衝擊
我諗部署都係一樣
除非佢地好似當年wto d 韓仔咁啦
咁樣警方先有 grants 升級佈防
作者: B20_hk    時間: 13-6-2012 11:43

引用:
原帖由 queen 於 13-6-2012 11:01 發表
當年點解班示威人仕可以去港督府咁玩,係因為班左仔高層早就同政府傾掂數,每日上去貼完大字報嘈完搞完場大龍鳳就會和平散去,所以開頭佢哋可以咁玩,但到後期斑去示威嘅下層人仕開始失控,開始搞事繼而 ...
香港殖民地政府研究六六、六七兩次暴動成因後,察覺到有需要適量調整過時的管治策略。政府透過主動關心及改善一般市民民生,減少社會不公平現象,同時緩和市民不安情緒及與政府的對立。政府在暴動結束後一年,即1968年已着手修改勞工法例,大幅加強對勞工的保障。為改善與市民在地區層面上的溝通,進行首次地方行政改革,包括於1968年成立民政處(即今日的民政事務總署)。暴動亦間接催生了香港在七十年代在教育、醫療、廉政、房屋等等各方面的改革。同時政府發現青少年空閒時間缺乏可供參與的活動而被左派招攬,於是決定大量增加文娛康樂活動。暴動後的1969年12月開始舉辦的香港節,就是當中的一個重要節目,藉以加強青年對香港的向心力。此外,漁農處(現漁農自然護理署)也在1968年7月開設林務營以解決青少年問題。

殖民地政府事後都撿討吓,點改善民生。
送走班左仔後,香港67-97年,有30年安定時期,不就做造好嘅營商環境???

特區政府呢???
再者,依家好似去中聯辦示威就一定会有人衝擊...

另外,釣魚臺事件,係有警察打到學生爆缸
作者: B20_hk    時間: 13-6-2012 11:48

http://www.youtube.com/watch?v=4gHZ0BJh5Bs&feature=related

司徒華回憶錄有講過這次暴亂
作者: B20_hk    時間: 13-6-2012 11:57

我唔認識李旺陽,佢嘅死也不關我事
但有2.5萬(打過6折吧)人為佢嘅死去示威
係對一個政權+分不滿
作者: queen    時間: 13-6-2012 12:16     標題: 回覆 53# 的帖子

以我一個睇電視冷眼旁觀嘅普通市民嚟講,我真係覺得去親中聯辦嘅大型示威,都一定有衝擊發生.........
作者: ohnavi    時間: 13-6-2012 13:38

引用:
原帖由 B20_hk 於 13-6-2012 11:57 發表
我唔認識李旺陽,佢嘅死也不關我事
但有2.5萬(打過6折吧)人為佢嘅死去示威
係對一個政權+分不滿
可能混亂了,對政權感到十分不滿,
去表達去示威係合法的,但吾代表要衝擊;
用比較激進或不法手段,
只會比人暴民既感覺同執法機關壓制既借口,
你可以憎曾蔭權但你吾可以打佢喎,這是法律,
吾認同一個政權不代表可以不守法,否則個社會就崩潰了。

要impact其實可考慮學西藏D哪麻甘吖,
甘叫和平既抗爭,不過我又吾見有熱血青年敢做喎。
好多地方示威既人做出激烈既舉動係預左比人打鑊金的,
吾可以出黎搞一輪事,之後又吾比人掂你,
而你又推撞人地,事後又要投訴,
我眼中甘樣真係好可笑好幼稚的所謂抗爭。
有時在人群中引起混亂起哄都係一種政治手段,
搞清有無比人利用我覺得好重要。

我吾係執法人員,不過我諗如果我在場我既態度會係:
如果你地搞事,我就狠狠甘郁你,
你可以投訴我,我都係大熱天3X度系街陪你地癲,
最重要我吾想自己同其他伙記受傷。

作者: rho837    時間: 13-6-2012 13:42

香港重有得示威! 大家可以盡情示威把! 唔洗理班傞佬公唔公平! 合唔合法! 去對待示威遊行人仕! 因為一到2047年! 想玩窗? NO! 想賺杰? NO! 想工平? NO! 想油行是威! 得! 絕對冇問題! 再冇傞大哥噴野! 只有坦黑車碌狗班仁!

作者: mujiadam    時間: 13-6-2012 17:08

引用:

都唔代表你可以話人係狗
作者: gd1893    時間: 14-6-2012 00:53

回應有三 :

(1)照慣例,唔討論未審案件。

(2)對於唔識尊重人,亦唔識分人同狗,係要叫警察做「警犬」既「人」,
    我得一句「咁叻下次唔好做鍵盤戰士、唔好帶面具,就衝埋警察面前兜搥啦,網上狗up你就叻。
    (致版主: 我承認違反版規,願受一切處分。)

(3)警方剛剛開始係警察公眾網頁上載即將進行既公眾活動「不反對通知書」同相關限制條款,
    各位關心事件既網友不妨上去監察住警方既「不反對通知書」同相關限制條款有否如示威者所講既苛刻,
    同埋又是否只針對個別示威者。

公道自在人心。

http://www.police.gov.hk/ppp_tc/03_police_message/nono/lono.html

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0