標題: [認真] 1989年 李卓仁 ? [打印本頁]

作者: 小夜曲    時間: 13-6-2012 23:47     標題: 1989年 李卓仁 ?

http://www.youtube.com/watch?fea ... ZCj2UXNMyw&NR=1

由3:00分鐘開始睇起
佢講既李卓仁係咪宜加支聯會果個李卓仁?
姐係李卓仁當年64比公安捉左去通櫃?
有冇d年紀大少少既師兄可以話我知
作者: 餅    時間: 13-6-2012 23:52

上去送完錢 , 起飛機俾公安夾走 , 要簽悔過書先俾走
作者: sam524    時間: 14-6-2012 00:03

可能有d題外話
http://www.facebook.com/notes/fo ... 8/10151821806450297
作者: RX7    時間: 14-6-2012 01:03

引用:
原帖由 sam524 於 14-6-2012 00:03 發表
可能有d題外話
http://www.facebook.com/notes/fo ... 8/10151821806450297
有幾多人肯/會信o丫...
作者: sam524    時間: 14-6-2012 01:08

引用:
原帖由 RX7 於 14-6-2012 01:03 發表

有好多野已經擺係眼野
但死都仲要聽d攻棍吹
死都唔肯信o既,冇人幫到佢
其實成件事係點,google一下就知
wikileaks(英國電訊報)有美國檔案,bbc有記者認錯
只不過又係香港o既成實有良心傳媒扮睇唔到唔講...
作者: Lolanto    時間: 14-6-2012 03:24

呢D都只係五毛的抹黑

作者: 潛陣水    時間: 14-6-2012 03:54

眼見中央行事手法,我不敢相信這篇膳稿
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-6-2012 09:03

引用:
原帖由 RX7 於 14-6-2012 01:03 發表

係躍,成地坦克,成地都係血肉,咁都話無清場?

都唔知係佢盲定我盲
作者: rho837    時間: 14-6-2012 09:06

唉!睇翻都!
作者: mujiadam    時間: 14-6-2012 09:11

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-6-2012 09:03 發表

係躍,成地坦克,成地都係血肉,咁都話無清場?

都唔知係佢盲定我盲
洗地姐洗地姐
作者: sam524    時間: 14-6-2012 15:06

Wikileaks: no bloodshed inside Tiananmen Square, cables claim
http://www.telegraph.co.uk/news/ ... e-cables-claim.html
Tiananmen killings: Were the media right?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/8057762.stm
六四事件中歷史的空白 - 解放軍在凌晨4時至清晨7時清場的真實紀錄
http://www.youtube.com/watch?v=rjz-6EdjPi8
重點唔係有冇坦克車壓人,冇可否認,係有
重點係地點,天安門(天安門廣場之內)//六部口,木樨地,長安街(天安門之外)
宜家成日話天安門廣場入面死左幾千有槍殺,有坦克車殺
但係從wikileaks o既美國電報同bbc記者回憶
1)天安門內冇屠殺
入廣場o既前排士兵係手持防暴裝備,後排手持步槍
而睇條片,學生仲可以手拖手唱住歌出廣場,大叫"勝利仍然是我們的"
以常理睇,比人屠殺仲會唔會咁輕鬆
而兩篇新聞都有講,學生從廣場南面出口離開
如果睇紀錄片"天安門"劉曉波,候德健,一名教師都話係解放軍比佢地安全離開

2)死o既人在天安門之外
大家都知天安門三公里外o既木樨地有暴亂
的確發生左軍民衝突,雙方都有死傷
而新聞中o既記者都寫解放軍係"fought their way",係長安街過路障打住入市中心
袁木都認過木樨地有暴亂死左人
"天安門"中o既老師回憶指同學生離開天安門行到六部口發現突然d人散開,發現有坦克壓人,坦克之後停左,死者兩個
而bbc新聞入面講當解放軍係長安街入市中心時有用坦克過路障,而(可能)壓到人

3)咁大家睇到o既"天安門屠殺"影片又係邊度黎
張圭陽自己有講,係用木樨地暴亂套落去

總結:
"There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre"
同支聯會講o既"天安門大屠殺"(唔知死左幾多人)比
以上所講o既野都有根有據
如果你睇完覺得中共收買左當年o既劉曉波,候德健,一名教師,西班牙攝影隊
收買埋現在o既wikileaks,BBC,英國電訊報,張圭陽,明報...我真係冇野講
我唔想係度嘈,有問題平心靜氣問,如果想嘈都唔該睇清楚我o既論點,得閒先嘈
如果抽到三個鐘出黎,請先放下一切已有看法,睇番套中肯d o既"天安門"
http://www.youtube.com/watch?v=Y3woq9iqP14

作者: runner    時間: 14-6-2012 15:24

如果係真, 唔好只係online post, 應該上電視及報界公開, 成為國際新聞, 到時世人會用良知去判斷!
作者: sam524    時間: 14-6-2012 15:26

引用:
原帖由 runner 於 14-6-2012 15:24 發表
如果係真, 唔好只係online post, 應該上電視及報界公開, 成為國際新聞, 到時世人會用良知去判斷!
有d野,連傳媒都扮睇唔到,可以點...
唔係個個好似john mills同張圭陽咁...
作者: runner    時間: 14-6-2012 15:39

成為國際新聞後,話咁定到時收中共借貸嘅國家出來支持可能效果更好!
引用:
原帖由 sam524 於 14-6-2012 15:26 發表

有d野,連傳媒都扮睇唔到,可以點...
唔係個個好似john mills同張圭陽咁...

作者: sam524    時間: 14-6-2012 15:47

引用:
原帖由 runner 於 14-6-2012 15:39 發表
成為國際新聞後,話咁定到時收中共借貸嘅國家出來支持可能效果更好!
本身都好國際...又係人人扮睇唔見
比報社出a版又唔一定得
比張圭陽又得個d版一小格
只怕有d人仍然唔肯信,炮轟番轉頭...
作者: runner    時間: 14-6-2012 15:56

公道自在人心。
作者: starfox    時間: 14-6-2012 15:57

小弟早出世, 實實在在的經歷了那個89年, 那不只是一晚的事,由胡耀邦死後, 傳媒已開始關注, 那些年的傳媒和現在不同, 還未有生果報等..事後好多報紙有出過專刊, 有大量圖片為証! 難道當年連左報,新華社都收錯風?
作者: RCman    時間: 14-6-2012 16:13

我同樣在電視機面前,睇住直播的晝面。
難度那些都是電視台做出來的幻術嗎?
本來臨近97,已經有很多港人打算移民。
至呢件事發生後,更觸及移民潮,
我細老當時女朋友一家已打算97後移民,
最後因為呢件事提早了....91年便移去他方,
而我細佬也因此遠我地至去了
作者: ohnavi    時間: 14-6-2012 16:30

引用:
原帖由 RCman 於 14-6-2012 16:13 發表
我同樣在電視機面前,睇住直播的晝面。
難度那些都是電視台做出來的幻術嗎?
本來臨近97,已經有很多港人打算移民。
至呢件事發生後,更觸及移民潮,
我細老當時女朋友一家已打算97後移民,
最後因為呢件事提早了. ...
師兄明白你的痛苦,
不過我覺得私人事應分開黎睇的。

我當年都係每日睇住事件發生,
仲記得係全校停課睇電視,之後去維園。
我一直相信當日係有鎮壓的,
不過從我當年睇完"天安門"之後,
情況是否100%如當時傳媒報導我已不敢肯定。

當然我最不解係外國傳媒點解近年突然出現甘多資料話天安門無屠殺,
因我不相信因為中國強大了外國要比面佢而做呢D事,但我找不到要甘做理由。

希望大家能平靜D去討論,
吾好一味將對中共既憎恨加落討論度,
我真係想知道多點真相。

作者: B20_hk    時間: 14-6-2012 17:56

天安門母親啲仔女去曬邊?
你識誰是丁子霖嗎?
如果無做過,為乜要殺人,要軟禁,為乜要避談六四?
作者: sam524    時間: 14-6-2012 18:17

又係果句
"There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre" - john miles
明就明唔明就講咩都冇用

啱啱搵番
丁子霖個仔係係木樨地比人打死
木樨地係暴亂地點,先唔好講係市民動粗先定軍隊開火先
木樨地離天安門三公里
請唔好將天安門廣場內發生o既事同廣場外o既暴亂放埋一齊講
一個真係和平,一個係暴亂

作者: starfox    時間: 14-6-2012 18:37

其實64都未完結, 最近還有人被殺
作者: runner    時間: 14-6-2012 19:02

李旺陽嘅死係六四嘅延續, 中國現政府都只係覺得人哋錯, 23年前同依家都一樣!
作者: runner    時間: 14-6-2012 19:13

忍瞞事實, 破壞現場所有証據然後閉門向外講真相, 23年不變!
作者: yobit    時間: 14-6-2012 20:39

,,是非曲直,你地自己去判斷啦...
http://sites.google.com/site/sixfourevent/
呢個世界從來都唔係甘簡單,當年我咪又係由頭睇住事件發生..
又印tee又遊行仲成日走去新華社(屋企好近)...
但個人大左,就越睇越多,個人就越對件事有唔同睇法...好似比人呃左利用左十幾廿年甘..!!
加上班"飯文"爛鬼同西方所謂民主國家呢十幾廿年之所作所為..行為自私手段下流..違反民主精神,
其它國家或同佢地有唔同意見嘅人,對佢地呢講只係賤渣畜牲不如..唔係人類..入屋殺人仲要理直氣壯..要完錢仲要埋命..利字當頭..厚顏無恥忍瞞事實,賊喊捉賊扯貓尾做戲呃班年少無知..
黃種人(或其它色種人)對佢地白人呢講只係下等人..會晤會真心想幫你?我同歐美人做生意都一段時間,佢地只係想你不斷為佢地做野,然後收好少人工..佢地就大魚大肉發大達..(歐人好DD..美佬就真係...),
你仲要唔比加價..原料加咪你頂羅..你貴佢咪走人羅..仲要唔找數 tim..對往D官員就酒林肉池..要錢比錢..要面比面..點解大陸甘多貪官?真係多得呢D民主生意人唔少..
上面有師兄話六四未完,我好同意..
因為當年其實係想反貪..為反貪而遊行..但而家點解會比以前更加貪??89年之前嘅大陸其實係好好..係落後但係D人好有人情味..但一D都唔貪!!!
共產黨入面都唔係得一種人,一種聲音..但係想改革個D又點夠搵錢個班鬥..對西方民主國家人士,物野係事實?對佢地有利咪事實羅

好少係度寫甘多野...

作者: open    時間: 14-6-2012 22:30

我不想再多談64,只求一個討論機會(有d野我沒有勇氣在課堂發表,怕比老師報復)
小弟為90後,89年未出世
64是什麼一會事,只能聽後人說說
上中史、通識堂老師播左剪剪右cut cut既片我沒有忘記,永遠只看到學生被追擊,
當時我想問老師, 這不算是事實吧!!

試想想
一班學生在廣場集會冇錯,燒巴士都可以冇錯,但係殺人就不能冇錯
當年解放軍死傷多少冇人知,部分在網上片斷可知:學生手持武器打軍人,搶劫軍車,部分解放軍更被燒屍、切開腸
為何老師片沒有提及??         正常集會學生會這樣做嗎??
我相信各位明白軍人有一種兄弟戰友情,想想你戰友被學生打死,我會有何行動,報復,作戰力好比食藥
我想這刻集會不是學生,而是爆民

再說說所為領袖
唔xx希、x令
作為領袖,有百分百責任對死去的人交代,身先士卒、自我犧性精神是十分重要
你叫學生沖解放軍,自己走佬,這算是領袖嗎?
你們有沒有向傅媒說出事實所有??
請問23年來64捐款你用在何處??
你係外地生活是如何豐富??

老師們
冇錯,當時廣場學生是正常表逹意見自由,你哋支持okay
但是今時今日我在學校、課堂用  當時廣場學生  所用的手法向你表達意見,你會接受嗎??         不要說一套做一套
你們不知道老美想香港越亂越好嗎??不要做幫老美的左右手
仲話做教書
當年共黨一下台,這23年,好大機會內戰中,管理13億人的領袖,遠比管理2億人難
請不要再洗下一代腦
作者: MR_KFC    時間: 14-6-2012 22:53

王丹,肥耳開希,廢鈴好食好住...收哂聲好耐
作者: B20_hk    時間: 14-6-2012 22:54

又有多少學運領袖坐監(如王丹)你又知不知道?
又有多少人被秋後算賬,有啲死咗都沒人知?
前文𣿬報前編輯都引用”痛心疾首”做社評,難道又被人收賣?
作者: MR_KFC    時間: 14-6-2012 22:56

引用:
原帖由 open 於 14-6-2012 22:30 發表
我不想再多談64,只求一個討論機會(有d野我沒有勇氣在課堂發表,怕比老師報復)
小弟為90後,89年未出世
64是什麼一會事,只能聽後人說說
上中史、通識堂老師播左剪剪右cut cut既片我沒有忘記,永遠只看到學生被追擊,
...
你問一下你老師點解香港會有咁多免費報紙,係咪黎生太多錢
作者: ohnavi    時間: 14-6-2012 23:04

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-6-2012 22:54 發表
我地可不可以理性一點?
那維基解密有無被人收買?

假設清場時間在大部份傳媒已撤離,
所有人都係聽人講聽番黎,
唯一證據就可能只有西班牙電視台的片段(不過都可以係假的)

如果師兄已有偏見或答案,
便不需要討論
作者: MR_KFC    時間: 14-6-2012 23:05

世界上有一武器比核彈更大威力-----就是"民主",一旦被擊中國土定會4分5裂
看看以前的大印度,現在的中東

相反極力捍衛的中國,古巴就被"民主"大國宣傳成屎都不如
作者: open    時間: 14-6-2012 23:08

引用:
原帖由 B20_hk 於 14-6-2012 22:54 發表
如果個班學運領袖有份搞當年的暴亂
打死都冇得原諒

歷史角度而言
84年中英聯合聲明,己經人人怕中共,又搞移民朝
89年搞單大野,文𠥔報前編輯引用”痛心疾首”做社評唔出奇
當時人人都驚,佢根本唔太清楚整件事,當年靠的,老美轉播片段
老美,再計計時間
作者: open    時間: 14-6-2012 23:11

引用:
原帖由 MR_KFC 於 14-6-2012 23:05 發表
世界上有一武器比核彈更大威力-----就是"民主",一旦被擊中國土定會4分5裂
看看以前的大印度,現在的中東

相反極力捍衛的中國,古巴就被"民主"大國宣傳成屎都不如
民主
你我同意見OKAY,其他意見你唔好提
民主??你要埋我個份
作者: ohnavi    時間: 14-6-2012 23:19

引用:
原帖由 open 於 14-6-2012 23:08 發表

如果個班學運領袖有份搞當年的暴亂
打死都冇得原諒

歷史角度而言
84年中英聯合聲明,己經人人怕中共,又搞移民朝
89年搞單大野,文𠥔報前編輯引用”痛心疾首”做社評唔出奇
當時人人都驚,佢根本唔太清 ...
另外要注意的是當時除了學生,
北京不同地方有其他人在不同地方聚集生事,
單純係不滿政府既平民?
裡面有無其他人或其他勢力?

呢部份我甘樣睇:如果任何一個地方既民眾襲擊警察、士兵,
引起混亂同傷亡,先不論原因,執法單位會點做?
如果民眾持有武器並存有惡意,又會點做?
學生集會有無機會只係序幕,好戲其實在後頭?
如果岩岩香港六四集會參與者持有武器情緒激動,
警方又控吾控制到?

當然可能好多事情雙方都有部份隱瞞住,
可能永還都吾會有答案...
作者: keane    時間: 14-6-2012 23:50

已經養成;

所有 " 國際政治新聞 ", 最多都信 七成 的習慣,  

所有 " 本港政治新聞 ", 最多都信 五成 的習慣.

有立場報章, 報社, 減多一成

現在最可信的係 " 娛樂新聞 " , 因為信足都冇壞,

唔會影向他人, 唔會惹禍上身, 唔會連累家人朋友

作者: tango10    時間: 14-6-2012 23:51

引用:
原帖由 sam524 於 14-6-2012 18:17 發表
又係果句
"There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre" - john miles
明就明唔明就講咩都冇用

啱啱搵番
丁子霖個仔係係木樨地比人打死
木樨地係暴亂地點,先唔好 ...
若果八九民運是暴亂的話! 咁中共由1927年閞始的所謂革命就即係武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國..........................................................................................................................................................................
作者: MR_KFC    時間: 15-6-2012 00:20

引用:
原帖由 tango10 於 14-6-2012 23:51 發表

若果八九民運是暴亂的話! 咁中共由1927年閞始的所謂革命就即係武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國.......................................................................................... ...
那孫中山呢??
作者: tango10    時間: 15-6-2012 00:23

引用:
原帖由 MR_KFC 於 15-6-2012 00:20 發表

那孫中山呢??
佢都唔成功! 算不上什麽呢!
作者: yobit    時間: 15-6-2012 00:58

引用:
原帖由 tango10 於 14-6-2012 23:51 發表

若果八九民運是暴亂的話! 咁中共由1927年閞始的所謂革命就即係武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國.......................................................................................... ...
你甘都可以放埋一齊講?你知唔知1927年前中國人民係過D物野生活???1989年前中國又係點???有無搞錯!!!
作者: MR_KFC    時間: 15-6-2012 01:24

引用:
原帖由 tango10 於 15-6-2012 00:23 發表

佢都唔成功! 算不上什麽呢!
滿清政府是天道打 當然算不上什麼,在內地有好多人否認他是國父
作者: 潛陣水    時間: 15-6-2012 01:26

引用:
原帖由 MR_KFC 於 15-6-2012 01:24 發表

滿清政府是天道打 當然算不上什麼,在內地有好多人否認他是國父
當然.
孫中山係國民黨人
土共點會認, 土共人民更加無機會認
作者: B20_hk    時間: 15-6-2012 08:47

咁又奇怪,近排咁多大陸前官員同六四劃清界線?
如果係暴亂,平亂有理,我覺得要還共產黨一個清白。
那就唔駛封鎖”六四”相關新聞!
唔駛軟禁異見人仕
作者: ohnavi    時間: 15-6-2012 10:03

引用:

歷史上有多少國家吾係"武裝反政府非法顛覆政權動亂搶奪合法資產通敵賣國“呢?
成功咪光宗耀祖,不成功咪暴亂咯
作者: ohnavi    時間: 15-6-2012 10:07

引用:
原帖由 一舊水 於 15-6-2012 01:26 發表

當然.
孫中山係國民黨人
土共點會認, 土共人民更加無機會認
國共內戰我一向睇成兩班古惑仔爭地盤炸,
大家都係PK吾係咩好人,其中一班吾夠打比人趕走左。
作者: starfox    時間: 15-6-2012 12:11

64不是一晚的事, 屠殺之前的1-2個月, 國際和香港媒體一直緊貼事態, 有暴亂的話全世界都知! 相反因為北京學運,那時各地中國人的秩序和品德有短暫的改善, 只有經歷了那些年的人才會記得! 又話冇殺人, 又話暴亂而殺人, 不是很矛盾麼?

過了23年,還要殺一個被軟禁, 又盲又聾的証人, 可想而知行兇者的心裡已受到非常的折騰和害怕!  殺人的報應早就來了, 而且是漫長的折磨....
作者: runner    時間: 15-6-2012 12:53

房東不斷殺死租客, one by one,
然後同所有租客講: 佢哋閙我所以佢哋應該死, 我係唔會殺你哋架! 以後有飯你哋就食啦!
除非租客都係有殺人傾向, 否則每人都只可生活係惶恐下!
作者: B20_hk    時間: 15-6-2012 13:08

引用:
原帖由 starfox 於 15-6-2012 12:11 發表
64不是一晚的事, 屠殺之前的1-2個月, 國際和香港媒體一直緊貼事態, 有暴亂的話全世界都知! 相反因為北京學運,那時各地中國人的秩序和品德有短暫的改善, 只有經歷了那些年的人才會記得! 又話冇殺人, 又話暴亂而殺人, ...
真好笑,咁大個國家怕一個盲人講佢壞話

係就官方交代整個事
作者: B20_hk    時間: 15-6-2012 13:12

引用:
原帖由 runner 於 15-6-2012 12:53 發表
然後同所有租客講: 佢哋閙我所以佢哋應該死, 我係唔會殺你哋架! 以後有飯你哋就食啦!
又唔夠膽打日本仔(鈎魚台)又唔夠膽打菲銠,只打自己個盲人
作者: sam524    時間: 15-6-2012 17:15

引用:

學生有路障,有刀,有棍,有氣油彈
無故攻擊軍車,武力阻止軍隊入市中心
暴亂同革命只係成唔成功o既分別,係支持者定反對者o既角度睇o既分別
再者(個人睇法)
"八九民運"係指89年5 6月發現o既事 (當中包括木樨地事件,包括天安門廣場事件)
"天安門廣場事件"係指6月4日天安門廣場清場行動
暴亂只係發生係木樨地,我冇話過整個六四/八九民運係暴亂
木樨地當時情況上網有片睇

作者: sam524    時間: 15-6-2012 17:19

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-6-2012 13:12 發表

又唔夠膽打日本仔(鈎魚台)又唔夠膽打菲銠,只打自己個盲人
一直講緊o既係"天安門事件"
你係要拉埋喱d黎講,講落去冇意義
89年o既事係當年中央做o既決定
宜家o既事係由宜家o既地方政府同中央決定
如果要真正理性睇喱件歷史要分開古今黎睇
作者: sam524    時間: 15-6-2012 17:22

如果大家都仲係睇唔明喱句同我個論點o既真係講黎都冇意思
"There was no Tiananmen Square massacre, but there was a Beijing massacre"
"89年沒有天安門屠殺,但是有北京屠殺"
作者: ohnavi    時間: 15-6-2012 17:25

引用:
原帖由 sam524 於 15-6-2012 17:19 發表

師兄算啦,佢早有偏見,連討論緊咩都未搞清,
香港隊道塞車同年尾無人工加都一樣係土共問題
作者: B20_hk    時間: 15-6-2012 18:17

引用:
原帖由 sam524 於 15-6-2012 17:19 發表

你又唔答我以前個Post
咁又奇怪,近排咁多大陸前官員同六四劃清界線?
如果係暴亂,平亂有理,我覺得要還共產黨一個清白。
那就唔駛封鎖”六四”相關新聞!
唔駛軟禁異見人仕
64根本未完
作者: B20_hk    時間: 15-6-2012 18:46

方政先生

http://www.youtube.com/watch?v=jMHLDqenD0o
1:00後果的係乜野聲???炮竹?

http://www.youtube.com/watch?v=YrhK1vMjx4s&feature=related
你講果篇, 維基解密呀!!!

http://www.youtube.com/watch?v=dePkDe74KTE&feature=related
8:40開槍了

http://www.youtube.com/watch?v=NQuEPgAW4dc&feature=related
李鵬劃清界線了

作者: sam524    時間: 15-6-2012 18:51

只想講
我冇話過冇喱d野wor
只想問
這是天安門廣場嗎?
句野英文post左3次
中文都譯埋都仲係未明人講咩

作者: B20_hk    時間: 15-6-2012 18:51

引用:
原帖由 runner 於 15-6-2012 12:53 發表
例如:有2.5萬人去中聯辦游行
只有300鬧事一樣
打死300人再用坦克驅散2萬幾人一樣
作者: B20_hk    時間: 15-6-2012 18:54

引用:
原帖由 sam524 於 15-6-2012 18:51 發表
只想講
我冇話過冇喱d野wor
只想問
這是天安門廣場嗎?
看片吧...

ok我唔講location, 咁政府應該開槍射殺民眾嗎???用坦克盲目衝嗎???
作者: sam524    時間: 15-6-2012 18:58

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-6-2012 18:54 發表

看片吧...

ok我唔講location, 咁政府應該開槍射殺民眾嗎???用坦克盲目衝嗎???
我由頭到尾只討論地點
唔討論正唔正確
軍隊開槍先定民眾攻擊軍隊先我唔知
我都搵唔到資料
但係點解廣場入面o既學生安全走到,出面o既係要咁,係我想知o既下一個問題
作者: B20_hk    時間: 15-6-2012 19:07

引用:
原帖由 sam524 於 15-6-2012 18:58 發表

我由頭到尾只討論地點
唔討論正唔正確
軍隊開槍先定民眾攻擊軍隊先我唔知
我都搵唔到資料
但係點解廣場入面o既學生安全走到,出面o既係要咁,係我想知o既下一個問題
哦...
平心言論
廣場咁Q大,我估:
個邊可能開始清場
那邊咪可以安全走出

以前出嚟話軍隊殺人事件嘅人,隔幾年已轉晒口風
但中共又唔解話
作者: sam524    時間: 15-6-2012 19:15

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-6-2012 19:07 發表

哦...
平心言論
廣場咁Q大,我估:
個邊可能開始清場
那邊咪可以安全走出

但中共又唔解話
當時去到最後,d人都係集中係人民英國紀念碑度(睇天安門講)
幾多人一眼可以睇哂
軍隊包圍哂所有人先開始放人走
而有人始終口徑一致
如果以前出嚟話軍隊殺人事件嘅人係比人收買o既,可能係都唔出奇,但bbc wikileaks又係比人收買?
作者: keane    時間: 15-6-2012 19:33

各方都堅持自己的理念係冇錯的,

萬一改口話自己是錯的, 咁多年都搞錯了 .... 後果嚴重呀

輕側 .... 佢係呢行消失 , 即失業.

重側 .... 團體失去公信力, 失去團結力, 你叫D信眾點算呀! 失去的利益$$$點算呀!

作者: sunny2014    時間: 15-6-2012 19:39

我唔想討論邊一邊係人邊一邊係鬼
不過當一個大話講到連自己都信左
就係最高境界
作者: ohnavi    時間: 15-6-2012 19:57

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-6-2012 19:07 發表

哦...
平心言論
廣場咁Q大,我估:
個邊可能開始清場
那邊咪可以安全走出

但中共又唔解話
要點解話呢?軍隊確實有開槍鎮壓暴亂,
政府有公開承認在天安門以外地方雙方有衝突有傷亡,
外界一直針對既係天安門裡面和平集會既學生被忍殺驅趕,
而我最關心既亦係呢部份:到底天安門裡面發生了咩事。

如果木樨地地區係燒幾百部車、攻擊軍隊及搶掠,
我認為任何政府絕對有理由採用較強硬既手段平亂,包括開槍,
平民羅住刀、槍同氣油彈,身份仲係咪平民?
正如有人羅住氣油彈去立法會卅中聯辦卅匯豐銀行或馬會門口想掟的話,
我覺得在場警察90%會開槍。

中共做野就係甘不清不錯,佢地身上確係多屎,
一有少少事就秘而不宣,就算天安門上真係無屠殺,
相信當年一定有某D內情不能透露;
正如佢地鍾意軟禁呀保外就醫呀果D野,
其實反正名聲都甘差架啦直接搞掂咪得羅,
殺一個被軟禁既人咪即係嗱屎上身?
邊有甘蠢架呢?小學生都吾會啦,我真係諗爆頭

作者: ohnavi    時間: 15-6-2012 19:59     標題: 回覆 61# 的帖子

邊邊都要撐到尾啦,鬥吾認你吹得我漲咩
作者: keane    時間: 15-6-2012 20:57

引用:
原帖由 ohnavi 於 15-6-2012 19:59 發表
邊邊都要撐到尾啦,鬥吾認你吹得我漲咩
是但一方贏左, 都會導致(兩方)會有好多人會失業;

一方是監控人員, 情報部門, 高科技監控器材業, 凡要 速進/維持 社會和諧的各部門 ... 的各個職級人員.
( 各有關部門都會被削減資源 )

另一方是 傳媒業, 印刷大字標題橫額及傳單業, 製衣 T-shirt 業, 飲品蒸餾水業, 飲食飯盒業, 派傳單業, 年長者/無業青年揾part-time業, 防暴器材業.
( 有關此名義的 籌款/接受捐獻 有所減少, 或少了呢個名義去做 籌款/接受捐獻 ... 咁即係 過河濕腳, 抽水 會少左 )

所以維持現狀, 繼續拗是雙贏的
(經濟角度 及 以此為生人士)

作者: tango10    時間: 15-6-2012 23:18

引用:
原帖由 sam524 於 15-6-2012 17:15 發表

學生有路障,有刀,有棍,有氣油彈
無故攻擊軍車,武力阻止軍隊入市中心
暴亂同革命只係成唔成功o既分別,係支持者定反對者o既角度睇o既分別
再者(個人睇法)
"八九民運"係指89年5 6月發現o既事 (當中包括木樨地事件 ...
見風駛舵, 西瓜靠大邊! 班學生真是好似你講到咁強勁, 一旱就推翻了這個政權囉!
作者: Boniface    時間: 15-6-2012 23:36

李旺陽事件可以咁睇
上次陳光誠,到再上一單王立軍
地區官員都受到不同程度的處分
地方官員,一來做場戲討好中央,二來為報復,私自下手,亦不是出奇的事
中央控制不了地方亦是一個事實,養惡左隻狗,要佢聽你話,唔咬番自己一啖,真係偷笑
有咁既主人就有咁既狗,唔多唔少都開中央既政策事
作者: tango10    時間: 15-6-2012 23:40

今次好可能是地方出手重咗 於是索性揚咗佢出來讓中央受壓! 地方可能同脖脖一伙!
作者: mujiadam    時間: 16-6-2012 02:02

引用:
原帖由 ohnavi 於 15-6-2012 19:57 發表

要點解話呢?軍隊確實有開槍鎮壓暴亂,
政府有公開承認在天安門以外地方雙方有衝突有傷亡,
外界一直針對既係天安門裡面和平集會既學生被忍殺驅趕,
而我最關心既亦係呢部份:到底天安門裡面發生了咩事。

...
好老實...我開始明白中共諗咩...因為同我公司D高層一樣
野野一有員工想同佢傾條件...殺
一有員工另過佢地...殺
有動作...殺

出面既行家問佢點解,佢覺得洗X同人解釋
作者: MR_KFC    時間: 16-6-2012 21:17

引用:
原帖由 tango10 於 15-6-2012 23:18 發表

見風駛舵, 西瓜靠大邊! 班學生真是好似你講到咁強勁, 一旱就推翻了這個政權囉!
老老實實D學生一人一枝AK應該都推翻唔到中共喎
作者: MR_KFC    時間: 16-6-2012 21:20

引用:
原帖由 sunny2014 於 15-6-2012 19:39 發表
我唔想討論邊一邊係人邊一邊係鬼
不過當一個大話講到連自己都信左
就係最高境界
壞旦永遠是跟警察過唔去的

冇理由唔明呢個道理
作者: MR_KFC    時間: 16-6-2012 21:24

請求反中反共人士POST出坦克輾人影片

請求反中反共人士POST出軍人射殺學生影片

作者: open    時間: 16-6-2012 21:32

睇下 歡樂滿東華(李生乞錢晚會),左邊係法輪功、右邊係長毛、中間又搞個公民黨
搞搞下,李生又話有個  老外  捐左一百個

有咩居心,心照啦
作者: tango10    時間: 16-6-2012 21:32

引用:
原帖由 MR_KFC 於 16-6-2012 21:17 發表

老老實實D學生一人一枝AK應該都推翻唔到中共喎
咁清場真是法國大餐囉!
作者: tinyau1134    時間: 16-6-2012 22:34

在 YouTube 上觀看「(六四)為何解放軍要開槍?」 - https://www.youtube.com/watch?v=SONxej26ZiQ

應該係慶祝自由之花盛開嘅炮仗聲
作者: MR_KFC    時間: 16-6-2012 22:41

引用:
原帖由 tinyau1134 於 16-6-2012 22:34 發表
在 YouTube 上觀看「(六四)為何解放軍要開槍?」 - https://www.youtube.com/watch?v=SONxej26ZiQ

應該係慶祝自由之花盛開嘅炮仗聲
结尾明显有个女声说:“有完没完啊”,要是开枪杀人了,应该是尖­叫吧

我係YOUTUBE COMEMNTS 抄出黎,請反中反共人士反駁...提出論證

我覺得是向天開槍,請反中反共人士反駁...提出論證
作者: yobit    時間: 16-6-2012 23:01

自己睇啦...事先聲明..部份圖片可能令人不安...其實綱上好多

圖片附件: 1415005elcelfrj5t7duol.jpg (16-6-2012 23:01, 148.57 KB) / 該附件被下載次數 86

圖片附件: 141459kikq7kzyatck7tl3.jpg (16-6-2012 23:01, 63.66 KB) / 該附件被下載次數 89

圖片附件: 14202_1260359978bKg7.jpg (16-6-2012 23:01, 135.42 KB) / 該附件被下載次數 87

圖片附件: 14202_1266696057BFO0.jpg (16-6-2012 23:01, 112.53 KB) / 該附件被下載次數 89

圖片附件: 14202_1266695016S4H4.jpg (16-6-2012 23:01, 84.49 KB) / 該附件被下載次數 94

圖片附件: 14202_1266696058U05g.jpg (16-6-2012 23:01, 62.35 KB) / 該附件被下載次數 96

圖片附件: 14202_1266697696O3p9.jpg (16-6-2012 23:01, 126 KB) / 該附件被下載次數 124

圖片附件: 14202_1266699586Dzl6.jpg (16-6-2012 23:01, 103.85 KB) / 該附件被下載次數 91

圖片附件: 14202_1266700429V3u8(1).jpg (16-6-2012 23:01, 141.75 KB) / 該附件被下載次數 92

圖片附件: 14202_1260383261MGYF.jpg (16-6-2012 23:01, 78.67 KB) / 該附件被下載次數 94

圖片附件: 14202_1273621676nPVu.jpg (16-6-2012 23:01, 80.99 KB) / 該附件被下載次數 100

圖片附件: 14202_1269597526xkKX.jpg (16-6-2012 23:05, 71.45 KB) / 該附件被下載次數 75

圖片附件: 14202_1266712105Dw2g.jpg (16-6-2012 23:05, 110.19 KB) / 該附件被下載次數 78

圖片附件: 14202_1298131014z8Z5.jpg (16-6-2012 23:05, 99.03 KB) / 該附件被下載次數 90

圖片附件: 14202_126669958358uW.jpg (16-6-2012 23:05, 90.65 KB) / 該附件被下載次數 92

圖片附件: 188504_1246468901OOae.jpg (16-6-2012 23:05, 33.15 KB) / 該附件被下載次數 93

圖片附件: 188504_1250849606wKUN.jpg (16-6-2012 23:05, 35.63 KB) / 該附件被下載次數 100

圖片附件: 188504_1251602938UZuC.jpg (16-6-2012 23:05, 136 KB) / 該附件被下載次數 102

圖片附件: 188504_1254066116ffXa.jpg (16-6-2012 23:05, 52.67 KB) / 該附件被下載次數 84

作者: Lolanto    時間: 16-6-2012 23:06

中國人講大話真係好了得
作者: open    時間: 16-6-2012 23:06

引用:
原帖由 yobit 於 16-6-2012 23:01 發表
自己睇啦...事先聲明..部份圖片可能令人不安...其實綱上好多
嘩!!奇景
做咩教我個班教書佬唔知?
李生又唔知?

我明白了,選擇性失明症出現了
作者: MR_KFC    時間: 16-6-2012 23:16

爭取 民主 是 " 抛頭顱,撒熱血 ",不是 " 請客食飯 ","細路仔玩泥沙",路途應該是 要冒風險,輕則坐長牢,重則攞命博,兼過程可能是辛苦, 無助,孤獨,捱窮,漫長及需要犠牲...等等,真正民主運動根本絕非易事。香港以民主為事業 及 一人一票出來的人士,應該"身先士卒" 硬闖關 或者 屈蛇 到內地,直接在中央門口表達 香港人 對本港及 內地同胞之對中央就不滿,而不是一年覆一年 " 在香港 " 示威去示表中央邪惡,比喻,一個人 腦生惡性腫瘤,需要即時在患處動人術去切醫治,無理由 在腳趾頭 喥 開刀,醫什麼呀!?!?香港只是 腳趾頭, 中央才是 大腦。如果 香港民主頭目,真的做到 親身到內地,高調大搞要求民主運動,或且較輕度,表達訴求以示威,意義重大於什麼只在 香港搞,萬一,不幸慘遭毒手,不會白付出代價,讓世人看到 中央 真正一面,才可以真正 喚醒" 頭腦簡單 " 的香港人。言論聲音 倒頭來遠不及 槍炮拳頭 咁有效,民主人士最鐘意用 苿利花革命 作借鏡,革命本質差不多都是用 暴力 達到目的,施 力於 政權核心所在處,而不是用文章聲音,去寫死他,罵死他!!!香港民主人士一定要拿出真誠及堅定不移決心親身在中國境內有所作為," 不入虎穴,焉得虎子 " ,內地一個鐘,香港百年功!!!

轉自香討時政版
作者: MR_KFC    時間: 16-6-2012 23:28

當年人擋坦克的王維林較早前已證實現在還"食得招積;住得出色"

奇就奇在呢條摚臂擋車影片唔知做咩係當年只係得個頭段,最多都只係影住佢上左坦克頂部SAY 左個HI就冇喇

早幾年才有摚臂擋車影片後部份公開,可見一斑...

一直以來啅人點啅無知少年,騙左幾多錢,收左CIA幾多錢...

至於學生襲擊軍車的影片相信大家都會睇過...
作者: keane    時間: 16-6-2012 23:47

右邊兩位咁英明神武, 成抽 Full Gear

係留級留左好多次的 學生 ???

教學太過辛勞而帶點蒼桑的 老師 ???

非常照顧學生及擔心跟到現場幫手的 校工 ???

作者: keane    時間: 17-6-2012 00:01

引用:
原帖由 MR_KFC 於 16-6-2012 23:16 發表
爭取 民主 是 " 抛頭顱,撒熱血 ",不是 " 請客食飯 ","細路仔玩泥沙",路途應該是 要冒風險,輕則坐長牢,重則攞命博,兼過程可能是辛苦, 無助,孤獨,捱窮,漫長及需要犠牲...等等,真正民主運 ...
四個字就可概括以上文章了 :

[ 得 個 講 字 ]

精人出口, 好人出錢, 無人出手

作者: Lolanto    時間: 17-6-2012 00:04

引用:
原帖由 MR_KFC 於 16-6-2012 23:16 發表
爭取 民主 是 " 抛頭顱,撒熱血 ",不是 " 請客食飯 ","細路仔玩泥沙",路途應該是 要冒風險,輕則坐長牢,重則攞命博,兼過程可能是辛苦, 無助,孤獨,捱窮,漫長及需要犠牲...等等,真正民主運 ...
今日選舉年嘛
如果唔係64邊吹得咁恆姐

作者: FPGRM    時間: 17-6-2012 00:20

我對64事件的睇法係一個大時代的機遇,人民若果能推反中共政權建位民主政制,或中共元老後知後覺後引入多黨制,今天可能比台灣民主更成熟;但主從毛主席的文化大革命後,中國人民質素大倒退,若當年真要實行民主可能會衍生更多社會問題。

歷史上有邊一埸大革命唔係由動亂開始跟著推反一個極權為中心政權,中共玩革命起家,民主黨除了司徒華外邊樹有人可以同佢鬥。
人民有這樣自發性的心,是因為社會沒有公義

但後64時代不論中共、民主黨、大部份華人,只針對著89。64有沒有死人、天安門有沒有開槍,大家圍繞著相方有沒有在錯,後64民主進程必是失敗告終,要怪就怪中國人的劣根性。

作者: keane    時間: 17-6-2012 00:21     標題: 回覆 81# 的帖子

咁要密切留意 李好人 的下場,

襯住仲有勢頭餘勁, 呢幾年盡量揾多D ( 好似話要成球野搞個紀念館 ) 等等,

我估最後的下場應該幾好, 儲夠兼早就揾定後路 ......

講聲鬆人 : " 因受迫害, 但得到好心人幫助, 迫於無奈下要離開香港了, 我會在海外繼續支持你們  "

...... 咁就上岸了 ......

作者: FPGRM    時間: 17-6-2012 00:32

引用:
原帖由 yobit 於 16-6-2012 23:01 發表
呢D圖片一早睇過一點都不覺得不安,我家人有左仔你講呢D野一早耳熟能詳
作者: yobit    時間: 17-6-2012 00:46

引用:
原帖由 FPGRM 於 17-6-2012 00:32 發表

呢D圖片一早睇過一點都不覺得不安,我家人有左仔你講呢D野一早耳熟能詳
你講物??唔明woo...
作者: FPGRM    時間: 17-6-2012 02:38

引用:
原帖由 yobit 於 17-6-2012 00:46 發表

你講物??唔明woo...
呢个世界你有好多野都唔會明架啦
作者: yobit    時間: 17-6-2012 02:40

引用:
原帖由 FPGRM 於 17-6-2012 02:38 發表

呢个世界你有好多野都唔會明架啦
哈哈..好...你最明,你明曬..天才..
作者: FPGRM    時間: 18-6-2012 00:35

這裡幫中共講說話的人,另我想起西遊記孫悟空所戴著的金鋼箍,民間只有少少反對聲
作者: ohnavi    時間: 18-6-2012 10:53

引用:
原帖由 mujiadam 於 16-6-2012 02:02 發表

好老實...我開始明白中共諗咩...因為同我公司D高層一樣
野野一有員工想同佢傾條件...殺
一有員工另過佢地...殺
有動作...殺

出面既行家問佢點解,佢覺得洗X同人解釋
師兄公司甘恐怖
作者: tango10    時間: 18-6-2012 21:16

引用:
原帖由 ohnavi 於 18-6-2012 10:53 發表

師兄公司甘恐怖
有咩咁死怖? 中華民族幾千年的文化遺存! 只會有過之而無不及!
作者: MR_KFC    時間: 18-6-2012 23:02

引用:
原帖由 FPGRM 於 18-6-2012 00:35 發表
這裡幫中共講說話的人,另我想起西遊記孫悟空所戴著的金鋼箍,民間只有少少反對聲
邊個敢講中共岩哂???咩呢個世界有十全十美既咩?????

民間只有少少反對聲
閣下錯哂喇...當初社民連都好多港人支持架...而家呢???
我想講個事實比你聽,事實上係愈來愈多人對你啅人作出質疑
作者: ohnavi    時間: 19-6-2012 11:22

引用:
原帖由 tango10 於 18-6-2012 21:16 發表

有咩咁死怖? 中華民族幾千年的文化遺存! 只會有過之而無不及!
明明講緊果位師兄間公司,
又五咩千年文咩野化呀有無甘耐歷史呀
抽水也要用點腦,不然只會眼高手低

再講,師兄你也是"中華民族幾千年的文化遺存"既一部份,
台灣也是,全世界華人都是,甘點算呢?
五千年既惡習,我估最少要多一倍時間才能改變,
不如滅晒佢好吾好?如果吾係中國人既劣根性永遠都系度。

只係不斷話人點衰點衰係無用的,
特別係當話人果班都吾見得好既時候...
外人咪當你地小丑甘舞咯

作者: tango10    時間: 19-6-2012 22:10

引用:
原帖由 ohnavi 於 19-6-2012 11:22 發表

明明講緊果位師兄間公司,
又五咩千年文咩野化呀有無甘耐歷史呀
抽水也要用點腦,不然只會眼高手低

再講,師兄你也是"中華民族幾千年的文化遺存"既一部份,
台灣也是,全世界華人都是,甘點算呢?
...
話你唔識嘢啦!  我中華民族是由優秀的五千年的文化精華所孕育出來! 將來全世界都會接受我中華文化! 可能全宇宙添呀!
作者: RX7    時間: 19-6-2012 23:06

引用:
原帖由 tango10 於 19-6-2012 22:10 發表

話你唔識嘢啦!  我中華民族是由優秀的五千年的文化精華所孕育出來! 將來全世界都會接受我中華文化! 可能全宇宙添呀!
你當韓國死o架?
作者: FPGRM    時間: 20-6-2012 03:59

引用:
原帖由 MR_KFC 於 18-6-2012 23:02 發表

邊個敢講中共岩哂???咩呢個世界有十全十美既咩?????

民間只有少少反對聲
閣下錯哂喇...當初社民連都好多港人支持架...而家呢???
我想講個事實比你聽,事實上係愈來愈多人對你啅人作出質疑
跟本唔雖要質疑,垃圾會這裡全部是爛橙,選民只能選一個冇咁爛嘅橙。但公民黨玩飛飛居留權就真係卜街

無論點都好,議員做得不好自自然選民會離棄佢,係大陸就冇呢支歌唱。

但大陸無所不為其極,明知民賤聯不得民心, 唔好忘記近幾次選舉大陸利用親中社團、工聯會...甚至乎在大陸住的新移民,動員投票影響選情,呢D咪十足十孫悟空所戴著的金鋼箍,箍住大多數真正土生土長嘅港人聲音囉,真係箍票箍腦袋,呢D猥褻手段你又唔講
作者: gtoray    時間: 20-6-2012 04:33

引用:
原帖由 FPGRM 於 20-6-2012 03:59 發表

但大陸無所不為其極,明知民賤聯不得民心, 唔好忘記近幾次選舉大陸利用親中社團、工聯會...甚至乎在大陸住的新移民,動員投票影響選情,呢D咪十足十孫悟空所戴著的金鋼箍,箍住大多數真正土生土長嘅港人聲音囉,真係箍票箍腦袋,呢D猥褻手段你又唔講
好老實, 民賤聯你話佢親中又好, 親共又好
我好相信, 佢地跟本唔洗做票結果都係一樣
佢地贏係贏地區工作, 真正為市民服務, 呢樣唔應該抺殺
d泛民呀, 咩q連果d都已經承認左呢一點

唔好再以為泛民, 咩連, 咩都反果d先係"大多數真正土生土長嘅港人聲音"
抱住呢個諗法只係自以為是, 不思進取

http://www.youtube.com/watch?v=8tN2IJ2DGUQ
作者: FPGRM    時間: 20-6-2012 05:54

引用:
原帖由 gtoray 於 20-6-2012 04:33 發表

好老實, 民賤聯你話佢親中又好, 親共又好
我好相信, 佢地跟本唔洗做票結果都係一樣
佢地贏係贏地區工作, 真正為市民服務, 呢樣唔應該抺殺
d泛民呀, 咩q連果d都已經承認左呢一點

唔好再以為泛民, 咩連 ...
我冇話幫邊一個政黨,泛民D人政治智慧其實很底
共產黨由八年抗戰到現在,佢地最耍家就係统戰。
七年前在一間將被美資公司收購的公司工作...見識到工聯會滲透工作亦很利害

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0