標題: 神舟插天宮 [打印本頁]

作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 11:32     標題: 神舟插天宮

小弟無知,想問幾樣野

太空倉廁所有否視像監控?

太空人男卅女,有否穿著內褲?

有引力能保持太空船軌跡運行,但又點解會身在無重狀態?(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。。。。但刀係諗唔明 )

太空壓力衣會否因為外來壓力太大或外來壓力變成負壓而爆開呢?.

作者: 6638    時間: 17-6-2012 12:15

以中國既科技
佢地係無廁所呢家野
只係有個排尿袋&屎片
全部野都係響件3到
人地美國太空梳先至有廁所&沖涼房
作者: samsamyu    時間: 17-6-2012 12:31

太空船軌跡運行。。好似係太空船自已有d噴射器仔咁自動調教跟番軌道行。。
作者: Sophi_hk    時間: 17-6-2012 13:03

引用:
原帖由 6638 於 17-6-2012 12:59 發表
以中國既科技
佢地係無廁所呢家野
只係有個排尿袋&屎片
全部野都係響件3到
d新手真係離曬譜,用穿梭機同火箭比較
作者: 蛇    時間: 17-6-2012 13:12

引用:
原帖由 tango1997 於 2012-6-17 11:32 發表
小弟無知,想問幾樣野

有引力能保持太空船軌跡運行,但又點解會身在無重狀態?(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。 ...
老細... 月球都係圍住地球轉架喎...
作者: 061084    時間: 17-6-2012 13:27

引用:
原帖由 tango1997 於 17/6/2012 11:32 AM 發表
小弟無知,想問幾樣野

有引力能保持太空船軌跡運行,但又點解會身在無重狀態?(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。 ...
出艙同係艙裡面個件壓力衣是不一樣的!
當飛機飛到好高,大氣層薄的地方就已經會出現無重狀態,美國太空總署都有架特別改裝的客機經常飛到大氣層的臨界點訓練太空人!
作者: 蛇    時間: 17-6-2012 13:40

引用:
原帖由 6638 於 2012-6-17 12:15 發表
以中國既科技
佢地係無廁所呢家野
只係有個排尿袋&屎片
全部野都係響件3到
http://news.ifeng.com/mainland/s ... 14/15298874_0.shtml
据媒体报道,天宫一号中的厕所是男女有别的,并且是独立的空间。虽然航天员没有淋浴和浴盆,没有机会洗澡,但却可以擦澡。按照一般的国际惯例,在太空用水的分配上会特别照顾女航天员,水量会多一些。
作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 14:06

引用:
原帖由 於 17-6-2012 13:40 發表

http://news.ifeng.com/mainland/s ... 14/15298874_0.shtml
据媒体报道,天宫一号中的厕所是男女有别的,并且是独立的空໾ ...
THANK YOU 蛇
考詳盡的報導
作者: kimkileo    時間: 17-6-2012 14:09

引用:
原帖由 於 17-6-2012 13:12 發表

(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。。。。但刀係諗唔明乎)

簡單既解釋就好似玩鏈球一樣,個鐵球係投手獲得作用力而浮起,我地同月球,衛星之間既引力就係條睇唔到既鐵鏈

作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 14:12

引用:
原帖由 於 17-6-2012 13:12 發表

咁引力是否可以理解為吸力
咁既重有引力或吸力.......點解會係無重狀態呢
作者: kimkileo    時間: 17-6-2012 14:12

太空館有解答

http://www.lcsd.gov.hk/ce/Museum/Space/FAQ/explorer/c_faq_explorer_1.htm

物 體 自 由 落 下 時 , 沒 有 重 量 感 覺 的 狀 態 。

地 球 與 所 有 物 質 一 樣 , 所 產 生 的 重 力 影 響 是 無 遠 弗 屆 的 。 無 重 狀 態 絕 不 是 由 於 沒 有 重 力 所 做 成 的 , 正 確 的 原 因 是 當 太 空 人 ( 或 任 何 物 體 ) 在 引 力 的 作 用 自 由 落 下 (free fall)  時 , 感 受 不 到 重 力 , 而 出 現 了 沒 有 重 量 感 覺 的 狀 態 。 試 幻 想 有 一 個 人 站 在 升 降 機 內 的 一 個 量 重 器 上 , 量 重 器 顯 示 出 那 人 的 重 量 。 假 若 鋼 纜 斷 掉 , 升 降 機 會 向 下 跌 , 同 一 時 間 量 重 器 和 人 亦 會 一 起 向 下 跌 , 這 時 那 人 其 實 已 不 再 是 站 在 量 重 器 上 , 而 是 和 量 重 器 一 起 向 下 急 墮 , 他 會 發 現 量 重 器 的 讀 數 是 0 , 亦 即 他 沒 有 了 重 量 , 這 就 是 無 重 狀 態 。 太 空 船 也 是 這 樣 不 斷 在 引 力 的 作 用 下 向 下 跌 , 因 而 出 現 了 無 重 狀 態 。 但 為 甚 麼 太 空 船 可 以 不  斷 下 落 而 不 會 墮 毀 呢 ? 原 因 是 太 空 船 的 速 度 足 夠 高 , 它 飛 離 地 球 的 距 離 剛 好 抵 消 下 墮 的 幅 度 , 結 果 便 以 圓 形 或 橢 圓 形 的 軌 道 環 繞 地 球 運 行 。
作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 14:15

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:09 發表

(既然無重飄浮,何以有引力呢?須然我知引力同無重狀態係兩樣野。。。。但刀係諗唔明乎)

簡單既解釋就好似玩鏈球一樣,個鐵球係投手獲得作用力而浮起,我地同月球,衛星之間既引力就係條睇唔到既鐵鏈

http ...
sorry....咁小弟好奇.....引力同磁力有關係嗎?thank you
作者: tf141    時間: 17-6-2012 14:15

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:12 發表
太空館有解答

http://www.lcsd.gov.hk/ce/Museum ... _faq_explorer_1.htm

物 體 自 由 落 下 時 , 沒 有 重 量 感 覺 的 狀 態 。

地 球 與 所 有 物 質 一 樣 , 所 產 生 的 重 力 影 ...
好好既解釋, 明晒
作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 14:19

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:12 發表
太空館有解答

http://www.lcsd.gov.hk/ce/Museum ... _faq_explorer_1.htm

地 球 與 所 有 物 質 一 樣 , 所 產 生 的 重 力 影 ...
  .....開始明白.......唔怪得報導話一小時可以環繞地球24圈啦....thank you sir

作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 14:25

引用:
原帖由 samsamyu 於 17-6-2012 12:31 發表
太空船軌跡運行。。好似係太空船自已有d噴射器仔咁自動調教跟番軌道行。。
應該唔係......所有進入軌跡既野會跟軌跡運行........噴射器或堆進器只係改變另一軌跡運行
可能真係有修正軌跡既作用
作者: kimkileo    時間: 17-6-2012 14:27

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:15 發表

sorry....咁小弟好奇.....引力同磁力有關係嗎?thank you
冇關係...萬有引力同電磁力係宇宙的四個基本作用力
有物質既物體就有引力,差在係有幾大既引力
磁力係同電磁場有關,其實你既問題係internet有更詳盡既答案,好過問我地半桶水
作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 14:36

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:27 發表

冇關係...萬有引力同電磁力係宇宙的四個基本作用力
有物質既物體就有引力,差在係有幾大既引力
磁力係同電磁場有關,其實你既問題係internet有更詳盡既答案,好過問我地半桶水
多謝先
的確網絡上有很多資訊.....但係有好多野刀係睇唔明(小弟讀得書小,見諒)......情況同影音產品說明書一樣 .....無法子完全明白
有師兄用簡單既方法演譯,小弟好容易明白,謝謝大家

作者: kimkileo    時間: 17-6-2012 14:39

引用:
原帖由 061084 於 17-6-2012 13:27 發表

當飛機飛到好高,大氣層薄的地方就已經會出現無重狀態,美國太空總署都有架特別改裝的客機經常飛到大氣層的臨界點訓練太空人!
大氣層薄既地方依舊係有重力,無重狀態的正確名稱應為微重力,太空人並不是真正的無重,因為地球的引力把太空人及太空穿梭機中的所有東西都保持在的軌道上。他們其實是在自由落體的狀態。
果架客機係其實不停咁做爬升再俯衝既動作,係客機俯衝既時候就可感受到約數十秒既失重狀態
作者: kimkileo    時間: 17-6-2012 14:41

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:36 發表

多謝先
的確網絡上有很多資訊.....但係有好多野刀係睇唔明(小弟讀得書小,見諒)......請況同影音產品說明書一樣 .....無法子完全明白
有師兄用簡單既方法演譯,小弟好容易明白,謝謝大家
唔洗多謝...智識應該係大家交流同分享,如果有錯麻望大家見諒
作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 14:41

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:39 發表

大氣層薄既地方依舊係有重力,無重狀態的正確名稱應為微重力,太空人並不是真正的無重,因為地球的引力把太空人及太空穿梭機中的所有東西都保持在的軌道上。他們其實是在自由落體的狀態。
果架客機係其實不停咁 ...
......考危險呀 .......多謝師兄資訊
作者: 潛陣水    時間: 17-6-2012 15:16

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 11:32 發表
小弟無知,想問幾樣野

因為無反作用力加係人身上.
作者: 潛陣水    時間: 17-6-2012 15:18

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:39 發表

大氣層薄既地方依舊係有重力,無重狀態的正確名稱應為微重力,太空人並不是真正的無重,因為地球的引力把太空人及太空穿梭機中的所有東西都保持在的軌道上。他們其實是在自由落體的狀態
果架客機係其實不停咁 ...
典會係Free fall
從頭到尾太空船都係做緊Circular motion, 距離不變
作者: gtoray    時間: 17-6-2012 17:12

神舟插天宮.....
唔怪得女太空人媽媽話想抱孫啦
引用:
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120617/00176_003.html
「神舟九號」升空過程備受各界關注之外,作為中國首名女性航天員的「神女」劉洋亦是另一個焦點,連日更不斷有大批記者前往其位於河南鄭州的家鄉採訪。劉洋早前受訪時曾坦承因受訓關係,與家人甚少見面,為此一直心存愧疚,而父母則對愛女獲選成航天員,卻一直甚為擔憂。不過,當昨天親眼目睹女兒順利升空、一圓「升空夢」,劉洋父母亦終於鬆一口氣,更盼望女兒凱旋歸來後,可為他們達成「抱孫夢」

作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 18:02

引用:
原帖由 gtoray 於 17-6-2012 17:12 發表
神舟插天宮.....
唔怪得女太空人媽媽話想抱孫啦

神舟 插 天宮
應該有好深層次既意義存在...(我估)
秘密地進行外太空交接實驗,
目的係在無重狀態下,人類進行線性運動,會否另血壓再提升
所有乳航員都是精中之精英
作者: Alex_山    時間: 17-6-2012 18:06

引用:
原帖由 一舊水 於 17-6-2012 15:18 發表

從頭到尾太空船都係做緊Circular motion, 距離不變
因為太空船運行速度夠快囉....
作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 18:10

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:19 發表

.....開始明白.......唔怪得報導話一小時可以環繞地球24圈啦....thank you sir
我講左.....係條傻佬包抝頸
作者: Tango1997    時間: 17-6-2012 18:10

引用:
原帖由 tango1997 於 17-6-2012 14:19 發表

速度超高.......大氣層內由香港飛美國刀要咁耐......大氣層外距離遠左......但等如流星速度......極快

作者: 061084    時間: 17-6-2012 19:40

引用:
原帖由 tango1997 於 17/6/2012 06:02 PM 發表

神舟 插 天宮
應該有好深層次既意義存在...(我估)
秘密地進行外太空交接實驗,
目的係在無重狀態下,人類進行線性運動,會否另血壓再提升
所有乳航員都是精中之精英
正解!!!
作者: 潛陣水    時間: 17-6-2012 20:49

引用:
原帖由 Alex_山 於 17-6-2012 18:06 發表

因為太空船運行速度夠快囉....
咩速度夠快就Free fall
毛重刀話系因為Fg=Fc

圖片附件: DSCN5921.JPG (17-6-2012 20:58, 28.8 KB) / 該附件被下載次數 93

作者: MinG325    時間: 18-6-2012 02:05

唔知係無重狀態度
景海鵬同劉洋可以交接幾多下呢
丫....數漏左個劉旺
作者: Tango1997    時間: 18-6-2012 03:06

引用:
原帖由 MinG325 於 18-6-2012 02:05 發表
唔知係無重狀態度
丫....數漏左個劉旺
有三洞.....最多比人過一洞
作者: Paul    時間: 18-6-2012 15:27

引用:
原帖由 MinG325 於 18-6-2012 02:05 發表
唔知係無重狀態度
丫....數漏左個劉旺
要留一個人做渣機錄底野果個
作者: mkmonkey    時間: 18-6-2012 15:37

引用:

我估佢講緊既,係指太空人感覺到係 free fall 既情況,而家際上佢地係做緊 circular motion .
作者: 6638    時間: 18-6-2012 15:43

但係人既重量唔係黎自大氣壓力既咩?
作者: 蛇    時間: 18-6-2012 15:48

引用:
原帖由 Paul 於 2012-6-18 15:27 發表

要留一個人做渣機錄底野果個
全程監控, 邊洗人揸機.
作者: mkmonkey    時間: 18-6-2012 15:55

引用:
原帖由 6638 於 18-6-2012 15:43 發表
響抽真空/低氣壓既房,你應該都唔會覺得自己輕左。
作者: Alex_山    時間: 18-6-2012 20:21

引用:
原帖由 mkmonkey 於 18-6-2012 15:37 發表

我估佢講緊既,係指太空人感覺到係 free fall 既情況,而家際上佢地係做緊 circular motion .
有幾個因素,
距離地球夠高
太空船有足夠既運行速度
軌道正確
and 地球係圓既~
唔知我咁講,你地明唔明.....
太空人感覺無重係因為不斷地進行自由落體運動
基於軌道高度、足夠既速度、地球既弧度,而令到太空人趺唔到地面............
作者: Alex_山    時間: 18-6-2012 20:23

引用:
原帖由 6638 於 18-6-2012 15:43 發表
反問一句,點解大氣會聚集係地球表面,而唔係向太空擴散?
作者: Tango1997    時間: 18-6-2012 20:32

引用:
原帖由 Alex_山 於 18-6-2012 20:23 發表

反問一句,點解大氣會聚集係地球表面,而唔係向太空擴散?
問得好 地球有氣压......太空無........典解唔向外擴散
作者: Tango1997    時間: 18-6-2012 20:39

引用:
原帖由 061084 於 17-6-2012 13:27 發表

sorry.......唔係好同意..........如師兄所講.........如果隻机去到臨界點.......之後掉個有太空衣既太空人出機......咁佢狀態係飄浮......咁佢咪唔會跌落地面囉

等隻机走一轉番泥再接番佢
作者: samsamyu    時間: 18-6-2012 20:42

地球有引力..有氣壓,但太空無,所以唔會比太空"抽乾"
作者: Tango1997    時間: 18-6-2012 20:46

引用:
原帖由 samsamyu 於 18-6-2012 20:42 發表
明白....引力另到所有野刀有重量
包刮墮lin
作者: 061084    時間: 18-6-2012 21:45

引用:
原帖由 tango1997 於 18/6/2012 08:39 PM 發表

sorry.......唔係好同意..........如師兄所講.........如果隻机去到臨界點.......之後掉個有太空衣既太空人出機......咁佢狀態係飄浮......咁佢咪唔會跌落地面囉

邊個話要放佢地出機?
飛機E個時候開艙真係會解體!
其實佢係機艙裡面冇晒D座位,好似之前有位C兄話架機會升到最高點跟住飛機下降,之後上升到最高點,(E個時候機艙會開始冇重,D訓練員可以係E短短1分鐘學習「漂浮」)

E樣野冇得你同唔同意,因為真有奇事,E架機係太空總署特別改裝的!
發現頻道同BBC都有播過關於E架飛機的記錄片!

作者: 潛陣水    時間: 18-6-2012 21:47

引用:
原帖由 mkmonkey 於 18-6-2012 15:37 發表

完.
作者: 潛陣水    時間: 18-6-2012 21:48

引用:
原帖由 tango1997 於 18-6-2012 20:39 發表

有適當速度就唔會比地球吸過去
所以, 只要架機掉個人出去果時夠快, 就可以一路飛
當然要忽略風阻先
所以現實唔太可能,除非一路有野去補償風阻造成既動能損失

作者: 潛陣水    時間: 18-6-2012 21:50

引用:
原帖由 samsamyu 於 18-6-2012 20:42 發表
錯誤Concept

流體永遠由高流向低壓
但由於地心吸力(萬有引力)所以吸住左d氣體
作者: rho837    時間: 18-6-2012 21:53

有女太空人一齊!男既點打飛機!
作者: 潛陣水    時間: 18-6-2012 21:57

引用:
原帖由 061084 於 18-6-2012 21:45 發表

邊個話要放佢地出機?
飛機E個時候開艙真係會解體!
其實佢係機艙裡面冇晒D座位,好似之前有位C兄話架機會升到最高點跟住飛機下降,之後上升到最高點,(E個時候機艙會開始冇重,D訓練員可以係E短短1分鐘學習「漂浮」 ...
可口可樂廣告都有用過架機
作者: 061084    時間: 18-6-2012 22:03

引用:
原帖由 一舊水 於 18/6/2012 09:57 PM 發表

可口可樂廣告都有用過架機
冇錯!

↓↓↓有片有真相!
http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=65696581

作者: MinG325    時間: 18-6-2012 23:26

唔知劉洋除左件太空衣
對乳房會唔會向下垂呢.....定會變左牛屎波架
作者: Tango1997    時間: 18-6-2012 23:56

引用:
原帖由 rho837 於 18-6-2012 21:53 發表
顏之一發........浮精
作者: Tango1997    時間: 18-6-2012 23:57

061084 & $100

明白了
作者: samsamyu    時間: 19-6-2012 00:09

呢個壇既風氣開始變...
放下屠刀阿..
作者: 蛇    時間: 19-6-2012 00:11

引用:
原帖由 MinG325 於 2012-6-18 23:26 發表
唔知劉洋除左件太空衣
對乳房會唔會向下垂呢.....定會變左牛屎波架
起太空, 邊個方向先係下面.
作者: Tango1997    時間: 19-6-2012 00:15

引用:
原帖由 於 19-6-2012 00:11 發表

以地表面為下面
作者: 蛇    時間: 19-6-2012 00:17

引用:
原帖由 tango1997 於 2012-6-18 23:56 發表

顏之一發........浮精
無限射程喎.
作者: Tango1997    時間: 19-6-2012 00:20

美國太空人上太空有槍..........唔知中國有無?

唔好話水槍
作者: Tango1997    時間: 19-6-2012 00:22

引用:
原帖由 rho837 於 18-6-2012 21:53 發表
夾埋間碟衛星射死光穿大氣層打飛機籮
作者: 蛇    時間: 19-6-2012 00:25

引用:
原帖由 tango1997 於 2012-6-19 00:20 發表

唔好話水槍
可能有帶蝗蟲.
作者: kimkileo    時間: 19-6-2012 01:43

引用:

冇錯飛船係做緊圓周運動,人feel到重力係因為有向下既重力加速度,當人係一部斷纜電梯入邊free fall果一刻就係失重,
試想像呢部free fall緊既電梯連人係以秒速7.98公里係百幾公里既上空進行你既Circular motion
咁佢地依舊係free fall緊但係足夠既速度令電梯連入邊(失重狀態)既人一同進行圓周運動(進入軌道)
直至呢部電梯失去圍持Circular motion既速度,咁佢地今次就真係連人帶電梯free fall直到墜地

http://en.wikipedia.org/wiki/Weightlessness
作者: Sophi_hk    時間: 19-6-2012 02:12

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-6-2012 01:43 發表

冇錯飛船係做緊圓周運動,人feel到重力係因為有向下既重力加速度,當人係一部斷纜電梯入邊free fall果一刻就係失重,
試想像呢部free fall緊既電梯連人係以秒速7.98公里係百幾公里既上 ...
[冇讀physics]
其實係咪即係速度夠快同距離岩岩好,架機同人free fall時地球又因公轉離開緊架機同人,
所以keep住速度同距離佢地就可以岩岩好不停free fall,而又唔會撞落地球
而地上觀察/測量到既就係架機好似跟住一條軌道咁行?
[/冇讀physics]
作者: jn_jona    時間: 19-6-2012 02:56

引用:
原帖由 tango1997 於 19-6-2012 00:20 發表

唔好話水槍
應該有,之前陽痿上太空果次新聞話佢有帶枝手槍仔,
如果降落錯去左d有野獸既地方都有手槍仔保命,
今次都應該唔會例外
作者: louis265    時間: 19-6-2012 03:05

雞屎PHY一問:太空人於太空倉內是否有道向心力?
作者: 潛陣水    時間: 19-6-2012 05:02

唔記得左任何只有G既motion都係free fall添

作者: 潛陣水    時間: 19-6-2012 05:02

引用:
原帖由 louis265 於 19-6-2012 03:05 發表
雞屎PHY一問:太空人於太空倉內是否有道向心力?
是, 只不過是他感受不到
作者: Alex_山    時間: 19-6-2012 08:27

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-6-2012 01:43 發表

試想像呢部free fall緊既電梯連人係以秒速7.98公里係百幾公里既上 ...
死神好野
對住佢 我就黎叫救命
作者: MinG325    時間: 19-6-2012 10:20

引用:
原帖由 於 19-6-2012 00:11 發表

以原本地球果陣既形狀為標準
下面就即係向腳指方向啦
作者: mujiadam    時間: 19-6-2012 12:04

引用:
原帖由 kimkileo 於 17-6-2012 14:09 發表

http ...
你up乜鏈?
作者: kimkileo    時間: 19-6-2012 12:37

引用:
原帖由 mujiadam 於 19-6-2012 12:04 發表

你up乜鏈?
我都係左抄抄右抄抄乍....我乜都冇up過
作者: Tango1997    時間: 19-6-2012 12:56

引用:
原帖由 kimkileo 於 19-6-2012 12:37 發表

我都係左抄抄右抄抄乍....我乜都冇up過
睇得易明就得啦
作者: kimkileo    時間: 19-6-2012 13:14

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 19-6-2012 02:12 發表

[冇讀physics]
其實係咪即係速度夠快同距離岩岩好,架機同人free fall時地球又因公轉離開緊架機同人,
所以keep住速度同距離佢地就可以岩岩好不停free fall,而又唔會撞落地球
而地上觀察/測量到既就係架機好似跟 ...
正解!!
作者: 蛇    時間: 19-6-2012 13:28

引用:
原帖由 jn_jona 於 2012-6-19 02:56 發表

應該有,之前陽痿上太空果次新聞話佢有帶枝手槍仔,
如果降落錯去左d有野獸既地方都有手槍仔保命,
今次都應該唔會例外
http://big5.3mt.com.cn/g2b.aspx/ ... ow1597160c30p1.html
作者: mkmonkey    時間: 26-6-2012 03:16

引用:
原帖由 tango1997 於 18-6-2012 20:32 發表

問得好 地球有氣压......太空無........典解唔向外擴散
This is related to the term "Escape Velocity" .

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0