標題: 真心膠?? [打印本頁]

作者: 蛇    時間: 22-6-2012 19:11     標題: 真心膠??

候任特首辦主管羅范椒芬認為,候任特首梁振英是真心不知道及不認為家中的花棚是僭建的一種。

羅范椒芬認為,類似的屋宇改動在香港很普遍,如果這樣都算問題,擔心全港很多作過屋宇改動的業主,都需要擔心家中是否有僭建。

羅范椒芬不認為事件涉及梁振英的誠信和能力,亦不認為梁振英的敏感度不夠高,她指出,測量師是分開很多種的,梁振英作為土地測量師,不能充分理解屋宇條例是可以想像的,希望公眾體諒梁振英很繁忙。

被問到在特首選舉期間,梁振英多次指責唐英年僭建問題涉及誠信,羅范椒芬認為兩者規模並不相同,被問到是否「出口術」,羅范椒芬強調沒有這種用意。
-----------
當自己係白痴就算啦. 咁既野都講得出口, 真係當人地係白痴咩...
作者: gtoray    時間: 22-6-2012 19:18

其實....真係好小事je
有d議員促廉署查,係咪痴Q左?
作者: 蛇    時間: 22-6-2012 19:56

單睇件事係好小事. 但係呢D 咁既芝麻綠豆事, 原來都唔知幾多達官貴人都有做. 仲要咁多個一個一個咁衰完其他果D 都唔當一件事. 以為無人起底. 俾人起完底就扮蟹.
作者: RX7    時間: 22-6-2012 20:42

小事不代表可以照錯的吧.
作者: 暴力人民    時間: 22-6-2012 20:56

直必      佢本身唔係測量師咩
作者: Tango1997    時間: 22-6-2012 21:32

佢...........強調自己是產業測量師,不是建築測量師。

佢真係當人白痴...........我只係表達一樣野.........如果佢唔識乜野係僭建........佢點做產業測量師

例如呀唐先生(當佢兩個唔識大家).......揾佢去測量下九龍唐坐豪宅.......原本2000呎地方.....佢唔識乜野係僭建既話.....就會張唐唐間產業估值到變左4000呎....咁去定估價....係刀咪話唔爽呀

如果你問.....間野有圖則架嘛 ............咁重捉蟲........有哂圖則尺寸......洗Q你再去測量牙
作者: T-800    時間: 22-6-2012 22:16

阿梁生嘅理由實在係太牽強......好難令人接受,不過做得政客就預咗比人攻擊,點解畫都係死,邊個都一樣....
而換個角度看:香港地方少、人口多,但很多法例郤過於荷刻同繁瑣......好多嘢如果樣樣完全依足晒法例根本好難搞,無論打工仔、捱世界嘅自顧小買賣、低下階層小型工程工作者, 以至各階層人仕,想搵個完全依足晒例、完全無走法律la 嘅人,實在難之又難,要抽枰嘅一定有嘢抽枰到,總之香港人都係自己自律、自己執生、自求多福吧........

Ps:梁生實在係好叻,叻在唔識嘅嘢扮識,識嘅又扮唔識,扮到似層層.....有d嘢明做咗見人證據唔夠一於死口唔認 , 超級堅決!仲話要告人!見民情有需要又無la la走出來默下哀.......有d嘢叫佢表態又無菱兩可,唔清唔楚.....天生係政客之才
而各方對頭人亦千方百計挖黑料入位.....不過政治就係咁:污穢黒暗.....邊個都一樣.....

HAPPY SHOOTING!

作者: Paul    時間: 22-6-2012 22:50

一個產業測量師.......

見間屋地低多左圖紙冇既二百呎, 照同銀行或賣家估價報個二百呎係“資產"可以買賣或用來借錢???
作者: keane    時間: 23-6-2012 21:22

引用:
原帖由 T-800 於 22-6-2012 22:16 發表
阿梁生嘅理由實在係太牽強......好難令人接受,不過做得政客就預咗比人攻擊,點解畫都係死,邊個都一樣....
而換個角度看:香港地方少、人口多,但很多法例郤過於荷刻同繁瑣......好多嘢如果樣樣 ...
今日挖他人舊屎, 來日亦被人挖己舊屎, 做得呢行邊個無舊屎???? 有來有往好正常,

最衰就係系旁邊旁觀抽水果班 ---
搖旗吶喊, 打鑼打鼓, 數吓你有幾多條舊屎, 同你分析呢舊屎有幾臭, 點解會咁臭, 臭的影響有幾大 ....etc

作者: HAYATO~輝    時間: 24-6-2012 01:51

引用:
原帖由 T-800 於 22-6-2012 22:16 發表
而換個角度看:香港地方少、人口多,但很多法例郤過於荷刻同繁瑣......好多嘢如果樣樣 ...
軍醫叔講得岩...佢係天生既政客人才....由佢做行會果時已經係咁認為,到離開行會,都覺得佢好古惑咁..個人好假..
個比人親切個感覺好扮出黎咁.....
到參選...唐唐果d料一單單接二連三爆出黎....佢果邊就靜曬...擺到明就係佢搵人爆料...由其係唐宮單野...
所以日子愈耐愈覺得佢奸...而且開始比人踢番轉頭...比人拋窒佢果時..就禁曬冷汗...d小動作出曬黎...好似心虛咁
所以成日覺得佢一定每次出黎講野一定要度好曬...突然間比人問d敏感話題..而咬住唔放要佢答果時就...滴滴滴滴滴
到依家....賊喊捉賊...過左海就神仙咁...

梁振英2012年3月特首選舉論壇:
梁振英向唐英年:「你去到新界就話有『所謂』僭建,唔通新界有另外嘅建築物條例?」
「你僭建唔係單純僭建問題,你係公開向市民講大話、隱瞞!」

梁振英2012年6月:
「唔知道要申請,唔涉及隱瞞」
「呢間唔係玻璃屋,只係玻璃篷,唔係密封,我起玻璃篷時唔知道要申請,唔涉及隱瞞,只係種吓瓜菜」

真係咩都比佢講曬...所以愈黎愈對佢失望....誠信破產危機...
佢d金句: 唔知道,無記憶,無印象,唔清楚....全部都令我好懷疑...
一個即將上任既特首...可以記性奇差...定係選擇性失憶???
咁對佢參選政綱...同市民承諾過果d野...好懷疑...
作者: gtoray    時間: 24-6-2012 02:01

睇嚟下次選既唔係特首
係要選聖人
作者: Tango1997    時間: 24-6-2012 02:19

引用:
原帖由 gtoray 於 24-6-2012 02:01 發表
睇嚟下次選既唔係特首
係要選聖人
茅錯..............神.........係好重要架
作者: HAYATO~輝    時間: 24-6-2012 02:38

引用:
原帖由 gtoray 於 24-6-2012 02:01 發表
睇嚟下次選既唔係特首
係要選聖人
又唔係話要聖人咁嚴重...講真...唐同CY僭唔僭建,僭多與少真係關我隱士咩...
問題係...一個就蠢過隻豬...一個就賊喊捉賊....又叫人點信服呢...
作者: mujiadam    時間: 24-6-2012 02:44

人物越大,就算小小錯既效果都越大
作者: 潛陣水    時間: 24-6-2012 07:15

點計都好
狼僭建得有操守個糖糖囉
狼得果200呎,糖糖有2000呎
貪曾之前屋企露台用玻璃窗密左,依家都無人再提啦
作者: hang2    時間: 24-6-2012 09:10

引用:
原帖由 一舊水 於 24-6-2012 07:15 發表
點計都好
狼僭建得有操守個糖糖囉
狼得果200呎,糖糖有2000呎
貪曾之前屋企露台用玻璃窗密左,依家都無人再提啦
冇錯打劫嚴重過盜竊,但兩種行為冇操守可言。
英哥一定過關,但係管治更難,希望佢吾好累己累人!
作者: 潛陣水    時間: 24-6-2012 09:26

引用:
原帖由 hang2 於 24-6-2012 09:10 發表

冇錯打劫嚴重過盜竊,但兩種行為冇操守可言。
英哥一定過關,但係管治更難,希望佢吾好累己累人!
盜亦有道咁話啦.
糖糖直頭離曬譜, 狼只係一小件野, 糖糖成個地下皇宮
花棚唔住得, 僭左都價值都無咁大(錦我唔知佢可唔可以用黎住/放雜物)
地底皇宮, 一僭僭二千呎,間屋都只係4000,依家多左成一半,即刻升值曬
做官可以依嚴重程度去判刑
隻狼拿拿林拆左佢,則則膊都可以比人當無事既
係班搞事精成日都"發掘"新聞姐
又唔係日日都有意外發生, 唔搵d野寫邊谷到銷路

隻狼有heart做特首,不過衰在紅底囉
作者: 55727    時間: 24-6-2012 11:48

以小市民心態黎講既一句,你地喱d高官僭唔僭建關我條毛事咩
最緊要你上左台之後唔好昆水,同我擺平所有同民生有關既議題,俾我地安枕無憂就萬事有商量
作者: Hitter    時間: 24-6-2012 11:58

去B.D.買番份Arch. 真係咁難? 定係果一百幾十都比唔起呀?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 24-6-2012 17:45

引用:
原帖由 一舊水 於 24-6-2012 09:26 發表

盜亦有道咁話啦.
糖糖直頭離曬譜, 狼只係一小件野, 糖糖成個地下皇宮
花棚唔住得, 僭左都價值都無咁大(錦我唔知佢可唔可以用黎住/放雜物)
地底皇宮, 一僭僭二千呎,間屋都只係4000,依家多左成一半,即刻升值曬
...
依你咁講, 偷200蚊係小事, 偷二千蚊先叫大事?

你叫個官點判?

仲有, 分分鐘梁振英果200呎響果個地段同唐英年果2000尺價錢差無幾

最大問題係有口話人無口話自己, 話人講大話丫拿
作者: 潛陣水    時間: 24-6-2012 19:01

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 24-6-2012 17:45 發表

依你咁講, 偷200蚊係小事, 偷二千蚊先叫大事?

你叫個官點判?

仲有, 分分鐘梁振英果200呎響果個地段同唐英年果2000尺價錢差無幾

最大問題係有口話人無口話自己, 話人講大話丫拿
睇埋下面果句啦...
我當係錦:
偷支針, 坐一個月
偷碌金, 坐10年
咁解

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0