標題: 小學要全級學生買iPad捱轟 書價3倍 拒買可租每年2000元 [打印本頁]

作者: Hkpolice-Psu    時間: 25-6-2012 14:18     標題: 小學要全級學生買iPad捱轟 書價3倍 拒買可租每年2000元

明報專訊】教育局早前撥款5000萬元推動電子教學,希望藉此遏抑書價。本報接獲家長投訴,石硤尾聖方濟各英文小學在沒有諮詢下,9月起於小三中、英文科全面推行電子教學,並要求所有學生購買iPad平板電腦作電子書,費用是購買課本至少3倍。校方指不會強迫學生買電腦,家長可以每年2000元向校方租用,連租用3年電腦即歸學生擁有,但總費用高達6000元,比一筆過購買貴28%。

投訴家長指出,學校於上月發出通告,9月新學年將於小三中、英文科推行「一人一機」電子教學,要求今年升小三學童訂購3月才推出的「New iPad」;家長可選購32GB或64GB兩種儲存容量,價錢分別是4688元及5488元。他批評,校方從未諮詢家長,認為電腦售價高昂,增加家長經濟負擔,而且學生年紀小容易跌爛電腦。另外,校方又表明會封鎖電腦其他功能,只能作電子書使用,質疑是否有此需要。

校長:一人一機電子教學方完整

校長劉偉明回應指出,學校已設有完善無線網絡,因此今年9月起將逐步於小三至小六級推行電子教學,長遠希望涵蓋所有學科。他認為,學生「一人一機」才可達至完整的電子教學模式,加強師生在課堂的互動、協助學生在家溫習,但強調無意強迫家長購買。

劉偉明說:「學校幾乎所有家長屬中產,相信有能力負擔,至今只有不足5名家長不願購買。」他續稱,家長若不願購買iPad,可以每年2000元向校方租借32GB版本iPad上課,連續租用3年平板電腦則歸學童所有,涉款達6000元,比購買同一版本貴28%。

紙本書每套僅200元

另外,若學生有經濟困難,可向校方申請借用電腦,加上學校採用的電子課本同時提供內容相同的紙本書,每科每套約200元,學生沒有電腦亦可上課。以此推算,學生小三至小六共4年,購買紙本書費用只需1600元,相當於買iPad使用電子書的費用約三分之一。

教育政策關注社主席張民炳批評,學校仍在發展電子教學初期,理應先試行及完善電子教材,認為校方未有考慮家長難處。他建議,學校應自行購入小量平板電腦,在部分學科、班別試行測試效果,衡量教師需要、教學支援、保安及維修等問題,待電子教學發展成熟才要求家長購買相應設備。

明報記者 錢瑋琪 黃俊鋒

=====================================================
其實2000買部2手ipad1都仲得啦,我洗咩同佢租?

本意係好,但個手法唔好。。
作者: louisli    時間: 25-6-2012 14:26

就算係當年電腦教學,都唔會要求學生自己一人一機
學校都有mmlc,其實可以在mmlc擴充,加入ipad,咁就無需要一人一機,仲要交2000蚊去租
作者: 蛇    時間: 25-6-2012 14:27

問題係做咩要用『新』ipad
仲要鎖機. 咁不如叫蘋果出簡化版丫笨.
作者: sam524    時間: 25-6-2012 14:30

電子教學冇問題
如果比5k o既
平平地買部notebook都好過ipad la
作者: hang2    時間: 25-6-2012 14:34

最好換埋電子老師
政府重樫得多!
作者: enochtam2    時間: 25-6-2012 14:38

5千蚊買部鎖機既爛鬼垃圾ipad...有無搞錯
仲要人仔細細就俾部ipad佢玩......教壞細路
我就咁買紙書仲平~

作者: 伯言    時間: 25-6-2012 14:52

囗口甘多tablet 唔用係要用i-pad ???
作者: 伯言    時間: 25-6-2012 14:55

del
作者: Hkpolice-Psu    時間: 25-6-2012 14:55

引用:
原帖由 伯言 於 25-6-2012 14:52 發表
囗口甘多tablet 唔用係要用i-pad ???
咪即係又係教科書咁點解間間都唔揀係揀某一間?

梗係有d野響台底既,校長都要同校董會交代有咩建樹架
作者: rho837    時間: 25-6-2012 15:24

跳飛機! 官商鉤結! 外國由小一致到中四都唔會注重學校用電腦尤其是乜乜電子書! 原因係大部份書本係政府及學校提供, 一本書唔爛可以用一世! 大家學習係知識! 年年教科書本改板又要買過新! 真係揾B7! 我地唔咪強角仁點會改寫歴使...冇必要改板換書
作者: 暴力人民    時間: 25-6-2012 15:37

本身原意係好,但一定要apple機?  用ipad  ??重要最新個隻  

btw   小學雞識用???
作者: 潛陣水    時間: 25-6-2012 15:48

唔鐘意ipad, 輕過書但相比其他tablet都係死重爛重
Tab 7.7就真係輕得黎有料到喇, 除左mon同內存之外樣樣野都好過ipad
作者: 061084    時間: 25-6-2012 16:00

引用:
原帖由 暴力人民 於 25/6/2012 03:37 PM 發表
本身原意係好,但一定要apple機?  用ipad  ??重要最新個隻  

可能學校同APPLE有台底交易都唔出奇!
作者: 潛陣水    時間: 25-6-2012 16:07

引用:
原帖由 061084 於 25-6-2012 16:00 發表

可能學校同APPLE有台底交易都唔出奇!
唔洗同Apple啦
佢話要向學校訂
學校同分銷商拆掂都得啦
可能係校長同分銷商夾定添
作者: 潛陣水    時間: 25-6-2012 16:08

引用:
原帖由 暴力人民 於 25-6-2012 15:37 發表

小學雞會唔識用?
依家d阿爸阿媽係用電子產品收仔女把口架嘛
作者: 潛陣水    時間: 25-6-2012 16:17

引用:
原帖由 sam524 於 25-6-2012 14:30 發表
電子教學冇問題
如果比5k o既
平平地買部notebook都好過ipad la
Wifi版Samsung 某Tab 3000有交易
早一兩年我買Sony Netbook都只係三千
雜乜唔洗呢d價添!

係Apple搵老親姐!
不過一定要買最新既我就理解喎
Apple唯一一個優點就係Mon清,高解像度, 得ipad 3做到
論大小真係唔多夠砌, 9.7吋唔係有2048*15XX,我直頭唔會考慮
Samsung既tablet係衰在唔夠清楚, 勝在夠"便攜"
作者: Hkpolice-Psu    時間: 25-6-2012 16:45

引用:
原帖由 暴力人民 於 25-6-2012 15:37 發表

我個女2歲果陣已經玩緊部iphone 2g。。。

經歷iphone 3g iphone 4 ipad2 ipod mba。。。。

我諗佢唔識用既會係ipod classic。。。
作者: Hitter    時間: 25-6-2012 16:49

小學生要狽住幾千蚊野番學, 到時比人搶咁點算?
作者: hung    時間: 25-6-2012 18:53

校方忘記咗呢個問題
作者: Cheesecake    時間: 25-6-2012 19:08     標題: 回覆 15# 的帖子

A 1~2 years old holding the iPad and watching Disney.
Tablets and Smart Phone are the new gen. of Pacifier.
作者: samsamyu    時間: 25-6-2012 19:32

算死草...
不如整多條rule
不買者踢出校
作者: 061084    時間: 25-6-2012 19:36

引用:
原帖由 samsamyu 於 25/6/2012 07:32 PM 發表
算死草...
不如整多條rule
不買者踢出校
學校仲可以成機向家長收多D電費,原因係幫你個仔差IPAD
作者: samsamyu    時間: 25-6-2012 19:41

引用:
原帖由 061084 於 25-6-2012 19:36 發表

學校仲可以成機向家長收多D電費,原因係幫你個仔差IPAD
IPAD基礎控制教學費
差電費
WIFI費
電子書制作費
仲有小費
搵尼搞..索性一對一教學吧
作者: yiuyiusiu    時間: 25-6-2012 20:11

我反而覺得唔錯
有時比多小小唔係壞事
以前無九年免費咻又係咁比
作者: 061084    時間: 25-6-2012 20:42

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 25/6/2012 08:11 PM 發表
我反而覺得唔錯
有時比多小小唔係壞事
以前無九年免費咻又係咁比
如果有錢就當然唔係壞事,問題係............
作者: yiuyiusiu    時間: 25-6-2012 22:04

引用:
原帖由 061084 於 25-6-2012 20:42 發表

如果有錢就當然唔係壞事,問題係............
我都唔覺身邊朋友好有錢  都係拎萬零蚊糧 有時食晏零頭都走數
但係個個都渣部IPHONE4S S2 S2 NOTE買LV MMM RICK OWENS
S3個個係咁彈 好似今次IPAD化咁
最後咪排九晒長龍仆去買 之後又話好好用 乜乜七七 彈到幾差幾差 最後一制都係
不如諗番我地讀書果陣拎十九幾廿本書番學咩成廿幾三十磅書包咩到肩頭都痛埋
比你諗清楚比幾千蚊定係要咁辛苦
一雞死一雞嗚 係時間改朝換代喇
作者: faihk    時間: 25-6-2012 22:08

真低能... E頭講減個頭加黎咬死人...
作者: 潛陣水    時間: 26-6-2012 10:09

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 25-6-2012 22:04 發表

我都唔覺身邊朋友好有錢  都係拎萬零蚊糧 有時食晏零頭都走數
但係個個都渣部IPHONE4S S2 S2 NOTE買LV MMM RICK OWENS

S3個個係咁彈 好似今次IPAD化咁
最後咪排九晒長龍仆去買 之後又話好好用 乜乜七七 彈到幾 ...
依家呢個時勢
有S2 S3 IP4 Ipad Tab LV 菇池 著得靚,潮,唔代表人工高,有錢
相反亦一樣
作者: 潛陣水    時間: 26-6-2012 10:22

我相信所謂鎖機只係......
我無錢買ipad, 淨係得部爛鬼ipod
相信應該一樣掛!

圖片附件: download.jpg (26-6-2012 10:22, 35.97 KB) / 該附件被下載次數 63

作者: rho837    時間: 26-6-2012 13:36

全世界啲鴨仔都係帶個重書包翻學啦! 唉! 得部"i-衛生巾"....... 小時要培養閱讀及手寫既習慣.
作者: 潛陣水    時間: 26-6-2012 14:09

引用:
原帖由 rho837 於 26-6-2012 13:36 發表
全世界啲鴨仔都係帶個重書包翻學啦! 唉! 得部"i-衛生巾"....... 小時要培養閱讀及手寫既習慣.
如果話因為書包重而要用電子書, 我就覺得可以拗
中英數常,重唔係日日有曬4堂, 帶得幾多返學
練習簿又唔係重
唔汁書包就返緊係重啦

閱讀就電子書同真書一樣
不過做筆記果方面我覺得真書好用d, 想點寫,用咩筆,都可以自己決定
相反電子書可能得hilight文字呢種function,唔可以自己加notes
作者: yiuyiusiu    時間: 26-6-2012 15:47

引用:
原帖由 一舊水 於 26-6-2012 10:09 發表

依家呢個時勢
有S2 S3 IP4 Ipad Tab LV 菇池 著得靚,潮,唔代表人工高,有錢
相反亦一樣
呀水哥你知唔知我講緊乜?有無聽書?
作者: sunny2014    時間: 26-6-2012 19:23

引用:
原帖由 rho837 於 26-6-2012 13:36 發表
電子書機可以好平
點解一定要iPad?
作者: loveless    時間: 26-6-2012 19:54

平心而論,
好多國家都發展左課室電子化.
見到普遍都係8-10歲開始.
普遍亦係家長硬食負擔買機費用.
政府方面, 美國現在好似有+600間公立學校有提供ipad.
ipad在教育的使用率, 暫時還是比任何平台為高.

全世界不約而同都係選用iPad為多, 應該有原因吧.
不見得全世界都係官商勾結吧?
也不可能全部學校都只懂檯底交易吧?

會否係admin監管/管理ipad群組會比較容易?
會否係正常使用下, 學生相對冇o甘容易塞入大量同學業相沖既內容?
會否係教育界人仕比社會更快為意 iTunesU 這類架構是未來知識模式?
作者: 0o0p    時間: 26-6-2012 20:39

我想知...
五千蚊買部機
小學生有可能保管同使用到超過2年既機會超唔超過10%
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 26-6-2012 22:51

齌要電子書功能的kindle都搞掂la
作者: starfox    時間: 27-6-2012 01:03

貪污成分極高! 另外小學雞拿IPAD 可能會成為匪徒目標, 遲下有小學雞被老笠發生, 校方要學生買手槍自衛! 然後...

小學雞有了手槍就可以一槍打死校長了

作者: Lolanto    時間: 27-6-2012 11:00

原來辦教育係新掠水方法
作者: 6638    時間: 28-6-2012 06:01

小學d書加加埋埋都唔會比部ipad重啦
個個都做過小學雞,上黎上去都係個四五堂
我地中學生一日十幾堂
本本書重到呀媽都唔認得,先有用ipad既理由姐
仲有我地中學夠用ipad上堂啦
夠唔洗我地買,學校買左幾百部比我地用
姐係我地平時上堂只係帶筆用筆記就得啦
又唔見話一定要攞埋返龜既
返龜咪溫返d紙書囉

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0