標題: 向警察致敬 [打印本頁]

作者: 潛陣水    時間: 4-7-2012 22:29     標題: 向警察致敬

文章轉自一位退休校長
引用:
文章轉自一位剛下班的警察!

「我地每一日,都幫緊好多既人。無人尊重警察,唔緊要,但做警察既,勿忘對自己既尊重!」

「一向唔多係網上發言,因為個個得把口,但今日都要用把口講一陣,訓醒就會del 個post。

先致香港警察一句成語,「欲加之罪 何患辭」,今日講完,都唔想再講,明既明,唔明既,由他吧。

今日上街衝擊你地既一班暴動人仕,生在福中不知福。
口口聲聲話無自由,封哂3 條行車條俾你地,仲要話警方故意拖慢遊行節奏?最後自行衝擊警察封鎖線,迫使警方開放其餘3 條東行線。
其實,條路係用黎俾車行,法例無訂明維園,銅鑼灣,灣仔,中環,西環,係香港專用示威區,或暴動區。你有遊行自由,人地就無行街自由,無訓覺自由,商戶無做生意自由,車主無駕駛自由,因為你地,知唔知影響到幾多人,你地既自由,知唔知影響左幾多人既自由?

人地支持特首,你就幾百人圍住人地,人地又無自由既?你班打住自由口號既,只係為左攪事!有不滿,就整到成架警車都係垃圾,即係下次有人不滿,就可以整你架車,整你屋企門口?
有不滿,就近距離向警察吹哨子,無人知道耳膜好薄弱?警察就刀槍不入?如果依位警察聾左咁點?不負責任!

有不滿,就四十萬人去衝擊幾千警察,警察以一敵百,明明俾你拉跌鐵馬,又要話係警察推倒。胡椒噴劑噴面又可恥。咁有需要時開槍打中個人都好可恥啦!

問心,以前槍林彈雨,走到最前線,係邊個。
家暴,黑社會,精神病人仕,舞刀弄槍,走到最前線,係邊個。你唔見左個仔,又邊個幫你搵返。災難現場屍橫遍野,又邊個入去為死者做身後事,或為佢地討回公道。洗黑錢,殺人放火,打劫,偷野...無數咁多罪犯,邊個將佢地成之於法?邊個看守你地既家園,邊個維治香港既治安,邊個打擊毒品,邊個打擊走私,邊個打擊小偷,邊個..
有太多野,真係講唔哂,亦太多人睇唔到,太多人諗唔到。

香港看似安安全全,就無人再記得警察,但無左警察,又會唔會有安安全全既香港。你地覺得無需要警察幫助,其實只係警察默默地不求讚賞咁努力工作緊。試想如果香港無哂軍裝係條街巡邏,會有幾多罪惡發生?
我知,警察都會累,就算做警察既,都有一日會覺得,不如算啦,收份糧,打份工啫。
但唔好忘記,就算真係打份工啫,我地每一日,都幫緊好多既人。無人尊重警察,唔緊要,但做警察既,勿忘對自己既尊重!我絕對尊重警察,亦問心無愧。」

作者: 蛇    時間: 4-7-2012 22:34

對暴民講道理? 嘥氣.
作者: tf141    時間: 4-7-2012 22:43

各香港警察致敬
作者: WAIKO01    時間: 4-7-2012 22:49

引用:
原帖由 一舊水 於 4-7-2012 22:29 發表
文章轉自一位退休校長

辛苦了 ,除了自己的職務外,還要“幫人地教仔“.除了某些“叻唔切“的問題外,香港治安的確是多得他們來維持。
有時在想,如果現在的警察回到70‘s之前那樣,看看現在的人還會不會說警權過大。
題外話,現在大陸警察就似足未有ICAC之前的香港警察。

作者: odaan    時間: 4-7-2012 22:50

我其實都想問好耐 , 反對邊個邊個做特首唔緊要 , 但 ..... 可唔可以抬一個做到特首既人出黎先反對 ??

反對左 , 但又無人做 , 即係點 ? 無政府狀態 ??
作者: odaan    時間: 4-7-2012 22:52

引用:
原帖由 WAIKO01 於 4-7-2012 22:49 發表
辛苦了 ,除了自己的職務外,還要“人家教仔“.除了某些“叻唔切“的問題外,香港治安的確是多得他們來維持。
有時在想,如果現在的警察回到70‘s之前那樣,看看現在的人還會不會警權過大。
題外話,現在大陸警察就似足未有ICAC之前的香港警察。
呢 D 叫 "有兩餐飽飯食就望飢荒"
作者: WAIKO01    時間: 4-7-2012 22:56

引用:
原帖由 odaan 於 4-7-2012 22:50 發表
我其實都想問好耐 , 反對邊個邊個做特首唔緊要 , 但 ..... 可唔可以抬一個做到特首既人出黎先反對 ??

這就是他們有問題和惹人封厭的地方:為反對而反對。 完全不是為了表達訴求而做,更不是為了市民利益而做。

作者: yth    時間: 4-7-2012 22:57

上街衝擊既一班暴動人仕, 口口聲聲話無自由,你有遊行自由,人地就無行街自由,無訓覺自由,商戶無做生意自由,車主無駕駛自由,因為你地,知唔知影響到幾多人,你地既自由,知唔知影響左幾多人既自由?- that's the point!!!
作者: 蛇    時間: 4-7-2012 23:00

引用:
原帖由 odaan 於 2012-7-4 22:50 發表

果時候選人有三個嘛.
作者: WAIKO01    時間: 4-7-2012 23:01

引用:
原帖由 yth 於 4-7-2012 22:57 發表
上街衝擊既一班暴動人仕, 口口聲聲話無自由,你有遊行自由,人地就無行街自由,無訓覺自由,商戶無做生意自由,車主無駕駛自由,因為你地,知唔知影響到幾多人,你地既自由,知唔知影響左幾多人既自由?- that's the ...
沒辦法,它們就是高登神獸中的“自能獅“
作者: keane    時間: 4-7-2012 23:10

當群情兇狠, 集體催眠腦充血, 真係講咩都無用

路人經過閃埋一邊食花生睇野
差人經過攔住佢講野兼噴野
軍人經過衝埋佢做野
作者: WAIKO01    時間: 4-7-2012 23:14

引用:
原帖由 keane 於 4-7-2012 23:10 發表
當群情兇狠, 集體催眠腦充血, 真係講咩都無用

路人經過閃埋一邊食花生睇野
差人經過攔住佢講野兼噴野
軍人經過衝埋佢做野
好詩,好詩

作者: odaan    時間: 4-7-2012 23:56

引用:
原帖由 於 4-7-2012 23:00 發表
果時候選人有三個嘛.
一個話佢豬 , 一個話佢狼 , 但第三個 ...... 我覺得佢純粹係明知自己唔會當選 , 但走去襯下熱鬧

一旦第三個當選 , 佢果晚就會因病辭職
作者: tf141    時間: 4-7-2012 23:59

引用:
原帖由 odaan 於 4-7-2012 23:56 發表

一個話佢豬 , 一個話佢狼 , 但第三個 ...... 我覺得佢純粹係明知自己唔會當選 , 但走去襯下熱鬧

明知自己唔會當選, 講乜都得
可以許下天大既承諾.....只要我當選

我夠可以話即刻就可以推翻中共既政權啦.....只要我做咗特首
作者: odaan    時間: 5-7-2012 00:02

引用:
原帖由 WAIKO01 於 4-7-2012 22:56 發表
這就是他們有問題和惹人封厭的地方:為反對而反對。 完全不是為了表達訴求而做,更不是為了市民利益而做。
好多人有意無意做左人地隻棋 , 仲以為自己為自由奮鬥

我寧願 D 人係收人錢去遊行 , 如果係為自由去遊行 , 比人利用仲無錢收 , 雙重損失

其實我係一隻 "自_獅" , 我信奉 "好仔不談政治 , 只求修身齊家"
作者: odaan    時間: 5-7-2012 00:05

引用:
原帖由 tf141 於 4-7-2012 23:59 發表
明知自己唔會當選, 講乜都得
可以許下天大既承諾.....只要我當選

我夠可以話即刻就可以推翻中共既政權啦.....只要我做咗特首
如果我當選呢 , 兩年內我就可以稱霸武林 , 一統天下

點選得落手呀
作者: tango10    時間: 5-7-2012 00:09

自從教改之後, 好多校長忽然變成最會拆磨人的老闆!
作者: 潛陣水    時間: 5-7-2012 00:23

http://hk.news.yahoo.com/%E4%BD% ... C%B7-143700320.html

作者: navyjaa    時間: 5-7-2012 00:25

EQ 需求最高的職業 !!
作者: alan512    時間: 5-7-2012 00:35

鎚仔泵釘釘泵板 有時佢地都幾無辜
作者: 蛇    時間: 5-7-2012 00:43

引用:
原帖由 一舊水 於 2012-7-5 00:23 發表
http://hk.news.yahoo.com/%E4%BD% ... C%B7-143700320.html
呢期無咩新聞, 咪搵下位攝下鏡頭.
作者: 蛇    時間: 5-7-2012 00:45

引用:
原帖由 odaan 於 2012-7-4 23:56 發表

佢當選, 我打死唔信佢會辭職.
作者: Lolanto    時間: 5-7-2012 01:18

引用:
原帖由 一舊水 於 5-7-2012 00:23 發表
呢D咪叫為反對而反對囉
濫用香港的法治黎處理自己的糾紛
作者: HunterX    時間: 5-7-2012 03:30

已閱
作者: ohnavi    時間: 5-7-2012 10:11

如題:向警察致敬
作者: 怒人甲    時間: 5-7-2012 10:31

今日上街衝擊你地既一班暴動人仕,生在福中不知福。
口口聲聲話無自由,封哂3 條行車條俾你地,仲要話警方故意拖慢遊行節奏?最後自行衝擊警察封鎖線,迫使警方開放其餘3 條東行線。
其實,條路係用黎俾車行,法例無訂明維園,銅鑼灣,灣仔,中環,西環,係香港專用示威區,或暴動區。你有遊行自由,人地就無行街自由,無訓覺自由,商戶無做生意自由,車主無駕駛自由,因為你地,知唔知影響到幾多人,你地既自由,知唔知影響左幾多人既自由?

PS: 小弟冇去遊行, 其實如果用"暴動"去形容呢次"遊行"又未免太過, 加上一年都只是一次係街上遊行, 而過火, 如吹雞, 掉垃圾係警車既人又太過份, 應該處理既, 其實攪到呢個局面, 大家都唔想, 警察們都辛苦了.... 但發覺個日九龍區真係冇咩警察, 有事都分分鐘冇人理
作者: Kennis    時間: 5-7-2012 12:23

咁係唔係唔好遊行最好?
作者: yobit    時間: 5-7-2012 12:29

辛苦了
作者: sunny2014    時間: 5-7-2012 12:35

-del-
作者: Lolanto    時間: 5-7-2012 12:36

引用:
原帖由 Kennis 於 5-7-2012 12:23 發表
咁係唔係唔好遊行最好?
有好多種表達不滿的方式

遊行示威亦可以有好多種形式進行
作者: 潛陣水    時間: 5-7-2012 13:45

遊行對中國香港特別行政區政府有鬼用咩
你有你遊,佢有佢謀
話曬一向都要跟阿爺意思做野, 連個行政長官都係阿爺選, 政府邊會理班蟻民
作者: starfox    時間: 5-7-2012 15:06

真的要致敬!  一哥宜家想棄車保帥...
作者: allen.W    時間: 5-7-2012 16:14

又有幾多人記得荃灣廣州樓單野,警察勇戰大陸旗兵,唔系佢地搵命搏而家邊咁安全比佢地上街?
作者: WAIKO01    時間: 5-7-2012 17:07

引用:
原帖由 一舊水 於 5-7-2012 13:45 發表
你有你遊,佢有佢謀
話曬一向都要跟阿爺意思做野, 連個行政長官都係阿爺選, 政府邊會理班蟻民
咁嘈下總比任佢謀來得好 起碼試過嘈到有人“腳痛“
只不過有某些人借我們的宣示訴求,來表現自己的忘想(eg,明知女王不會回來)和其存在(eg,將自己塑造成民主鬥士)。

作者: Lolanto    時間: 5-7-2012 23:38

引用:
原帖由 一舊水 於 5-7-2012 13:45 發表
你有你遊,佢有佢謀
算啦~家陣有得遊就遊啦~
作者: keane    時間: 5-7-2012 23:45

引用:
原帖由 WAIKO01 於 5-7-2012 17:07 發表

只不過有某些人借我們的宣示訴求,來表現自己的忘想(eg,明知女王不會回來)和其存在(eg,將自己塑造成民主鬥士)。
都係為左要 Run 好呢盤生意, 出聲出力少不免

特別日子去募捐又收多D , 班信徒又可以有節目, 真係一分耕耘一分收穫架

我細佬既朋友係信徒, 個個月捐獻6000大洋, 信不信由你.

問佢點解, 答案好簡單: "為左將來爭取民主"
作者: 蛇    時間: 5-7-2012 23:50

引用:
原帖由 keane 於 2012-7-5 23:45 發表

特別日子去募捐又收多D , 班信徒又可以有節目, 真係一分耕耘一分收穫架

我細佬既朋友係信徒, 個個月捐獻6000大洋, 信不信由你.

問佢點解,  ...
無錢支持. 又邊有咁多馬騮戲做.
作者: Lolanto    時間: 6-7-2012 00:15

引用:
原帖由 keane 於 5-7-2012 23:45 發表

問佢點解,  ...
信教同民主兩回事黎架喎
作者: wan1996    時間: 6-7-2012 02:03

引用:
原帖由 Lolanto 於 6-7-2012 00:15 發表

信教同民主兩回事黎架喎
佢應該講緊個D狂熱份子掛?
BTW
向香港警察致敬~
作者: christopher    時間: 6-7-2012 06:41

向警察致敬
作者: sunny2014    時間: 6-7-2012 09:10

引用:
原帖由 Lolanto 於 6-7-2012 00:15 發表

信教同民主兩回事黎架喎
我估…
信徒應該係指社民信徒而唔係教徒
作者: Hkpolice-Psu    時間: 6-7-2012 11:25

向警隊前線致敬

佢地只係棋子,表       揚佢地都無用,
要表   揚就表現任香港市公安局局長啦
作者: workshop_swt    時間: 6-7-2012 20:54

向警察致敬
作者: MANKF    時間: 6-7-2012 23:14     標題: 回覆 1# 的帖子

首先向所有〝前線〞警務人員致敬!日曬雨淋,捱足三更!可敬 可敬
但呢份文章中以暴動尼形容,未免對7.1遊行呢班〝反中亂港〞嘅暴民太過獎了!
佢哋拍馬都追唔到我哋〝偉大的共產黨〞〈即我哋依家嘅阿爺,我哋嘅大老闆〉係67年〝反英抗暴〞嘅行動!放下菠蘿,炸死三五七個〝黃皮狗〞!呢啲先叫暴動,呢位警察哥哥真係太抬舉7.1呢班〝暴民〞囉!
作者: Boniface    時間: 6-7-2012 23:48

所以近年己經不太想去遊行,感覺上,多了一班為搞事而搞事的人存在。
若果真係想抗爭的,民陣帶頭一萬人封左皇后大道中,而唔係走去搞事
佢地咁既行動都叫和平抗爭咩??
作者: seals    時間: 7-7-2012 00:56

轉貼, 呢位警察真係要俾個Like佢!說出了我的心聲!

<七.一所想所感>
我..個人絕不贊同那個帶走因發問64問題的蘋果記者的伙記.
我..絕對尊重每個人表達自己素求的權利.
⋯⋯ ... 我..比所有人更想快些完成遊行, 因為我開了20小時工, 我好眼瞓..

... 但是我今天企在遊行前線..以下是我所見到, 所親身體會到的...
1. 一個50多歲嘅男人, 同我講: "死差佬, 望乜x嘢呀, 開路啦仆街"
2. 一個10歲左右的小朋友, 豎起中指對住我身旁嘅同事, 個對父母竟然微笑不語
3. 一個廿多歲嘅男仔, 在摩肩接腫的怡和街人群中, 大力用手踭撞我背脊, 我回頭望住佢, 佢望住我, 笑住講: "喺我撞呀, 點吖, 死差佬" 之後大聲"虛"..其他人立即又虛. (以上3個事件, 我之前和之後都沒有出過聲, 因一出聲, 只會給他們激起其他人情緒, 從而做成動盪.)

以往讀過的心理學知識, 完全可以apply落去今次遊行中. 遊行中, 因自己已溶入在人群中, self concept降低 "Conformity" 形成 , 會將自己做出的行為, 看作成是大伙兒的行為, 從而把自己對行為的責任, 分給在場的每個人..故會做出平日不會做的行為.

你們有表達自己素求的權利, 但是是否這權利可以踐踏其他人的權利和尊重哩..?
難道民主就是這些..??

我相信及感欣, 有部份香港人為民主的那份執著. 但, 我可以肯定的說, 遊行中並不是所有人如大家所想的那樣"尊重"民主, 而只喺想搞事..

我相信也不是所有警察, 都是政府的打手, 封殺所有言論..

"警權無限大, 人權被出賣", 如果真的是這樣, 我相信根本無機會比你說這句說話.

我只想將所見所感說出來..沒有想要偏坦任何一方.

我想...遊行人仕和警察, 或許永遠站在對立面, 因為雙方都將小部份的不當行為, 看成是所有示威人仕/警察的全部.

今日被人鬧了廾多次粗口, 心情不是太好, 但是我沒有嬲他們..因為他們鬧的不是我自己本人, 而是起穿起了這套制服的人(這亦是我安慰同隊剛出學堂, 第一次做遊行集會工作就比人鬧到雞血淋頭的情況...) 共勉之
作者: tf141    時間: 7-7-2012 01:02

引用:
原帖由 seals 於 7-7-2012 00:56 發表
轉貼, 呢位警察真係要俾個Like佢!說出了我的心聲!

我..個人絕不贊同那個帶走因發問64問題的蘋果記者的伙記.
我..絕對尊重每個人表達自己素求的權利.
⋯⋯ ... 我..比所有人更想快些完成遊行, 因 ...
加油呀ching, 堅持落去
作者: 潛陣水    時間: 7-7-2012 01:18

佢果篇我都有睇過
1就無計了, 幾十歲阿伯, 講都曬氣
2真係拎得去打靶囉
3唔係遊行咁多人你夠薑挑機?
作者: Lolanto    時間: 7-7-2012 03:26

引用:
原帖由 一舊水 於 7-7-2012 01:18 發表
佢果篇我都有睇過
1就無計了, 幾十歲阿伯, 講都曬氣
2真係拎得去打靶囉3唔係遊行咁多人你夠薑挑機?
拎埋佢父母去打靶
作者: WAIKO01    時間: 7-7-2012 03:34

只能預想未來10年香港只會愈來愈亂, 當這樣的小學雞成年之時,當香港有人覺得打甚至殺警察是正確的事之時.....
作者: tango10    時間: 7-7-2012 10:37

引用:
原帖由 WAIKO01 於 7-7-2012 03:34 發表
只能預想未來10年香港只會愈來愈亂, 當這樣的小學雞成年之時,當香港有人覺得打甚至殺警察是正確的事之時.....
此乃真正的小學雞思維! 因為以後警察已由公安進化成城管!
作者: yth    時間: 7-7-2012 11:21

(1. 一個50多歲
作者: WAIKO01    時間: 7-7-2012 11:22

引用:
原帖由 tango10 於 7-7-2012 10:37 發表

大概吧,不過這種“互相仇視“的惡性循環持續下去,會演化成這樣也不出奇。
作者: B20_hk    時間: 7-7-2012 12:08

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-7-2012 11:25 發表
向警隊前線致敬

佢地只係棋子,表       揚佢地都無用,
要表   揚就表現任香港市公安局局長啦
鬼叫早一日,有差人捉咗大叫記者問話
再加上早前李克強單嘢...
六四男,水馬圍城

一哥做到嘢,表   揚
難為班細
作者: Lolanto    時間: 7-7-2012 12:12

引用:
原帖由 tango10 於 7-7-2012 10:37 發表

其實只係一個惡性循環
作者: seals    時間: 8-7-2012 17:21

原來連警察,公安,城管都未識分!可悲!
作者: seals    時間: 8-7-2012 17:26

轉發於facebook及電郵
伸張正義之士未亡的!
請看電郵
90後女孩post in the net

《警聲》編輯先生清鑑:

近日眾多所謂的社會運動頻繁舉行,勞動到警方出動維持秩序;唯一部分人做出諸多無理挑釁及傷害警員的行為,並由傳媒添油加醋,肆意歪曲事實,反將警員妖魔化。筆者憤慨之餘,亦擔憂警隊士氣受到影響;得悉警隊有《警聲》一刊,望借 貴刊一角,表達對警隊的支持與鼓勵。

似乎從某個時間開始,警隊執法就被諸多質疑,不是警員執法手段出現問題,而是被某些政客發現了潛在的利用價值。他們將警方塑造成「幫兇走狗」、「人民公敵」,自己佔據所謂的民主道德高地大發謬論。而日趨政治化與娛樂化的媒體更是樂於成為他們的大聲公,將事情無限上綱,自戴「第四權」光環,處處挑剔,以非專業質疑專業。遺憾的是,近這兩代的港人生活複雜,思想簡單,傳媒所講全單照收,輕易被煽動情緒,淪為一群無恥政客撈政治本錢的道具,做出各種擾亂社會秩序的行為,還自詡民主鬥士正義之師。特別是年輕一輩,同樣作為90後,筆者實在無法認同同輩衝擊警方防線的做法,希望在「社運」中參與維持秩序的警員大人有大量,原諒他們幼稚無禮的行為。
⋯⋯
這就是整個惡性循環,也是警隊全體特別前線警員面對的局面。儘管如此,還是有一群市民能明辨是非,從片段中、相片中看到你們的克制態度,筆者和這些市民都相信你們的判斷,你們都是通過學堂艱苦訓練出來的專業人士,在適當的時候採取適當的武力,甚至還有人認為你們面對如此失控的示威者採取高一級的武力也在情理之中。我們看到的還有很多,例如在酷熱天氣下依然穿著制服來維持秩序,特別是穿著保護衣負責開路的交通警;以少對多,幾百一千對幾萬人依然緊守崗位;加班的時間甚至更長於醫生的三十近四十小時;還有同時間處理兩個大型活動(示威及回歸煙花匯演)人流管制的高難度動作。這只是你們的辛勞的一部分,但市民都看得到你們對維持市面秩序的貢獻。

香港一直在全球最安全的城市的名單中而且排名一直維持在頭二十名為內,香港警隊功不可沒。惜受政棍擺佈,一部分人被熱情沖昏頭腦,不懂感恩之餘,還諸多挑剔,筆者對於某一集《警訊》印象特別深刻,因為內容竟然是有人投訴警員在餐廳用膳和在街上使用手提電話,主持人向觀眾解話到底是怎麼回事,不禁慨嘆人們竟已反智至此!不僅大型活動,相信警員在日常巡邏時,也會遇到這些無理的刁難吧。

儘管這樣的歪風不知道何年何月才會停止,甚至情況可能會變得更差,但我們依然依賴你們的保護。請各位警員不要灰心,你們的貢獻,你們的付出還是有人看在眼內的,所以請抬頭挺胸昂首闊步,我們樂於看到你們街道上筆挺的身影!筆者只是一個小市民,或許不能實際做些什麼令情況改善,但求這一紙的心情能夠傳遞給各位,最後希望警隊能夠上下一心,上級多支持前線工作,同心面對未未的挑戰!祝

編安
90後女孩
作者: tf141    時間: 8-7-2012 17:34

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 17:26 發表
轉發於facebook及電郵
伸張正義之士未亡的!
請看電郵
90後女孩post in the net

《警聲》編輯先生清鑑:

近日眾多所謂的社會運動頻繁舉行,勞動到警方出動維持秩序;唯一部分人做出諸多無理挑釁及傷害警員的 ...
佢講既野好啱聽
作者: 潛陣水    時間: 8-7-2012 17:42

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 17:21 發表
原來連警察,公安,城管都未識分!可悲!
港警成為中共公安更可悲.
作者: tango10    時間: 8-7-2012 18:07

引用:
原帖由 一舊水 於 8-7-2012 17:42 發表

港警成為中共公安更可悲.
成為城管一點都不差呀! 費用低, 效率高, 編制靈活, 效果一流! 比起港英所謂殖民地優秀差人有過之而無不及!
作者: 潛陣水    時間: 8-7-2012 18:09

引用:
原帖由 B20_hk 於 7-7-2012 12:08 發表

鬼叫早一日,有差人捉咗大叫記者問話
再加上早前李克強單嘢...
六四男,水馬圍城

一哥做到嘢,表   揚
難為班細
呢個一哥返大家樂賣豬扒飯算啦
作者: seals    時間: 8-7-2012 18:11

國內是有分警察,公安,城管等不同崗位,工作是有分別的!

數上師兄是指香港警察,公安化?城管化?

那是你的自由!

我轉載兩編文章,是想大家知道,還有很多人支持香港警察!
作者: 潛陣水    時間: 8-7-2012 18:13

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 18:11 發表
國內是有分警察,公安,城管等不同崗位,工作是有分別的!

數上師兄是指香港警察,公安化?城管化?

那是你的自由!

我轉載兩編文章,是想大家知道,還有很多人支持香港警察!
我支持香港警察
假如非公安化
請解釋為何著64Tee出街會比人帶走
請解釋為何大聲發問會被認為對國家領導造成威脅
作者: seals    時間: 8-7-2012 18:19

似乎從某個時間開始,警隊執法就被諸多質疑,不是警員執法手段出現問題,而是被某些政客發現了潛在的利用價值。他們將警方塑造成「幫兇走狗」、「人民公敵」,自己佔據所謂的民主道德高地大發謬論。而日趨政治化與娛樂化的媒體更是樂於成為他們的大聲公,將事情無限上綱,自戴「第四權」光環,處處挑剔,以非專業質疑專業。遺憾的是,近這兩代的港人生活複雜,思想簡單,傳媒所講全單照收,輕易被煽動情緒,淪為一群無恥政客撈政治本錢的道具,做出各種擾亂社會秩序的行為,還自詡民主鬥士正義之師。特別是年輕一輩,同樣作為90後,筆者實在無法認同同輩衝擊警方防線的做法,希望在「社運」中參與維持秩序的警員大人有大量,原諒他們幼稚無禮的行為。
作者: seals    時間: 8-7-2012 18:21

她答了,我跟她看法是一樣!
作者: tango10    時間: 8-7-2012 18:22

用城管取代公安, 警察只是行政措施, 同支唔支持無關. 就好似政府把工作外判並非無能!
作者: tf141    時間: 8-7-2012 18:38

引用:
原帖由 一舊水 於 8-7-2012 18:13 發表

我支持香港警察
假如非公安化
請解釋為何著64Tee出街會比人帶走
請解釋為何大聲發問會被認為對國家領導造成威脅
請解釋為何有人會郁d就大叫警察打人
請解釋為何有人會係警察執法既時候公然挑釁, 唔合作

或者以上呢d事唔似得你講既咁受大眾關注, 但係呢d咁既事不時都發生緊
可能解釋就係警方唔識有效率地利用轉媒, 群眾, 互聯網啦
作者: tango10    時間: 8-7-2012 18:58

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 18:38 發表

或者以上呢d事唔似得你講既咁受大眾關注, 但係呢d咁既事不時都發生緊
可能解釋就係警方唔識有效率地利用轉媒, 群眾, ...
無野呀! 只是大家都尊重及支持佢地既工作, 所以大家都對佢地咁上心囉!
作者: 潛陣水    時間: 8-7-2012 19:01

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 18:38 發表

可能解釋就係警方唔識有效率地利用轉媒, 群眾, ...
點解有d新聞會講,有d無?
因為警察有專業操守, 示威者無
呢個就係警察同佢地既分別
唐唐僭建同平民僭建,幾大分別
唔通捉賊時叫個賊唔好走, 祈望個賊真係停係度; 同李卓淫講乖乖地遊行好喇,唔好挑人機

警察原本係維持治安, 但如果淪為政治工具既, 好

作者: seamoncheng    時間: 8-7-2012 19:19

引用:
原帖由 一舊水 於 8-7-2012 19:01 發表

唔通捉賊時叫個賊唔好走, 祈望個賊真係停係度; 同李卓淫講乖乖地遊行好喇,唔好挑人機

警 ...
總之警察唔係人,打上民主旗號就對了
作者: tf141    時間: 8-7-2012 19:21

引用:
原帖由 一舊水 於 8-7-2012 19:01 發表

警 ...
你咁講都得呀?
平民冇專業操守, 但係有冇人格?
我都係一個平民, 有人格有品德, 希望你唔好將我呢種平民, 同你呢種平民拉埋一齊講
作者: seals    時間: 8-7-2012 19:21

引用:
原帖由 seamoncheng 於 8-7-2012 19:19 發表

笑了出來!
作者: seals    時間: 8-7-2012 19:25

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 19:21 發表

你咁講都得呀?
平民冇專業操守, 但係有冇人格?
我都係一個平民, 有人格有品德, 希望你唔好將我呢種平民, 同你呢種平民拉埋一齊講
因你係一個有獨立思想,不容易受別煽動情緒的人!
作者: tf141    時間: 8-7-2012 19:27

引用:
原帖由 seamoncheng 於 8-7-2012 19:19 發表

而家事實就係咁, 民主一言堂
只要我係企係民主果邊, 企係自由果邊...我講既野冇人夠膽say no
邊個夠膽說不既, 就自然會有數以萬計既民主勇士出嚟聲討, 係群眾既壓力下, 你連一絲抗辯既機會都冇...根本同暴政冇分別
作者: seamoncheng    時間: 8-7-2012 19:30

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 19:27 發表

而家事實就係咁, 民主一言堂
只要我係企係民主果邊, 企係自由果邊...我講既野冇人夠膽say no
邊個夠膽說不既, 就自然會有數以萬計既民主勇士出嚟聲討, 係群眾既壓力下, 你連一絲抗辯既機會都冇...根本同 ...
唔企係佢地果邊...就是投共鳥
作者: seals    時間: 8-7-2012 19:42

遊行當日我睇緊蜘蛛俠,我老婆個家姐call我問,點解六點幾都未出維園門口?

心想,你問我?我問邊個?

我答,你去了遊行?去嚟做乜?

她答,我反對CY做特首!

我問,你之前支持,而家變反對?

她說,之前D人話佢好,我咪支持!後來D人話佢衰,我咪反對囉!

去遊行示威,現變成了嘉年華,參加未必有要求,只是潮,及表現自我的舞台!

作者: tf141    時間: 8-7-2012 19:53

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 19:42 發表
遊行當日我睇緊蜘蛛俠,我老婆個家姐call我問,點解六點幾都未出維園門口?

心想,你問我?我問邊個?

我答,你去了遊行?去嚟做乜?

她答,我反對CY做特首!

我問,你之前支持,而家變反對?

...
之前原本唐唐係熱門, 咁要推"lum"佢, 咪CY好囉
而家CY上馬啦, 咪反CY囉
再遲d又有另一個啦, 咪又反過囉

唔係咁仲有咩可以做啫...
作者: gtoray    時間: 8-7-2012 19:58

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 19:53 發表

之前原本唐唐係熱門, 咁要推"lum"佢, 咪CY好囉
而家CY上馬啦, 咪反CY囉
再遲d又有另一個啦, 咪又反過囉

唔係咁仲有咩可以做啫...
支持淫賤黎做特手!
作者: tango10    時間: 8-7-2012 20:02

特首換馬是受著中共權力換班及脖起來同志事件影響, 連建制派都互相傾斬, 局外人評論只是一個笑話囉!
作者: seals    時間: 8-7-2012 20:11

引用:
原帖由 tango10 於 8-7-2012 20:02 發表
特首換馬是受著中共權力換班及脖起來同志事件影響, 連建制派都互相傾斬, 局外人評論只是一個笑話囉!
你說出來,倒真是笑話一則!
作者: tf141    時間: 8-7-2012 20:11

引用:
原帖由 tango10 於 8-7-2012 20:02 發表
唔係話因為d人既反對而成功令特首換馬, 只係話無論咩都好, 總之我要反
作者: tango10    時間: 8-7-2012 20:20

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 20:11 發表

唔係話因為d人既反對而成功令特首換馬, 只係話無論咩都好, 總之我要反
有咩辦法! 特區政府咁本事, 用十五年時間就把港人的核心價值加加減減, 修修改改, 亂搞一通!
!
作者: tf141    時間: 8-7-2012 20:20

引用:
原帖由 tango10 於 8-7-2012 20:20 發表

有咩辦法! 特區政府咁本事, 用十五年時間就把港人的核心價值加加減減, 修修改改, 亂搞一通!
!
即係點呀?
作者: Lolanto    時間: 8-7-2012 20:30

引用:
原帖由 tf141 於 8-7-2012 20:20 發表

即係點呀?
比大陸同化左
作者: WAIKO01    時間: 8-7-2012 20:33

引用:
原帖由 seamoncheng 於 8-7-2012 19:30 發表

唔企係佢地果邊...就是投共鳥
而且是被認為支持“拍手機器“式的共黨社會,完全沒有集會自由。

港警“叻唔切“的“類似公安行為“是值得注意的,但現在見到的多是在領導人級出現的場合,這到底是主辦方意願(即內地中央意思),港警驚死(害怕保安出問題)還是純粹的公安化(打壓表達自由),我覺得值得我們觀察一下。

作者: seals    時間: 8-7-2012 20:41

1997年
我得萬幾蚊人工
老婆無做嘢
個女讀小學 (80後)
個仔讀幼稚園(90後)

2012年
我人工加到四萬幾!
老婆做工都有八九千
個女做了副經理(人工高過我)
個仔入大學!

我全家都好努力工作,為自己為將來,從不怨天尤人!
從不示威遊行,只要努力,八九十後,可愁無出頭天!

香港人的核心價值就是努力工作!
不知可時核心價值變成遊行示威!

我呢十五年活得好好,但我要多謝的不是那班政棍,要多謝的就是我自己!
作者: tango10    時間: 8-7-2012 20:47

以前港警被視為好仔唔當差. 但七十年代反貪之後警察形象漸好, 八十年代被視為公僕開始, 超級警察, 飛虎精英, 其正面形象深人民心.
作者: WAIKO01    時間: 8-7-2012 21:01

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 20:41 發表
1997年
我得萬幾蚊人工
老婆無做嘢
個女讀小學 (80後)
個仔讀幼稚園(90後)

2012年
我人工加到四萬幾!
老婆做工都有八九千
個女做了副經理(人工高過我)
個仔入大學!
香港人的核心價值就是努力工作! 不知可時核心價值變成遊行示威!
他們會是指核心價值是自由,他們認為這是為了讓政府“聽到“他們的意願才造出一連串引人注目的“行為“,而且他們覺得現在不做的話,以後會連7.1這類的集會自由也會失去。

以我見過接觸過的支持者們,很多是相信:如果現在不反對,往後會連表達的機會也失去,所以要支持他們。

去除政棍攪局,我覺得支持者們有其道理,但是有點危言聳聽(即小學雞)。

作者: seals    時間: 8-7-2012 21:06

引用:
原帖由 WAIKO01 於 8-7-2012 21:01 發表

他們會是指核心價值是自由,他們認為這是為了讓政府“聽到“他們的意願才造出一連串引人注目的“行為“,而且他們覺得現在不做的話,以後會連7.1這類的集會自由也會失去。 以我見過接觸過的支持者們,很多是相信: ...
今日不食飯,明天無K疴?呢d又係道理?

作者: WAIKO01    時間: 8-7-2012 21:10

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 21:06 發表

今日不食飯,明天無K疴?呢d又係道理?
我只能說現在的遊行由表達訴求變成表現存在。
作者: tango10    時間: 8-7-2012 21:11

又是這種理論! 祖國以前好窮, 家陣儲備多到難以置信, 所以中共就是最好! 最偉大! 最符合中華民族核心價值的絶對領導, 所以批評中共的都是無能力發達向上的混蛋! 咁黑社會都是好努力同最符合港人的核心價值囉! 咁咪應該要向各大社團致敬?
作者: seals    時間: 8-7-2012 21:17

且先引用英國前首相伯麥斯頓在議會講過的經典名言:「我們沒有永遠的盟友,我們沒有永遠的敵人,永恆不變的只有我們的利益。」

用民主自由為­衣冠,包裝,而行武力侵略他國之實的歐美聯合國,簡直是禽獸。他們是為了­自己國家中,資本家,銀行家,軍工綜合體的利益。卻把第三世界,以所何名義,踩在腳下,操控,掠奪等瓜分第三世界中石油可以賺取的經濟大餅。911死­的是人(以海量的證據,說不定是美國自己策劃的),美國及聯合國一同發動戰爭,別的國家死的,就不是人嗎 ? 然後,運用西方操縱⋯⋯的傳媒,­向全世界發怖美帝國英雄般戰爭舉動。這真是英雄舉動嗎? 善於愚昧民眾的西方傳媒,宣稱美國仗義幫助他國推翻當地獨­裁暴政,去他媽的狗屎,幹你娘。這根本是不折不扣的詐騙集團。而全世界「民主」國家的人民,­竟然都信以為真 : 「打倒獨­裁暴政了」。在利比亞「革命」中,有如此多的證據,連保守黨自己的喉舌《每日電訊報》也無法掩飾。他們在眾多的報道中顯示,反對派缺乏卡扎菲擁有的大眾支持。這個星期出版的一篇文章報道了我在­的黎波裡聽說的事情。說 :

"我們生活在卡扎菲下的民主中。他不是獨裁者--我生活在自由中。利比亞婦女完全有人權。不是說我們非要卡扎菲不可,但是我們希望像過去一樣生活。­"

同樣的文章中,80歲的Mabuka說 :

"在卡扎菲下生活很好,我們從不害怕。"

再一次,在同樣的文章中,另一個老婦人說,

"他們在殺害我們的孩子。為甚麼要這樣做,為­甚麼?之前生活不錯的。"

另一個人說,

"每個人都愛卡扎菲,我們愛他因為我們愛利比亞。現在反對派佔領了。我們可能不得不接受,但是卡扎菲將一直在我們心中。"

我真的好扯好扯,大家都沒腦想想嗎?

在這個每人都希望借外力,推翻「獨裁」的「革命」時代,事實上,我們敢問,你們知道這些革命的本質嗎 ?革命之後,人民真是可以當家作主,還是除了只剩下一紙「民主選票」,假的承諾,然後就淪為家秩四壁的貧困命運?這由由法國CAPA製作,日本NHK播放的節目,詳細講解美國政府及資本家,在每一次「顏色革命」的背後,是如何資助親俄政府的前蘇聯加盟國,動員不流血的革命。美帝,新自由主義者和資本家的「無形之手」,一直都在這些國家背後晃蕩閃爍,假借民主主義,代替獨裁之名, 招募及訓練年青的知識份子及大學學生,動員他們反對政府。 多年來的顏色革命,革命在不斷的間接干預下,不用中央情報局的扶植,就輕易的成功了,可是,革命後的國家卻經濟上,民生上,福利上因為新自由主義的霸權機器,導致衰落及倒退。革命後,沒有因為有了"一人一票的一分鐘金權民主" 而變得進步,反而因為未解決的民族問題,經濟政策導致的貧困問題,使這些國家長期處於動蕩不安的情況,不但政治鬥爭不斷,無限制的新自由主義化卻引致民不聊生。 而美國及資本家們,在搞定了一個國家後, 又不兌現當初對於這些第三世界國家給予經濟援助的承諾, 然後就繼續找另外他們看不順眼的國家,繼續支援「革命」。事實上,為何美國突然大發慈悲,如此熱心宣傳「美式民主」 ?

前美國總統甘迺迪坦白的說了一句話:「我們必須意識到,所有國家都根據自身的利益決定政策。」 大家想一想, 當一個被美國支援的反政府組織,推翻了舊政府之後, 會不聽乖乖聽美國話嗎,幫助美國的資本家擦屁股? 美國可以在這個個家佔主導權的話, 變相就成為了美帝國的附庸, 開拓了傾銷市場,又廉價地估據了原料甚或化石資源,又可以為美國壟斷資本家,在苦惱著勞工價值上升的同時,開拓新奴隸勞工市場。你想想,這種欺世盜名的民主,最終得益者是什麼人? 是工人階級還是資本家?

索忍尼辛( Alexandr Solzhenitsyn)曾經這樣說過:「統治我們的製度是古老術語、金融騙子、錯誤的民主主義者和特務的結合,我不能稱這為「民主」制度,那是一種史上空前互相抵觸的雜種。如果這種聯盟能夠佔上風,將不只會剝削我們七十年,而是一百七十年。」這樣一句形容俄國現況的一句話,實在可以天衣無繨的形容四處用中央情報局粗暴干預他國的流氓政權,美國。如果一個國家,不服從美國的「自身利益」, 命運就是 : 再被美國支持的組織再「革命」,就像70年代智利的阿連德一模一樣。然而,下一次就未必有一個可以讓你「一人一票民主」的政權了,那麼,在偉大的帝國主義邏輯下,歷史永遠這樣下去, 受苦的永遠是身無分文的無產階級。如果真是有清算的一天,到底這些借民主之名的革命,屠殺及剝削,犧牲了多少人的性命呢?

沒有普羅大眾參與最大化的經濟民主,沒有徹底的社會主義制度,再美麗的「民主自由」言詞,都是嘔心裸體的新衣。
作者: seals    時間: 8-7-2012 21:30

核心價值?
作者: MANKF    時間: 8-7-2012 21:31     標題: 回覆 92# 的帖子

其實唔係好想回這種post,但好佩服Seal師兄,六分鍾內可以寫這段咁長嘅文章
作者: zeta    時間: 8-7-2012 21:35

引用:
原帖由 MANKF 於 8-7-2012 21:31 發表
其實唔係好想回這種post,但好佩服Seal師兄,六分鍾內可以寫這段咁長嘅文章
當然可以啦
都唔係佢寫
http://www.inmediahk.net/%E3%80% ... 4%E8%83%8C%E5%BE%8C
作者: seals    時間: 8-7-2012 21:39

引用:
原帖由 MANKF 於 8-7-2012 21:31 發表
當然晤係我寫啦!
作者: seals    時間: 8-7-2012 21:40

當班人示威完、發洩完,拋到滿地奚錢後返屋企、
去酒吧睇歐國盃時,又有無諗過有啲人因為你哋嘅放肆要加班工作?
佢無人權嘅咩?喺未見到香港或國家有任何改變之前,
我淨係見到一班垃圾攪到一地垃圾!真係好,
亂拋垃圾又唔洗負責任,無責任心亦係一班8、90後廢青最常見嘅弊病。

唉,香港仲有咩前景?
作者: seals    時間: 8-7-2012 21:42

人民力量玩完之後的德輔道西
作者: zeta    時間: 8-7-2012 21:45

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 21:40 發表
當班人示威完、發洩完,拋到滿地奚錢後返屋企、去酒吧睇歐國盃時,又有無諗過有啲人因為你哋嘅放肆要加班工作?佢無人權嘅咩?喺未見到香港或國家有任何改變之前,我淨係見到一班垃圾 ...
我無法容許你咁樣抵毀我地呢一代
果d垃圾係有義工自己執
遊行期間係有團體"自發性"收集回收番d單張
我親眼見住有義工跪響地下逐張逐張紙執番, 個個落曬力訓身去做
而唔係事後坐響電腦後面馬後砲鬧呢樣果樣
作者: Lolanto    時間: 8-7-2012 21:51

引用:
原帖由 zeta 於 8-7-2012 21:45 發表

我無法容許你咁樣抵毀我地呢一代
果d垃圾係有義工自己執
遊行期間係有團體"自發性"收集回收番d單張
我親眼見住有義工跪響地下逐張逐張紙執番, 個個落曬力訓身去做
而唔係事後坐響電腦後面馬後砲鬧呢樣果樣
點解執完條街仲係咁
再者第二幅圖變晒醬又點執呢
無錯係有一班義工去執
但仲有一大班無責任心的廢青

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0