標題: 調查:零用錢愈少愈容易抑鬱 [打印本頁]

作者: 潛陣水    時間: 12-7-2012 14:11     標題: 調查:零用錢愈少愈容易抑鬱

復康機構「再生會」的調查發現,約兩成的中小學生出現抑鬱的傾向,零用錢愈少的學生就愈容易出現抑鬱的病徵。

再生會在本學年以問卷形式訪問了1200多名中小學生,結果又發現當中45人出現嚴重抑鬱傾向,每月零用錢少於400元的學生較容易出現抑鬱傾向。

臨床心理學家陳皓宜,建議家長特別留意子女,是否出現突然的心理轉變,以及長期的腸胃問題或失眠等徵狀,應向精神科醫生求診。
----------------------------
細路哥無錢洗
睇完呢篇"新聞"我笑鳥
作者: mujiadam    時間: 12-7-2012 14:26

今時今日,我唔覺得好笑,如果係我細個果時都仲會笑
作者: 亞爾多    時間: 12-7-2012 14:30

大人細路無錢洗都會抑鬱......
作者: faihk    時間: 12-7-2012 14:31

有咩好笑? 正常過正常...
作者: 潛陣水    時間: 12-7-2012 14:33

大人要錢洗好正常
細路哥包伙食包交通, 自己唔洗要咁多錢掛
作者: 亞爾多    時間: 12-7-2012 14:35

引用:
原帖由 一舊水 於 12-7-2012 14:33 發表
大人要錢洗好正常
這裡是香港
作者: tf141    時間: 12-7-2012 14:40

引用:
原帖由 一舊水 於 12-7-2012 14:33 發表
大人要錢洗好正常
咁但係"零用錢愈少愈容易抑鬱"呢個statement有咩問題?
作者: 潛陣水    時間: 12-7-2012 14:42

最平既6蚊貴既15蚊來回車錢
20蚊一餐食canteen, 出去茶餐廳,快餐店食重唔止添
35蚊一日
一個月返22日學
計埋都已經同572同770,再比多四舊做零用都成千幾銀了

不過最大問題都係落係食果部份...
作者: 潛陣水    時間: 12-7-2012 14:44

引用:
原帖由 tf141 於 12-7-2012 14:40 發表

咁但係"零用錢愈少愈容易抑鬱"呢個statement有咩問題?
細路已經唔洗擔心生計, 有父母養, 因為無錢而抑鬱有d奇怪
作者: tf141    時間: 12-7-2012 14:47

引用:
原帖由 一舊水 於 12-7-2012 14:44 發表

假設其他待遇相同
零用錢愈少愈容易抑鬱, 相對地零用錢愈多愈冇咁容易抑鬱

我諗天下既人都一樣
作者: mujiadam    時間: 12-7-2012 14:48

引用:
原帖由 亞爾多 於 12-7-2012 14:35 發表

這裡是香港
呢句直頭可以close topic
作者: mujiadam    時間: 12-7-2012 14:49

引用:

如果真係生計就可以,我香港香港患有精神科問題既人可以少一半
作者: ohnavi    時間: 12-7-2012 14:50

我細個除食飯錢外無零用架喎,但我無抑鬱
作者: 潛陣水    時間: 12-7-2012 14:51

引用:
原帖由 tf141 於 12-7-2012 14:47 發表

假設其他待遇相同
零用錢愈少愈容易抑鬱, 相對地零用錢愈多愈冇咁容易抑鬱

我諗天下既人都一樣
一開頭講得唔好
其實我想講呢個調查其實係阿媽是女人
作者: mujiadam    時間: 12-7-2012 14:55

引用:
原帖由 一舊水 於 12-7-2012 14:42 發表
最平既6蚊貴既15蚊來回車錢
20蚊一餐食canteen, 出去茶餐廳,快餐店食重唔止添
35蚊一日
一個月返22日學
計埋都已經同572同770,再比多四舊做零用都成千幾銀了

不過最大問題都係落係食果部份...
6 / 15 來回?
20蚊lunch ?
好明顯,你都唔太了解香港

以下係小弟畢業果時,住觀塘果面,返何文田讀書
一星期5日返學,
來回車錢$11一日 x5 $55
要返泳隊操水,3天,$12來回 , $36
早餐食個飽$5 (星期日都要食已食), $35
lunch $25 (已經係果頭最平,學校canteen仲貴,星期日都要食已食), $175
放學食d野,等到晚上先有dinner食$10, $70

以上只係"生計",都未計人一定要有既娛樂費用,都三舊幾了....
作者: mujiadam    時間: 12-7-2012 14:55

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-7-2012 14:50 發表
我細個除食飯錢外無零用架喎,但我無抑鬱
小弟細個...老豆老母一星期放下5舊後...除了晚上果餐,咩都係自己搞掂....
作者: 亞爾多    時間: 12-7-2012 14:57

引用:

引用:
原帖由 一舊水 於 12-7-2012 14:51 發表

一開頭講得唔好
其實我想講呢個調查其實係阿媽是女人
咁其實你到底覺得奇怪定係覺得正常呢?
作者: mujiadam    時間: 12-7-2012 14:58

引用:
原帖由 亞爾多 於 12-7-2012 14:57 發表

咁其實你到底覺得奇怪定係覺得正常呢?

純抽水
作者: ohnavi    時間: 12-7-2012 15:05

引用:
原帖由 mujiadam 於 12-7-2012 14:55 發表

小弟細個...老豆老母一星期放下5舊後...除了晚上果餐,咩都係自己搞掂....
我都係甘,不過我得300 x!!
可能年代吾同
作者: ayaka    時間: 12-7-2012 15:07

下, 我覺得宜家D細路係屋企上網&打機&睇電視, 大把娛樂, 一日幾快過, 一蚊都唔洗用
作者: owen126315    時間: 12-7-2012 15:09

家長角度就認為"港孩"普及化
學生角度就認為事實係咁,零用錢唔夠洗
利申:我都係中四,一個月$600(交通,lunch,娛樂are included)
作者: rho837    時間: 12-7-2012 15:16

唉! GRAZY! 我朋友每月靜比4仟個(中三)女洗, 重唔包早餐, 午餐, 車錢及雜費!

多錢洗到!

原來! 早期每月比七佰.......根住見到佢有個LV袋! 初期唔為意似為AAAA貨.......根住有家長及家長粵請P.I. 通知佢有個女同學及佢個朋友(援交妹)撩(誘惑)班女同學去做援交同班甜心DADY上床性交.......根住嚇死我朋友, 好彩佢個女未有出事, 相簿冇佢個女張相??????? 計過條數比錢個女洗重好過同麻甩佬含乜掙錢買名牌......

冇錢點只抑鬱! 連人性都冇!
作者: 亞爾多    時間: 12-7-2012 15:18

引用:
原帖由 ayaka 於 12-7-2012 15:07 發表
下, 我覺得宜家D細路係屋企上網&打機&睇電視, 大把娛樂, 一日幾快過, 一蚊都唔洗用
你緊係唔知而家d細路點樣打機喇
作者: ayaka    時間: 12-7-2012 15:23

2004年我得200蚊一個星期
一日食$20-23, 車費$10.3
一個星期儲到$40-50, 一個月只有大約200蚊可以儲
8個月後用左成副身家買左支MARUI G3 SAS加埋電&差機
不知幾X咁開心! 開心左幾X耐
大把同學都係咁儲錢買野, 個個買完都係咁X開心, 點會話抑鬱!
作者: ayaka    時間: 12-7-2012 15:26

引用:
原帖由 亞爾多 於 12-7-2012 15:18 發表

你緊係唔知而家d細路點樣打機喇
唔夠錢買點輸左之後嗌抑鬱?
作者: enochtam2    時間: 12-7-2012 15:34

我已經抑鬱左啦.....
我係完全無零用錢架......
平時娘親大人只係俾我每日35蚊午飯錢......
唔係番學日就一蚊都無.............
平時只可以死慳死低食飯先有剩錢.....
如果食學校canteen果D食唔飽既飯都要22蚊 ....出去食飽飽要成33蚊
每個星期儲到30蚊左右......
儲左好耐先夠我買枝FPG......

作者: rho837    時間: 12-7-2012 15:53

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-7-2012 15:34 發表
我已經抑鬱左啦.....
我係完全無零用錢架......
平時娘親大人只係俾我每日35蚊午飯錢......
唔係番學日就一蚊都無.............
平時只可以死慳死低食飯先有剩錢.....
如果食 ...
呢啲先叫正常, 你有今天既光景, 大過會自己識揾錢.
作者: enochtam2    時間: 12-7-2012 16:11

引用:
原帖由 rho837 於 12-7-2012 15:53 發表

搵錢話咁易咩...........
我由6月頭開始搵暑期工....搵左十幾份都無回音....
已經兩個幾月1蚊收入都無........
作者: ayaka    時間: 12-7-2012 16:18

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-7-2012 16:11 發表

唔會呱, 係街派傳單都有呱
公司樓下有幾個妹妹仔派傳單, 重幾靚女tim
作者: enochtam2    時間: 12-7-2012 16:20

引用:
原帖由 ayaka 於 12-7-2012 16:18 發表

唔會呱, 係街派傳單都有呱
公司樓下有幾個妹妹仔派傳單, 重幾靚女tim
其實最主要原因係因為我無工作經驗.....
作者: Lolanto    時間: 12-7-2012 16:50

咁大人無錢會唔會抑鬱
作者: ohnavi    時間: 12-7-2012 17:14

引用:
原帖由 rho837 於 12-7-2012 15:53 發表

無錯,仲會珍惜自己賺既一分一毫
作者: ohnavi    時間: 12-7-2012 17:15

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-7-2012 16:20 發表

物都試下,心頭吾好太高,
辛苦D都無所謂,
行左第一步就易好多
作者: rho837    時間: 12-7-2012 17:18

引用:
原帖由 Lolanto 於 12-7-2012 16:50 發表
咁大人無錢會唔會抑鬱
大人冇錢可只會抑鬱! 直頭犯法啦! 大人冇錢出街比呀SIR周到可Charge遊簜!
作者: rho837    時間: 12-7-2012 17:23

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-7-2012 17:15 發表

辛苦D都無所謂,
行左第一步就易好多
Agreed! 有邊個人生出來就有工作經驗? 好似呀媽X你:- 死仔包, 拿林出去揾工做啦! 重拾下拾下兩頭望!
作者: enochtam2    時間: 12-7-2012 17:34

引用:
原帖由 ohnavi 於 12-7-2012 17:15 發表

辛苦D都無所謂,
行左第一步就易好多
搵左D倉務/包裝/會所接待/文員/programmer...算唔算心頭高?
不過D顧主知道我要成日請假都應該對我印象打折扣....

作者: 潛陣水    時間: 12-7-2012 17:45

免費娛樂, 賺工作經驗, 積福
做義工幫到你
作者: 潛陣水    時間: 12-7-2012 17:46

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-7-2012 17:34 發表

搵左D倉務/包裝/會所接待/文員/programmer...算唔算心頭高?
不過D顧主知道我要成日請假都應該對我印象打折扣....
飲食業先請得多人, 前提你要肯捱企同serve人
作者: Yuri    時間: 12-7-2012 17:51

小弟中學生, 一個月都係四五百-_-
仲要玩wargame咁高消費, 真係
作者: Davis    時間: 12-7-2012 18:44

呢個零用包唔包搭車同食飯先
作者: WAIKO01    時間: 12-7-2012 18:54

引用:
原帖由 mujiadam 於 12-7-2012 14:49 發表

如果真係生計就可以,我香港香港患有精神科問題既人可以少一半
這麼可以簡單地說,香港抑鬱的人,有部份是貪婪所致。
作者: rho837    時間: 12-7-2012 19:05

外國有學術研究指! 成日做愛可抗抑鬱!
作者: samsamyu    時間: 12-7-2012 19:09

引用:
原帖由 rho837 於 12-7-2012 19:05 發表
外國有學術研究指! 成日做愛可抗抑鬱!
有專家指! 手淫有助人體健康
作者: odaan    時間: 12-7-2012 19:43

各位 , 我瞞左大家好耐 , 其實我有抑鬱

每人跌番多少比我 , 我就有得救了

作者: odaan    時間: 12-7-2012 19:45

引用:
原帖由 rho837 於 12-7-2012 17:23 發表
Agreed! 有邊個人生出來就有工作經驗? 好似呀媽X你:- 死仔包, 拿林出去揾工做啦! 重拾下拾下兩頭望!
話明 "經驗" , 就梗係做過先有
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 12-7-2012 19:50

我忽然林起葡萄
作者: Vindicator    時間: 12-7-2012 19:54

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-7-2012 16:20 發表

仲有m記
作者: odaan    時間: 12-7-2012 21:15

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-7-2012 16:11 發表

"最低時薪" 玩死左你地

作者: Ronnie    時間: 12-7-2012 22:18

多得d富二代唔少
作者: kfc    時間: 12-7-2012 22:44

作者: tf141    時間: 12-7-2012 23:04

引用:
原帖由 kfc 於 12-7-2012 22:44 發表
調查:原來老母係女人
復康機構「再生會」的調查發現,約兩成的中小學生發現老母原來係女人,見得老母愈多的學生就愈容易發現老母係女人。

再生會在本學年以問卷形式訪問了1200多名中小學生,結果又發現當中45人發現老母係女人,每月見老母多於40天的學生較容易發現老母係女人。

臨床心理學家陳皓宜,建議家長特別留意子女,是否發現老母係女人,如果長期認為老母唔係女人或失眠等徵狀,應向精神科醫生求診。
haha
作者: WAIKO01    時間: 13-7-2012 00:17

引用:
原帖由 kfc 於 12-7-2012 22:44 發表
調查:原來老母係女人
復康機構「再生會」的調查發現,約兩成的中小學生發現老母原來係女人,見得老母愈多的學生就愈容易發現老母係女人。

再生會在本學年以問卷形式訪問了1200多名中小學生,結果又發現當中45人 ...
Like (近期cgf流行 ),入位入的非常到位。
作者: HugoLaLaLa    時間: 13-7-2012 00:41

無錢使,係人都抑鬱啦我眺望那夜空的星星!

亦有調查發現,約很多成的成年人出現抑鬱的傾向,搵錢愈少的人就愈容易出現抑鬱的病徵。

媽生會在本年度以估估下形式訪問了總之好多名蟻民,結果又發現當中很多很多人出現嚴重抑鬱傾向,每月人工少於40000元的屎民較容易出現抑鬱傾向。

淋床心理學家陳噢咦,建議政府特別留意賤民,是否出現突然的心理轉變,以及長期的示威問題或衝擊等徵狀,應向精神科醫生求診。
作者: WAIKO01    時間: 13-7-2012 00:54

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 13-7-2012 00:41 發表

亦有調查發現,約很多成的成年人出現抑鬱的傾向,搵錢愈少的人就愈容易出現抑 鬱的病徵。

媽生會在本年度以估估下形式訪問了總之好多名蟻民,結果又發現當中很多很多人 出現嚴重抑鬱傾向,每月人工少於40000元的屎民較容易出現抑鬱傾向。

淋床心理學家陳噢咦,建議政府特別留意賤民,是否出現突然的心理轉變,以及長 期的示威問題或衝擊等徵狀,應向精神科醫生求診。
Haha 這大概是暴民們的正體,而不是所謂不受洗腦教育影響的“獨立思考“。

作者: mujiadam    時間: 13-7-2012 00:56

引用:
原帖由 odaan 於 12-7-2012 21:15 發表

"最低時薪" 玩死左你地
講真...呢D政策,有好有唔好
作者: rho837    時間: 13-7-2012 01:05

引用:
原帖由 mujiadam 於 13-7-2012 00:56 發表

死班乜無既申宜文!中環洗碗啲呀嬸!快手快腳都講成五十元一個鐘!大學生想洗碗!過主啦!
作者: mujiadam    時間: 13-7-2012 01:10

引用:
原帖由 rho837 於 13-7-2012 01:05 發表

死班乜無既申宜文!中環洗碗啲呀嬸!快手快腳都講成五十元一個鐘!大學生想洗碗!過主啦!
咁你又有冇睇會過.洗碗既辛勞先?
我覺得佢定比D咩 GM 更值幾皮野一個月
作者: ethanwch    時間: 13-7-2012 01:15

有時回想番中學時死慳死抵儲錢買槍買Gear,都係一種快樂。
作者: mujiadam    時間: 13-7-2012 01:18

引用:
原帖由 ethanwch 於 13-7-2012 01:15 發表
有時回想番中學時死慳死抵儲錢買槍買Gear,都係一種快樂。
...下...你既人生..唔會進步?
作者: ethanwch    時間: 13-7-2012 01:23     標題: 回覆 59# 的帖子

唔係唔會,I mean 個時同D friend一齊儲錢買槍買Gear係一件快樂ge事。
作者: rho837    時間: 13-7-2012 01:30

引用:
原帖由 mujiadam 於 13-7-2012 01:10 發表

咁你又有冇睇會過.洗碗既辛勞先?
我覺得佢定比D咩 GM 更值幾皮野一個月
唔咪講笑!我十幾歲時真係暑期工係去洗碗洗廁所又根過吊雞車到地盆拾垃圾!

自從申苦過幾個暑假所以到考大學時好認真!

大學時一三五都去超市翻夜做保貨打價錢牌!

根住就去酒家做是應,又做過水吧!

我個仔我都會叫佢去做!
作者: 亞爾多    時間: 13-7-2012 01:41

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 13-7-2012 00:41 發表

亦有調查發現,約很多成的成年人出現抑鬱的傾向,搵錢愈少的人就愈容易出現抑鬱的病徵。

媽生會在本年度以估估下形式訪問了總之好多名蟻民,結果又發現當中很多很多 ...
精神科醫生表示無錢無得醫
作者: mujiadam    時間: 13-7-2012 01:41

引用:
原帖由 rho837 於 13-7-2012 01:30 發表

唔咪講笑!我十幾歲時真係暑期工係去洗碗洗廁所又根過吊雞車到地盆拾垃圾!

自從申苦過幾個暑假所以到考大學時好認真!

大學時一三五都去超市翻夜做保貨打價錢牌!

根住就去酒家做是應,又做過水吧!

...
好!我撐你!
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 13-7-2012 08:29

引用:
原帖由 ethanwch 於 13-7-2012 01:23 發表
唔係唔會,I mean 個時同D friend一齊儲錢買槍買Gear係一件快樂ge事。
你會珍惜每一件野!
作者: odaan    時間: 13-7-2012 09:27

引用:
原帖由 mujiadam 於 13-7-2012 00:56 發表
以前無最低時薪 , 有時有 D 工 , 人工奀 D , 但起碼有得比你埋位

但而家 , 係唔係都最少要比甘多 , D 老世咪寧願請 D 有經驗 , 都唔肯請新人
作者: Hkpolice-Psu    時間: 13-7-2012 12:07

做仔女無錢係辛苦架喇

但係辛苦得過做父母要同人地d父母鬥有錢而又盡量不影響小朋友既價值觀?
作者: rho837    時間: 13-7-2012 13:40

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 13-7-2012 12:07 發表
做仔女無錢係辛苦架喇

但係辛苦得過做父母要同人地d父母鬥有錢而又盡量不影響小朋友既價值觀?
香港地! 好衰! 我揸架貨車帶個仔上學! 班坐明星VAN既行出來寸到爆! 眼啤啤驚死自已個仔女同我地啲細路玩! 如果掔張! 洗幾佰萬去續"虾樂"啦!

唉! 洗係細路既錢都唔想計! 冇仔女養! 供多層樓都得! 所以如果聽到自己仔女講句"做仔女無錢係辛苦架喇"呢啲說話! 很定火起夾冇引!

作者: rho837    時間: 13-7-2012 13:47

引用:
原帖由 mujiadam 於 13-7-2012 01:41 發表

好!我撐你!
大家係男人都應該這樣態度!
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 13-7-2012 13:55

引用:
原帖由 rho837 於 13-7-2012 13:40 發表

香港地! 好衰! 我揸架貨車帶個仔上學! 班坐明星VAN既行出來寸到爆! 眼啤啤驚死自已個仔女同我地啲細路玩! 如果掔張! 洗幾佰萬去續"虾樂"啦!

唉! 洗係細路既錢都唔想計! 冇仔女養! 供多層樓都 ...
你揸牛牛同個仔番學米得LAW!

作者: enochtam2    時間: 13-7-2012 15:08

引用:
原帖由 rho837 於 13-7-2012 13:40 發表

唉! 洗係細路既錢都唔想計! 冇仔女養! 供多層樓都 ...
我聽個一個咁既故事
有個中一仔搭私家車番學都遲到
佢解釋話 因為司機要車左啊爸啊媽先可以車佢
跟住老師同佢啊媽傾左一陣
佢啊媽應承左俾佢每朝搭的士返學(西貢->何文田)
------------------------------
成班同學都啤住佢

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0