標題: 請問以精準度計, Systema PTW 同馬記次世代點比 [打印本頁]

作者: tcow    時間: 13-7-2012 20:45     標題: 請問以精準度計, Systema PTW 同馬記次世代點比

如題, 想買支PTW / 次世代M4A1, 2選1, 原裝論, 請問邊支準D?
另外, 想問下PTW 用Madbull的骨OK嗎?

Thank you
作者: sam94042203    時間: 13-7-2012 20:51

差成倍價錢 你覺得呢?
當然systema 準啦!
俾我我就唔捨得咁做…
成萬$$
作者: magic_co2    時間: 13-7-2012 21:51

引用:
原帖由 sam94042203 於 13-7-2012 20:51 發表
差成倍價錢 你覺得呢?
當然systema 準啦!
俾我我就唔捨得咁做…
成萬$$
唔捨得用Madbull骨,定唔捨得買?
作者: tcow    時間: 13-7-2012 22:35

1. 但係睇YOUTUBE, 好似話PTW的弟一飛特別細力, 是否有其事呢? 可以解決呢?
2. 我在"依HOBBY"見D Madbull 7吋骨都係UNDER $800, 唔係好貴, GP RIS都OVER $600
3. 請問PTW無彈會否斷電?

Thank you
作者: spgalan    時間: 13-7-2012 22:54

1:唔覺第一槍細力.
2:一樣可以用madbull骨,不過會有機會高低級.
3:會無彈斷電.
作者: tcow    時間: 13-7-2012 23:20

請問Madbull Daniel Defense Rail 7 inch Picatinny Handquard 會否出現高低級呢?

Thank you
作者: spgalan    時間: 13-7-2012 23:23

我用DD12 lite,我朋友用troy都無高低級問題,其他唔知道,答唔到你!
作者: Ancestor999    時間: 14-7-2012 00:12

次世代, PTW我都有
壞左啦支次世代
作者: frank9394    時間: 14-7-2012 00:16

PTW 我買佢既單發, 方便改力 ~ 打幾大POWER都係原裝力
準 ? 只係玩具 ! 唔值成皮 ~
作者: faihk    時間: 14-7-2012 00:17

引用:
原帖由 Ancestor999 於 14-7-2012 00:12 發表
次世代, PTW我都有
壞左啦支次世代
壞左D咩? 次世我都有, 不過未死.  聽聞唔係咁 "COM" 用.
作者: faihk    時間: 14-7-2012 00:18

引用:
原帖由 frank9394 於 14-7-2012 00:16 發表
PTW 我買佢既單發, 方便改力 ~ 打幾大POWER都係原裝力
準 ? 只係玩具 ! 唔值成皮 ~
讚好! 最緊要玩得開心~
作者: rho837    時間: 14-7-2012 00:21

買貴過支啦!買左先致知!準唔準!答你唔到!自己射擊水準,點答你呢!
作者: Ancestor999    時間: 14-7-2012 13:32

引用:
原帖由 faihk 於 14-7-2012 00:17 發表

壞左D咩? 次世我都有, 不過未死.  聽聞唔係咁 "COM" 用.
掃左
作者: wayne852003    時間: 14-7-2012 13:44

2支都有 ,  一分錢一分貨 ! 玩PTW 虛榮感 因為你玩得 支槍8~9成全部都會玩真品 . 事實上 GROUPING 係好 , 換力都好方便  但PARTS 真係好貴 !!! 分分鐘貴過買支槍 ! 次世代 我換埋 MAGIC BOX 套野 , 由09年打到現在都好健全 (打7.4V)(1.5J) . 原裝內管 GROUPING 比 PTW  差小小 ,  但人地一支槍2XXX ~ 3XXX 同一支 1XXXX 既黎比 , 我覺得次世代 都有小小優勝 . 但次世代好多野都要用返原裝MARUI 同埋無咩生產商 出D 補件 .
作者: kidult    時間: 15-7-2012 00:04

madbull 野有高底級正常, 佢就自己出既body , 未必fit systema, mfr dd 就一定有高底….. (有人賴左)
作者: JOHN2    時間: 15-7-2012 18:45

次世代卅PTW 打細力grouping分別我覺得分別不大
但玩咁耐未遇過有次世代槍主捨得換條m150弓入支次世代用嚟同紅筒ptw拍埋一齊測試
兩個系統最重要分別係打M150卅160彈弓時耐用性相差太多
次世代卅Aeg就算換晒靚件打M150卅160弓可靠率始終冇保證,ptw就可靠得多

作者: garyyanykw    時間: 15-7-2012 19:43

PTW可以原裝打150卅165,次世代想打150以上要大改仲要唔耐用,你應該識選擇
作者: faihk    時間: 15-7-2012 21:12

咁計,ZA SR25可以用210弓,係唔係ZA比PTW好?
作者: tcow    時間: 15-7-2012 21:26

打GAME只是社交活動 和玩番細個無$玩的玩具, 為免紛爭, 都係打細力(UNDER 1.4J) 好D, 向"精準"呢個方向玩較合自己心意。如果唔係GBB M4保養較繁, 系統又多, 又要降火, 我都會轉玩GBB M4。
作者: garyyanykw    時間: 15-7-2012 21:35

引用:
原帖由 faihk 於 15-7-2012 21:12 發表
師兄所言什是,不過小弟都只係想帶出次世代唔耐用啫,並非鼓吹以暴亦暴
作者: faihk    時間: 15-7-2012 22:03

引用:
原帖由 tcow 於 15-7-2012 21:26 發表
打GAME只是社交活動 和玩番細個無$玩的玩具, 為免紛爭, 都係打細力(UNDER 1.4J) 好D, 向"精準"呢個方向玩較合自己心意。如果唔係GBB M4保養較繁, 系統又多, 又要降火, 我都會轉玩GBB M4。
E家想降火唔難喎! 有NPAS就已經得!
作者: faihk    時間: 15-7-2012 22:16

引用:
原帖由 garyyanykw 於 15-7-2012 21:35 發表

師兄所言什是,不過小弟都只係想帶出次世代唔耐用啫,並非鼓吹以暴亦暴
我亦唔係想話師兄講法等於以暴亦暴, 只係支槍用料同成本問題, 一支PTW成皮野, AEG一半都唔洗, 就算改完都唔知洗唔洗一半.

S記支PTW如果係比 D 垃圾料去米等於同人講 "ON_仔~ 黎打我呀笨!", 唔會咁低個 B 拆自己招牌.

另一個問題, 今日電視睇到有套節目講話 D 生產商為左令人要一買再買, 係會將原料/ 零件質量下降去減低貨品本生壽命.
作者: garyyanykw    時間: 15-7-2012 22:30

講開又係,近年馬記啲電槍好似無以前咁耐用...
作者: JOHN2    時間: 15-7-2012 23:03

引用:
原帖由 faihk 於 15-7-2012 21:12 發表
任何一支AEG換條硬彈弓都可以做出比銀筒PTW更大既火力
換條靚管靚Hop up膠亦可在4~50米左右距離做出和ptw不相上下既grouping
但係咪咁就叫好呢?可否令一支咁強既AEG無故障使用超過一萬發呢?
PTW可以!
我要表達既就係咁簡單,實在無意神化PTW系統,只想實際指出其相對於其他系統的優勢

作者: tcow    時間: 16-7-2012 01:00

引用:
原帖由 faihk 於 15-7-2012 22:03 發表

E家想降火唔難喎! 有NPAS就已經得!
咁請問是否井井, GP, KSC, 毒蛇的都可以用都NPAS, / NPAS用出比咁多唔同系統的GBB M4用呢?

Thank you
作者: 134a    時間: 17-7-2012 16:21

引用:
師兄,係210%定m210?
作者: Elf    時間: 21-7-2012 01:14

我支PTW一個星期落一次場, 一年最少落 40場.
如果用AEG, 我每個月用200-500 upgrade內膽
我有枝VFC 416. 內膽一步步換, 最後淨mod用左4000蚊. 即係支鎗要7000蚊.
都係未有PTW咁可靠.
你一年打3場, 可能會係"打虛榮"
我一年打40場, 我係打"我好肯定枝鎗唔會壞, 唔會掃, 唔會有問題, 唔會唔準"
當你枝PTW可以每場都俾你用single fire一鎗殺到人, 而永遠都唔出問題.. 一萬蚊平到笑.

我枝PTW用左2年, 未有一樣野壞過. 08 s-max.
作者: Elf    時間: 21-7-2012 01:15

there is people who shows offf their wealth.. there is people who uses their tools to shooot people. i'm the latter.
作者: CPK    時間: 23-7-2012 14:29

引用:
原帖由 Elf 於 21-7-2012 01:14 發表
我支PTW一個星期落一次場, 一年最少落 40場.
如果用AEG, 我每個月用200-500 upgrade內膽
我有枝VFC 416. 內膽一步步換, 最後淨mod用左4000蚊. 即係支鎗要7000蚊.
都係未有PTW咁可靠.
你一年打3場, 可能會係 ...
Elf兄,你未講假設:如果個十九摩打無事。
作者: rho837    時間: 23-7-2012 17:46

Marui makes airsoft toy.

Systema makes training weapon.
作者: ayaka    時間: 23-7-2012 17:51

我有PTW, 次世代SCAR-H & AK102
AK102原裝, 打0.8J所以不作比較
SCAR-H 改左彈弓, FIRST 6.03 14.5"管
PTW HOP UP改左大ROLLER, PDI 6.01 14.5"管
兩支力都係1.1-1.2J
比較係PTW準DD, 支SCAR都好準, 但飛得遠D
但次世代打SEMI唔掂, 所以我用AUTO多, 支PTW就只玩快扣SEMI
作者: billyjo    時間: 23-7-2012 18:50

ptw 6.04 管, 小弟覺得連發集彈好好多.
maybe i set 得衰. pdi 6.04 枕住冇貨.
我現時七吋同十四半, 都有01, 04 各一. prefer .01
果純玩單受發先用01
作者: faihk    時間: 23-7-2012 19:27

引用:
原帖由 134a 於 17-7-2012 16:21 發表

師兄,係210%定m210?
%講黎做咩! 緊係M...
作者: ivan0819    時間: 23-7-2012 22:25

次世代改左比冇改好似差好遠, 佢原裝個setting俾我拎來粗打都仲好健康.

可惜小弟對M4系列一點點愛都冇, 如果佢有G36, 好有可能我會敗一支
作者: billyjo    時間: 24-7-2012 00:28

佢冇G36, 但有(有緊)416 同177。。,, 小弟都等緊。。,,
作者: billyjo    時間: 24-7-2012 00:48

我一向都覺得AEG (marui alike。。)係打得大力過PTW 系統, 我係咁諗, 但係都好兩睇嘅,一來marui 設計係容許改裝後打到say M210 spring, PTW system 可能sensor 會detect 到太大load,cut搶。 二來我覺得用得PTW, 天生已經用得M150, 165, 夠哂力啦, 冇咩人想犧牲trigger response去打再大力啲, 同埋PTW件貴, 我第一個唔會想搏幾千蚊做一次實驗囉。。
作者: Elf    時間: 24-7-2012 02:41

引用:
原帖由 CPK 於 23-7-2012 14:29 發表

Elf兄,你未講假設:如果個十九摩打無事。
依樣野各安天命啦  我個摩打touchwood仲未出事  
作者: Elf    時間: 24-7-2012 02:47

引用:
原帖由 billyjo 於 24-7-2012 00:48 發表
我一向都覺得AEG (marui alike。。)係打得大力過PTW 系統, 我係咁諗, 但係都好兩睇嘅,一來marui 設計係容許改裝後打到say M210 spring, PTW system 可能sensor 會detect 到太大load,cut搶。 二來我覺得 ...
我見過PTW打M210, 無問題
作者: billyjo    時間: 24-7-2012 03:53

咦, 好勇喎!! 係手拉彈弓cut斷定新填地? 210係機check210, 還是用210SP cut出來的? Max 定SMAX? 對不起我太多問題。。。。,, 雖然呢個力對我黎講唔吸引, 我始終怕佢壞同慢(semi 果陣反應), 手拉鋼筒都驚拍頭打扁, 拉開PDI380都覺得幾吃力。
請問打M210 會唔會好慢? 定係全無掙扎? 係試過打幾飛嚮就OK, 還是喪扣,打幾場都穩定冇事? 多謝Elf師兄分享!!
作者: billyjo    時間: 24-7-2012 04:01     標題: 回覆 37# 的帖子

我隻490A都香咗啦, 冇先兆, 燒咗無色無味, 就係有一瓣唔work。 而家用緊輝級果隻, 本來一直等7511, 點知佢又係咁死法。, 又睇下7512足唔足以令我換啦。。。
作者: CPK    時間: 24-7-2012 15:39

引用:
原帖由 Elf 於 24-7-2012 02:41 發表

依樣野各安天命啦  我個摩打touchwood仲未出事  
我個隻未落場都出事。

玩搖控車,aeg 咁耐,未見過咁貴咁化學既摩打。
作者: kidult    時間: 24-7-2012 16:47

唉... 其實繞過唔難... 拆同清同繞完BALANCE 個下煩... 都唔明... 咁Q 貴. 咁鬼化學... SYSTEMA 想點.. 其他AEG摩打又唔見咁易壞...
作者: billyjo    時間: 24-7-2012 19:05

冇偈啦,隻摩打為左就隻grip, 線芯被迫又窄又長, 两條磁又做唔到AEG咁闊同curve.真其實好唔efficient .  比AEG 形狀motor 行得熱, 同死得快..,,

呢啲都係我覺得啫, 因為我只死過一隻490a . 作唔到準., 純吹水.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0