標題: 黎智英僭建被踢爆 [打印本頁]

作者: enochtam2    時間: 16-7-2012 00:44     標題: 黎智英僭建被踢爆

黎智英僭建被踢爆
壹傳媒集團主席黎智英位於何文田嘉道理道的住所失竊,一尊古董佛像不翼而飛。新聞見報後有心水清的網民翻查舊照片,揭發黎智英住所原來亦曾經有僭建物,包括圍封露台,不過現在已清拆。屋宇署消息指去年中發現黎宅僭建,於是向有關人士發信,勸喻其盡早清拆僭建物。黎智英旗下刊物經常報道高官、名人僭建的新聞,今次黎宅被揭發曾僭建,十分諷刺。

黎智英位於嘉道理道八十一號的住所失竊,其妻李韻琴前日下午報警,指一尊價值逾百萬元的古董佛像不翼而飛。有網民昨日閱報後,隨即在Google Map搜索嘉道理道八十一號,發現去年二月拍下的街景照片,黎宅一個露台被人用玻璃圍封,並加設上蓋,令原本的露台變成一間房。不過昨日所見的黎宅,露台則已還原。

圍封兩露台 接信始清拆

據了解,黎宅有關僭建物存在多年,直到去年中刮起高官、名人僭建風暴,屋宇署亦接獲黎智英大宅僭建的舉報,於是派人到上址視察,果然發現一樓前面和後面兩個露台都加建了僭建物,以及違例安裝了玻璃構築物。

消息指出,屋宇署當時認為,雖然該等僭建物沒有對生命財產明顯構成威脅或有迫切危險,但根據現行執法政策,亦都發信給有關人士,勸喻其盡早自行安排清拆僭建物,否則便會發出法定清拆命令,所以該等僭建物是有關人士收到勸喻信後拆掉。

土地登記冊顯示,嘉道理道八十一號由New Mercury Holding Corporation於○四年購入,該公司由多名外籍人士出任董事。據了解,該公司與嘉道理家族有關連,在嘉道理道擁有不少物業。
壹傳媒大樓曾有多處僭建

黎智英除了居所有僭建物外,將軍澳工業邨壹傳媒大樓多處地方亦曾有僭建物,當中包括五樓一間面積五十平方呎的玻璃屋,用作溫室種花;以及三樓、五樓的露天空間有大型簷篷。壹傳媒去年中已安排工程人員拆走違規建築。
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120715/00176_035.html
「天主教徒屋企放佛像」

其他網民熱烈和應:「此事證明,佛祖已離佢而去,神與魔不能共處一室。」「真係人在做,天在看,神靈顯聖真相曝光。」「做得陰騭嘢多,連神佛都要走佬。」「可能係個佛像都頂唔順黎生做咁多令人生厭的事……自己逃走了……」「佛都有火。」「佛祖顯靈。」「大快人心,漢奸應有此報!」

亦有網民質疑:「肥佬黎兩公婆唔係信主o架咩?」「佢唔係天主教徒咩?唔知佢個friend又一樣信天主嘅陳教主同李狀棍屋企有冇佛像呢?」「天主教徒竟然屋企放佛像,可見黎智英份人係幾咁假,難怪壹傳媒全部都係日日作新聞作古仔造假啦。」
------------------------------------------------------------------------------------------------
成人搵人地D黑材料,今次仲唔輪番到你XDD
不過最搞笑係天主教徒屋企放個佛像......唔怪之得天主唔保你啦....
作者: Hitter    時間: 16-7-2012 01:04

可能佢櫃桶有本可蘭經添......
作者: 暴力人民    時間: 16-7-2012 01:08

古董佛像

作者: Lolanto    時間: 16-7-2012 01:14

引用:
原帖由 Hitter 於 16-7-2012 01:04 發表
可能佢櫃桶有本可蘭經添......
要通通櫃搵下本可蘭經先
作者: queen    時間: 16-7-2012 02:04

咁...佛像都可以係藝術品嘅.......

外國D賊贓館都好多佛像啦......
作者: daniel999    時間: 16-7-2012 10:34

乜唔係明報玩踢爆先!
作者: FNP90xvhk    時間: 16-7-2012 12:17

哈哈哈哈,身為特首僭建=無誠信,唔比做特首
咁身為傳媒大亨僭建......一份報紙既老細帶頭無誠信,份報紙可信性............

成日出來抽人水,呢家180度抽返落自己度唔知感受如何??

作者: MR_KFC    時間: 16-7-2012 21:14

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 16-7-2012 12:17 發表
咁身為傳媒大亨僭建......一份報紙既老細帶頭無誠信,份報紙可信性............

放心...香港仲有好多佢既FANS
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 16-7-2012 21:16

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 16-7-2012 12:17 發表

佢有講過佢有誠信?佢份報紙可信?
作者: rho837    時間: 16-7-2012 22:06

一啲都唔諷刺!佢又唔咪髙棺!更加唔咪凸狗!就算佢去食雞比人影到拉西拉到雪雪聲!一王幾後!總之成年自願唔犯法!僭健!比呀肥佬算係乜!
作者: 里安    時間: 16-7-2012 22:08

其實僭健真係好易中......
作者: FNP90xvhk    時間: 16-7-2012 23:00

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-7-2012 21:16 發表

佢有講過佢有誠信?佢份報紙可信?
我就唔覺佢份報紙可信,不過好似唔少人信晒...
作者: FNP90xvhk    時間: 16-7-2012 23:01

引用:
原帖由 rho837 於 16-7-2012 22:06 發表
一啲都唔諷刺!佢又唔咪髙棺!更加唔咪凸狗!就算佢去食雞比人影到拉西拉到雪雪聲!一王幾後!總之成年自願唔犯法!僭健!比呀肥佬算係乜!
香港地,只準肥佬抽水,不許高官僭建!
作者: Boniface    時間: 17-7-2012 00:56

算啦,香港地,打著民主旗號的,就算殺人放火,都是沒有錯的!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-7-2012 01:19

引用:
原帖由 里安 於 16-7-2012 22:08 發表
其實僭健真係好易中......
只係條例寫得太嚴
作者: rho837    時間: 17-7-2012 01:46

僭健!我天台之前起個玻璃平頂(為總天台面績之29%)! 作用都係曬衫,燒BBQ時傘雨!點之年半內收BD警告信,三年內拆掉!

家下買個freestanding(單企)纄架係總天台面績一半!膠質纄可卷起!初時收BD警告信!今次請AP1出信叫BD來睇!BD睇完話因為單楝式家私又髙唔過天台屋頂邊緣及在私人天台地方不受走火警問題!之後冇再警告!

總知小小地放上天台就沒有犯法!安裝玻璃纄就犯法!都唔知乜野世界?
作者: Hitter    時間: 17-7-2012 02:43     標題: 回覆 16# 的帖子

玻璃平頂屬於永久工程, 所以要入則; 而纄架屬於臨時性質, 所以warn唔到你, 但個纄若果吹左落街就

btw玻璃平頂有rating value, 到時又係$$$$$$$$
作者: queen    時間: 17-7-2012 09:51

其實並唔係啲例嚴,呢啲都係為咗保障市民嘅安全,當你試過十號風球過後見到屋企附近有幾個比風吹咗落嚟嘅玻璃屋頂,你就會知潛建有幾危險....

而且以我本業嘅知識話比我知,嗰啲做玻璃屋嘅裝修佬係無人性嘅,佢哋用啲料簿到呢.......而且一般天台嗰個石屎Parapet,拫本未必夠力支撐間玻璃屋......
作者: 里安    時間: 17-7-2012 22:04

引用:
原帖由 queen 於 17-7-2012 09:51 發表
其實並唔係啲例嚴,呢啲都係為咗保障市民嘅安全,當你試過十號風球過後見到屋企附近有幾個比風吹咗落嚟嘅玻璃屋頂,你就會知潛建有幾危險....

而且以我本業嘅知 ...
十號風球d人只會諗放假................

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0