標題: Savage Axis .223 Bolt Action Rifle [打印本頁]

作者: lululam    時間: 18-7-2012 09:52     標題: Savage Axis .223 Bolt Action Rifle

買咗支 Beretta 3901 後,朋友同我都有興趣玩 Rifle,但而家銅價高,大 caliber 子彈好貴,去一次 shooting range 會用好多錢。而 .22 雖然平,但 ping ping ping 又唔夠過癮,咁就決定買支 .223。朋友睇中咗支 Savage Axis .223 Bolt Action,於是就行動啦。槍跟埋支 Bushnell 3-9x40mm scope,落咗訂一個星期後去攞,槍鋪老闆幫我 mount 好個 scope 做簡單 calibration,上網買咗二百幾粒子彈,就去 shooting range 試槍了。

當日霸到個 100 yard 位,好彩有多支望遠鏡,因為個 scope 係睇唔清楚自己射邊度,另買了個 bi-pod。射咗十幾槍,就 tune 好個 scope。Sharp shooting 真係唔係打機咁易,之前去過 range 租槍玩過 .308 Bolt Action,但都係玩玩吓,今次認真的練習,trigger control 真係唔易的,身體要好多配合,睇戲嗰啲百發百中真係冇可能的。而且唔同牌子嘅子彈又有唔同 ballistic characteristics,真係要自己擁有一支槍,慢慢練習先知咩事。

Recoil 同槍聲感覺唔錯,個 butt stock 有軟膠保護膊頭,最白痴係個 magazine 放咗喺屋企,要續粒子彈入。好處係... 每槍都慢慢射,更有心機瞄準。

圖片附件: savage01.jpg (18-7-2012 09:52, 143.43 KB) / 該附件被下載次數 222

圖片附件: savage02.jpg (18-7-2012 09:52, 101.86 KB) / 該附件被下載次數 208

圖片附件: savage03.jpg (18-7-2012 09:52, 103.74 KB) / 該附件被下載次數 215

圖片附件: savage04.jpg (18-7-2012 09:52, 140.83 KB) / 該附件被下載次數 221

圖片附件: savage05.jpg (18-7-2012 09:52, 146.09 KB) / 該附件被下載次數 196

圖片附件: savage06.jpg (18-7-2012 09:52, 100.97 KB) / 該附件被下載次數 178

圖片附件: savage07.jpg (18-7-2012 09:52, 121.72 KB) / 該附件被下載次數 188

圖片附件: savage08.jpg (18-7-2012 09:52, 114.89 KB) / 該附件被下載次數 218

圖片附件: savage09(001).jpg (18-7-2012 09:52, 94.76 KB) / 該附件被下載次數 191

圖片附件: savage10(001).jpg (18-7-2012 09:52, 81.33 KB) / 該附件被下載次數 197

作者: sam94042203    時間: 18-7-2012 10:54

師兄係邊打?
作者: lululam    時間: 18-7-2012 11:10

引用:
原帖由 sam94042203 於 17-7-2012 21:54 發表
師兄係邊打?
Calverton Shooting Range, Calverton, New York. Long Island 入面。

圖中不是我,是我朋友,我渣機影相。
作者: oliver1997    時間: 18-7-2012 11:18

真係好正.....打bolt action個feel真係唔同D
作者: lululam    時間: 18-7-2012 11:30

打 Bolt Action 每吓上彈嘅感覺好 cool,Lever Action 就好牛仔 feel。我想買多支 .22 level action,同埋我支 dream gun ---- M1 Garand!!! 但要儲錢做其他嘢,M1 Garand 都係冇得買住了...

By the way,嗰日旁邊個細路,十歲左右,玩支 AR,啲槍聲勁到我心口都震埋,我唔知佢用咩 cartridge,佢阿爸射嗰排子彈冇咁勁,到佢射時換咗個 magazine,支槍真係惡到企喺旁邊會驚的,啲彈殼兜口兜面彈落我個身度...

圖片附件: range03.jpg (18-7-2012 11:30, 129.36 KB) / 該附件被下載次數 205

作者: 潛陣水    時間: 19-7-2012 00:18

[八掛]
係NY可以合法擁有槍械
重有支係Semi-auto shotgun添
定係要放槍會等等?
作者: lululam    時間: 19-7-2012 04:49

要講 GUN LAWS 真係有排講,十版都講唔完。每個州都有唔同 laws,亦寫到好詳盡。首先搞清兩樣嘢,第一,美國擁有槍械係憲法給予的權利,是美國基本的人權。第二,NYC (New York City) 係 NYS (New York State) 嘅其中一個城市,好多人講New York,冇講 city 定係 state,就會好易搞錯。
New York City 的確係違憲,因擁有槍械要事先申請 permit,市政府侵犯人權,但暫時無奈何。而 NYS 其他地方,只需要買槍時經過 background check 就可以了。長槍包括 Rifle 及 shotgun,槍管夠 28 吋就合法,pistol 要起碼半年時間申請 permit,而 NYC 居民係比較難申請到。其他違憲城市包括 Washington DC 同 Chicago。

Assault weapon 要特別牌照,semi-auto 沒管制,rifle 及 shotgun 不能有照過 5 粒子彈 capacity,但 pre-band magazine 規範 (即係可以買 band 之前製造的 high capacity magazine)。
Shotgun 只要冇符合以下所有條件,先算 assault weapon;
1. Semiautomatic
2. Manufactured after September 14, 1994
3. Has two or more of the following:
- Telescoping or folding stock
- Pistol grip
- a fixed magazine capacity in excess of five rounds
- an ability to accept a detachable magazine

NYS 冇限制每月可以買幾多把槍,但 pistol  好似每次都要去攞 permit 買,唔清楚。總之你有錢,一次買一百把槍都得,只係限制每次最多只可以帶三十把槍出街,而家唔使鎖槍。出 NYC 則要鎖槍鎖子彈,放尾箱,只可以停車去廁所、食嘢、入油,要即刻走。因我住 Long Island,去 upstate NY 要經過 city,所以去外州或 upstate 就要上鎖了。否則,冇嘢要注意。

而且,州法律寫明,500 呎範圍內冇居所,是可以開槍的,否則要鄰居同意。所以啲人 backyard 夠大,自己堆啲泥做 backstop ,就可以練槍了。講住咁多先,gun laws 實在太多了。
作者: pz6666    時間: 19-7-2012 11:22

非常羨慕........
作者: 潛陣水    時間: 19-7-2012 23:29     標題: 回覆 7# 的帖子

多謝師兄
作者: littlemen    時間: 20-7-2012 12:46

而且,州法律寫明,500 呎範圍內冇居所,是可以開槍的,否則要鄰居同意。所以啲人 backyard 夠大,自己堆啲泥做 backstop ,就可以練槍了

呢樣先最吸引
作者: wongchester2005    時間: 27-7-2012 12:57

How much did you pay for the gun and ammo??
作者: lululam    時間: 27-7-2012 14:04

引用:
原帖由 wongchester2005 於 26-7-2012 23:57 發表
How much did you pay for the gun and ammo??
The gun is $3XX plus tax.

.223 ammo bought from online shop, free shipping to home. Around $7 ~ $8/box, 20 rounds per box.
作者: zenger00    時間: 31-7-2012 16:08

師兄,想問下你知唔知red jacket係邊...想去...
作者: lululam    時間: 31-7-2012 21:50

引用:
原帖由 zenger00 於 31-7-2012 03:08 發表
師兄,想問下你知唔知red jacket係邊...想去...
Red Jacket Firearms? 喺 LA,拉直線距離等如香港去阿富汗。

正 Gun shop 都係東岸的好,加州槍管好嚴的,replica 放屋企都要用玻璃櫃裝住,NY State 都唔使咁煩。而且,啲新槍周圍都有得賣,online order 咩新嘢都買到,去 gun shop 睇特別嘢嗎? 主要睇啲古董嘢。
作者: zenger00    時間: 31-7-2012 22:55     標題: 回覆 14# 的帖子

被毒,所以想去觀摩下...
THX
順扁問問..邊個洲D槍管最鬆??

作者: lululam    時間: 31-7-2012 23:28

引用:
原帖由 zenger00 於 31-7-2012 09:55 發表
被毒,所以想去觀摩下...
THX
順扁問問..邊個洲D槍管最鬆??
大部份 Red States,Alaskas, Texas, Tennessee, Utah, Georgia, 等等等等。其實要玩長槍,除咗 Illinois, Washington DC, 同 NY City 外,全國都冇咩問題,過 background check 後,買完攞返屋企就得了。喺嚴嘅 states,改槍有麻煩,同埋帶槍出街好煩,有支槍喺車,只可以停低食嘢、去廁所、入油等,而且要證明自己去緊 shooting range 或者打獵,解釋唔到就俾 TICKET 你。

喺 New Jersey 擁有一粒 hollow point 足以判你十年監!!! 但旁邊嘅 New York State 就冇問題,喺 NY city 連藏有彈殼都犯法。上次去完 clay range,有粒 shotgun shell 喺褸袋,自己都唔知,好彩有日出街前摸一摸個袋,如果唔係,出咗 city 就唔知點算,丟唔丟入垃圾桶好!?

Pistol 就好複雜了,有啲 states 要 permit,但有啲唔使。有啲 states 認其他 states 嘅 permit,有啲唔認。Permit 又有好多種,有興趣先慢慢解釋。

Full-auto weapons 基本上全國都唔得,但有啲 states 可以申請,但好貴。
作者: zenger00    時間: 31-7-2012 23:35     標題: 回覆 16# 的帖子

THX a lot a lot
作者: 潛陣水    時間: 1-8-2012 00:35

我記得阿拉斯加係最鬆既之一
conceal fire arm唔洗牌, 淨係要車牌就買到, discovery 阿拉斯加洲警講既
full auto都好似比, 有集講check平民軍火庫
作者: lululam    時間: 1-8-2012 00:54

引用:
原帖由 一舊水 於 31-7-2012 11:35 發表
我記得阿拉斯加係最鬆既之一
conceal fire arm唔洗牌, 淨係要車牌就買到, discovery 阿拉斯加洲警講既
full auto都好似比, 有集講check平民軍火庫
Resident 唔使 permit 可以 concealed carry 嘅係 Alaska, Arizona, Montana, Wyoming, Vermont,係人都可以放把槍喺腰,有啲人會放喺車個 glove box,呢啲地方先最安全,賊都少好多。
作者: navyjaa    時間: 1-8-2012 14:13

哎呀 .... 又黎料
當然要留名睇 Post
作者: rho837    時間: 1-8-2012 15:07

初初玩! .223 Bolt Action係好既撰擇, recoil比較輕, 同時你套Loader一定有用因為根住玩AR15.

下次買.308 M700個類! 因為custom改件多到你唔信.

如果比我就一定.338 Lapua Magnum (8.6x70mm or 8.58x70mm) Bolt Action Rifle, 還定操SNIPER槍準成度! 一定係佢!

係美國買定呢幾套Loader set .223, 6.8, .308, .338一定冇死錯人!
作者: lululam    時間: 2-8-2012 22:15     標題: 回覆 21# 的帖子

我有諗 AR15 的,我亦有諗好多把槍,最想要的都係有 history 嘅槍,如 M1 Garand,但子彈實在太貴,US$1 一粒,semi-auto 一排八粒,去一次 shooting range 真係貴得交關。就算 AR15 射平價子彈,慢慢射兩個鐘都燒你過百蚊。

而家諗緊買支 black powder American Civil War replica,可能係 springfield 或是 enfield,研究中,reload 慢,子彈平。支 .223 而家夠玩了。

去一次 range 玩咁多錢,一年買子彈的錢留返來,飛機牌都考到了。
作者: zenger00    時間: 3-8-2012 13:22     標題: 回覆 22# 的帖子

就1903啦
作者: cylryu    時間: 10-9-2012 07:00

其實CA都唔係好嚴
作者: mlcvm    時間: 12-9-2012 11:35

住 US 真好.
作者: rho837    時間: 12-9-2012 12:20

唔洗去到米囯咁遠!泰國重正!
作者: rho837    時間: 12-9-2012 12:26

引用:
原帖由 lululam 於 2-8-2012 22:15 發表
我有諗 AR15 的,我亦有諗好多把槍,最想要的都係有 history 嘅槍,如 M1 Garand,但子彈實在太貴,US$1 一粒,semi-auto 一排八粒,去一次 shooting range 真係貴得交關。就算 AR15 射平價子彈,慢慢射兩個鐘 ...
有冇loader? 自己動手load子彈平好多!我係外國都係自己動手load!手槍唔可以用FMJ打比賽!長槍用jacket不過都係自己load!
作者: hwlam    時間: 2-10-2012 11:58

師兄想問下你個 shooting range  有無咩條件先去得,一定要自已有槍才入得還是可租槍玩??
去完關島玩想plan 下去其他地方玩槍
作者: lululam    時間: 5-10-2012 11:08

成兩個月冇 LOGIN 過入嚟,前排女友嚟探我,然後近排煲緊本地 forum,加上返工好忙,所以冇上嚟。

答吓啲問題先。

泰國啲槍好多都唔掂的,好多 range 都 tone 得好差,而且種類始終唔夠美國多。不過,呢度都係興自己買槍,好多人自己加建改裝,好玩好多。

我自己冇 reloader,如果真係有幾把大 caliber,reloader 平好多,之之去 range 閒閒哋射一百幾十粒,真係肉都赤。但 .223 / 5.56mm 呢度 online 買都重係好實惠,未使買套 reloader 住。

Shooting range 有好多種,基本上周圍都係,每個 range 規矩都唔同,有啲地方有槍租,租槍錢加子彈錢,再租一條 lane。有啲 outdoor range 就有 instructor 喺每條 lane,每條 lane 有唔同嘅槍,排隊去玩一 set 子彈。呢類我都唔鐘意。

而有啲 town / county 體育館入面會有 range,自己帶槍。我就鍾意去 outdoor range,十蚊入場玩一日,鬥早去霸位,25 yard / 50 yard / 100 yard,shotgun,handgun,blackpowder,射箭場。有啲就大啲,會分多個位俾人自己放 clay dish 用 shotgun 射。

另外有啲係玩 sporting clay / trap / skeet 嘅場,我最鍾意。部份有槍租的。另有啲 sporting clay 嘅場係連埋 hunting club,有 hunting license 就可以去打鴨同山雞,有啲場主會包埋鴨/雞,放出嚟俾你打,包埋導師同 hunting dog 幫你執鴨/雞,打完攞返屋企開餐。
作者: lululam    時間: 5-10-2012 11:50

Sorry, wrong post.
作者: wongchester2005    時間: 7-10-2012 14:57     標題: 回覆 24# 的帖子

CA sin 嚴 ah... i live in California.... sigh   
作者: lululam    時間: 7-10-2012 15:34

CA 連仿製品放屋企都要用盒裝住,長槍有 pistol grip 又唔得。不過 NY 都唔好得幾多,NYC 更煩。有個住 NYC 嘅朋友剛申請長槍牌,普通 AR 又係唔得,改完都只可以跟個五發的 magazine。

NJ 同 CA 差唔多,啲人怕槍怕到有少少病態。
作者: wongchester2005    時間: 7-10-2012 15:50     標題: 回覆 32# 的帖子

CA 連仿製品放屋企都要用盒裝住 --> this may not be true i gues?? i have a GHK at home and i do not have a gun box hope it will be fine

you could have a pistol grip and flash hider on your rifle if you have a fixed magazine     
5rds limit for NYC?   worse than CA
作者: wongchester2005    時間: 7-10-2012 15:52

啲人怕槍怕到有少少病態 --> so true....   people who intend to kill will still kill no matter how many regulations there are....  

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0