標題: MP5之親細佬MP7 [打印本頁]

作者: MS    時間: 28-7-2007 02:38     標題: MP5之親細佬MP7

4.6mmx30 MP7 Personal Defence Weapon.MP5個親細佬.

作者: WAIKO01    時間: 28-7-2007 03:30

嗯,個人覺得mp7要完全取代mp5還要一段較長的時間,而且取代的可能也只是9mm版本的mp5.

另外,樓主的圖1應該是ump9吧.(如果我沒有看錯的話.)
作者: MS    時間: 28-7-2007 04:24     標題: 回覆 #2 WAIKO01 的帖子

MS在軍中有秘書,所以文書總是粗心大意!
作者: 14692    時間: 28-7-2007 07:37

彈藥既通用性會係後勤既惡夢
作者: MS    時間: 28-7-2007 18:27     標題: 回覆 #4 14692 的帖子

MS山操時一义走天涯!但在兵房Mess又要講禮儀,所有刀义等不能用錯!相信和你所說的一樣理由吧?
作者: MS    時間: 28-7-2007 19:49     標題: 回覆 #2 WAIKO01 的帖子

据知軍部已採用新槍!
作者: 老鼠    時間: 28-7-2007 21:28

mp7........唯一美中不足係得佢用4.6(有錯請姦)..........
作者: MG-42    時間: 28-7-2007 22:40

作者: 馬仔    時間: 29-7-2007 00:09

現有既PDW之中,通常都會選用新彈種(如5.7x28mm、4.6x30mm),
因為PDW用彈要有好既穿透性,但係威力又唔可以太大,以免令後座力過大,
NATO標準既手槍彈同步槍彈都唔多適合。
但係MagPul PDR就例外,佢選用5.56X45 NATO彈,解決左彈藥通用性既問題,
廠方仲聲稱MagPul PDR可以一舉取代M9同M4
但係後座力、射速同操控性既問題唔知有冇好好解決……

Defence Review既相關文章,作者仲建議MagPul去搵Mr. Sullivan(Ultimax 100既設計師)取經
http://www.defensereview.com/mod ... rticle&sid=1011
作者: WAIKO01    時間: 29-7-2007 00:49

引用:
原帖由 馬仔 於 29-7-2007 00:09 發表
現有既PDW之中,通常都會選用新彈種(如5.7x28mm、4.6x30mm),
因為PDW用彈要有好既穿透性,但係威力又唔可以太大,以免令後座力過大,
NATO標準既手槍彈同步槍彈都唔多適合。
但係MagPul PDR就例外,佢選用5.56X45 NATO彈,解決左彈藥通用性既問題,
廠方仲聲稱MagPul PDR可以一舉取代M9同M4
但係後座力、射速同操控性既問題唔知有冇好好解決……

Defence Review既相關文章,作者仲建議MagPul去搵Mr. Sullivan(Ultimax 100既設計師)取經
http://www.defensereview.com/mod ... rticle&sid=1011
我相信只是用了制退器之類而已.即使它的操控性沒有太大問題,但其應該會有消焰問題.

如果改用採用恆定後座是不錯的,但槍枝的長度相信會加長.
作者: mujiadam    時間: 29-7-2007 01:01

我覺得即係AK 47 同74 ,兩種用途既
作者: MS    時間: 29-7-2007 03:03     標題: 回覆 #7 老鼠 的帖子

嘩!你明知你講得arm,不過錯都唔姦喇!
作者: 14692    時間: 29-7-2007 07:09     標題: 回覆 #5 mswong 的帖子

彈藥通用性/統一化, 講咗咁多年, 咪又係越出越多野.....
作者: MG-42    時間: 30-7-2007 03:00

作者: WAIKO01    時間: 31-7-2007 03:09

另外,我想問問mp7會不會取代了現有的mp5k-pdw?如現有使用者開始/逐步轉換?
作者: 14692    時間: 31-7-2007 07:00     標題: 回覆 #15 WAIKO01 的帖子

未必會, 彈藥後勤問題....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0