標題: 行完Gun Show 後記 [打印本頁]

作者: 小黑    時間: 27-8-2012 10:25     標題: 行完Gun Show 後記

唔好意思再係師兄個版度一路POST 相,
所以自己開返個先!! 個日行完個SHOW, 就執齊野,
朋友帶左我地去靶場打鑊金呀!! 真係打完第二日, 心口重痛緊!!

作者: rho837    時間: 27-8-2012 12:35

呢啲通通(叫細火力)自動槍!回膛力一般!何來打到心口痛? 䁫!支bolt action! 但係都唔會太撞!

作者: 小黑    時間: 27-8-2012 13:16

引用:
原帖由 rho837 於 27-8-2012 12:35 發表
呢啲通通(叫細火力)自動槍!回膛力一般!何來打到心口痛? 䁫!支bolt action! 但係都唔會太撞!
嘻嘻........可能我一路都係身子差啦!!
不過個幾支AK 同摸屎立根, 真係幾撞架!!!
作者: navyjaa    時間: 27-8-2012 13:19

有 AMD
作者: zenger00    時間: 28-8-2012 20:35

我識個亞叔,玩AK玩到甩較...
作者: 小黑    時間: 28-8-2012 21:25

個晚走去超市入貨, 第二朝又打過!!!

作者: Hkpolice-Psu    時間: 29-8-2012 11:19

POST多D
作者: 小黑    時間: 29-8-2012 12:24

版主話要POST, 就一定要做啦!!

打飛靶, 就係用呢支SHOTGUN, 好似係M870!!

作者: 小黑    時間: 29-8-2012 12:31

個日朝早係山上打完靶, 下午就去左行槍舖!!
呢間舖頭個老細好鬼好人, 任你係裡面影相, 任你摸佢啲槍!!

作者: T-800    時間: 29-8-2012 12:57

十分之正!謝謝分享 ,請再post多d....
thank you!

happy shooting!

作者: terenceckm    時間: 30-8-2012 13:50     標題: 回覆 9# 的帖子

多謝分享, 如果仲有,請唔好停手
作者: 小黑    時間: 30-8-2012 14:41

題外話,
呢個州既法例, 長槍槍管既長度係唔可以短過十六吋!!(如果我無記錯的話!!)
因為佢唔想啲人咁容易收係外套入面!!!
所以你地會見到上面個支P90, 外管係加到無雷公咁長!!!
重有, 係無連發既槍賣既!!!
作者: zenger00    時間: 30-8-2012 21:01

好依好爽
作者: maxpayne0811    時間: 3-9-2012 10:23

無連發???

咁請問一下,連d ak都得單飛呀?
thanks!
作者: 小黑    時間: 3-9-2012 10:33

係.....該州法例所限, 無連發!!!
作者: 小黑    時間: 3-9-2012 10:46

再黎就無乜槍睇啦, 係我地第二日入左FORT HOOD 個陸軍基地都參觀!!
不過淨係去左第一騎兵師個博物館啫!

作者: 2slow    時間: 3-9-2012 10:53

好正, 全部都係經典~
作者: navyjaa    時間: 3-9-2012 12:08

引用:
原帖由 小黑 於 3-9-2012 10:46 發表
再黎就無乜槍睇啦, 係我地第二日入左FORT HOOD 個陸軍基地都參觀!!
不過淨係去左第一騎兵師個博物館啫!

http://i274.photobucket.com/alb ...
呢一堆相正野
唔入黎睇 到唔知又up 左新相
作者: 小黑    時間: 4-9-2012 12:03

最後今次啦, 無新相再UPLOAD 啦!!!
希望年底十一月夠錢可以再去啦!!
因為我朋友要退伍啦!!!

作者: zenger00    時間: 4-9-2012 16:39

我好似見到patton
作者: 小黑    時間: 5-9-2012 12:54

引用:
原帖由 zenger00 於 4-9-2012 16:39 發表
我好似見到patton
咦....邊度邊度??
作者: zenger00    時間: 11-9-2012 19:15     標題: 回覆 21# 的帖子

係M103,唔係patton
作者: 小黑    時間: 12-9-2012 11:21

其實有機會, 真係要去行下!!
同你睇相真係差好遠,
當一件龐然大物咁係你面前,
個種感覺真係唔同!!!
作者: mlcvm    時間: 12-9-2012 11:32

正呀....
呢个州俾用Silencer 吗?
作者: 小黑    時間: 14-9-2012 12:47

引用:
原帖由 mlcvm 於 12-9-2012 11:32 發表
正呀....
呢个州俾用Silencer 吗?
真係唔知, 正如隔離POST 個師兄所講,
每個州都有唔同既法例,
要一一細讀, 我覺得慘過會考呀!!
所以, 我唔係住係個度, 我真係無乜心去研究!!!
作者: focuslee    時間: 18-9-2012 00:23

小口徑單發同gbb比是唔是無得比
作者: gykl3344    時間: 18-9-2012 08:10

Thank you for sharing the pics.
US is a heaven for gun lovers!
作者: lululam    時間: 5-10-2012 13:02

引用:
原帖由 小黑 於 2-9-2012 21:33 發表
全國都唔俾連發,但俾錢申請就可以,入錢都幾千蚊了,而且唔係個個州都俾。

不過,連發真係冇咩用的,係得嗰吓過癮,打杖時連發係用嚟做 covering fire,真係要命中目標都係單發的。個 magazine 裝得個三十粒或多少少,掃幾嘢就冇咗了。

其實 semi-auto 改 full auto 唔難的,新槍會難啲,因為政府而家要廠商喺支槍個 action 度改設計,令普遍人喺屋企改唔到。但,有槍鋪肯幫你真冇問題。但係,咁樣係犯法的,而且罰得好重,加上,改連發真係冇用的。

最簡單嘅連發,係用塊木板,上面加條短棍,塊板由左貼住支槍,支棍仔放入個 trigger guard 度。開第一槍,支槍嘅 recoil 令支槍向後,支棍撞到 trigger guard 時支槍就會向返前,撞到個 trigger 開第二槍。真正速度同 full auto 冇分別的。我試吓去 youtube 搵個 video 出嚟,但我唔包保一定搵到。
作者: lululam    時間: 5-10-2012 13:07

搵到了,十零蚊買啲材料就整到,呢個重整到咁靚添,又唔犯法,又有槍把,哈哈哈。

http://www.youtube.com/watch?v=nlFZOBiWRko&feature=plcp
作者: 小黑    時間: 6-10-2012 21:29

引用:
原帖由 lululam 於 5-10-2012 13:07 發表
搵到了,十零蚊買啲材料就整到,呢個重整到咁靚添,又唔犯法,又有槍把,哈哈哈。

http://www.youtube.com/watch?v=nlFZOBiWRko&feature=plcp
係呀, 好搞笑, 之前睇過, 總之就係搵樣野勾住個雞,
等佢BLOW BACK 個下, 再做成連續擊發!!!!
不過學你詰話齋, 連發都幾難定得住!!!
我試過打點四五既湯母生, 打完一匣連發,
再睇返張靶紙, 個排彈窿, 係一條線咁向左上斜上!!!!

作者: Tango1997    時間: 6-10-2012 21:52

很正的POST
作者: Tango1997    時間: 6-10-2012 21:55

引用:
原帖由 lululam 於 5-10-2012 13:07 發表

2幾年前出過一隻鋼片指環.....原理差不多......可張半個動步槍變成全自動擊發狀態
作者: wongchester2005    時間: 7-10-2012 14:50

Is this in California? ( barrel length must be over 16"
作者: 小黑    時間: 7-10-2012 18:28

引用:
原帖由 wongchester2005 於 7-10-2012 14:50 發表
Is this in California? ( barrel length must be over 16"
IS TEXAS
作者: wongchester2005    時間: 9-10-2012 15:48

Texas i thought they dont have gun laws in the south   
作者: 小黑    時間: 9-10-2012 19:34

引用:
原帖由 wongchester2005 於 9-10-2012 15:48 發表
Texas i thought they dont have gun laws in the south   
我未去之前, 都以為係!!

作者: skytiiuy    時間: 9-10-2012 21:34

引用:
原帖由 小黑 於 3-9-2012 10:33 發表 [url=http://www.civiliangunner.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1013577&ptid=106171]
人生中其中一個最大的遺憾莫過於此, 比一堆本來可以打連射的槍你,但同你講只可以打單發!
作者: wongchester2005    時間: 10-10-2012 01:17     標題: 回覆 37# 的帖子

You can always use bump fire stock or Full auto conversion
作者: mujiadam    時間: 10-10-2012 19:49

P08 只係us 3k多!?
作者: lululam    時間: 10-10-2012 21:44

引用:
原帖由 wongchester2005 於 9-10-2012 12:17 發表
You can always use bump fire stock or Full auto conversion
No conversion to full auto is illegal. The punishment is jail term.

You can try full auto at some shooting ranges which some of them have full autos for rent. Or make a rich friend who has the money to get the permission to have full auto.
作者: 小黑    時間: 10-10-2012 22:37

引用:
原帖由 mujiadam 於 10-10-2012 19:49 發表
P08 只係us 3k多!?
三千幾,好貴架啦!
手槍,一千蚊左右,已經可以買到一支好靚架啦!
作者: 小黑    時間: 10-10-2012 22:55

引用:
原帖由 lululam 於 10-10-2012 21:44 發表

No conversion to full auto is illegal. The punishment is jail term.

You can try full auto at some shooting ranges which some of them have full autos for rent. Or make a rich friend who has the ...
我都覺得岩既,有啲野係要有限制,唔可以一路咁比佢無限膨脹既!
唔係真係世界大亂!
而且,民用黎講,單發確係夠用架啦!
作者: wongchester2005    時間: 14-10-2012 04:42     標題: 回覆 40# 的帖子

yes i know i was just joking lol .. illegal conversion is   " possession of unregistered machine gun"  which is a serious federal felony
作者: 小黑    時間: 15-10-2012 10:54

引用:
原帖由 wongchester2005 於 14-10-2012 04:42 發表
yes i know i was just joking lol .. illegal conversion is   " possession of unregistered machine gun"  which is a serious federal felony
玩WARGAME, 有好多時近距離, 都唔捨得開槍!!
攞完真槍之後, 更加唔敢用支槍對住人!!
作者: wongchester2005    時間: 16-10-2012 12:54     標題: 回覆 44# 的帖子

Same here, you know you have to be responsible for your action
作者: 聶風    時間: 15-11-2012 22:17

點解無SVD....
作者: seal    時間: 23-11-2012 22:25

作者: 小黑    時間: 25-11-2012 21:58

引用:
原帖由 seal 於 23-11-2012 22:25 發表
正到呢! 有生之年要去打槍!!!
THZ SHARE
一定要去, 同玩WARGAME 根本就係兩回事!!!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0