標題: iphone5 912 點睇 [打印本頁]

作者: nathan852    時間: 5-9-2012 19:02     標題: iphone5 912 點睇

http://hk.news.yahoo.com/video/i ... 7%BA-092600493.html
----
雖然有4s 但係如果配置吸引的話可能都會升
作者: kimkileo    時間: 5-9-2012 19:48

引用:
原帖由 nathan852 於 5-9-2012 19:02 發表
http://hk.news.yahoo.com/video/i ... 7%BA-092600493.html
----
雖然有4s 但係如果配置吸引的話可能都會升
摸上手先知...又傳唔support google map 同youtube....到果日睇真的先....
作者: kai_matt    時間: 5-9-2012 19:54

功能有顯著改變會考慮換機
作者: nathan852    時間: 5-9-2012 20:06

引用:
原帖由 kimkileo 於 5-9-2012 19:48 發表

摸上手先知...又傳唔support google map 同youtube....到果日睇真的先....
ios 6.0.1可能會仲有google map再打後就唔知
作者: 潛陣水    時間: 5-9-2012 20:09

完全唔考慮
作者: yiuyiusiu    時間: 5-9-2012 20:29

引用:
原帖由 kimkileo 於 5-9-2012 19:48 發表

呢兩條已經係死罪 夠殊九族
作者: kai_matt    時間: 5-9-2012 20:33

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 5-9-2012 20:29 發表

呢兩條已經係死罪 夠殊九族
如果連Youtube都唔support 真係幾6+1
作者: Hkpolice-Psu    時間: 5-9-2012 20:49

祈代。。。對住部垃圾s3沒有最失望只有更失望
作者: nathan852    時間: 5-9-2012 21:13

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 5-9-2012 20:49 發表
冇用過三星機 有咩事?
作者: louisli    時間: 5-9-2012 21:46

引用:

google map 唔係無左一排啦咩? 而家iphone 的map source都唔係用google了
作者: faihk    時間: 5-9-2012 22:19

部 4 壞左先會考慮.
作者: HunterX    時間: 5-9-2012 22:25

唔係唔支援youtube, 係跟機無youtube app 姐
作者: FNP90xvhk    時間: 5-9-2012 22:51

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 5-9-2012 20:49 發表
唔知note2 點,有d 心思思
作者: JimmyShun    時間: 5-9-2012 23:05

5代....沒落了,跟不上市場......

仲要一開始就冇youtube,更加係死更快.....
作者: kai_matt    時間: 5-9-2012 23:08

引用:
原帖由 HunterX 於 5-9-2012 22:25 發表
唔係唔支援youtube, 係跟機無youtube app 姐
咁又唔同講法bor
作者: JimmyShun    時間: 5-9-2012 23:32

引用:
原帖由 kai_matt 於 5-9-2012 23:08 發表

咁又唔同講法bor
但部機如果冇咩突出既野,真係跟唔上潮流.....
作者: 里安    時間: 5-9-2012 23:41

應該會入
用android我個人覺得唔就手,喜歡iphone香單點
作者: 阿堅    時間: 5-9-2012 23:51

我要換機,所以唔 5 都買4S
作者: faihk    時間: 5-9-2012 23:54

引用:
原帖由 阿堅 於 5-9-2012 23:51 發表
我要換機,所以唔 5 都買4S
係就5唔好用4s咁傻豬仔啦~
作者: 阿堅    時間: 6-9-2012 00:13

引用:
原帖由 faihk 於 5-9-2012 23:54 發表

係就5唔好用4s咁傻豬仔啦~
基本上一定5 , 我當初唔用4S都係等佢
作者: XLxY    時間: 6-9-2012 00:49

聽講電量係iPhone 5 焦點之一
拭目以待
作者: HunterX    時間: 6-9-2012 01:15

引用:
原帖由 kai_matt 於 5-9-2012 23:08 發表

咁又唔同講法bor
可以睇返呢度:
http://www.cbsnews.com/8301-501465_162-57488097-501465/youtube-app-no-longer-default-on-iphone-ipad/

跟機無youtube app, 不過google會整新app放上app store.
作者: odaan    時間: 6-9-2012 01:18

引用:
靜觀其變 , Note 2 同 I 5 咩環境先
而家買 Note 4G 都係無用 , S3 就更加唔知點甘

我部 HTC HD 都係時間 "淋檔" 了 , Note 2 會係目標
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 6-9-2012 01:50

引用:

今次你竟然無........
作者: Hkpolice-Psu    時間: 6-9-2012 06:52

引用:
原帖由 odaan 於 6-9-2012 01:18 發表

靜觀其變 , Note 2 同 I 5 咩環境先
而家買 Note 4G 都係無用 , S3 就更加唔知點甘

我部 HTC HD 都係時間 "淋檔" 了 , Note 2 會係目標
其實兩部都係我目標
作者: Hkpolice-Psu    時間: 6-9-2012 06:56

引用:
原帖由 nathan852 於 5-9-2012 21:13 發表

冇用過三星機 有咩事?
我之前用開note1,後尾轉左s3,唔係三星問題,係s3同本身android問題

note1係非常流暢,但反而s34核仲衰過note雙核
快又唔見佢快左,彈apps多左電去得快左,mon又細左,伏又中左
作者: Hkpolice-Psu    時間: 6-9-2012 06:58

引用:
原帖由 FNP90xvhk 於 5-9-2012 22:51 發表

唔知note2 點,有d 心思思
note1就非常好,唔知note2會唔會繼續呢?
作者: 2slow    時間: 6-9-2012 09:07

唔理好醜~ iP5一定買ga la, 自己唔用都有得炒下掛
作者: 2slow    時間: 6-9-2012 09:09

引用:

雖然會有app但無左原生 Google map 及 youtube 又真係差dd既
作者: Vindicator    時間: 6-9-2012 09:26

I PHONE 5 聽說會有防水設計??
作者: 2slow    時間: 6-9-2012 09:38

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-9-2012 06:56 發表
我之前用開note1,後尾轉左s3,唔係三星問題,係s3同本身android問題

note1係非常流暢,但反而s34核仲衰過note雙核
快又唔見佢快左,彈apps多左電去得快左,mon又細左,伏又中左
Note1 及 S3 我都用過
請問你部Note1 用 android 咩版本?
我部note1 upgrade 上 ICS 後就無咁流暢
反而十分鐘意 S3 個camera, 影相勁快, 影左都唔知
作者: 2slow    時間: 6-9-2012 10:04

引用:
原帖由 Vindicator 於 6-9-2012 09:26 發表
I PHONE 5 聽說會有防水設計??
防濕水ja掛~

應該有NFC 功能
作者: ayaka    時間: 6-9-2012 12:57

ip5真係要睇下有咩突破
我覺得mon都係偏細, 個人未追求四核, 手機兩核已經好夠快了
小弟多數上網睇野&睇片, 上網快, mon大先係皇道

Note1之前用2.6.3覺得好正, 又快又順
升左4.0.3雖然靚左, 但食電左&用browser睇片易彈app(可能唔夠ram)
如果note2 有3100mah電, 2gb ram, 5.5" mon
真係幾吸引
作者: 2slow    時間: 6-9-2012 14:48

新iP5 用nano sim

作者: FNP90xvhk    時間: 6-9-2012 15:58

引用:
原帖由 2slow 於 6-9-2012 14:48 發表

hahahaha
師兄唔係串人,不過見到越來越細張sim,真係忍唔住諗起...

作者: kimkileo    時間: 6-9-2012 20:01

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-9-2012 06:52 發表
其實兩部都係我目標
要唔要早享受
作者: Hkpolice-Psu    時間: 6-9-2012 20:35

引用:
原帖由 kimkileo 於 6-9-2012 20:01 發表

要唔要早享受
有offer就梗係要啦
作者: 暴力人民    時間: 6-9-2012 20:57

有冇人有睇谷峰    國產山寨iPhone獲批專利
http://www.gizchina.com/2012/09/ ... e-5-sales-in-china/

作者: Sophi_hk    時間: 6-9-2012 21:53

3GS 用家表示 shut up and take my money!
作者: yiuyiusiu    時間: 7-9-2012 20:17

引用:
原帖由 2slow 於 6-9-2012 14:48 發表

遲下可能變番大哥大年代 卡都慳番
作者: JimmyShun    時間: 7-9-2012 21:30

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 7-9-2012 20:17 發表

遲下可能變番大哥大年代 卡都慳番
外國一直都有類似既型式,機係跟台,唔需要sim card

香港係因為d人要賣機同埋好易轉台,先至sim card禁流行....
作者: tinyau1134    時間: 8-9-2012 09:06

Mon,電量同 nfc係重點
希望唔會一貫傳統
作者: derek    時間: 8-9-2012 13:48

一定換, 等左咁耐都冇轉用ANDROID
就係得IP5
作者: 阿堅    時間: 13-9-2012 00:57

仲有三分鐘
作者: HunterX    時間: 13-9-2012 01:15

出來了!
作者: MR_KFC    時間: 13-9-2012 01:20

長左........外形同原本冇分別
作者: faihk    時間: 13-9-2012 01:49

個接頭個樣... 好肉...

From:-
https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=1&theater
作者: donaldszeto31    時間: 13-9-2012 01:53

http://live.cnet.com/Event/CNETs ... nesday_September_12
有LTE,個款同傳聞一樣,有小小失望。。。。
作者: HunterX    時間: 13-9-2012 02:09

唯一"驚喜"係連NFC都無......
無提過nano sim, good!
作者: 亞延    時間: 13-9-2012 02:29

水果不足與謀。奪話機天下者,必三叔也。
作者: hktropper    時間: 13-9-2012 04:09

堅係失望.....
作者: donaldszeto31    時間: 13-9-2012 04:32

係用nano-sim的。。。。。
引用:
原帖由 HunterX 於 13-9-2012 02:09 發表
唯一"驚喜"係連NFC都無......
無提過nano sim, good!

作者: rho837    時間: 13-9-2012 07:04

早晨
作者: 2slow    時間: 13-9-2012 08:55

GM
價已出
http://www.apple.com/hk/iphone/compare-iphones/

用nano sim, no NFC
作者: RCman    時間: 13-9-2012 09:23

都係換機時候了
作者: 2slow    時間: 13-9-2012 09:46

引用:
原帖由 RCman 於 13-9-2012 09:23 發表
都係換機時候了
又係時候炒機 ja 掛
作者: RCman    時間: 13-9-2012 09:53

引用:
原帖由 2slow 於 13-9-2012 09:46 發表

又係時候炒機 ja 掛
我從來無參與過炒賣i貨,
我買iphone, ipad都係自用至去買傢
現在用緊ip4<<不是ip4s
所以間一代了,係時候換機羅。
作者: 2slow    時間: 13-9-2012 09:56

引用:
原帖由 RCman 於 13-9-2012 09:53 發表

我從來無參與過炒賣i貨,
我買iphone, ipad都係自用至去買傢
現在用緊ip4
無錯,. 用家都係隔代upgrade
不過呢新iPhone, 我覺得佢似係 iPhone 4ss 多d, 無新意
作者: RCman    時間: 13-9-2012 09:58

引用:
原帖由 2slow 於 13-9-2012 09:56 發表

無錯,. 用家都係隔代upgrade
不過呢新iPhone, 我覺得佢似係 iPhone 4ss 多d, 無新意
甘去到4" mon我OK傢啦
其實我用緊ip4都夠用,只係想個mon大番少少....就好啦
作者: 2slow    時間: 13-9-2012 10:04

引用:
原帖由 RCman 於 13-9-2012 09:58 發表

甘去到4" mon我OK傢啦
其實我用緊ip4都夠用,只係想個mon大番少少....就好啦
講到大mon, 昨晚見過fd用 Note 10.1 打電話, 佢個樣我真係笑到肚通
作者: RCman    時間: 13-9-2012 10:09

引用:
原帖由 2slow 於 13-9-2012 10:04 發表

講到大mon, 昨晚見過fd用 Note 10.1 打電話, 佢個樣我真係笑到肚通
甘大點講電話呀?用籃牙啦
作者: 2slow    時間: 13-9-2012 10:50

引用:
原帖由 RCman 於 13-9-2012 10:09 發表

甘大點講電話呀?用籃牙啦
就係咁先搞笑麻, 笑到我唔記得影底
作者: louisli    時間: 13-9-2012 13:33

引用:
原帖由 faihk 於 13-9-2012 01:49 發表

個接頭個樣... 好肉...

From:-
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015120402933706 ...
根據以往smart media card的經驗,呢類contact好易打柴
作者: ayaka    時間: 13-9-2012 13:35

IP5無咩突破....
顯得NOTE 2超吸引
作者: HunterX    時間: 13-9-2012 13:49

引用:
原帖由 donaldszeto31 於 13-9-2012 04:32 發表
係用nano-sim的。。。。。
邊估到佢改左唔講......
作者: 2slow    時間: 13-9-2012 14:58

技窮了   

作者: kimkileo    時間: 13-9-2012 15:40

引用:
原帖由 HunterX 於 13-9-2012 13:49 發表

邊估到佢改左唔講......
淘寶有得賣剪咭器
作者: Sophi_hk    時間: 13-9-2012 20:47

引用:
原帖由 louisli 於 13-9-2012 13:33 發表

根據以往smart media card的經驗,呢類contact好易打柴
你咁講有d擔心喎
公果邊定"哪"果邊易打柴?
作者: 亞爾多    時間: 13-9-2012 20:55

引用:
原帖由 2slow 於 13-9-2012 14:58 發表
技窮了   
超長現象

圖片附件: 1347527128700.jpg (13-9-2012 20:55, 59.76 KB) / 該附件被下載次數 47

作者: JimmyShun    時間: 13-9-2012 21:40

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-9-2012 20:55 發表

超長現象
依張先正,如果係咁我一定買
作者: 亞爾多    時間: 13-9-2012 23:09

又薄又長,我笑左

圖片附件: 1347547477683.jpg (13-9-2012 23:09, 26.63 KB) / 該附件被下載次數 40

作者: seamoncheng    時間: 14-9-2012 00:24

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-9-2012 23:09 發表
又薄又長,我笑左
邊個咁有創意
作者: faihk    時間: 14-9-2012 00:36

引用:
原帖由 亞爾多 於 13-9-2012 23:09 發表
又薄又長,我笑左
得個長字唔得嫁!

作者: nathan852    時間: 14-9-2012 00:38

引用:
原帖由 Sophi_hk 於 13-9-2012 20:47 發表

你咁講有d擔心喎
公果邊定"哪"果邊易打柴?
公果邊D位可能會氧化 同RAM差唔多 不過唔大問題 用白擦膠擦擦就OK
作者: derek    時間: 14-9-2012 21:08     標題: 回覆 49# 的帖子

請問一下, 什麼是NFC ?
作者: 2slow    時間: 14-9-2012 21:19

引用:
原帖由 derek 於 14-9-2012 21:08 發表
請問一下, 什麼是NFC ?
近距離無線通訊(Near Field Communication)
something like RFID
作者: nathan852    時間: 14-9-2012 22:11

點解要有NFC呢?有咩實質用途?查8達通仲有幾多錢?一樣未普及的野 裝上去做咩 同PC廠機D預載軟件一樣 雙層魚柳包....
作者: 亞延    時間: 15-9-2012 03:24

引用:
原帖由 nathan852 於 14-9-2012 22:11 發表
點解要有NFC呢?有咩實質用途?查8達通仲有幾多錢?一樣未普及的野 裝上去做咩 同PC廠機D預載軟件一樣 雙層魚柳包....
香港人唔普及既野唔代表佢無用途…NFC VISA已經廣泛設定中。
日本同好多國家都應用響LOCKER,停車場,購物系統,銀行卡,保安系統,電子器材…連電飯煲都支援
無NFC功能真係有喲估唔到
講真…以咁既功能要捱到5S我相信APPLE風光已經不再
作者: nathan852    時間: 16-9-2012 00:25

引用:
原帖由 亞延 於 15-9-2012 03:24 發表

香港人唔普及既野唔代表佢無用途…NFC VISA已經廣泛設定中。
日本同好多國家都應用響LOCKER,停車場,購物系統,銀行卡,保安系統,電子器材…連電飯煲都支援
無NFC功能真係有喲估唔到
講真…以咁既功能要 ...
NFC無論在香港定係世界上普及性都唔算高 比你簡 用信用卡定手機比錢?
蘋果唔係冇理nfc 而係仲未係時候將佢放入手機 佢有關NFC的專利都唔少
作者: fire23wong    時間: 16-9-2012 01:33

唉...又冇ipod classic...我想要部200gb + 既Ipod classic...唔係你出部128gb ipod touch 都好呀.又係得64gb....
作者: 亞延    時間: 16-9-2012 04:44

引用:
原帖由 nathan852 於 16-9-2012 00:25 發表

NFC無論在香港定係世界上普及性都唔算高 比你簡 用信用卡定手機比錢?
蘋果唔係冇理nfc 而係仲未係時候將佢放入手機 佢有關NFC的專利都唔少
睇下日本發展NFC同舊年開始GOOGLE同其他企業開始重視NFC就會覺得IP5真係落後左俾google
我覺得無NFC真係錯…始終蘋果唔係三星,佢唔會三個月後就出ip5s
作者: nathan852    時間: 16-9-2012 17:08

引用:
原帖由 亞延 於 16-9-2012 04:44 發表

睇下日本發展NFC同舊年開始GOOGLE同其他企業開始重視NFC就會覺得IP5真係落後左俾google
我覺得無NFC真係錯…始終蘋果唔係三星,佢唔會三個月後就出ip5s
佢唔放入IP係一個商業選擇 如果放左入去 佢就有責任推廣 依家呢D責任就去左google手中 仲唔係我出豉油 你出雞 到你搞好晒D配備 我再放入去 得左
作者: 潛陣水    時間: 16-9-2012 18:10

唔洗幾耐又見IP5s, 又昆多次水
作者: Stig    時間: 16-9-2012 18:23

引用:
原帖由 潛陣水 於 16-9-2012 18:10 發表
唔洗幾耐又見IP5s, 又昆多次水
願者上釣
作者: 潛陣水    時間: 16-9-2012 18:45

引用:
原帖由 abcd123 於 16-9-2012 18:23 發表

願者上釣
Iphone3G -> Iphone3GS
Iphone4 -> Iphone4S

所以推斷出 Iphone5 -> Iphone5S 以及往後的 IphoneN -> IphoneNS, where N>5
作者: 潛陣水    時間: 16-9-2012 18:47

以前d人就話iphone係潮流
依家成街都係IP4S, 連過半百d阿叔都用
甚至有人話IP唔再係潮流用品, 直頭係藝術品
作者: XLxY    時間: 16-9-2012 20:51

仲有....iP5 佢分版本, 有CDMA GSM 版, 香港係"型號 A1429(GSM 型號)"
支援1 (2100 MHz) 3 (1800 MHz) 5 (850 MHz).........
美版(Sprint Verizon) 日版(KDDI)"型號 A1429 (CDMA 型號)" 應該係最值錢因為支援最多頻段1 (2100 MHz) 3 (1800 MHz) 5 (850 MHz) 13 (700c MHz) 25 (1900 MHz) /_\

http://www.apple.com/iphone/LTE/

作者: gtoray    時間: 16-9-2012 22:22

引用:
原帖由 潛陣水 於 16-9-2012 18:47 發表
以前d人就話iphone係潮流
依家成街都係IP4S, 連過半百d阿叔都用
甚至有人話IP唔再係潮流用品, 直頭係藝術品
唔係日常用品咩?
作者: nathan852    時間: 17-9-2012 00:48

123轉i5會唔會有贖約優惠?
作者: sergeant3007    時間: 17-9-2012 07:07

垃圾膳稿一則, 轉載自某免費日報
(內容偏頗, 不知所謂)

-----------------------------------------------------------------------------------------
美國現場直擊 升級iPhone 5有理
2012年9月14日

全球蘋果粉絲們引頸以待的iPhone 5,日前正式在美國三藩市發布。和網絡傳聞一樣,它配備四吋熒幕與輕巧機身,並特別強調闊度不變,更首次將香港加入為首發城市,下周五(9月21日)正式發售。究竟原iPhone用家是否值得升級iPhone 5?記者直擊發布會現場,解答這個問題。

瘦身拉長闊度不變

筆者由iPhone 3GS、iPhone 4用到4S,今天手執這部全新iPhone 5時,第一個感覺是明顯更薄身與輕巧。因為機身闊度不變,操作iPhone 5時就像把玩一部瘦身拉長版本的iPhone 4S,而四行加至五行的Apps介面,亦容許我在首頁放上更多常用Apps,可略為減少資料夾數量。由於轉用四吋熒幕,解像度提升至1,136×640,瀏覽網頁或欣賞影片時,舒適度委實提升不少。同時,蘋果又設計了全新EarPods耳機,提供更強勁低音輸出。

承繼操作介面便利

鍵位數量與位置方面,iPhone 5相比前作其實改動不大,慣用的音量鍵仍舊就手,同時其中央Home鍵尺寸不變,習慣度幾乎與iPhone 4/4S相若。但因為用上iOS 6的關係,iPhone 5的通知頁面功能變得更為實用,特別是一鍵facebook及twitter發文功能,對像筆者般經常上facebook等社群網絡的使用者,能更簡易地發布或共享相片。另一個iOS 6必玩功能,就是學會了港式粵語的Siri語音助理,香港用家終於可一試和她Chit-Chat的滋味。

優化通話拍攝出色

通話功能通常是智能手機最難做得好的部分,今次iPhone 5就使用前方上下與機背共三組收音咪,透過立體收音與降噪方式,提升通話質素。其中機背收音咪能收集現場環境聲,再進行運算降噪音,媲美頂級免提耳機技術。至於內置相機方面,雖然像素上仍維持八百萬像素水平,但就在低光拍攝與系統反應上表現更出色;以新設一掃全景拍攝為例,橫向掃過景觀後即可儲存相片,毋須等待反應快速。

搶試自家地圖App

無論場中記者與「果粉」們,都在聚精會神地試玩iPhone 5,但觀乎筆者所見所聞,大部分用家必定試玩的機身賣點,相信非蘋果自家製地圖App莫屬。在發布會上展示的缳星立體地圖,實際試用時流暢度相當不錯,特別是二指扭動立體角度與縮放時,幾乎不覺其畫面遲滯。至於其地圖介面,就仍然頗接近以前Google Map的影子,只是在顯示地圖資訊時有所不同。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0