標題: [吹水]有無諗過退休後去香港以外地方生活 [打印本頁]

作者: 里安    時間: 7-9-2012 23:24     標題: [吹水]有無諗過退休後去香港以外地方生活

如提,雖然我25未夠,不過有時聽到其他同事講退休生活,我就發下夢咁啦

我就諗過搵個地方生活、物價無咁高、空氣好D,環境唔洗好豪華,夠住得舒服就ok

大家又有無諗過呢
作者: faihk    時間: 7-9-2012 23:26

事實上, 我係個坐唔定既人, 我無諗過要退休.  不過25就諗... maybe早左d呀?
作者: tf141    時間: 7-9-2012 23:31

I love Hong Kong
作者: gtoray    時間: 7-9-2012 23:32

呀老呀陶~
作者: 里安    時間: 7-9-2012 23:42

引用:
原帖由 faihk 於 7-9-2012 23:26 發表
事實上, 我係個坐唔定既人, 我無諗過要退休.  不過25就諗... maybe早左d呀?
發下夢吹下水姐
作者: JimmyShun    時間: 7-9-2012 23:44

最緊要唔係物價問題....係個人適唔適應當地生活習慣問題啦

我有好多親戚移左民去外國多年,都返黎香港

就係因為外國唔係想像中禁平等,加上出入買日用品一定要渣車(唔識渣車人士最大問題之一)

空氣一定會比香港好(因為地大,無需要起禁高樓,就易散d污染物)

舒適,一定會舒適,因為八成都是平房,有後花園可種花(香港就倒轉)

物價,除左發展中國家外,其他發展完國家一定比香港高很多(但發展中國家冇以上條件),因為稅款比香港高,買任何物品,食物都有稅款
作者: 里安    時間: 7-9-2012 23:44

引用:
原帖由 tf141 於 7-9-2012 23:31 發表
I love Hong Kong
我就真係麻麻地
作者: JimmyShun    時間: 7-9-2012 23:48

引用:
原帖由 里安 於 7-9-2012 23:44 發表

我就真係麻麻地
其實香港係唔錯既地方(唔好講政治!!)

稅率低,機會多(不是賺快錢機會),自由度高,交通極度方便

有去過外國住一排既,就會覺得香港係一個唔錯地方了.....
作者: goodsmile    時間: 7-9-2012 23:48

瓦努阿圖,我想住嘅地方
作者: peter195    時間: 7-9-2012 23:49

x!! x!! x!!
老實說.....我有~
去一點比較低消費的地方~
作者: JimmyShun    時間: 7-9-2012 23:50

引用:
原帖由 goodsmile 於 7-9-2012 23:48 發表
瓦努阿圖,我想住嘅地方
不要被廣告洗腦

不是想像中那樣的
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 7-9-2012 23:53

老實,我唔太慣外國d咁悠閒的生活,所以老左未必會搬出香港
作者: peter195    時間: 7-9-2012 23:56

小弟從小就好想離開香港~ 四周闖下

作者: kai_matt    時間: 8-9-2012 00:18

I was born in UK, so most probably I will go back there when Im old...but I wanna find a place that I can play real guns all the time; thus US maybe my final destination
作者: Lolanto    時間: 8-9-2012 00:19

人離鄉賤
去到外國比人視作二等公民
遭白眼視作蠻夷不在話下
甚至好多工作都存有歧視
你做多D多左個份糧係出比白鬼
你一嘈就炒左你
以上係實實在在澳洲的生活經驗吖
作者: kai_matt    時間: 8-9-2012 00:24     標題: 回覆 15# 的帖子

So extreme!!??
I got many fds and relatives living in Australia very well.......?
is it that worse
u freak me out...........=[
作者: JimmyShun    時間: 8-9-2012 00:28

引用:
原帖由 Lolanto 於 8-9-2012 00:19 發表
人離鄉賤
去到外國比人視作二等公民
遭白眼視作蠻夷不在話下
甚至好多工作都存有歧視
你做多D多左個份糧係出比白鬼
你一嘈就炒左你
以上係實實在在澳洲的生活經驗吖
澳洲都叫好啦,美國....英國.....更多可怕事只係d人見唔到....

我有親戚都係美國英國,都話當地對華人分分鐘比對黑人更差

因為眼紅華人勤力同聰明過佢地d白人(但事實真係以人種計,黃種人係排第二聰明人種)

加上佢地好多都係白人優越感既人....
作者: kai_matt    時間: 8-9-2012 00:46     標題: 回覆 17# 的帖子

I have only be called a "Chinese Pig" by a negro in UK once

作者: JimmyShun    時間: 8-9-2012 00:52

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-9-2012 00:46 發表
I have only be called a "Chinese Pig" by a negro in UK once
所以,始終都係香港好

i love hong kong
作者: T-800    時間: 8-9-2012 01:13

有得揀既絶對吾留係香港、大陸、澳門.....好多人,空氣好濁、透吾到氣.....絶對喜歡悠閒一点的生活,有利清修....

HAPPY SHOOTING!
作者: MR_KFC    時間: 8-9-2012 01:37

係香港長大

始終都係香港好!
作者: kai_matt    時間: 8-9-2012 01:42     標題: 回覆 19# 的帖子

Maybe u r right.......
but I will still choose to go abroad when I get old
well......who can tell wt future will be

作者: rho837    時間: 8-9-2012 01:49

我想retire去泰國住!
作者: rho837    時間: 8-9-2012 01:59

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-9-2012 00:46 發表
係外國住就要習慣比人講呢啲說話而唔好火!初初好火成日同人打交!打打下有次比人用支M870指住個頭!根住報警捉到條零羊!之後明白要學好英文讀好啲書識班好既西人!根住人長大了!有個氣勢!啲西鬼就唔敢話我地!
作者: gtoray    時間: 8-9-2012 02:02

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2012 01:49 發表
hot ladies ?
作者: T-800    時間: 8-9-2012 02:06

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2012 01:49 發表
泰國、馬來西亞、台灣都ok.....軍醫呢三個地方都好鍾意...

Happy shooting!
作者: gtoray    時間: 8-9-2012 02:10

我想去台灣....
作者: kai_matt    時間: 8-9-2012 02:12     標題: 回覆 27# 的帖子

檳榔西施
that's all I focus on

作者: JimmyShun    時間: 8-9-2012 02:18

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-9-2012 01:42 發表
Maybe u r right.......
but I will still choose to go abroad when I get old
well......who can tell wt future will be
當你旅行得越多地方,就會越覺得香港真係人地所講係福地

天災又少,限制又少,最少依家比以前八十年代好(經濟方面同自由度)
作者: kai_matt    時間: 8-9-2012 02:27     標題: 回覆 29# 的帖子

haha
actually I travel a lot and have been to quite a lot of countries=]
Indeed, I agree to wt u mentioned; HK is a gd place, especially when u r young and striving for ur career.  Coz we got well established legal system and a mature economy.
But Im not so sure whether HK is the right, suitable place for the elderly.......
If you let me choose, places like Norway, Austria, Switzerland , New Zealand or even UK got environment far better than HK....yet of coz u have to deal with the money business first
Therefore, I think I will spend most of my life striving for better career in HK; then move into foreign country when I get old

作者: yiuyiusiu    時間: 8-9-2012 02:31

有錢既就希臘
無錢既就瑞典
搵錢就星加玻
作者: T-800    時間: 8-9-2012 02:48

引用:
原帖由 JimmyShun 於 8-9-2012 02:18 發表

當你旅行得越多地方,就會越覺得香港真係人地所講係福地

天災又少,限制又少,最少依家比以前八十年代好(經濟方面同自由度)
香港天災少、治安不錯是真的,但若論自由、論法例限制,小巿民謀生等...香港連台灣都比唔上....

作者: T-800    時間: 8-9-2012 02:51

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 8-9-2012 02:31 發表
有錢既就希臘
無錢既就瑞典
搵錢就星加玻
為何有錢希臘、無錢瑞典.....?
願聞其祥....

作者: kai_matt    時間: 8-9-2012 02:57     標題: 回覆 33# 的帖子

+1
作者: yiuyiusiu    時間: 8-9-2012 03:35

引用:
原帖由 T-800 於 8-9-2012 02:51 發表

願聞其祥....

希臘爆緊煲過去做下大爺都好
主要真係風景好 生活節奏極慢 同希臘人極度友善
而瑞典其實唔發達 又唔係講英文 同上三樣 退休生活百零萬夠過世
加上呢兩個地方你想野外運動行山游水打臘都可以
星加玻唔洗講....對上一次去旅行就見到咩叫文化, 禮貌同教育

最緊要三個地方都美女如雲
玻妹玩腳
作者: yiuyiusiu    時間: 8-9-2012 04:17

對上一次去差唔多十年前因為做野
上年去就喪玩 進步得好快
SHARE小小星國風景相

作者: HunterX    時間: 8-9-2012 04:23

唔想移民, 都要搞移民
生活o係今時今日既香港, 點都要留條後路...
作者: daniel999    時間: 8-9-2012 08:13

去馬來西亞!! 講廣東話就得, 樣樣都平!! 住係 KL Twin Tower 付近買間千幾尺 apartment 都係2百幾個港紙!!
作者: kai_matt    時間: 8-9-2012 11:18     標題: 回覆 37# 的帖子

+1
that's wt I believe
作者: 阿Fee    時間: 8-9-2012 11:34

馬來西亞沙巴! 廣東話OK(老左退休先黎學外語咩),物價平(買架全新進口車,平平地五萬有交易),空氣好(平均一兩日落一次雨,咩灰塵都沖乾淨),大把地方周圍玩
作者: T-800    時間: 8-9-2012 11:35

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 8-9-2012 03:35 發表

希臘爆緊煲過去做下大爺都好
主要真係風景好 生活節奏極慢 同希臘人極度友善
而瑞典其實唔發達 又唔係講英文 同上三樣 退休生活百零萬夠過世
加上呢兩個地方你想野外運動行山游水打臘都可以
星加玻唔洗講 ...
希臘、瑞典ok,星架坡環境十分唔錯,但地方太細,消費又太貴...隔離馬來西亞好d,雖無星架坡咁乾淨,但生活消費平得多...
作者: kai_matt    時間: 8-9-2012 11:43     標題: 回覆 40# 的帖子

Sabah is reli a nice place
if u know diving, that's even a better place
作者: 里安    時間: 8-9-2012 12:56

引用:
Same here
作者: rho837    時間: 8-9-2012 13:30

等到香港供完層樓! 用五+萬豪裝! 再租出去, 根住過泰國買架PICK-UP! 買層樓仔! 買地唔比但買樓可以! .......一星期做三日PART-TIME(去個Friend間餐官到做, 一路學泰文一路住....... 有槍玩有囡欖

不過唔知到時有冇咁多錢!
作者: 潛陣水    時間: 8-9-2012 14:12

講就容易, 邊個唔想離開呢個鬼地方
有錢先得架嘛

錦當然如果有錢既我都想走
我會選去阿拉斯加, 係香港咁高密度, 想搵d自然生活都唔得, 同時我比較鐘意大自然
作者: JimmyShun    時間: 9-9-2012 00:28

引用:
原帖由 T-800 於 8-9-2012 02:51 發表

願聞其祥....

因為銀紙偏值即物價升高,即用多左錢先買到同樣物品(香港人仲禁鐘意通漲呀拿,通漲係好聽既名,其實係啲錢唔值錢,銀紙偏值)
瑞典既福利熊歐洲數一數二好,但果邊搵工係難,同埋要有交稅同當地出世先有好既福利,因為我父母去過果邊生活過(我未出世),如我係果度出世,福利係極好…好似去到十六歲前所有讀書,奶粉錢,醫療,都全免
作者: JimmyShun    時間: 9-9-2012 00:32

引用:
原帖由 潛陣水 於 8-9-2012 14:12 發表
有錢先得架嘛

我會選去阿拉斯加, 係香港咁高密度, 想搵d自然生活都唔得, 同時我比較鐘意大自然
你受唔受得凍先…果度最高溫只係十幾度,仲要勁乾燥,屋企門外一星期都唔知見唔見到有一個人經過…
作者: kai_matt    時間: 9-9-2012 00:38     標題: 回覆 47# 的帖子

I agree.....
once u have lived in HK, you may not get used to places that are too remote...............
作者: rho837    時間: 9-9-2012 01:25

一於去我最想去既地方!呀老呀圖!係對既!
作者: Hitter    時間: 9-9-2012 01:41

引用:
原帖由 JimmyShun 於 9-9-2012 00:32 發表

你受唔受得凍先…果度最高溫只係十幾度,仲要勁乾燥,屋企門外一星期都唔知見唔見到有一個人經過…
阿拉斯加係邊度可能佢都未知呀
[[s]url]http://zh.wikipedia.org/wiki/Las_Vegas[/url][/s]
http://en.wikipedia.org/wiki/Alaska

作者: Hitter    時間: 9-9-2012 01:42

引用:
原帖由 潛陣水 於 8-9-2012 14:12 發表
有錢先得架嘛

想搵d自然生活去非洲啦
作者: Hitter    時間: 9-9-2012 01:43

引用:
原帖由 daniel999 於 8-9-2012 08:13 發表
去馬來西亞!! 講廣東話就得, 樣樣都平!! 住係 KL Twin Tower 付近買間千幾尺 apartment 都係2百幾個港紙!!
重有mandy lieu
作者: kai_matt    時間: 9-9-2012 02:18     標題: 回覆 50# 的帖子

your link is abt Las Vegas, shd be Alaska...smarty pants
作者: Hitter    時間: 9-9-2012 12:55

引用:
原帖由 kai_matt 於 9-9-2012 02:18 發表
your link is abt Las Vegas, shd be Alaska...smarty pants
係喎, 謝謝提醒, 但唔改, 留為笑話
作者: 新仔~健    時間: 9-9-2012 21:45

想去沖繩中北部住,陽光海灘~
空氣好
作者: 潛陣水    時間: 9-9-2012 22:13

引用:
原帖由 Hitter 於 9-9-2012 01:41 發表

阿拉斯加係邊度可能佢都未知呀
[url]http://zh.wikipedia.org/wiki/Las_Vegas
http://en.wikipedia.org/wiki/Alaska
嘩, 好好笑喎
-----------------------

睇得Alaska Trooper多真係晌往去果度住
作者: HunterX    時間: 9-9-2012 23:27

引用:
原帖由 T-800 於 8-9-2012 11:35 發表

希臘、瑞典ok,星架坡環境十分唔錯,但地方太細,消費又太貴...隔離馬來西亞好d,雖無星架坡咁乾淨,但生活消費平得多...
其實馬來西亞係唔錯, 不過發展機會就細D
作者: 潛陣水    時間: 9-9-2012 23:30

引用:
原帖由 HunterX 於 9-9-2012 23:27 發表

其實馬來西亞係唔錯, 不過發展機會就細D
一心退休就唔會再考慮搵野做, 馬拉果邊for鐘意夏日生活既人就唔錯
作者: goder69    時間: 10-9-2012 00:13

引用:
原帖由 rho837 於 8-9-2012 01:59 發表

係外國住就要習慣比人講呢啲說話而唔好火!初初好火成日同人打交!打打下有次比人用支M870指住個頭!根住報警捉到條零羊!之後明白要學好英文讀好啲書識班好既西人!根住人長大了!有個氣勢!ࢋ ...
i can't agree more but the majority of asian doesn't see things this way and they are scared to speak up in front of foreigners.
作者: tango10    時間: 14-9-2012 21:44

唔知英國好唔好! 只是諗見佢地有個農莊然後就收收埋埋啲二戰坦克裝甲車咁, 每年又出來SHOW一次好似好好玩! 另外有好多博物館, 有好多二戰軍備睇!
作者: rho837    時間: 14-9-2012 22:03

英國生活指數好高!
作者: tango10    時間: 14-9-2012 22:11

相信要好多好錢先可以囉! 不過一諗起屋企個穀倉可以擺部坦克車真是笑咗出黎!
作者: Cheesecake    時間: 14-9-2012 22:44

Are Northern Europe or Switzerland good choice?
Though I heard Switzerland don't allow immigrants (unless you married with some locals??) and things are expansive.
作者: gunman    時間: 19-9-2012 12:01

其實退休移民是很受歡迎的.
條件是有積蓄.
去到當地只是使錢,有邊到吾中意?
作者: 潛陣水    時間: 19-9-2012 15:09

引用:
原帖由 gunman 於 19-9-2012 12:01 發表
其實退休移民是很受歡迎的.
條件是有積蓄.
去到當地只是使錢,有邊到吾中意?
香港不歡迎蝗蟲.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0