標題: [認真] 電腦問題 求助 謝謝 [打印本頁]

作者: Royal_9413    時間: 12-9-2012 23:18     標題: 電腦問題 求助 謝謝

我經常打打下機(SLEEPING DOGS)就突然間眼前一黑! 無啦啦自己斷電重新開機, 之後就有以下文字
請問大家識唔識整?

謝謝

圖片附件: IMG_2649.JPG (12-9-2012 23:18, 87.91 KB) / 該附件被下載次數 68

作者: 亞爾多    時間: 12-9-2012 23:24

電源不穩定
火牛問題?
作者: gtoray    時間: 12-9-2012 23:30

似壞牛喎? 我之前試過類似情況
比舖整好, 因為佢地可以換件試, 容易confirm 壞乜
一陣買左隻牛原來壞底板就唔開心啦
作者: Waterter    時間: 12-9-2012 23:40

先試BIOS→Power→Anti Surgy Support [Disabled]

唔得,您可以reset BIOS

最後,本身火牛不穩,不夠驅動電腦所有硬體
打機時full loading可能就會
您可以拎走張顯卡用內建試試
作者: Royal_9413    時間: 13-9-2012 00:47

先謝謝咁多位解答

補充多少少資料

版 U RAM 顯示卡是上兩星期買的, 其他都係用左3年的舊伴, 包括隻牛牛

我去試試關閉個Anti Surge Support

謝謝
作者: Royal_9413    時間: 2-10-2012 03:19

本來玩COD MW3 入game玩3分鐘內一定會重新開機

我試過拆走display card, 用onboard display玩mw3就冇再自己重新開機

關閉個Anti Surge Support之後就冇上面句野, 直接重新開機入WINDOWS

謝謝
作者: 亞爾多    時間: 2-10-2012 11:09

引用:
原帖由 Royal_9413 於 2-10-2012 03:19 發表
本來玩COD MW3 入game玩3分鐘內一定會重新開機

我試過拆走display card, 用onboard display玩mw3就冇再自己重新開機

關閉個Anti Surge Support之後就冇上面句野, 直接重新開機入WINDOWS

謝謝
display card食電
用onboard,火牛唔洗供電比張大食display card咪無事囉
所以應該都係火牛問題
作者: enochtam2    時間: 2-10-2012 11:11

但係close左anti surge會唔會令D機件因為power surge而折壽?
作者: 亞爾多    時間: 2-10-2012 11:39

引用:
原帖由 enochtam2 於 2-10-2012 11:11 發表
但係close左anti surge會唔會令D機件因為power surge而折壽?
我覺得熄anti surge應該只係用黎測試...唔係長用...
作者: Royal_9413    時間: 2-10-2012 22:49

謝謝各位協助, 換左火牛就冇事啦~~
作者: 亞爾多    時間: 2-10-2012 23:24

引用:
原帖由 Royal_9413 於 2-10-2012 22:49 發表
謝謝各位協助, 換左火牛就冇事啦~~
可以開返anti surge
作者: Royal_9413    時間: 3-10-2012 03:43

引用:
原帖由 亞爾多 於 2-10-2012 23:24 發表

可以開返anti surge
開返了, 謝謝

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0