標題: 疑似沈飛四代機現身 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 16-9-2012 09:33     標題: 疑似沈飛四代機現身

作者: Hkpolice-Psu    時間: 16-9-2012 09:46

咁同goophone有咩分別?
作者: WAIKO01    時間: 16-9-2012 11:15

現在這個look也不錯看 (先不說抄不抄這問題,就是比j20好看多了。
這個塗裝可以理解為這是空軍用的試驗機嗎? 如果是的話j20有殲轟機能的傳說有機會是真的了。
噴咀…RD-93!!?
作者: kimkileo    時間: 16-9-2012 14:50

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 16-9-2012 09:46 發表
咁同goophone有咩分別?
有分別,你講既係電話..... 呢架係飛機
作者: kimkileo    時間: 16-9-2012 14:54

引用:
原帖由 WAIKO01 於 16-9-2012 11:15 發表
現在這個look也不錯看 (先不說抄不抄這問題,就是比j20好看多了。
這個塗裝可以理解為這是空軍用的試驗機嗎? 如果是的話j20有殲轟機能的傳說有機會是真的了。
噴咀…RD-93 ...
如果真係RD93就真係顯得我國既發動機既失敗.....到依家都只可以用建基於70年代既引擎
作者: queen    時間: 16-9-2012 15:24

引用:
原帖由 kimkileo 於 16-9-2012 14:54 發表

如果真係RD93就真係顯得我國既發動機既失敗.....到依家都只可以用建基於70年代既引擎
祖國一向都搞唔掂引擎.....抄極都衰
作者: Paul    時間: 16-9-2012 15:28

引用:
原帖由 kimkileo 於 16-9-2012 14:54 發表

可能唔係自己用呢...  用得F-60 呢個編碼, 而不是J字頭
作者: kimkileo    時間: 16-9-2012 15:48

引用:
原帖由 queen 於 16-9-2012 15:24 發表

祖國一向都搞唔掂引擎.....抄極都衰
老實抄左都要造班人有番咁上下質素先成事, 仲有冶金工藝...
路漫長呀
作者: Hamlet    時間: 16-9-2012 16:17

____________________________________________________________________________________
引用:
原帖由 Paul 於 16-9-2012 15:28 發表

可能唔係自己用呢...  用得F-60 呢個編碼, 而不是J字頭
萬惡的中共要將4代戰機好似智能手機咁全面白菜化……F-22無得賣,35咁X貴,買MIC吧~
引用:
原帖由 kimkileo 於 16-9-2012 15:48 發表

老實抄左都要造班人有番咁上下質素先成事, 仲有冶金工藝...
路漫長呀
其實WS-10A上已經有好大突破,近十年重工業方面進步巨大,軍工就系受益者。
作者: JOHN2    時間: 16-9-2012 16:50

中国提練不出0-1級純鈦,只能提練出相對低級的海綿鈦,所以鈦合金都靠進口,所以就算航發設計冇問題,當要批量生產時原材料供應就有很大問題

作者: WAIKO01    時間: 16-9-2012 17:03

引用:
原帖由 JOHN2 於 16-9-2012 16:50 發表
中国提練不出純鈦,只能提練出海綿鈦,所以鈦合金都靠進口,所以就算航發設計冇問題,當要批量生產時原材料供應就有很大問題
相信這就是真正的“死穴“,在雜誌上看一些發動機設計師專訪時,經常提起開發太行發動機時冶金材料不達標時有發生…

大多都認同這就是中國發動機的“卡口子“問題。
作者: Hamlet    時間: 16-9-2012 17:08

尼啲叫工業積累,要幾代人既努力。可惜時不我待啊
作者: JBL    時間: 16-9-2012 19:25

作者: kimkileo    時間: 16-9-2012 19:39

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-9-2012 17:08 發表
尼啲叫工業積累,要幾代人既努力。可惜時不我待啊
呢個工業斷層大家都知發生左乜事...真係一追再追呀
作者: Hamlet    時間: 16-9-2012 21:08

引用:
原帖由 kimkileo 於 16-9-2012 19:39 發表

呢個工業斷層大家都知發生左乜事...真係一追再追呀
照住而家個進度,有5~10年應該夠

另外,有消息指,尼款系出口專用,賣3代半機既價錢,吸引啲有米但買唔到靚機既國家

作者: kimkileo    時間: 16-9-2012 21:42

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-9-2012 21:08 發表

照住而家個進度,有5~10年應該夠

另外,有消息指,尼款系出口專用,賣3代半機既價錢,吸引啲有米但買唔到靚機既國家

http://fa ...
有米但買唔到靚雞......講緊日本仔
作者: Hamlet    時間: 16-9-2012 22:00

引用:
原帖由 kimkileo 於 16-9-2012 21:42 發表

有米但買唔到靚雞......講緊日本仔
日本仔有“心神不寧”
作者: Hamlet    時間: 16-9-2012 22:03

另根據路邊社消息,PLA海軍有意發展尼款既艦載版
作者: JOHN2    時間: 16-9-2012 22:59

del

作者: queen    時間: 16-9-2012 23:27

祖國仲有招未出......揾間搞得掂0-1給鈦合金去收購.....又唔係未試過......
作者: JOHN2    時間: 17-9-2012 00:33

引用:
原帖由 queen 於 16-9-2012 23:27 發表
祖國仲有招未出......揾間搞得掂0-1給鈦合金去收購.....又唔係未試過......
欧美視呢類金屬為国防先進核心技術自始致終不出售中国,不像澳洲願意出售整个銅鑛給中國

而另有一個老問題
只要生產機器人員不在本土,仍有機會在緊張局勢時被制裁,禁運,情況好像和,二戰前夕日本有能力生產戰機航母等先進武器,但遭美国佬禁運之後原材料和損壞的機器供應不繼,工业生產最終仍会停頓

具体战略考慮仍可見於我国制作步槍子彈始終用覆銅/塗漆鋼做彈殼,密封性比不上欧美俄的黃銅彈殼,但不依靠從海上運送進囗黄銅,當要打仗時不怕被制裁

作者: rx178    時間: 17-9-2012 18:16

引用:
原帖由 Hamlet 於 16-9-2012 22:03 發表
另根據路邊社消息,PLA海軍有意發展尼款既艦載版
發夢圖都出左了

圖片附件: oJlqp.jpg (17-9-2012 18:16, 89.59 KB) / 該附件被下載次數 548

圖片附件: Y7VTt.jpg (17-9-2012 18:16, 92.94 KB) / 該附件被下載次數 81

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-9-2012 21:31

空氣動力學的野都係無出其右

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0