標題: 跳殼手槍 [打印本頁]

作者: yik68    時間: 3-8-2007 01:44     標題: 跳殼手槍

各位師兄,請問是否有這種半自動手槍,因我以前好像見過,就係射完BB彈之后,個彈殼會自動跳返出來
作者: 14692    時間: 3-8-2007 04:44

古董野.....
作者: yik68    時間: 4-8-2007 00:19     標題: 回覆 #2 14692 的帖子

那是否己沒有得買了???
作者: gtoray    時間: 4-8-2007 00:25

引用:
原帖由 yik68 於 4-8-2007 00:19 發表
那是否己沒有得買了???
可以這樣說~
作者: 老鼠    時間: 4-8-2007 00:32

有架..........不過你只會係二手區或者其他師兄貼上壇先見到

ps:如果長槍黎計,有兩枝國產~一枝打火藥,另一枝手拉其他廠就唔清楚

作者: queen    時間: 4-8-2007 01:00

I've the CZ 75......
作者: RC00078    時間: 4-8-2007 01:08

引用:
原帖由 老鼠 於 4-8-2007 00:32 發表
有架..........不過你只會係二手區或者其他師兄貼上壇先見到

ps:如果長槍黎計,有兩枝國產~一枝打火藥,另一枝手拉其他廠就唔清楚
有呢類國狗賣??
作者: 老鼠    時間: 4-8-2007 01:12

引用:
原帖由 華田 於 4-8-2007 01:08 發表

有呢類國狗賣??
有~不過最近都唔見打火藥既m4有賣(而且佢好似係細d)...........而家淨係見到手拉果隻
作者: 皇家御貓    時間: 4-8-2007 01:47

響單車褲仲響ZA個位既時候 , 我記得仲有....m9系
作者: 14692    時間: 4-8-2007 05:00     標題: 回覆 #9 皇家御貓 的帖子

咪就係果把古董囉.....
作者: terry_fan    時間: 4-8-2007 14:56

我有兩支....呵呵
作者: 老鼠    時間: 5-8-2007 18:51

太珍貴.....
作者: alpha_shum    時間: 5-8-2007 18:52

二戰野??
作者: hklicrx    時間: 5-8-2007 21:41     標題: 回覆 #11 terry_fan 的帖子

作者: 14692    時間: 6-8-2007 04:45     標題: 回覆 #13 alpha_shum 的帖子

當年MKK出既跳殼玩具槍
作者: terry_fan    時間: 6-8-2007 07:49     標題: 回覆 #15 14692 的帖子

馬路神(marushin)出的
作者: mike-mike    時間: 6-8-2007 09:23

FYI ->
MKK =  Maruxxx Kabushiki Kaisya(馬老仙株式會社)
作者: 14692    時間: 7-8-2007 04:45     標題: 回覆 #16 terry_fan 的帖子

咪即係MKK囉
作者: yik68    時間: 14-8-2007 23:36

點解現在會無得賣,是否法例不X許,
另外佢係咩原理,射完BB彈后會跳彈殼,是否同真槍原理一樣呢???

作者: 14692    時間: 15-8-2007 05:08     標題: 回覆 #19 yik68 的帖子

你要明白一把玩具槍仲複雜過真鎗, 咩原理.....睇完成堆日文都未必明
點解冇得賣? 打game為求實用, 你唔會一路打一路執殼呱
再者, 又blowback, 又跳殼, 打出嚟粒彈都未必有力啦, 所以都係留番屋企玩算......
作者: mike-mike    時間: 15-8-2007 09:51

引用:
原帖由 yik68 於 14-8-2007 23:36 發表
點解現在會無得賣,是否法例不X許,
另外佢係咩原理,射完BB彈后會跳彈殼,是否同真槍原理一樣呢???
>>點解現在會無得賣,是否法例不X許,
唔關法律事, 主要係因為冇市場.
冇市場的原因, 又有追尋番佢的原理, 而唔同廠係作動方式有所不同.
基本係一枝BLOW BACK槍, 彈殼係用黎裝住bb彈, 操作類似真槍.
不同的是, 個彈匣因為要擺彈殼, 氣放唔到係彈匣度.
以馬老仙為例, 佢係GRIP度偷位放氣筒, 但咁樣彈匣就做細咗, 彈殼都要做細埋...
呢種設計首先不為MODEL GUN迷所好...
但同時因為當時BLOW BACK技術未完善, 咁細個氣筒實在打唔出咩力出黎.
佢亦俾用家自己拖喉, 但更加令到人反感...
當然, 去打WARGAME的人亦都唔肯去邊打邊執彈殼.
(馬老二曾經出過MP5同MPL, BB同彈殼可以分別擺係彈匣到, 氣就放係GRIP度, 玩家可以依自己需要, 放齊兩種或是旦一種, 相當好玩)
簡單d黎講, 基於種種的技術限制同實用性問題, 呢種野並未能打開一個新市場, 只有隨時間慢慢消失.
但對於鍾意舊槍的人黎講, 又有一種味道, 成為收藏對象.

作者: terry_fan    時間: 15-8-2007 17:56     標題: 回覆 #21 mike-mike 的帖子

good ....
作者: christopher    時間: 15-8-2007 18:18     標題: 回覆 #21 mike-mike 的帖子

有道理!!
作者: mike-mike    時間: 15-8-2007 21:46

多謝捧場, 整d舊相呃post先
作者: terry_fan    時間: 15-8-2007 22:05     標題: 回覆 #24 mike-mike 的帖子

而...原來師兄都有收藏....
仲有冇多幾枝???post出黎睇睇ar...
作者: mike-mike    時間: 15-8-2007 22:22

引用:
原帖由 terry_fan 於 15-8-2007 22:05 發表
而...原來師兄都有收藏....
仲有冇多幾枝???post出黎睇睇ar...
呢枝係朋友嘅, 手就係我嘅

呢類HANDGUN我自己只有一枝...以前都好似POST過...
作者: terry_fan    時間: 16-8-2007 10:59     標題: 回覆 #26 mike-mike 的帖子

你朋友個支係金身or膠身???
作者: mike-mike    時間: 16-8-2007 11:42

引用:
原帖由 terry_fan 於 16-8-2007 10:59 發表
你朋友個支係金身or膠身???
我記得係膠身.

我唔知有出過金身, 以馬老仙個d力應該推唔郁...拖喉另計

以下係一位日本同好的HP, 可以見到枝GOVER都其實好膠下...

http://www.h3.dion.ne.jp/~gun/gun-htm/marushin/colt45-cart.htm

http://www.h3.dion.ne.jp/~gun/gun-htm/marushin/cz75-cart.htm

呢枝就更珍貴...係有火藥發火, 但用gas 做blowback的一枝混合槍.
但為咗放gas搞到個彈匣咁...
http://www.h3.dion.ne.jp/~gun/gun-htm/marushin/cz75_sb_7mm.htm

印象中好似日本就只有馬老仙出過呢種有彈又有殼的手槍(RIFLE, SMG, 尤其係SHOTGUN就幾間廠都出過下), 但大約係9幾年度, 係香港亦都見過一種glock, 係同差氣殼嘅.(唔係日本做)

如果有師兄可以SHOW下佢地D珍藏, 等細佬們一飽眼福, 就真係感激不盡
作者: 老鼠    時間: 17-8-2007 11:43

引用:
原帖由 mike-mike 於 15-8-2007 09:51 發表

>>點解現在會無得賣,是否法例不X許,
唔關法律事, 主要係因為冇市場.
冇市場的原因, 又有追尋番佢的原理, 而唔同廠係作動方式有所不同.
基本係一枝BLOW BACK槍, 彈殼係用黎裝住bb彈, 操作類似真槍. ...
聽落師兄提及既m@rui出既跳殼槍好似幾唔錯.........其實小弟覺得如果呢種枝術成熟,打出黎既力唔錯既,d彈殼好似bb彈,即用即棄得黎又唔貴既,都唔係無得做既........(有咩唔啱請插)
作者: mike-mike    時間: 17-8-2007 12:21

引用:
原帖由 老鼠 於 17-8-2007 11:43 發表
聽落師兄提及既m@rui出既跳殼槍好似幾唔錯.........其實小弟覺得如果呢種枝術成熟,打出黎既力唔錯既,d彈殼好似bb彈,即用即棄得黎又唔貴既,都唔係無得做既........(有咩唔啱請插)
技術上有以下問題:
1. 氣密
多個殼始終係差d...
2. 氣量
要blowback跳埋殼, 一枝手槍真係唔知要將d氣擺係邊...好似馬老仙咁[縮殼擴匣]的做法, 歷史都已經俾咗教訓佢啦.
至於放氣落殼度的做法, 我未掂過呢種手槍(SHOTGUN就有, 好正!!), 唔知...

其實而家的RAM槍都係用縮殼的手法(M4, MP5之類的長火, 手槍好似係冇殼的), 唔知老鼠師兄又覺得點呢?

我玩過下枝M4, 做好保養的話應該有得玩嘅.
作者: 老鼠    時間: 17-8-2007 12:27

引用:
原帖由 mike-mike 於 17-8-2007 12:21 發表

技術上有以下問題:
1. 氣密
多個殼始終係差d...
2. 氣量
要blowback跳埋殼, 一枝手槍真係唔知要將d氣擺係邊...好似馬老仙咁的做法, 歷史都已經俾咗教訓佢啦.
至於放氣落殼度的做法, 我未掂過呢種 ...
我睇過介紹ram既雜誌,都ok既,但d廠淨出彩彈槍,而且一定要有托果d槍先可能會有,好似mp5為例,佢淨出a4,個跳殼口又唔跟真槍個位,有d失真.......
作者: adrianyahk    時間: 17-8-2007 12:32

引用:
原帖由 老鼠 於 17-8-2007 12:27 發表
我睇過介紹ram既雜誌,都ok既,但d廠淨出彩彈槍,而且一定要有托果d槍先可能會有,好似mp5為例,佢淨出a4,個跳殼口又唔跟真槍個位,有d失真.......
ram都唔同....點可以一齊講....
作者: mike-mike    時間: 17-8-2007 12:44

引用:
原帖由 老鼠 於 17-8-2007 12:27 發表
>>佢淨出a4
唔係冇位放co2, 唔同電槍, gas的入氣位唔係咁易改...要顧多好多野...

同埋, 枝野用co2...射6mm bb的話會好大力WOR...
用134的話, 又恐防推唔郁個BOLT...

>>個跳殼口又唔跟真槍個位
係咩, 冇留意添...

市面上重有一枝自動跳殼槍, 馬老賤M1100...你今日玩咗未??
作者: mike-mike    時間: 17-8-2007 13:01

講番彈殼的問題, 其實有BRASS CATCHER的話, 一定程度上係解決到.
而家都試做緊隻俾枝田中870玩, 暫時WORK, 但想再整靚D.
作者: terry_fan    時間: 17-8-2007 16:46     標題: 回覆 #34 mike-mike 的帖子

師兄...不如show你支(田中870)黎睇睇ar.....
作者: mike-mike    時間: 17-8-2007 17:16

引用:
原帖由 terry_fan 於 17-8-2007 16:46 發表
師兄...不如show你支(田中870)黎睇睇ar.....
呢個post明明叫跳殼手槍wor...我冇咁夠姜呀...

要開個[跳殼索根]post, 得我兩枝驚會太寂寞wor...

師兄你有幾多枝[跳殼索根]? 等大家開下眼界都好吖.
作者: terry_fan    時間: 18-8-2007 14:29     標題: 回覆 #36 mike-mike 的帖子

我得三,四支咋...
作者: undefined    時間: 18-8-2007 15:09

以前Maruzen出過枝長版摺托870
而家想搵都搵唔到到

作者: mike-mike    時間: 19-8-2007 00:01

引用:
原帖由 undefined 於 18-8-2007 15:09 發表
以前Maruzen出過枝長版摺托870
而家想搵都搵唔到到
珍品

個木製handguard係另外買??
作者: undefined    時間: 19-8-2007 00:05

引用:
原帖由 mike-mike 於 19-8-2007 00:01 發表

珍品

個木製handguard係另外買??
應該係跟槍黎
不過聽d師兄話呢依槍好似好易壞
無而家Maruzen d M870咁襟
作者: mike-mike    時間: 19-8-2007 01:32

引用:
原帖由 terry_fan 於 18-8-2007 14:29 發表
我得三,四支咋...
多過我 一於開番過[有殼post]如何?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 19-8-2007 17:30

我得呢支爛鬼870...
作者: hihi307    時間: 19-8-2007 18:32

This is my M9

作者: 老鼠    時間: 19-8-2007 18:56

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 19-8-2007 17:30 發表
好毒呀~
作者: terry_fan    時間: 19-8-2007 20:02

好...我又show下d shot gun
作者: terry_fan    時間: 19-8-2007 20:04

作者: mike-mike    時間: 19-8-2007 23:30

引用:
原帖由 terry_fan 於 19-8-2007 20:04 發表
正呀, 師兄!!
我又想黎獻下醜, 但撞啱相機冇電!! 請稍侯!!
作者: mike-mike    時間: 19-8-2007 23:36

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 19-8-2007 17:30 發表
你嫌佢爛的話我蝕底d幫你收咗佢又點話
作者: undefined    時間: 20-8-2007 00:21

紅殼好難搵
作者: mike-mike    時間: 20-8-2007 00:39

充夠電...係時候...
我的爛槍M1897, 和新玩具M870, BOTH由田中榮譽出品~~~
作者: 老鼠    時間: 20-8-2007 10:07

米人 .............
作者: terry_fan    時間: 20-8-2007 10:27     標題: 回覆 #50 mike-mike 的帖子

哇...你dshotgun全部都係tanaka....
師兄..唔介竟問句??tanaka d彈殼會唔會好易跌爛???
因小弟真的想買支玩下
作者: mike-mike    時間: 20-8-2007 10:37

引用:
原帖由 老鼠 於 20-8-2007 10:07 發表
米人 .............
米人冇我份, 我枝除咗[空氣軟外科]的彈匣管之外乜補品都冇~~~
我又何嘗唔想要枝燈仔呢~ 但一枝[一定火]就level咗我成枝[索根]啦, 買唔落手...

希望猪p可以可憐下我地d窮人, 出番d野俾田中m870用...
作者: mike-mike    時間: 20-8-2007 10:55

引用:
原帖由 terry_fan 於 20-8-2007 10:27 發表
哇...你dshotgun全部都係tanaka....
師兄..唔介竟問句??tanaka d彈殼會唔會好易跌爛???
因小弟真的想買支玩下
係, 兩枝都係田中牌(他拿卡)出品..

彈殼一粒都唔平, 好少會俾佢直接跌落地(係屋企玩時會舖墊), so far都未跌壞過.

所以如果冇野接著d彈殼, 建議唔好拎出街打.(brass catcher好少係香港見過, 現正自製中)

但如果想買m1897=trench gun的話請注意, 佢個尾托同reeceiver的接位好脆弱...
話說我呢枝就係平時棟係個櫃度, 有日唔小心撞到落地...
事關係個receiver後面有粒約兩寸的亞鉛合金製圓柱體突咗出黎, 用以承受整個尾托(木製尾托之中重有一條金屬棍加彈簧, 好重下), 就係頂唔著個下衝擊, 從此呢個柱狀第就一分為二.
由於個柱狀第同成個receiver(連埋槍管係一件過), 要買就要成個買...真係分分鐘貴過買個枝.
你見到的呢枝, 其實己經唔可以再從個盒中攞出黎了

m870已經作出改變, 我估應該冇咁化學喇啩.

作者: terry_fan    時間: 20-8-2007 13:03     標題: 回覆 #54 mike-mike 的帖子

我係you tube見到人用黎打slugshot....
改打slugshot係咪好易架????
http://www.youtube.com/watch?v=edRzhkjQXCE
作者: mike-mike    時間: 20-8-2007 13:47

引用:
原帖由 terry_fan 於 20-8-2007 13:03 發表
我係you tube見到人用黎打slugshot....
改打slugshot係咪好易架????
http://www.youtube.com/watch?v=edRzhkjQXCE
slug彈由於口徑巨大, 一般6mm管係冇辨法用到.
但呢間[空軟外科]公司重有一種產品, 就係係廣華街都見到的黑殼, 係用番6mm, 而唔需要改槍(但一次都係只得一粒)
價錢好似係5舊水5粒...又加上我不嬲唔鍾意用topgas打...咁痛...所以冇打算買.
而改成用slug彈的話唔多清楚佢地接唔接, 但改好的槍好似有得賣, 價錢絕對唔係平個隻.
詳情同價錢你去下佢地個site睇下就會知.
作者: 老鼠    時間: 20-8-2007 14:09

引用:
原帖由 mike-mike 於 20-8-2007 10:37 發表

米人冇我份, 我枝除咗的彈匣管之外乜補品都冇~~~
我又何嘗唔想要枝燈仔呢~ 但一枝就level咗我成枝啦, 買唔落手...

希望猪p可以可憐下我地d窮人, 出番d野俾田中m870用...
豬&p無啱既護木咩?
作者: mike-mike    時間: 20-8-2007 14:14

引用:
原帖由 老鼠 於 20-8-2007 14:09 發表
豬&p無啱既護木咩?
猪P的前托, 聽D舖頭講只係啱CA870用, 我唔敢搏.
但真品, 如[一定火]就話冇問題...
而尾托就話啱位, 只係螺絲唔夠長要自己搵個條長D嘅先得, 遲D我都想買個柄試下.
作者: Hkpolice-Psu    時間: 21-8-2007 22:12

引用:
原帖由 mike-mike 於 19-8-2007 23:36 發表

你嫌佢爛的話我蝕底d幫你收咗佢又點話
唔得....已所不欲勿施於人
作者: 老鼠    時間: 21-8-2007 22:27

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 21-8-2007 22:12 發表

唔得....已所不欲勿施於人
果然己所不欲~
作者: wing-wing    時間: 22-8-2007 02:31

我果枝係全金屬92F
作者: mike-mike    時間: 22-8-2007 17:12

引用:
原帖由 wing-wing 於 22-8-2007 02:31 發表
我果枝係全金屬92F
跳殼的全金屬92F
唔通係...BERETTA製, 會射D 9MM, 穿一面人個種??
作者: 老鼠    時間: 22-8-2007 17:19

引用:
原帖由 mike-mike 於 22-8-2007 17:12 發表

跳殼的全金屬92F
唔通係...BERETTA製, 會射D 9MM, 穿一面人個種??
人頭裂
作者: mike-mike    時間: 22-8-2007 17:50

引用:
原帖由 老鼠 於 22-8-2007 17:19 發表
人頭裂
馬老仙的話, 睇怕要拖喉, 如果唔係點推得郁個SLIDE...

睇過一期[根], 入面有人將枝馬老仙1911改成BOB CHOW版, 好鬼死SEXY...
作者: wing-wing    時間: 24-8-2007 02:16

馬老仙的,上下身全鋁,鋼外管.
作者: wing-wing    時間: 24-8-2007 02:17     標題: 不用拖喉

作者: terry_fan    時間: 24-8-2007 08:21     標題: 回覆 #66 wing-wing 的帖子

係....post d 相出黎開下眼界...
作者: 路比    時間: 24-8-2007 10:11

我有枝手動的跳殼手槍,不過條彈弓已經冇咩力啦
作者: mike-mike    時間: 24-8-2007 11:21

引用:
原帖由 wing-wing 於 24-8-2007 02:16 發表
價值不菲!!

請師兄post玉照!!
作者: 阿堅    時間: 24-8-2007 20:47

日本 MARUI 製造 MP5A3 瓦斯拋殼衝鋒槍
http://tw.f2.page.bid.yahoo.com/tw/auction/b34960645
作者: wing-wing    時間: 25-8-2007 01:16     標題: ok

跳殼手槍
作者: undefined    時間: 25-8-2007 10:36

引用:
原帖由 Ate120 於 24-8-2007 20:47 發表
http://tw.f2.page.bid.yahoo.com/tw/auction/b34960645
極品呀~
作者: mike-mike    時間: 25-8-2007 11:58

wing-wing師兄,
嘩...好...正呀, thank you.
作者: cks    時間: 27-8-2007 12:40

Wing-Wing  師兄我都有枝跳殼 SR 25 槍

作者: terry_fan    時間: 27-8-2007 14:14     標題: 回覆 #74 cks 的帖子

哇...好型ar....係cap定係gas???
作者: mike-mike    時間: 27-8-2007 14:25

未見過, 亦未聽過呢種野...只有斷估...
彈殼前面有bb彈...gas可能幾吃力, 我估係手拉多d.
但都有可能係pump氣落去彈殼個隻.
作者: cks    時間: 27-8-2007 16:12

Gas 跳殼 的
+http://www.youtube.com/watch?v=4yO2Udd_ETE
作者: gtoray    時間: 27-8-2007 16:14

引用:
原帖由 cks 於 27-8-2007 16:12 發表
Gas 跳殼 的
+http://www.youtube.com/watch?v=4yO2Udd_ETE
blowback 都幾強喎~
彈殼差氣的嗎?
作者: mike-mike    時間: 27-8-2007 16:24

真真正正真槍玩法呀, 正!!!!...
力水如何?美國合法力??
作者: cks    時間: 27-8-2007 16:32     標題: 回覆 #78 gtoray 的帖子

不是彈殼差氣
作者: terry_fan    時間: 27-8-2007 17:01     標題: 回覆 #80 cks 的帖子

正ar...係邊度有得買??
定係自己搵人車架???
支槍造價大約幾$左右???
作者: 老鼠    時間: 27-8-2007 17:49

引用:
原帖由 Ate120 於 24-8-2007 20:47 發表
絕版貨...........
作者: 老鼠    時間: 27-8-2007 17:52

引用:
原帖由 cks 於 27-8-2007 12:40 發表
Wing-Wing  師兄我都有枝跳殼 SR 25 槍

師兄自製架?
作者: wing-wing    時間: 28-8-2007 02:07     標題: Good

極品中之極品

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0