標題: 第一次砌.... [打印本頁]

作者: ?老虎仔?    時間: 4-8-2007 10:32     標題: 第一次砌....

前兩日小弟生日,
有人送左lee部野俾我

砌左兩日,
畫線, 噴油
估唔到依家d HG細細部但動作都幾多~
俾d意見啦~

作者: WAIKO01    時間: 4-8-2007 10:50

想問問樓主有改過顏色嗎?唯一問題是"水口"問題,我從它的"水口"已經知道它的分件方式了,只能感慨科技進步,現在的1/144已經可以非常方便的組裝了.

另外,想問問最後的2幅相,樓主是怎樣做到"懸空"的?
作者: ?老虎仔?    時間: 4-8-2007 11:01

引用:
原帖由 WAIKO01 於 4-8-2007 10:50 發表
想問問樓主有改過顏色嗎?唯一問題是"水口"問題,我從它的"水口"已經知道它的分件方式了,只能感慨科技進步,現在的1/144已經可以非常方便的組裝了.

另外,想問問最後的2幅相,樓主是怎樣做到 ...
手同腳某D部位改左啞黑色。

水口位我唔識點CUT走或者整好d....第一次砌...唔係好識.... <---有無師兄可以教教我

懸空就係用透明魚絲+白色背景, 估唔到效果幾好 最like最後o個張
作者: gtoray    時間: 4-8-2007 12:34

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-8-2007 11:01 發表

手同腳某D部位改左啞黑色。

水口位我唔識點CUT走或者整好d....第一次砌...唔係好識.... <---有無師兄可以教教我

懸空就係用透明魚絲+白色背景, 估唔到效果幾好 最like最後o個張
用 cutter 再 砂紙囉~
作者: ?老虎仔?    時間: 4-8-2007 13:08

我記得以前個fd講過用指甲"挾", 我覺得幾好用,
咁如果用砂紙, 係唔係用水磨砂紙都ok?
我依家先磨, 會唔會太遲?....洗唔洗拆散曬佢先磨?...

咩都唔識...多多包涵
作者: LifeAfterDeath    時間: 4-8-2007 13:55

not bad for basic put together... but same as other brothers mentioned... u have to files down the extra parts...
作者: WAIKO01    時間: 5-8-2007 14:52

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 4-8-2007 13:08 發表
我記得以前個fd講過用指甲"挾", 我覺得幾好用,
咁如果用砂紙, 係唔係用水磨砂紙都ok?
我依家先磨, 會唔會太遲?....洗唔洗拆散曬佢先磨?...

咩都唔識...多多包涵
如果可以的話,去一些五金店買一把平刃剪鉗(好像是叫電子工用剪鉗,一般的多是彎刃的,剪出來的東西切口是彎的.)比起用指甲鉗好,也只是大約$20(另外,不用買雙星的,因為它的功能和我所提到的平刃剪鉗是一樣的.).另外,剪模型時不用剪的太貼近原件,否則會出現"拉壞"的現象(就像你現在的"水口"位出現變色的狀況一樣.);剪剩下小許,再用美工刀(即界刀)把剩下的"水口"削走,如果處理得好的話是可以不用砂紙打磨的.

要買砂紙的話,我強烈推薦用回雙星的模型用砂紙,因為五金店賣的粗度是夠的,但幼的就不夠雙星的好,而且砂紙的號數也不夠.(另外,想問問各位師兄/師姊,我不知道為什麼的就是用不了水磨砂紙打磨模型,不是被水弄壞砂紙,就是很快的被磨穿)

我認為你現在需要的未必是再打磨,而可能是需要填"畢地"再打磨,再上色蓋掉.如果你想懶一點的話,買回一枝相同顏色的模型油/marker(如果有)填回"水口"位變了色的地方,這樣就可以了.

因為我比較懶,所以說的都是一些比較"偷雞"的方法.
作者: mujiadam    時間: 5-8-2007 18:26

不要用畫線筆!
作者: ACYY    時間: 5-8-2007 20:57

冇做無縫、冇去水口、滲線太組,最重要既係:冇吉姆頭:x

作者: yeungm    時間: 5-8-2007 21:06

i like BD1 more~
作者: WAIKO01    時間: 6-8-2007 00:53

引用:
原帖由 ACYY 於 5-8-2007 20:57 發表
無縫方面,我相信已經拜笨大的科技所賜,相信已經解決了. 而無吉姆頭的問題,則可能要樓主買回BD1才能解決了.

另外,想請教一下樓主,可不可以說說"魚絲懸空"的制作方法/過程?
作者: 14692    時間: 6-8-2007 04:59     標題: 回覆 #1 ?老虎仔? 的帖子

水口未cut....滲線太粗
作者: NuWL    時間: 6-8-2007 12:57

引用:
原帖由 yeungm 於 5-8-2007 21:06 發表
i like BD1 more~
同感,這幾天會計劃買期待己久的BD1,然後回家大執
作者: Kitju    時間: 6-8-2007 13:50     標題: 回覆 #7 WAIKO01 的帖子

另外,想問問各位師兄/師姊,我不知道為什麼的就是用不了水磨砂紙打磨模型,不是被水弄壞砂紙,就是很快的被磨穿 <---- put a little drop of water on the parts and then file.
作者: ?老虎仔?    時間: 8-8-2007 11:24

引用:
原帖由 ACYY 於 5-8-2007 20:57 發表
引用:
原帖由 14692 於 6-8-2007 04:59 發表
水口未cut....滲線太粗
第一次o者~ 唔好咁啦~
引用:
原帖由 Kitju 於 6-8-2007 13:50 發表
另外,想問問各位師兄/師姊,我不知道為什麼的就是用不了水磨砂紙打磨模型,不是被水弄壞砂紙,就是很快的被磨穿 <---- put a little drop of water on the parts and then file.
水磨砂紙要用水嫁咩?

作者: ?老虎仔?    時間: 8-8-2007 11:31

引用:
原帖由 WAIKO01 於 6-8-2007 00:53 發表

,想請教一下樓主,可不可以說說"魚絲懸空"的制作方法/過程?
一條魚絲而已....
無咩特別製作方法喎...
作者: WAIKO01    時間: 9-8-2007 00:43

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 8-8-2007 11:31 發表

一條魚絲而已....
無咩特別製作方法喎...
那麼,可不可以告訴我穿的方法,如縛的位置.
作者: WAIKO01    時間: 9-8-2007 00:44

引用:
原帖由 Kitju 於 6-8-2007 13:50 發表
明白,看來是我的步驟弄錯了.
作者: WAIKO01    時間: 9-8-2007 00:45

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 8-8-2007 11:24 發表

第一次o者~ 唔好咁啦~

水磨砂紙要用水嫁咩?
印象中,在五金舖買的是要的.
作者: ?老虎仔?    時間: 12-8-2007 15:06

引用:
原帖由 WAIKO01 於 9-8-2007 00:43 發表

那麼,可不可以告訴我穿的方法,如縛的位置.
兩邊腋下吊住
作者: ?老虎仔?    時間: 12-8-2007 15:07

我今日用水磨沙紙磨, 都係無用...
作者: d@2007    時間: 12-8-2007 19:40

水磨沙紙磨到膠的?
作者: ?老虎仔?    時間: 14-8-2007 17:18

引用:
原帖由 d@2007 於 12-8-2007 19:40 發表
水磨沙紙磨到膠的?

作者: WAIKO01    時間: 15-8-2007 00:04

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 12-8-2007 15:07 發表
我今日用水磨沙紙磨, 都係無用...
想問問你磨哪裡?
作者: WAIKO01    時間: 15-8-2007 00:07

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 12-8-2007 15:06 發表

兩邊腋下吊住
明白了 ,遲些我也要試試 .....但剛想到一個問題,魚絲在哪裡有賣
作者: 14692    時間: 15-8-2007 05:21     標題: 回覆 #25 WAIKO01 的帖子

文具舖咪有囉
作者: ?老虎仔?    時間: 15-8-2007 09:20

引用:
原帖由 WAIKO01 於 15-8-2007 00:04 發表

想問問你磨哪裡?
水口位...
作者: WAIKO01    時間: 17-8-2007 23:08

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 15-8-2007 09:20 發表

水口位...
水口位"特"出來的大嗎?如果大的話用"界刀"削掉,會來的比較實際.因為水磨沙多是用來做打磨後期的"細磨"用.
作者: Kaworu    時間: 17-10-2007 11:43

這台機一口氣就出晒3部(MG只不過是出了CONVERSION KIT FOR RX-79G...)
搞到我心思思一敗就敗4台回家慢慢搞 XD

2號機一是跟聯邦的藍
或是跟自護NS專用的紅肩部會較好看 XDD
作者: peter195    時間: 28-10-2007 23:03

個肩部無左個 "2"字....;b84

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0