標題: [認真] 蘋果高手請入 [打印本頁]

作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 22:23     標題: 蘋果高手請入

想問一問呢個config賣6600合理嗎?[2010 mba]
MacBook Air 13
Intel Core2Duo 1.86GHz
128G ssd
NVIDIA GeForce 320M 256MB
4gb ddr3 ram

同一config但連2GB ram+magic mouse就5500

邊部個價較合理?
thanks

作者: 2slow    時間: 7-10-2012 22:41

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 22:23 發表
想問一問呢個config賣6600合理嗎?[2010 mba]
MacBook Air 13
Intel Core2Duo 1.86GHz
128G Flash Memory
NVIDIA GeForce 320M 256MB
4gb ddr3 ram

同一config但連2GB ram+magic mouse就5500

邊部個 ...
"128G Flash Memory" 咩黎ga?   

128GB SSD???
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 22:42

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 22:41 發表

"128G Flash Memory" 咩黎ga?   

128GB SSD???
yep ssd x!!
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 22:43

樓主想買2手?? or 你想賣呢個價??
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 22:43

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 22:43 發表
樓主想買2手?? or 你想賣呢個價??
想買
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 22:49

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 22:43 發表

想買
老實講個config加呢個價有d貴,賣5500 就合理d
magic mouse 2手大約$300, 2gb 都係$200內

$6500 蚊大約可買到以下config

MBA 13" 2010
i5, 4GB, 128GB SSD

好彩的話仲會有原廠保養
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 22:51

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 22:49 發表

老實講個config加呢個價有d貴,賣5500 就合理d
magic mouse 2手大約$300, 2gb 都係$200內

$6500 蚊大約可買到以下config

MBA 13" 2010
i5, 4GB, 128GB SSD

好彩的話仲會有原廠保養
搵過yahoo拍同埋mac.hk都無呢個config
反而2gb ram版+mouse就5500
就係諗緊好唔好為左果2gb ram去俾多1000蚊
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 22:54

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 22:51 發表

就係諗緊好唔好為左果2gb ram去俾我1000蚊
咁2gb ram版+mouse 5500 會抵d, 不過要睇下condition...

你可試下 Apple 的翻新機, 有時會執到好野, 仲有一年保
http://store.apple.com/hk-zh/browse/home/specialdeals/mac/macbook_air/13
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 22:56

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 22:51 發表

就係諗緊好唔好為左果2gb ram去俾多1000蚊
我搞錯, 我講既spec. 應該係 MBA 2011 13"
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 22:56

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 22:54 發表

咁2gb ram版+mouse 5500 會抵d, 不過要睇下condition...

你可試下 Apple 的翻新機, 有時會執到好野, 仲有一年保
http://store.apple.com/hk-zh/bro ... /mac/macbook_air/13
E
原來2gb果部有啲唔同

Intel Core 2 Duo 1.86ghz
2GBram
120GB SATA
NVIDIA GeForce 320M 256 MB
Mountain Lion 10.8
2部都自稱家用機
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 23:03

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 22:56 發表

E
原來2gb果部有啲唔同

2GBram
120GB SATA
2部都自稱家用機
只差 120gb SATA vs 128gb SSD

SSD當然爽d快d, 不過SSD 128GB全新 現時 七百蚊左右
作者: RCman    時間: 7-10-2012 23:03

如果Mac book AIr SSD,有budget最好買256G
因為一個OS 10.7X + Adobe都食你唔少野
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 23:07

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:03 發表

只差 120gb SATA vs 128gb SSD

SSD當然爽d快d, 不過SSD 128GB全新 現時 七百蚊左右
仲有多2GB RAM
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 23:07

引用:
原帖由 RCman 於 7-10-2012 23:03 發表
如果Mac book AIr SSD,有budget最好買256G
adobe啲野留返俾desktop做
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 23:09

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 22:56 發表

E
原來2gb果部有啲唔同

2GBram
120GB SATA
2部都自稱家用機
2gb for文書/睇片都應該夠啦,
不過要check check MBA 2010 可唔可以自己加RAM

作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 23:13

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:09 發表

2gb for文書/睇片都應該夠啦, 之後自己加RAM啦
自己有得加咩?
嘩有部好似幾正

MacbookPro 15" i5 2.4GHz
8GB Ram
320GB harddisk
os 10.6

但pro太重出街唔方便x!!
作者: Stig    時間: 7-10-2012 23:18

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:09 發表

2gb for文書/睇片都應該夠啦, 之後自己加RAM啦
果排睇utube,連機都打倒(mw2)!
作者: RCman    時間: 7-10-2012 23:18

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:13 發表

自己有得加咩?
嘩有部好似幾正

MacbookPro 15" i5 2.4GHz
8GB Ram
320GB harddisk
os 10.6

但pro太重出街唔方便x!!
PRO可以拆走SATA HD,換入SSD 快好多及輕好多。
我有朋友都係甘做,佢用來開RAW檔及汁相都無問題。
作者: 阿堅    時間: 7-10-2012 23:19

Retina之前既Macbook , Macbook Pro都可以自己裝8G ram上去
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 23:20

引用:
原帖由 RCman 於 7-10-2012 23:18 發表

PRO可以拆走SATA HD,換入SSD 快好多及輕好多。
我有朋友都係甘做。
我就係 MBP 自己換 SSD, 一個字'爽'

MBA 唔清楚 2010 版係咪可自己加RAM, 因MBA 2011 好似係焊死
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 23:23

引用:
原帖由 abcd123 於 7-10-2012 23:18 發表

果排睇utube,連機都打倒(mw2)!
哇, 呢樣真係未試過... 13" mon 比我就打唔到.. x!!
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 23:23

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:20 發表

我就係 MBP 自己換 SSD, 一個字'爽'

MBA 唔清楚 2010 版係咪可自己加RAM, 因MBA 2011 好似係焊死
都係焊死的
樓上部mbp抵嗎?
作者: 阿堅    時間: 7-10-2012 23:27

我部RMBP 唔知做咩行唔到非原生既game....

用bootcamp win7 開機都80 ....玩就熱到過百....
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 23:28

引用:
原帖由 RCman 於 7-10-2012 23:03 發表
我試過MBP 4GB, 行 dreamweaver, photoshop... 想死~
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 23:29

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:23 發表

都係焊死的
樓上部mbp抵嗎?
部MBP 你無講幾$$$喎
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 23:31

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:28 發表

我試過MBP 4GB, 行 dreamweaver, photoshop... 想死~
pro定air好呢
我主要係拎返學做功課
玩下garageband/iphoto/lightroom睇下mkv
photoshop果啲大食野相信應該唔會用
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 23:31

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:29 發表

部MBP 你無講幾$$$喎
6K
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 23:35

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:31 發表

6K
咁6K算抵ga la...
不過要帶出街都係換番SSD穩陣
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 23:37

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:35 發表

咁6K算抵ga la...
不過要帶出街都係換番SSD穩陣
小弟家貧未用過notebook [真係未]
想問下15'' pro拎出街會唔會好重?
作者: RCman    時間: 7-10-2012 23:38

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:37 發表

會.....我部15"除左出門去外地酒店會用。
平時係香港都係長放屋企。
所以如果再買notebook,我一定換番Mac Air
作者: 豬肥    時間: 7-10-2012 23:40

引用:
原帖由 RCman 於 7-10-2012 23:38 發表

就黎諗爆頭
2gb究竟夠唔夠
作者: 2slow    時間: 7-10-2012 23:41

引用:
原帖由 阿堅 於 7-10-2012 23:27 發表
我部RMBP 唔知做咩行唔到非原生既game....

用bootcamp win7 開機都80 ....玩就熱到過百....
所以MBP要買Applecare

可試下裝 Fan Control, 我全程set到最高
http://www.lobotomo.com/products/FanControl/
作者: 潛陣水    時間: 7-10-2012 23:55

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:28 發表

顯卡CPU問題吧?
總唔可以一RAM走天下
作者: 潛陣水    時間: 7-10-2012 23:56

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:37 發表

個人意見:
17吋以下既notebook都重放得入outdoor袋
而2kg以下既, 咩出街基本上無咩問題
作者: 2slow    時間: 8-10-2012 00:01

引用:
原帖由 潛陣水 於 7-10-2012 23:55 發表

顯卡CPU問題吧?
總唔可以一RAM走天下
yes, 換左8GB (2x4GB) 再換 SSD 後唔成問題了
作者: 豬肥    時間: 8-10-2012 00:04

引用:
原帖由 2slow 於 8-10-2012 00:01 發表

yes, 換左8GB (2x4GB) 再換 SSD 後唔成問題了
睇黎2GB真係唔太夠
作者: 阿堅    時間: 8-10-2012 00:10

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2012 23:41 發表

所以MBP要買Applecare

可試下裝 Fan Control, 我全程set到最高
http://www.lobotomo.com/products/FanControl/
最低能係行Win 7 keep 住2000轉....
試左幾個都軟件都set唔到轉速
因為認唔到個fan
作者: 2slow    時間: 8-10-2012 00:22

引用:
原帖由 豬肥 於 8-10-2012 00:04 發表

睇黎2GB真係唔太夠
老實講, 如果真係文書/youtube/睇戲, 已經夠用
不過真係比我會選果部MBP

部MBA 2g 版, 另一樣野要考慮就係第時唔夠用就加唔到RAM, 放番出去又會難d
作者: 2slow    時間: 8-10-2012 00:23

引用:
原帖由 阿堅 於 8-10-2012 00:10 發表

因為認唔到個fan
bootcamp 行Windows 會熱應該係死症
作者: 豬肥    時間: 8-10-2012 00:24

引用:
原帖由 2slow 於 8-10-2012 00:22 發表

老實講, 如果真係文書/youtube/睇戲, 已經夠用
不過真係比我會選果部MBP

部MBA 2g 版, 另一樣野要考慮就係第時唔夠用就加唔到RAM, 放番出去又會難d
佢放5500連magic mouse
我放的話5000應該有人接吧
作者: cdg021531    時間: 8-10-2012 00:37

引用:
原帖由 RCman 於 7-10-2012 23:38 發表

同我完全一樣, 我部13' MBP都係咁
依家trade out咗, 等retina mba出(預咗好貴)

始終太重唔方便
作者: 2slow    時間: 8-10-2012 00:39

引用:
原帖由 豬肥 於 8-10-2012 00:24 發表

佢放5500連magic mouse
我放的話5000應該有人接吧
買MBP啦, 算底喇

話時話, 點解一定要Mac? PC唔得嗎?
作者: 豬肥    時間: 8-10-2012 00:41

引用:
原帖由 2slow 於 8-10-2012 00:39 發表

買MBP啦, 算底喇

話時話, 點解一定要Mac? PC唔得嗎?
就係怕太重, 因為成日會拎出街
想試下新野, 朋友們對佢既評價都唔錯
作者: 2slow    時間: 8-10-2012 00:43

引用:
原帖由 阿堅 於 8-10-2012 00:10 發表

因為認唔到個fan
Fan control呢d軟件要夾下你部Mac先得, 唔同spec又未必認到...

有無試過呢隻??
Lubbo's MacBook Pro Fan Control
Lubbo's MacBook Pro Fan Control
作者: 2slow    時間: 8-10-2012 00:47

引用:
原帖由 豬肥 於 8-10-2012 00:41 發表

就係怕太重, 因為成日會拎出街
想試下新野, 朋友們對佢既評價都唔錯
睇你個名及頭像...應該無問題掛   講笑...
部 MBP 大約 2.5Kg...自己衡量下啦
作者: 阿堅    時間: 8-10-2012 00:58

引用:
原帖由 2slow 於 8-10-2012 00:43 發表

Fan control呢d軟件要夾下你部Mac先得, 唔同spec又未必認到...

有無試過呢隻??
Mac個面無事
係 bootcamp windows 個面先過熱
作者: 2slow    時間: 8-10-2012 01:02

引用:
原帖由 阿堅 於 8-10-2012 00:58 發表

Mac個面無事
係 bootcamp windows 個面先過熱
好似bootcamp都用到
"Speed fan controller and temp monitoring for MacBook Pro Unibody (Nvidia) for Windows under BootCamp. It allows to control MacBook fans speeds depending on the CPU and GPU temperature."
作者: Hkpolice-Psu    時間: 8-10-2012 07:35

mba真係好正,令你愛不惜手~
作者: 阿Fee    時間: 8-10-2012 09:53

引用:
原帖由 豬肥 於 7-10-2012 23:31 發表

pro定air好呢
我主要係拎返學做功課
玩下garageband/iphoto/lightroom睇下mkv
photoshop果啲大食野相信應該唔會用
如果用得Iphoto之類,你睇呢部機個SPEC會"憫"少少,試過同樣SPEC嘅MBA用Iphoto整百零張相都hang hang地
作者: 豬肥    時間: 8-10-2012 19:37

引用:
原帖由 阿Fee 於 8-10-2012 09:53 發表

如果用得Iphoto之類,你睇呢部機個SPEC會"憫"少少,試過同樣SPEC嘅MBA用Iphoto整百零張相都hang hang地
其實我都係睇多唔會點執

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0