標題: WZ-19 [打印本頁]

作者: Hamlet    時間: 17-10-2012 23:17     標題: WZ-19

作者: Paul    時間: 18-10-2012 00:19

走偵察武裝直升機路線吧
作者: Hamlet    時間: 18-10-2012 00:23

引用:
原帖由 Paul 於 18-10-2012 00:19 發表
走偵察武裝直升機路線吧
冇錯
作者: king-fa    時間: 18-10-2012 00:29

感覺19 比10 好睇同好用......

拎呢架野改到 眼鏡蛇 噤.....仲好過以 阿帕奇為目標發展 直10喇
作者: Hamlet    時間: 18-10-2012 00:40

理論上可行,畢竟直九有艦艇部署既經驗,將來配備平頂兩栖攻擊艦既話,可以走少好多冤枉路。
作者: WAIKO01    時間: 18-10-2012 00:57

我有一個想法不知可不可行,武直19發展成空優用武裝直升機(如:法國的虎式般)替大負載時(全反裝甲配備)的武直10護航,因為我覺得比較輕盈的直9會在這個方面有更好發揮。

作者: WAIKO01    時間: 18-10-2012 01:06

引用:
原帖由 Hamlet 於 18-10-2012 00:40 發表
理論上可行,畢竟直九有艦艇部署既經驗,將來配備平頂兩栖攻擊艦既話,可以走少好多冤枉路。
對,以做價,生產性和自家掌控的技術來看,作為“前線用“機的確適合。
作者: 潛陣水    時間: 18-10-2012 01:06

隻尾......似曾相識again
作者: rho837    時間: 18-10-2012 01:33

強角仁!虎頭蛇尾!乜野都係抄襲!
作者: Lolanto    時間: 18-10-2012 01:41

天下飛機一大抄
作者: Hamlet    時間: 18-10-2012 08:25

冇強大而完整既工業基礎,就算抄都冇得抄,當年佢地不知天高地厚以為拆佐部黑鷹,量過啲零件可以抄到。事實就話佢地知,咩叫工業差距。

踏踏實實學到嘢既,話知佢點,好過好高慕遠,冇咁大個頭去戴咁大頂帽。
作者: rho837    時間: 18-10-2012 09:38

其實由五六十年代大6都以勁靠抄外國軍火及飛機大炮搛錢及提升國防技術!由中東某些國家提供軍火入大6然後大量抄制成A貨再平價買番比提供國家!

其實大6都係抄入本!入本仔又係靠抄起家!但入本仔要先抄到100%足為標準再要突破自己及原創者而提升技術再民用化為日常生活基本知識從而提升國民質素!

大6只係得太空,道彈及火箭技術抄足做好!其他就小過半桶水求其了事!唉!強國幾時有真正進步!
作者: yuen95    時間: 18-10-2012 10:12

引用:
原帖由 rho837 於 18-10-2012 09:38 發表
其實由五六十年代大6都以勁靠抄外國軍火及飛機大炮搛錢及提升國防技術!由中東某些國家提供軍火入大6然後大量抄制成A貨再平價買番比提供國家!

其實大6都係抄入本!入本仔又係靠抄起家!但入本仔要先抄到100%足為 ...
唔好笑死人啦,陸軍日本90式10式用的主炮同砲彈仲系用德國L44和DM33,發動機仲系2衝程的垃圾,完全唔係99同99大改個皮
海軍到現在LM2500同神盾系統都係美國的,052D的雷達都已經系第二代主動相控陣了
空軍就更加不好提了,得50架能射主動蛋同400+架去比?
作者: WAIKO01    時間: 18-10-2012 13:30

引用:
原帖由 Hamlet 於 18-10-2012 08:25 發表
冇強大而完整既工業基礎,就算抄都冇得抄,當年佢地不知天高地厚以為拆佐部黑鷹,量過啲零件可以抄到。事實就話佢地知,咩叫工業差距。

踏踏實實學到嘢既,話知佢點,好過好高慕遠,冇咁大個頭去戴咁 ...
最佳反面教材:印度。
作者: queen    時間: 19-10-2012 02:30

引用:
原帖由 yuen95 於 18-10-2012 10:12 發表

唔好笑死人啦,陸軍日本90式10式用的主炮同砲彈仲系用德國L44和DM33,發動機仲系2衝程的垃圾,完全唔係99同99大改個皮
海軍到現在LM2500同神盾系統都係美國的,052D的雷達都已經系第二代主動相控陣了  ...
你咁計.....美國都唔識自主整坦克喎....M1啲主炮...................................

另外唔知係咪wiki又錯, 佢話10式嘅發動機係V型8汽缸四行程水冷柴油引擎.......................
作者: JOHN2    時間: 19-10-2012 11:23

大陸軍工正向美國化靠攏,總覺得大陸用美式標準重新制作俄式武器
而且由80年代未開始用美式標準去計算武器開發成本,用美式標準做驗收和測試
作者: Hamlet    時間: 19-10-2012 11:56

引用:
原帖由 JOHN2 於 19-10-2012 11:23 發表
大陸軍工正向美國化靠攏,總覺得大陸用美式標準重新制作俄式武器
而且由80年代未開始用美式標準去計算武器開發成本,用美式標準做驗收和測試
呢個有段古,當年中國尋求美國幫手加強殲8既性能,送佐兩架去美國,美國佬拆解研究過之後想裝返好佢……發覺兩部機既零件居然無法互換……搞到當時好無Face。
作者: kimkileo    時間: 19-10-2012 20:38

引用:
原帖由 Hamlet 於 19-10-2012 11:56 發表

呢個有段古,當年中國尋求美國幫手加強殲8既性能,送佐兩架去美國,美國佬拆解研究過之後想裝返好佢……發覺兩部機既零件居然無法互換……搞到當時好無Face。
標準化....唔好話軍工,係好多行業祖國都十分努力學習
作者: JOHN2    時間: 20-10-2012 07:27

但我想問各位中國由九十年代開始每一艘新型号驅逐/護衛艦都必需經过十一級風浪拍打呢个傳統其實和美軍驗收標準有冇直接關係?
作者: fai84    時間: 20-10-2012 08:26     標題: 回覆 12# 的帖子

其實都係買俄佬, 神7太空係買, 天宮又係
作者: fai84    時間: 20-10-2012 08:38

引用:
原帖由 yuen95 於 18-10-2012 10:12 發表

海軍到現在LM2500同神盾系統都係美國的,052D的雷達都已經系第二代主動相控陣了  ...
用德國炮管唔係咩問題,成本效益罷,只係唔想投入太多成本去做
而10式倒車同向前一樣咁快,大陸又做5做得出咁既波箱?仲有日本90式同10式命中率係用移動中發射去計算
LM2500+ 功率一般但尺寸細, 比起QC280 裝置上靈活好多, 而SPY1 雖然係被動式,但後台處理能力同編程,經過多升級都唔係052D之流可以去比
作者: WAIKO01    時間: 20-10-2012 17:30

引用:
原帖由 fai84 於 20-10-2012 08:26 發表
其實都係買俄佬, 神7太空係買, 天宮又係
買技術回來自己砌,是大陸開放後的主要學習途徑。頂多自己加點減點就說是自己改良。
作者: WAIKO01    時間: 20-10-2012 19:01

引用:
原帖由 Hamlet 於 19-10-2012 11:56 發表

果然是“手工藝品“… 世上僅此一部…

欠缺標準化的影響,我覺得除了工業製造之外,就連人文文化也深受其影響。

作者: WAIKO01    時間: 20-10-2012 19:16

引用:
原帖由 fai84 於 20-10-2012 08:38 發表

用德國炮管唔係咩問題,成本效益罷,只係唔想投入太多成本去做
而10式倒車同向前一樣咁快,大陸又做5做得出咁既波箱?仲有日本90式同10式命中率係用移動中發射去計算
LM2500+ 功率一般但尺寸細, 比起QC280 裝置上 ...
始終美國的spy1 就算不論使用經驗和技術,始終也是先導者,所以俄中這些仿效者相比,一定存在領先的代差,但為了獨立於美國的系統之外,也只好欣然接受…
唯一可以肯定的是,仿效者對先導者的追趕沒有停止過。
作者: Hamlet    時間: 22-10-2012 18:44

老友,有尼樣嘢可以話90都唔使驚,唔好話輕量化佐既10式(自用比呢個更勁)

作者: WAIKO01    時間: 22-10-2012 18:49

引用:
原帖由 Hamlet 於 22-10-2012 18:44 發表
老友,有尼樣嘢可以話90都唔使驚,唔好話輕量化佐既10式(自用比呢個更勁)
是鎢合金還是貧化鈾?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0