標題: final list [打印本頁]

作者: lokijuh    時間: 31-10-2012 11:08     標題: final list

各位師兄,
wargame新人想問問幾條combat gear問題,
我都做左資料搜集一段時間,
我打算買一件molle vest,
一個drop pouch,
一個smg mag pouch,
一個handgun holster,
一個handgun mag pouch,
一個mask+goggle,
一對gloves,
一條duty belt,
for落場打game
其實都final stage,呢個星期就會買,
但係買之前有幾個問題想問,

vest個度,我打算買"EA Gear RAV MOLLE Assault Vest w/ Pouch Set (OD)" ,
價錢比其他VEST平好多(以我搵番黎GE資料,平一半以上),想問問有無師兄用過得唔得?
唔計造型,呢件野耐唔耐用?會唔會打幾場就爛?等等...
如果師兄有其他更好ge molle vest介紹,願聞其詳,最緊要夠耐用,夠實用!
唔計造型,如果耐用性好,夠實用,保護性夠高,我放係molle vest ge budget係1k,

mask+goggle個度,我暫時搵到兩款GOGGLE,MASK一款,
"G&P OEF Series USMC Goggle (3mm PC Glasses, Black)"
"EA Gear X400 Tactical Airsoft Goggle (Black)"
"TMC V2 Strike Metal Mesh 3D Cutting Mask (ACU)"
我好concern保護性個方面,我想問下平d ge款係咪指防彈性差?
會唔會點幾j就爆?係咪3mm厚/鐵網就實無死?因為價錢都差2倍幾...
如果師兄有其他更好介紹,願聞其詳,最緊要安全!!

belt個度,有師兄就話新手唔洗買molle belt,
我打算最少掛handgun holster+mag pouch, drop pouch上去,
如果可以,我想掛埋個smg mag pouch上去(我驚太重)...
所以我揀左條2.25 inch ge duty belt,但係我想問負重個度係睇邊part?
扣?定帶ge粗幼?因我就咁睇,有d duty belt個扣仲大過molle belt個扣,
我又睇中左條有肩帶ge molle belt,不過我又諗緊需唔需要用到molle belt...
我又驚掛得太多野或者粗用ge打打下game會斷...
如果師兄有其他更好介紹,願聞其詳,最緊要硬淨!!

gloves個度,其實我睇中左"EA Gear Non-Slip Lightweight Gloves (Black)"
但係我又睇到師兄話手套唔可以太薄,唔係中彈會痛到入心,又腫又盛,真係淆...
搞到我即刻唔敢買呢隻,因為佢寫"Lightweight"...
我又唔識睇點為之厚......
有無師兄有好介紹,呢樣真係搵唔到資料,等睇師兄介紹...

其次我想問,
如果以落場打GAME黎講,上面個LIST仲有無野漏?/有無野執?
如果無,我呢個星期尾就去買...
文長,感謝師兄讀到呢度,
唔該晒師兄先...
作者: louisli    時間: 31-10-2012 16:30

vest: 如果你選EA的產品,不如你上去showroom 摸下(右上角個廣告),試著下,比較一下其他品牌。通常我分辨好唔好,除左睇價錢外,都會睇下縫線位同埋尼龍料。我剛剛上去睇左一下,同flyye的比,EA 果件的molle 縫線完全走晒位,flyye雖然係國產,但縫線係踩晒成條molle帶的,唔會一條高一條低。一分錢一分貨囉。差的尼龍料摸上手比較鞋同埋乾,打兩場就散又未必,但物料受力會爭一截...

mask+google
最好試戴下,睇下岩唔岩自己臉型。有d 戴上臉,仲可以伸隻手指尾去捽眼,呢d fail啦
G&P同TMC都不錯,EA gear無試過,你上去showroom試戴下啦,睇下會唔會焗,overall的配襯效果如何,至於會唔會頂唔到2j?咁又唔清楚啦...

molle belt
你已經用緊vest,molle belt又係唔係需要呢?同vest夾埋會唔會好難用呢?
會唔會一條duty belt已經夠呢?

gloves:
lightweight 呢隻咁似fleece 料既?會唔會好熱架?
EA 果邊好似唔係太多gloves 可以選,你可以上18樓睇下其他手套。先唔好睇價錢,睇下邊款戴落會覺得舒服同保護性足夠?
引用:
原帖由 lokijuh 於 31-10-2012 11:08 發表
各位師兄,
wargame新人想問問幾條combat gear問題,
我都做左資料搜集一段時間,
我打算買一件molle vest,
一個drop pouch,
一個smg mag pouch,
一個handgun holster,
一個handgun mag pouch,
一個mask+goggle ...

作者: lokijuh    時間: 1-11-2012 10:38     標題: 回覆 2# 的帖子

唔該師兄先
vest我自己都係買第一件,都唔知自己想要乜,
又唔知真係落到場有咩好有咩唔好,
所以第一件都係以最平ge molle vest為主,
我想打多幾場再做review...
goggle我已買bolle x500,mask買左個鐵網包埋耳仔..
買左exxxson(好似係咁串...),duty belt,,
以上全部都係有師兄pm我介紹,唔開name,係度多謝個位師兄先

gloves我打算落槍街試...手套呢家野未試上手都唔知岩唔岩,
或者師兄有無手套好介紹?
我未食個bb彈都唔知隻手套夠唔夠厚...
又無理由買最厚個款...唔該師兄先

另外我想問下,我支手槍係we bio hazard m92 full auto wood grip,
你上網搵下圖都知佢個mag又係extend,個compensator 又長左一截,
而家想搵佢個mag pouch同holster,
有無師兄有介紹?
如果無我都係搵日放假落槍街搵...
因為可能真係要放個mag/槍落去先知岩唔岩...

唔該各位師兄先
作者: louisli    時間: 1-11-2012 13:53

我自已有對copy O 記的手套,neoprene (潛水布) 料,會比較熱,出完汗會好難除/戴,但保護性不錯
之前有對薄的布手套,射中手都會痛,但至少唔會流血。再有閒錢先會換對好d的
有手套就唔會比bb彈直接擦損皮膚,痛唔痛其實無咩所謂的,去死人區捽多幾下之嘛

你支M9比較長,可以選擇通用款的尼龍holster,就算長左都唔緊要
如果你想用硬膠果款(如safariland, blackhawk),可以帶埋支槍去試位,唔同廠出的槍會爭少少的

mag pouch 無咩留意,反正都係反轉隻匣插入pouch裡面,最緊要個pouch 扣得到就ok,應該無咩邊隻扣唔到吧?
引用:
原帖由 lokijuh 於 1-11-2012 10:38 發表
唔該師兄先
vest我自己都係買第一件,都唔知自己想要乜,
又唔知真係落到場有咩好有咩唔好,
所以第一件都係以最平ge molle vest為主,
我想打多幾場再做review...
goggle我已買bolle x500,mask買左個鐵網包埋耳仔. ...

作者: lokijuh    時間: 1-11-2012 14:13

唔該師兄~~~
我就係想要軟holster...
甘以你目測,呢個岩唔岩我用?
A.C.M. universal pistol holster with adjustable compartment (Black)
http://www.rsov.com/product.php? ... 15366&cateId=97
同埋呢個pouch岩唔岩我用?
FLYYE Double 9mm Mag Pouch (Black)
http://shop.ehobbyasia.com/comba ... mm-mag-pouch-1.html

gloves個度,之前有師兄話太薄中彈又紅又腫又盛,講到我都驚驚地,
痛流血我又唔驚,打完game仲返到工先最緊要...
你O記copy個隻咩價錢買?我第一次買驚比人水...

THX師兄~~
作者: louisli    時間: 1-11-2012 15:53

universal holster通常都岩,因為有得較大細,你呢款都係
flyye 的mag pouch 可能都得,但穩陣起見,帶埋隻mag去試插下,始終唔知長幾多嘛

我隻copy O 記,之前人仔對港紙差唔多1:1時買的,70人仔而已,而家港紙可能賣百1-2蚊
引用:
原帖由 lokijuh 於 1-11-2012 14:13 發表

唔該師兄~~~
我就係想要軟holster...
甘以你目測,呢個岩唔岩我用?
A.C.M. universal pistol holster with adjustable compartment (Black)
http://www.rsov.com/product.php?langId=1&currencyId= ...

作者: lokijuh    時間: 2-11-2012 06:48

好GE~唔該師兄, 我呢兩日買埋D野佢先~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0