標題: 四頭車頭燈 [打印本頁]

作者: gtoray    時間: 3-11-2012 23:47     標題: 四頭車頭燈

原本出去買支單車燈
咁梗係順便叫佢拎下呢支拎下果支玩下啦
一拎呢支上手就有愛既感覺了~~
做工唔錯
超級光
男人...都係鍾意大碌野....

圖片附件: [有d震.....4點電量 indicator] niteye1.jpg (3-11-2012 23:47, 74.6 KB) / 該附件被下載次數 110

圖片附件: [四級光度調節] niteye2.jpg (3-11-2012 23:47, 66.17 KB) / 該附件被下載次數 98

圖片附件: niteye3.jpg (3-11-2012 23:47, 84.79 KB) / 該附件被下載次數 114

圖片附件: [可以加個手抽仔] niteye4.jpg (3-11-2012 23:47, 91.25 KB) / 該附件被下載次數 115

圖片附件: [500米顏射試驗] niteye5.jpg (3-11-2012 23:47, 56.68 KB) / 該附件被下載次數 109

作者: RCman    時間: 3-11-2012 23:52

嘩!甘大支都裝到落頭bar?
作者: gtoray    時間: 3-11-2012 23:56

引用:
原帖由 RCman 於 3-11-2012 23:52 發表
嘩!甘大支都裝到落頭bar?
nonono
單車燈係呢支
四頭鮑係一個意外...

圖片附件: bt20b.jpg (3-11-2012 23:56, 90.6 KB) / 該附件被下載次數 92

作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 00:14

電筒我都玩開, niteye個人就麻麻地
作者: gtoray    時間: 4-11-2012 00:21

引用:
原帖由 潛陣水 於 4-11-2012 00:14 發表
電筒我都玩開, niteye個人就麻麻地
我其實我只係好間唔時買支
未買過呢個品牌, 咩都試下
試過下的強國品牌: sunwayled, niteye 同 fenix
作者: enochtam2    時間: 4-11-2012 00:24

500m........
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 00:28

引用:
原帖由 gtoray 於 4-11-2012 00:21 發表

我其實我只係好間唔時買支
未買過呢個品牌, 咩都試下
試過下的強國品牌: sunwayled, niteye 同 fenix
Fenix同Sunwayman(SWM)就好既
前者有CPF人好評, 後者已經買左4支同過覺得好
Fenix表面處理麻麻, SWM表面處理真係一流
我用緊支T60CS散熱導熱方面唔錯,長開Turbo都無問題
至於niteye就有過醜聞同Dim light係用過時科技 eg PWM, 你開低光揮支燈係會見到光軌;新筒已經用Buck converter之類去降壓

http://www.candlepowerforums.com ... 2-4x18650%29-Review
作者: MK~    時間: 4-11-2012 00:28

哇...太陽呀...
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 00:29

引用:
原帖由 MK~ 於 4-11-2012 00:28 發表
哇...太陽呀...
3000Lm姐...
小弟家支50W HID都3500啦
作者: gtoray    時間: 4-11-2012 00:31

引用:
原帖由 潛陣水 於 4-11-2012 00:28 發表

Fenix同Sunwayman(SWM)就好既
前者有CPF人好評, 後者已經買左4支同過覺得好
Fenix表面處理麻麻, SWM表面處理真係一流
我用緊支T60CS散熱導熱方面唔錯,長開Turbo都無問題
至於niteye就有過醜聞同Dim light係用 ...
可唔可以輕輕解釋一下咩係 dim light 同 pwm ?
作者: enochtam2    時間: 4-11-2012 00:32

小弟對電筒無咩研究
想問係咪4粒CREE...?
同埋咁大碌炮,係咪都係用18650...?
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 00:32

引用:
原帖由 enochtam2 於 4-11-2012 00:24 發表
500m........
38000cd實際射程389米
Formula為 開方(光度*4)  到達0.25lux既距離(理論射程, 未計空氣質素)
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 00:32

引用:
原帖由 enochtam2 於 4-11-2012 00:32 發表
小弟對電筒無咩研究
想問係咪4粒CREE...?
同埋咁大碌炮,係咪都係用18650...?
4粒XM-L 4碌18650
作者: gtoray    時間: 4-11-2012 00:33

引用:
原帖由 潛陣水 於 4-11-2012 00:29 發表

3000Lm姐...
小弟家支50W HID都3500啦
我有支gp hid 35w 都3500
but真係太重太大支, 已經好耐無拎出來玩
不過射程真係好q遠
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 00:37

引用:
原帖由 gtoray 於 4-11-2012 00:31 發表

可唔可以輕輕解釋一下咩係 dim light 同 pwm ?
是咁的, LED要調低光度主要有2個方法
1. PWM: 不斷將盞燈高速ON OFF, 而高頻率時人眼係唔覺得閃緊既, 但總光度會低左
2.控制電壓/電流,  直接由LED driver輸出較低電壓/電流 令LED暗左
細分2種, 變壓器同Linear regulator
前者有如電腦火牛, 效率較高但電路較複雜
後者就等於有個自動電阻幫你燒錦d多餘既電力, 變成熱,所以效率較低,但較方便(因為簡單,一粒IC收工)

至於你果支EYE40就係PWM, 因為揮果時會見到上圖既景象,PWM低頻時十分擾人,睇野會有鬼影,同埋會有noise(如果PWM頻率係聽力之內)
所以小弟唔prefer!
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 00:38

Sorry! 小弟係電筒發燒友,一講停唔到口!
電子野, 秋水哥都好熟下(上次個電箱...), 可以同佢吹下水
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 00:42

話說, 如果單車用呢種車頭燈, d人會以為係電單車
作者: gtoray    時間: 4-11-2012 00:46

引用:
原帖由 潛陣水 於 4-11-2012 00:37 發表

是咁的, LED要調低光度主要有2個方法
1. PWM: 不斷將盞燈高速ON OFF, 而高頻率時人眼係唔覺得閃緊既, 但總光度會低左
2.控制電壓/電流,  直接由LED driver輸出較低電壓/電流 令LED暗左
細分2種, 變壓器同Line ...
咁pwm好處係咩呢?
thx~
引用:
原帖由 潛陣水 於 4-11-2012 00:42 發表
話說, 如果單車用呢種車頭燈, d人會以為係電單車
我用fenix支750 lumens單車燈已經得了
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 00:58

引用:
原帖由 gtoray 於 4-11-2012 00:46 發表

咁pwm好處係咩呢?
thx~
如果有錯請指正, 純粹大家交流
PWM好處係唔洗用Inductor(簡單d講, 線圈)都可以控制到output power
同時唔會好似Linear regulator咁曬電
用少左料,成本低左

下圖為某一LED driver, 純粹用PWM去做低光模式, 有8隻腳,黑色,有一點果件野叫555 timer, 就係佢做PWM既工作
另一個就用Buck converter,可見多左個線圈,上面寫左220,不過呢個就單檔, 同埋唔知點解唔洗transistor

最大分別係一個直接PWM去比Output,另一個就係PWM比信號Buck converter再出LED
最後就係, 其實我miss左transistor,同埋轉mode既概念
總之就係, PWM就好似一隻手, transistor就係個燈制

最近我都係度諗緊砌個DC-DC變壓器做DIY尿袋

圖片附件: Driver.jpg (4-11-2012 00:58, 89.1 KB) / 該附件被下載次數 89

圖片附件: Driver 2.jpg (4-11-2012 00:58, 115.83 KB) / 該附件被下載次數 86

作者: rho837    時間: 4-11-2012 01:34

O wor!
作者: gtoray    時間: 4-11-2012 10:54

引用:
原帖由 潛陣水 於 4-11-2012 00:58 發表

如果有錯請指正, 純粹大家交流
PWM好處係唔洗用Inductor(簡單d講, 線圈)都可以控制到output power
同時唔會好似Linear regulator咁曬電
用少左料,成本低左

下圖為某一LED driver, 純粹用PWM去做低光模式,  ...
有d深...慢慢理解...
不過呢支四頭鮑得四個 mode, 由一頭到四頭齊發
無低光模式既但又行pwm?
作者: carl    時間: 4-11-2012 12:28

引用:
原帖由 gtoray 於 4-11-2012 00:46 發表

咁pwm好處係咩呢?
thx~

我用fenix支750 lumens單車燈已經得了
750 lumens? BT20 嗎? 正唔正?
作者: louisli    時間: 4-11-2012 12:57

一隻手渣唔晒,好大碌
引用:
原帖由 gtoray 於 3-11-2012 23:47 發表
原本出去買支單車燈
咁梗係順便叫佢拎下呢支拎下果支玩下啦
一拎呢支上手就有愛既感覺了~~
做工唔錯
超級光
男人...都係鍾意大碌野....

作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 13:01

引用:
原帖由 gtoray 於 4-11-2012 10:54 發表

有d深...慢慢理解...
不過呢支四頭鮑得四個 mode, 由一頭到四頭齊發
無低光模式既但又行pwm?
Data sheet話3000/1200/350/60
123頭時要再用PWM令佢更低光
我估

作者: Vindicator    時間: 4-11-2012 13:05

我始終都係比較鍾意黃膽....
雖然led係大潮流
作者: louisli    時間: 4-11-2012 13:13

引用:
原帖由 Vindicator 於 4-11-2012 13:05 發表
我始終都係比較鍾意黃膽....
雖然led係大潮流
黃色應該都有LED吧?屋企的燈都有了
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 13:32

引用:
原帖由 louisli 於 4-11-2012 13:13 發表

Yes, Warm yellow 2700-3300K
除此之外重有90-CRI既led
作者: Vindicator    時間: 4-11-2012 13:39

引用:
原帖由 louisli 於 4-11-2012 13:13 發表

led果種黃色都係偏白
黃膽果種係柔和,暖色

黃膽透射力比led強
係有霧或多塵地方就會見到分別
作者: 潛陣水    時間: 4-11-2012 13:58

引用:
原帖由 Vindicator 於 4-11-2012 13:39 發表

led果種黃色都係偏白
黃膽果種係柔和,暖色

黃膽透射力比led強
係有霧或多塵地方就會見到分別
玩過黃膽LED無
我屋企兩隻黃膽D色重暖過隻P90
不過Tint呢家野係有得較既, 同樣係warm white都有唔同warm法, 就係所謂既LED bin
打個比喻就係唔講你知,係分唔出慳電膽同鎢絲膽既光
/

另外更正: 上面打左warm yellow, 其實係warm white
作者: gtoray    時間: 4-11-2012 15:50

引用:
原帖由 潛陣水 於 4-11-2012 13:01 發表

Data sheet話3000/1200/350/60
123頭時要再用PWM令佢更低光
我估
60/350/1200/3000
就係 1234 頭了
會唔會係閃mode呢?
引用:
原帖由 carl 於 4-11-2012 12:28 發表

750 lumens? BT20 嗎? 正唔正?
光就絕對夠光, 建議如果唔會入d陰森地帶或超黑地方, 買bt10 已足夠
外型靚仔, 光斑夠闊, 做功屬上等
防眩目鏡片冇仔細測試, 不過我試過正面望都係有d"殘"眼 (校好角度後測試對頭感受)

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0