標題: 手機選擇問題 iPhone 4S VS Galaxy Note [打印本頁]

作者: 冰雪零度    時間: 4-11-2012 23:55     標題: 手機選擇問題 iPhone 4S VS Galaxy Note

話說小第近期想換機

小第睇中左2部機

Apple iPhone 4S
Samsung Galaxy Note (第一代,非LTE版)

小第會拎來Whatapp,打電話
同最主要係令來影相同拍片

想問下師兄們會選擇邊部?

thx
作者: 亞爾多    時間: 4-11-2012 23:59

1.你對手機大小有無意見?
2.你對itunes有無意見?
作者: 2slow    時間: 5-11-2012 00:06

兩部都用過
4S, 唔嫌佢個Mon細的話, Whatapp, 打電話 影相, 拍片 呢幾樣都不過不失
Note一代用緊,  Whatapp, 打電話 呢類基本野無問題, 影相, 拍片 既quality我覺得好過Iphone, 但嫌佢個Camera 開得比 iphone慢, Autofocus都係慢, 想capture snap shot 可能會錯過時機. 如果有S3或Note2咁快就好了

不過用note之後覺得iphone個mon真係好細, 部iPhone已經擺埋一邊唔想掂了
作者: 潛陣水    時間: 5-11-2012 00:07

Iphone data transfer,management極不便
Mon細,唔係要大芒,至少唔洗用放大鏡or朦眼睇
作者: 冰雪零度    時間: 5-11-2012 06:40

引用:
原帖由 亞爾多 於 4-11-2012 23:59 發表
1.你對手機大小有無意見?
2.你對itunes有無意見?
手機大細我2樣都拎個上手
我2個都接受到

itunes冇咩意見..
以前用iPod Touch 都係咁搞
引用:
原帖由 2slow 於 5-11-2012 00:06 發表
兩部都用過
4S, 唔嫌佢個Mon細的話, Whatapp, 打電話 影相, 拍片 呢幾樣都不過不失
Note一代用緊,  Whatapp, 打電話 呢類基本野無問題, 影相, 拍片 既quality我覺得好過Iphone, 但嫌佢個Camera 開得比 iphone慢,  ...
除左開cam速度似乎Note比較好@@?
引用:
原帖由 潛陣水 於 5-11-2012 00:07 發表
Iphone data transfer,management極不便
Mon細,唔係要大芒,至少唔洗用放大鏡or朦眼睇
data transfer的確唔方便下...

想問過埋農曆新年邊部機既跌"福"比較大?

印象中2部而家都係3千左右
作者: 2slow    時間: 5-11-2012 09:40

引用:
原帖由 冰雪零度 於 5-11-2012 06:40 發表
除左開cam速度似乎Note比較好@@?
想問過埋農曆新年邊部機既跌"福 ...
Note, d相鮮豔好多
但係唔夠光的情況下, iPhone影得好d, Note既相noise多d

(全部講緊用原裝Cam軟件, default settings)
作者: 冰雪零度    時間: 7-11-2012 19:13

thx
最後決定買Galaxy Note
作者: Hkpolice-Psu    時間: 7-11-2012 20:29

oh.....仲諗住話iphone影相同note比真係無得比,iphone 靚九萬倍
我之前用果兩部機係ip4 同note1, iphone除左細mon之前我覺得無咩野輸蝕得過note1

到現在我手上同時用緊既ip5 同note 2比, 我都係覺得iphone 好用,可能純粹個人喜好啦
作者: 潛陣水    時間: 8-11-2012 00:10

個人認為AMOLED HD > Retina
Note支筆真係好方便下
作者: Hkpolice-Psu    時間: 8-11-2012 08:04

引用:
原帖由 潛陣水 於 8-11-2012 00:10 發表 個人認為AMOLED HD > RetinaNote支筆真係好方便下
兩種mon我覺得色溫都係iphone自然,note 果3/4種mode點都係過濃,只係大mon睇戲上網好d,但響地鐵巴士輕鐵渣緊車果陣用note絕對係苦事,而且無咩私隱可言

至於支筆……四個大字:「可有可無」我識打倉頡,根本唔需要支筆,係edit photo 加marking 上張相會有用少少
打機方面,iphone 未jb note會多野玩d,但結果jb後,我硬係覺得我驚我連部note2都變打出打入睇戲only
作者: 2slow    時間: 8-11-2012 11:20

嗯, 樓主問影相呢... 我諗應該對比影出黎既相, 唔係個mon呢.
提外話, 好多報道話iPhone4s 個mon其實因為佢光亮度好高, 成5xx cd/m,
佢既色域值就偏底(5x%), 不過亮度高使得畫面睇起上黎更通透, , 做成假像誤以為mon的色彩表現會非常出色.

Galaxy Note的色域值就剛剛over了少少(10x%), 所以睇起上黎比色彩飽和度高, 比較豐富豔麗...

anyway,
講返成像我自己就覺得Note偏冷,4s偏暖
iPhone4s影出黎較黃, 好似好鮮豔, 雙反Note影出黎個色會比較淡, 反而較自然
details 自己上網搵啦, 好多discussion及比較
作者: RCman    時間: 8-11-2012 11:22

引用:
原帖由 2slow 於 8-11-2012 11:20 發表
嗯, 樓主問影相呢... 我諗應該對比影出黎既相, 唔係個mon呢.
提外話, 好多報道話iPhone4s 個mon其實因為佢光亮度好高, 成5xx cd/m,
佢既色域值就偏底(5x%), 不過亮度高使得畫面睇起上黎更通透, , 做成假像誤以為m ...
你地對手機影相都甘有研究
我部iphone影的相都只係post去fb or whatsapp sample相only
唔會對手機影相有要求
作者: 2slow    時間: 8-11-2012 11:31

引用:
原帖由 RCman 於 8-11-2012 11:22 發表

你地對手機影相都甘有研究
我部iphone影的相都只係post去fb or whatsapp sample相only
唔會對手機影相有要求
認真影相就當然DSLR或半傻瓜機啦...

但依家興隨時影相嘛, 尤其是d女仔, 好鐘意自拍, 咩都影一餐~ x!!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 8-11-2012 12:48

用個mon去睇同兩部機upload晒d相上電腦度睇又另一回事,而且普遍我就算用部5d2影相都set 個k數5000以上,香港暖色會好睇d
作者: 冰雪零度    時間: 10-11-2012 16:07

死啦...
睇睇下又對I phone 心郁郁...
(被群毆....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0