標題: 你現在是槍械教員了? [打印本頁]

作者: MS    時間: 7-8-2007 23:47     標題: 你現在是槍械教員了?

以上有四個Targets四個學員用他們的個人武器,Personal weapon 打Grouping. 那一位槍法最好?那一支槍要Zero (調較)呢!(以上是隨手畫,不甚準確?)

作者: 1812    時間: 7-8-2007 23:53

1 & 3 Zero
作者: adrianyahk    時間: 7-8-2007 23:58

假如係射5槍的話....第一是最好吧
作者: 皇家御貓    時間: 8-8-2007 01:09

grouping 1 最佳 , 因為最密

1 , 3都需要zeroing , 因為grouping中心偏右左
2 , 4雖然散 , 但靶心大致等於grouping中心
作者: MS    時間: 8-8-2007 01:29     標題: 回覆 #1 mswong 的帖子

有幾個名詞,教員一定要識
Aiming Mark,(AM)
Point of Aim(POA)
Mean Point of Impact (MPI)
Correct Zeroing Position (CZP)
還有..........

作者: MS    時間: 8-8-2007 01:53     標題: 回覆 #4 皇家御貓 的帖子

這是MS隨手寫,好簡單,將子彈落點向內移,如果全入CZP的範圍,支槍就不用較喇!Grouping之大少是Firer問題,與槍無關!
作者: Paul    時間: 8-8-2007 02:13

二同四上堂冇聽書, 打成今唔可以合格

一有用心機上堂, 向左轉多幾格就可以

三也OK,向下轉幾格向左轉一格,再試下幾槍
作者: MS    時間: 8-8-2007 02:21     標題: 回覆 #4 皇家御貓 的帖子

如果打Grouping 最遠之一頭一尾量度!用眼睇當然第一個,打分另計
作者: MS    時間: 8-8-2007 02:27     標題: 回覆 #7 Paul 的帖子

Group大少與聽書無關!是Firer本身修為,好難在此三言兩語講清楚!
作者: MS    時間: 8-8-2007 02:39     標題: 回覆 #1 mswong 的帖子

Grouping之定義是發射不少過三粒,同一個Firer,同一支槍,同一個姿勢,同一個距離,同一個aim mark,如果外間,同一种子彈,缺一不成Grouping!
作者: MS    時間: 8-8-2007 02:47     標題: 回覆 #7 Paul 的帖子

較槍示乎什麼槍,較前準星或後照門!要睇每一支搶之說明書!但有個原則前準星跟"錯"落點,後照門是遠離錯落點!
作者: Paul    時間: 8-8-2007 02:55

引用:
原帖由 mswong 於 8-8-2007 02:47 發表
較槍示乎什麼槍,較前準星或後照門!要睇每一支搶之說明書!但有個原則前準星跟"錯"落點,後照門是遠離錯落點!
前準星跟"錯"落點,後照門是遠離錯落點

請MS兄可唔可以再多少少

我未試過在室外遠場正式學打過歩槍
作者: MS    時間: 8-8-2007 04:11     標題: 回覆 #12 Paul 的帖子

嘩!MS俾你地玩死!講笑咋,點講先至明呢!
問題而下:
1.將後照門較高會打高還是打低?Why.......
2.將後照門較左會打左還是打右?Why.......
想一想,如果你想通了,一理通百理明???
遲些有答案!你們有沒有發覺,MS住了英國十多年,但一樣急性子!

作者: laurence    時間: 8-8-2007 11:51

性格改不了的
作者: MS    時間: 8-8-2007 16:47     標題: 回覆 #14 laurence 的帖子

閣下想MS將Range Work 一字不漏背出來???
作者: laurence    時間: 8-8-2007 17:02

引用:
原帖由 mswong 於 8-8-2007 16:47 發表
閣下想MS將Range Work 一字不漏背出來???
如你願意
相信大家願聞其詳

謝謝
作者: MS    時間: 8-8-2007 17:05     標題: 回覆 #13 mswong 的帖子

1.後照門較高打高,較低打低,較左打左,較右打右
2.前準星與後照門相反!怎樣較幾多轉等等睇該槍之說明書!
所以MS上文說前準星跟錯之子彈落點.後照門遠離錯的子彈落點,
MS一再强調在課室上SKILL的課程例如打功夫?是不可成,各位可以給MS閣下之電話,MS會在你指定的時間向你解答!
你可以打電話給MS(打電話去英國小心你媽咪鬧你!)請記英國時間慢香港七小時,MS由上午十時至下午十時在家.
441-442-391111  再者MS不介意在你指定之時間打電話給你
mswong@ntlworld.com

作者: MS    時間: 8-8-2007 17:11     標題: 回覆 #16 laurence 的帖子

親愛的朋友:MS難得各位俾面,開心都來不及!但有些間題好難回答,例如怎樣解解將後照門較高槍會打高呢!誰有好意見!

當A-B成一直綫,槍管向高了!有沒有人反對?

作者: MS    時間: 8-8-2007 17:27     標題: 回覆 #16 laurence 的帖子

MS老婆話:唔知MS太得閒或成世未被人媽過,MS只能保証盡力,中國人有句名句,一句唔該洗死..............仲有一句,台前三分鈡,幕後三年功.請留意發展!謝謝

作者: MS    時間: 8-8-2007 17:40     標題: 回覆 #19 mswong 的帖子

未講之前MS声明,唔明請問?MS是古代人,同你們不同笨好多也!

作者: MS    時間: 8-8-2007 20:45     標題: 回覆 #20 mswong 的帖子

為了更加有系统和聯貫性,請留意"去耙場燒粑"MS由頭再講過!
作者: 高!高!高!    時間: 8-8-2007 23:22

1仔最準,3仔都得,但要調教一下準星照門.
2/4扣板機動作有扣死雞的問題............我估......
作者: Paul    時間: 8-8-2007 23:46

MS兄

因為我未學過較前準星(一般我只較後照門),所以想了解多D,加上除了大陸SKS/AK體驗團之外我未(用心)打過遠距歩槍,所以想了解多D。

P.S. 我連用倍數鏡打50尺外既目標都唔知點打
作者: MS    時間: 10-8-2007 02:11     標題: 回覆 #23 Paul 的帖子

支支槍

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0