標題: 請問各師兄,有冇d醫生睇抑鬱症又唔貴既? [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 13-11-2012 16:31     標題: 請問各師兄,有冇d醫生睇抑鬱症又唔貴既?

見到出面果d...野野過千,小弟真係比唔起

作者: loveless    時間: 13-11-2012 16:50

你係生理上腦分泌失調需要一個醫生,
還是心理上憂慮煩躁想要見一個醫生?
作者: Tango1997    時間: 13-11-2012 17:00

政府有無得睇架?
作者: Tango1997    時間: 13-11-2012 17:04

或者試吓揾區議員。。。。睇吓有乜幫忙&轉介x!!
亦可係哩度講吓。。。。舒緩吓先啦。。。。禾刀抑鬱左幾廿年。。。。
作者: enochtam2    時間: 13-11-2012 17:04

我聽講出面睇CP一個鐘$2K+
........好貴.......
可能社工轉介你去政府睇會平D掛.....
作者: 阿Fee    時間: 13-11-2012 18:04

如果有讀中學/大專,可以搵左駐校社工/輔導員傾左先,如果係在職人士可以搵就近嘅綜合家庭服務中心,再唔係其實政府有精神科,不過要醫生轉介至有得睇

http://www.ha.org.hk/cph/index.html

作者: JBL    時間: 13-11-2012 18:09

作者: Tango1997    時間: 13-11-2012 20:11

引用:
原帖由 JBL 於 13-11-2012 18:09 發表

首先去睇政府普通醫生問佢攞封轉介信,之後就可直接去西區醫院睇精神科,每次幾+蚊連藥仲有跟進.......
咁筍 。。。聽日射波睇大夫再排期
作者: Lolanto    時間: 14-11-2012 00:57

想快D睇到政府精神科醫生可以試下衝急症室
作者: SECOND    時間: 12-12-2012 00:13

有錢會搵psychologist,
無錢就去搵社工
作者: nishi    時間: 12-12-2012 00:21

其實一般家庭醫生都可以開到小小藥效比較低既anti depressant比你,
不過藥物其實副作用可以幾麻煩,
建議可以先去尋求非藥物療法/輔導
臨床心理學家可以叫普通科醫生轉介~
作者: T-800    時間: 12-12-2012 00:26

引用:
原帖由 Anonymous 於 13-11-2012 16:31 發表
見到出面果d...野野過千,小弟真係比唔起
後生仔,比d信心、樂觀 d.... 皈依佛法、盡力多持經咒、誠心懴悔.....吾駛錢的,配合一般性精神科治療,一定會有幫助.... 祝吉祥!

happy shooting!

作者: 路比    時間: 26-12-2012 00:26

對信仰唔抗拒就去教會搵牧師,免費的,不過小心唔好去斜教

作者: sealsman    時間: 26-12-2012 00:55

如果你係持續認六個月以上 有抑鬱症病徵  先算抑鬱嫁喎
情緒低落係香港好常見 試下去政府街証 睇下醫生點講先啦
作者: derek8402    時間: 26-12-2012 01:22

人生總有起起跌跌, 真係吾好諗太多, 我會建議你番下教會, 不過樓上都講左, 小心吾好入左D邪教, 番D大間D, 好似浸信、循道果D

作者: rho837    時間: 26-12-2012 01:34

呢啲病越睇越衰!

唔睇好過睇!

其實你係冇其他人有既東西而感覺煩燥!

放手吧! "Let go" ! 自己做番”好”自己分內事! 唔好同其他人比較!人地有!你應該替佢地開心!自已冇既東西!冇必要”強”求!又唔好睇小自已!又唔好瀨社會!自己set 20年目標努力工作!巴工錢彈藥通通儲起!做下做下就到!當有首期投資買樓!唔洗想得太多到時可能會點點點!如果20年後都係碌曷!間自己一句都起碼冇白癈20年光陰啦!

我都用了20年辛苦儲錢!所以就叫做有餐飯食啦!中途見過好多同學或同事炒樓炒股票!有一兩個真係上岸發大逹(現在寸到完全唔識得我地咁)!但其如所有人到今日”我覺得”都只係得個殻!如果個二十年當中只故住睇其他人外表(揸Porsche溝靚女)!我地就唔會有今天成就!

一句! 只向前望!努力做好自己分份內工作!儲錢!
唔好同人比較,又唔好花時間玩愛情溝女!又唔好亂洗錢,買名牌買玩具,如此你會成功!

我小六時比朋友同學仔笑冇玩具槍玩!父母講一句!呀仔要記住今日屋企冇錢買不到給你!好對你唔住,如果有錢一定買比你玩!所以唔好玩住先等到將來成人搵到錢自己買重開心!到時就買乜都得!到中學時見同學仔有電單車形單車而自己架雞到嘔!同學仔個個名牌addidas!自己全身雜乜!到外國讀高中及大學時!班有錢同學個個揸全新靚跑車班女個個上灑佢地啲車!靚女比佢地溝灑上床!而我地就只係番餐館幫保自己生活費又買易手槍及魚杆去玩!到回港工作時!個個都周身名牌揸porsche溝女又話自己炒樓炒股贏幾多球!而自己就係間英國Firm打工仔!當周邊個個都講到風山水起時!自碑心會有!但係keep住儲第一桶金(首期)! 足之零三年(唔洗二十年)買下兩個單位!入到位炒樓!根首就有能力一路打工一路錢搵錢!你有樓有車就自然有好女子賞識你!結婚生仔就根住來!但可以一次過玩番灑以前冇玩過既玩具!

記住手作正經事!一定成功!

作者: 潛陣水    時間: 26-12-2012 03:10

千祈咪食藥, 真係會食壞人, 副作用問題!
我之前睇,食左年幾,醫唔好之餘中左副作用,原本衰一飯變衰兩飯
作者: loveless    時間: 26-12-2012 11:42

引用:
原帖由 潛陣水 於 26-12-2012 03:10 發表
我之前睇,食左年幾,醫唔好之餘中左副作用,原本衰一飯變衰兩飯
唔唔..某程度上解釋左你慣常既behavioral pattern.

但同時那不會是事實的全部.
例如以你屬性, 你會拋埋乜症乜藥乜副作用出黎...
作者: sealsman    時間: 26-12-2012 12:40

引用:
原帖由 潛陣水 於 26-12-2012 03:10 發表
乜你連抑鬱症都有過啊?
不如分享下你食過D乜野藥咁大副作用
MAOI 定 SSRI?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0