標題: 收費場(OUTDOOR)是否應該增加火力(RPM)既限制? [打印本頁]

作者: owen126315    時間: 13-11-2012 19:45     標題: 收費場(OUTDOOR)是否應該增加火力(RPM)既限制?

之前打OUTDOOR GAME,我就用MARUI MP5 配11.1V 25C LIPO
自己用D咩槍就無咩特別高要求,只要準同可靠便可
咁講講場GAME先啦,LOCATION係海灣戰X,應該大家都知該場既戰區大多算是中至小既SIZE,接近CQB
開頭我諗"哈!個場咁細,轉個彎就見到敵人,用輕便既MP5應該可以佔小小優勢"
到帶MASK準備開GAME啦,見到對家幾個手持一把M4RAS加個AIMPOINT,看似沒咩野,唔及用AK的惡同霸氣
誰不知原本果幾把M4一D都唔善良,重好惡,把把都是快頻加鏈匣,一路行一路狂掃,加上場地細,比佢地掃呀掃,位都冇得走
雖然就唔係好大力,1.1XJ左右啦,但都掃到我有D慶慶地
完GAME後作檢討,經過快頻洗禮的我竟然唔係質疑自己既戰術及個人技術,而係怨自己把MP5唔及別人的快,想把MP5改成跟他們一樣的
可是道高一尺,魔高一丈,永遠有人比我改快同大力,最後形成惡性循環,所以我最後決定放棄改快頻,但依然想建立小小限制令WARGAME變得更刺擊,不再是高火力,低技術既射擊遊戲
請各位C兄比D意見,THX
作者: 閒雜人等    時間: 13-11-2012 20:30

其實各人有各人喜歡打法
如果師兄真係想限火限頻,開團前自己訂規矩就得

其實我覺得與其限頻,不如玩彈弓匣限彈數  
當然還是基於大家自律下,否則又係冇用
作者: 蛇    時間: 13-11-2012 20:38

咁你咪自已做host搞返場啱你要求嘅game先囉
作者: JW.    時間: 13-11-2012 21:23

做host要注意風險
作者: owen126315    時間: 13-11-2012 21:27

唯!做咩講到我好似哀人咁嚴三嚴四嫁!我都係講事實同建議改善方法姐!
作者: louisli    時間: 13-11-2012 21:43

其實都係每場game的規則不同,一般game場只限焦數,rpm呢D由於唔係法例所管制,只可以當作game內的custom rules
如果想限rpm,可以join/host場有限rpm的game,或者同對家或game keeper傾下,唔好長full囉
作者: Arther    時間: 13-11-2012 21:44

用Ak惡過M4...
咁都講得出都唔知俾啲乜嘢反應好

作者: 潛陣水    時間: 13-11-2012 22:52

樓主, 人地打快頻有代價架
你見佢full得咁開心, 係你唔見人地掃齒天梯時sad之嘛
作者: Inty    時間: 13-11-2012 23:00

我見意你轉玩GBB
作者: keane    時間: 14-11-2012 01:06

建議成立 WARGAME 協會 / 總會

分 級別,  槍類, 火力, 射頻,

分 超級組, 甲, 乙, 丙, 丁 組,

再自申類型: 1. 遊山玩水聯誼型  2. 爛玩爛砌POWER型 3. 豪裝影相好有型

咁就天下太平啦
作者: queen    時間: 14-11-2012 01:10

打快頻有打快頻嘅打法, 佢哋只係用彈匣無用彈鼓咪算有良心囉.........自己計下佢一個匣打到幾多秒......
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 01:21

引用:
原帖由 閒雜人等 於 13-11-2012 20:30 發表
其實各人有各人喜歡打法
如果師兄真係想限火限頻,開團前自己訂規矩就得

其實我覺得與其限頻,不如玩彈弓匣限彈數  
當然還是基於大家自律下,否則又係冇用
Totally agree
限彈匣數 & 限彈數===> Much better than限頻
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 01:23

引用:
原帖由 keane 於 14-11-2012 01:06 發表

再自申類型: 1. 遊山玩水聯誼型  2. 爛玩爛砌POWER型 3. 豪裝影相好有型

咁就天下太平啦 ;ha ...
抽味甚濃
作者: YSL    時間: 14-11-2012 02:27

引用:
原帖由 owen126315 於 13-11-2012 19:45 發表
之前打OUTDOOR GAME,我就用MARUI MP5 配11.1V 25C LIPO
自己用D咩槍就無咩特別高要求,只要準同可靠便可
咁講講場GAME先啦,LOCATION係海灣戰X,應該大家都知該場既戰區大多算是中至小既SIZE,接近CQB
開頭我諗"哈!個場咁細,轉個彎就見到敵人,用輕便既MP5應該可以佔小小優勢"
到帶MASK準備開GAME啦,見到對家幾個手持一把M4RAS加個AIMPOINT,看似沒咩野,唔及用AK的惡同霸氣
誰不知原本果幾把M4一D都唔善良,重好惡,把把都是快頻加鏈匣,一路行一路狂掃,加上場地細,比佢地掃呀掃,位都冇得走
雖然就唔係好大力,1.1XJ左右啦,但都掃到我有D慶慶地
完GAME後作檢討,經過快頻洗禮的我竟然唔係質疑自己既戰術及個人技術,而係怨自己把MP5唔及別人的快,想把MP5改成跟他們一樣的
可是道高一尺,魔高一丈,永遠有人比我改快同大力,最後形成惡性循環,所以我最後決定放棄改快頻,但依然想建立小小限制令WARGAME變得更刺擊,不再是高火力,低技術既射擊遊戲
請各位C兄比D意見,THX
一路行一路射,就算用"彈弓匣" & "慢頻",只要對家合作得好,一樣可以打到你無位走! ,甘到時系唔系要限只準單發???

早2年我走去打GAME,打室外,只帶技 MK23 NBB 手鎗,面對AEG/GBB [不論快,慢頻]都保證系處於劣勢,保證刺擊!

打GAME對家有人用快頻[ >30ROF ]好正常,只要唔過 J ,中鎗認死就OK,而家樓主似"輸打贏要"

而樓主話人地"快頻",甘到底有幾快呢? 用咩去測?   

我打GAME技鎗用9.6V電,1.2J 25 ROF....出彈順D,甘都比人話我"快頻",
打1.5J GAME,我帶1.2J去.....居然有人走呢問我枝野乜力,因為條友面上中左2鎗後有紅點,覺得我過火
........而家好多野根本系人問題!!!

作者: Hopot    時間: 14-11-2012 08:37

而家打GAME好陰公,
大力又唔得,
快頻又唔得,
長雞又唔得,
應該全部加50租埋槍就最好架喇
作者: leahcim    時間: 14-11-2012 14:13

引用:
原帖由 Hopot 於 14-11-2012 08:37 發表
而家打GAME好陰公,
大力又唔得,
快頻又唔得,
長雞又唔得,
咁就一定最公平、公正、公開
作者: 蛇    時間: 14-11-2012 15:23

引用:
原帖由 Hopot 於 2012-11-14 08:37 發表
而家打GAME好陰公,
大力又唔得,
快頻又唔得,
長雞又唔得,
點解佢支租槍射得遠過我果支㗎?
我支私火得1.2,租槍有1.5嘅?唔公平
我支mp5咁善良,佢支ak咁惡,點打呀
遲啲會唔會變成,佢咁叻,同我一齊考試,唔公平???
何謂絕對平等? 人地遵守左果場game嘅所有規則無犯規,樓主所謂嘅賽後檢討得出係人地支槍快結果你輸,改善方法係唔俾用快頻槍,會唔會有點那個,無諗過提升自已想辦法去對抗面對呢類情況嘅方法,點解而家啲人會變成咁…

作者: owen126315    時間: 14-11-2012 18:10

首先,對方既槍起碼35ROF以上,加上佢地幾個人在細小既空間內狂掃,咁你話有冇得走,加上佢地咁打法都唔再係步兵,係機槍手,十分唔合理咁有尖兵既輕便同機槍手既火力,
多彈,行得快,地方細(接近CQB),開GAME時大家對望到,你話走到咩!
我之所以提議這方案,首先第一佢係可以利用工具測量到,得出既數據係客觀(偷偷換大C數電唔計),容易管理.
第二,快頻對對手的傷害都可以好大,同一位置既皮膚短時間內連被擊多發會好痛,如果打大力就更傷
第三,個個人都用快頻咁場GAME有咩樂趣,完全就等同每個人都攞住M134亂射,唔需要隊友火力COVER,自己一個搞到曬,個個都ONE MAN SHOW,而且用快頻就應該用M249等槍啦,重返D同行得慢D的相對既負擔,用步槍就小彈,射速慢D同行快,咁先合理哦
家下D人槍就用M7A4咁短小輕便,但火力大到M249咁,合理嗎?
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 18:28     標題: 回覆 17# 的帖子

我覺得樓主有檢討嘅
只係佢唔想自己都改快頻姐
坦白講 我都唔鐘意同啲9full嘅人打game
只係因為自己重合作,tactics 多過重支槍
解決方法係只係圍內玩
全部人有共識
細力 無快頻
個個開心
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 18:33     標題: 回覆 18# 的帖子

我覺得咁講又唔多合理
而家係玩具槍
人地改得到 你理得人地
M14,svd都改得快頻架wor
又唔受呀
打game姐
真係建議你同一班熟嘅fd玩
到時玩真槍彈數 限彈匣
咁快頻就無一定優勢啦
作者: 衰人    時間: 14-11-2012 19:03

唔好講到快頻就一定win先得嫁.........
1.你有無諗過點走位???(扒果去另一cover有無諗過???走得前後左右即係可以還火)
2.有無諗過搵1.2個死士引人注意???
3.有無留心佢地點掃先交叉果隻???亂黎果隻???見頭即掃果隻???
其實快頻對一d打得耐既人根本就唔係一回咩事黎,千祈唔好俾佢d聲嚇到哦
作者: owen126315    時間: 14-11-2012 19:11     標題: 回覆 21# 的帖子

有冇睇清楚我對個場既描述呀?
",地方細(接近CQB),開GAME時大家對望到,你話走到咩!"
作者: 衰人    時間: 14-11-2012 19:35

當然有
噤我想問係咪就係試槍區後面第一個場
作者: owen126315    時間: 14-11-2012 20:21     標題: 回覆 23# 的帖子

有D貨櫃果,重有好多車胎果兩個場

作者: Arther    時間: 14-11-2012 20:49

係一槍死既game無不死人,你有200幾飛bb彈但你打唔中關人乜事
作者: Arther    時間: 14-11-2012 20:55

我用PTW啲彈弓匣對快頻都係咁打啦
作者: YSL    時間: 14-11-2012 21:22

睇左甘耐,我見摟主插對家用快頻,甘個場game攪手有無話唔比用快頻先? [快頻打GAME,攪手又無阻止,照計都系無限拉]

如果無話唔比用快頻,甘你D對家用快頻,人地無犯規無犯錯,你就唔好系到話人快頻呢樣個樣,而家打GAME快頻總會有,你知打乜力,有無咩限制,最後你自己選左咩工具去打系你自己事,人地用咩你管唔到[只要無犯規]

打室內CQB一樣有人約打FULL AUTO,細力一樣照爆缸,我前排打室內CQB,都系用手鎗,對家有AEG,味又系甘打一樣殺到人,我比 FD 技MP5打中都見紅,但我唔會去話人地,因為場GAME 系可以打AEG,我自己用乜打系我自己事,比人打爆自能怪自己走位唔好,但唔會怪對家用AEG

我系海彎打GAME都試過手鎗對AEG照打

你唔鐘意人地攪D GAME有快頻,甘一系你搵夠人自己攪GAME,一系唔好打GAME

摟主唔好系到 "輸打贏要"!!,你唔系受害者,受害者系個D比你講到用快頻好似十惡不赦個D人!!!

作者: 蛇    時間: 14-11-2012 21:29

引用:
原帖由 owen126315 於 2012-11-14 18:10 發表
首先,對方既槍起碼35ROF以上,加上佢地幾個人在細小既空間內狂掃,咁你話有冇得走,加上佢地咁打法都唔再係步兵,係機槍手,十分唔合理咁有尖兵既輕便同機槍手既火力,
多彈,行得快,地方細(接近CQB),開GAME時大家對望到,你 ...
恕我直言…好合理…
作者: YSL    時間: 14-11-2012 21:32

引用:
原帖由 於 14-11-2012 21:29 發表

恕我直言…好合理…
好合理 +1
作者: rYaN    時間: 14-11-2012 21:42

噤叻下次搞GAME限ROF GAME囉,睇下有冇去打
作者: owen126315    時間: 14-11-2012 21:51     標題: 回覆 27# 的帖子

唔怪之得咁多人成日怨D人唔識走位,不停派彈,射意粉,成個場拉曬白色缐......
就你D人係到鼓吹人多玩快頻,工具強就是皇道,
作者: Hopot    時間: 14-11-2012 22:03

同一個新牌仔揸架細踢比架拉利放爆事後發瀾渣冇分別
作者: monopolyshiu    時間: 14-11-2012 22:17

或者咁睇, 樓主似乎覺得槍要乎合番角色先好玩,即係鍾意仿真啦。。咁揾o的仿真game打就ok
至於你發貼係問其他師兄覺得需唔需要規管射速,相信大部份人都唔想掛

個人喜好o者
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 22:19     標題: 回覆 27# 的帖子

你唔鐘意人地攪D GAME有快頻,甘一系你搵夠人自己攪GAME,一系唔好打GAME
agree
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 22:21     標題: 回覆 30# 的帖子

he can called his fds for game, with no 快頻 allowed
this is how I play with my fds
we restricted 快頻
作者: 蛇    時間: 14-11-2012 22:26

引用:
原帖由 owen126315 於 2012-11-14 21:51 發表
唔怪之得咁多人成日怨D人唔識走位,不停派彈,射意粉,成個場拉曬白色缐......
識唔識走位就唔關係咪快頻事。拎住支垃圾就唔好怨人架生靚。唔捨得投資就唔好怨人肯洗錢。我一支快頻槍都無,又咪係咁打。下下打順境波,打得多一樣無癮。
好似你咁起度怨,人地會就你咩,嘥氣。。
作者: Arther    時間: 14-11-2012 22:59

我從來唔打快頻,手上最快個支都係得28而一般都唔過25但用得最多過支係PTW快極有限
人地打快頻定慢頻係人地既自由我亦從來無聽過有人攪game會限頻咁無聊所以閣下最好聽下人講學下野
唔係第時見快頻你又怕撞正PTW你又話人過分精準
咁....留返係屋企打機會係你唯一既選擇
作者: YSL    時間: 15-11-2012 00:40

引用:
原帖由 owen126315 於 14-11-2012 21:51 發表
系我寫D野好難明定你唔明中文?

我邊句鼓吹人多玩快頻,工具強就是皇道???

我一路講甘,人地依正個GAME規則呢玩打快頻,無犯規咋woo,定系甘叫鼓吹人多玩快頻,   
即系例如   :   條馬路限速100km/h,你唔鍾開甘快,你開50km/h,但你又要小D開100km/h個D人開快車,
              正如場game可以用快頻,你唔用系你自己事,但你又要小D人用快頻,你唔系甘攪笑呀!

我話左我會用手鎗去對住AEG快頻,照打無問題,我用手鎗打AEG woo,你有無睇清楚我寫乜? .....甘叫"鼓吹玩快頻??? 工具強就是皇道"??

點解你個POST甘多人系插甘你,而無人話D快頻人? 你自己有無諗清楚,錯個個一路系你自己咋

D字大隻D免你睇唔清楚

作者: YSL    時間: 15-11-2012 00:45

引用:
原帖由 Hopot 於 14-11-2012 22:03 發表
同一個新牌仔揸架細踢比架拉利放爆事後發瀾渣冇分別
呢個形容 ~正
作者: tf141    時間: 15-11-2012 00:52

成件事就係你join錯game

人地又冇犯規, 又打羸你
都唔知你嘈乜
作者: YSL    時間: 15-11-2012 00:58

引用:
原帖由 tf141 於 15-11-2012 00:52 發表
成件事就係你join錯game

人地又冇犯規, 又打羸你
都唔知你嘈乜
四個字~   

"輸打贏要"
作者: 潛陣水    時間: 15-11-2012 01:04

引用:
原帖由 owen126315 於 14-11-2012 18:10 發表
多彈,行得快,地方細(接近CQB),開GAME時大家對望到,你話走到咩!
我之所以提議這方案,首先第一佢係可以利用工具測量到,得出既數據係客觀(偷偷換大C數電唔計),容易管理.
第二,快頻對對手的傷害都可以好大,同一位置既皮膚短時間內連被擊多發會好痛,如果打大力就更傷
第三,個個人都用快頻咁場GAME有咩樂趣,完全就等同每個人都攞住M134亂射,唔需要隊友火力COVER,自己一個搞到曬,個個都ONE MAN SHOW,而且用快頻就應該用M249等槍啦,重返D同行得慢D的相對既負擔,用步槍就小彈,射速慢D同行快,咁先合理哦
家下D人槍就用M7A4咁短小輕便,但火力大到M249咁,合理嗎?
35同25ROF又點, 比人Supressive fire時都走唔出架啦, 唔通低ROF時你跑得快過BB彈
怕痛學乜人打wargame, 打飛機啦

作者: Hopot    時間: 15-11-2012 01:29

我好想知道如果樓主有幸受過煙囪既炮火洗禮一次..會有咩感受呢

當年煙囪都有好多新手...個個星期比人打爆咪又係咁...場場比人包住打咪又係咁

但人地唔會怨,唔會小,只會一係努力改進自己支炮. 下星期come back 報牛~~~

當然都有好多都決定返去打cs或者r6唔打wargame....所以早年wargame界的確無咁多怪人
作者: 蛇    時間: 15-11-2012 01:45

引用:
原帖由 Arther 於 2012-11-14 22:59 發表
我從來唔打快頻,手上最快個支都係得28而一般都唔過25但用得最多過支係PTW快極有限
人地打快頻定慢頻係人地既自由我亦從來無聽過有人攪game會限頻咁無聊所以閣下最好聽下人講學下野
唔係第時見快頻你又怕撞 ...
限頻game的確前排見有人出post約過…成唔成事就唔知了。
作者: rYaN    時間: 15-11-2012 02:58

哈,自己唔識走位就話人枝快頻槍玩哂?
想當年CQB PLXXXX仲係牛頭角果到,得果半個場打,
仲要打AUTO,GAME場仲有好多人用壺又快頻,我得枝GBB又咪係噤打.....
比人打打下就試走位既啦
作者: lekch    時間: 15-11-2012 03:05

樓主唔係join錯game,係玩錯槍
自己試過玩gbb ,比人用aeg 火力壓制
頭都伸唔到出去 想辦法點樣反壓制
射返佢都係war game一種樂趣
作者: kai_matt    時間: 15-11-2012 09:07

都係嗰句啦
真係唔鍾意快頻嘅咪自己圍內搞game
講明唔俾快頻 玩埋真槍彈數
咁咪變唔係重工具lor
打Game姐 開心咪得
作者: mk23    時間: 15-11-2012 10:52

講返件事.
樓主話打CQB時人地用快頻槍cam著個位走唔到就話人不對.

成件事跟本錯晒.
最大問題跟本係一開始你唔識走位,比人cam著.

你唔識走位,就算家係原廠Marui槍,1秒都15 飛. 你都係走唔到la.
跟就唔關快頻事.

成個場得一條路? 對家枝槍用drum唔洗reload? 你cover位置只得一個位能開火? 你的隊友能否幫手打到對家?
你不如練下D戰術先.
作者: ivan0819    時間: 15-11-2012 11:17

講都哂氣啦, 真正既衰人只有一種, 就係對家死左唔收雞, 呢個係快頻唯一唔好既地方.
作者: F22    時間: 15-11-2012 11:29

引用:
原帖由 rYaN 於 14-11-2012 21:42 發表
噤叻下次搞GAME限ROF GAME囉,睇下有冇去打
全單發啦...........
作者: Elf    時間: 15-11-2012 11:35

跟住一陣又話唔俾用PTW 因為我地單發等同人地full auto咁快
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 15-11-2012 11:46

引用:
原帖由 Elf 於 15-11-2012 11:35 發表
跟住一陣又話唔俾用PTW 因為我地單發等同人地full auto咁快
屈你打連射
作者: 蛇    時間: 15-11-2012 11:51

引用:
原帖由 失去靈魂騎兵師 於 2012-11-15 11:46 發表

屈你打連射
唔俾快頻狂扣
作者: theohins    時間: 15-11-2012 11:54

引用:
原帖由 Elf 於 15-11-2012 11:35 發表
NONONO   ~ 點解你枝槍可以場尾打過黎 我要跑過黎射

各位師兄   阻大家1分鐘  就會明白樓主諗法

http://www.youtube.com/watch?v=uZHWA4v-Re0

香港人心態 何需大驚小怪

作者: 里安    時間: 15-11-2012 12:41

引用:
原帖由 YSL 於 14-11-2012 21:22 發表
睇左甘耐,我見摟主插對家用快頻,甘個場game攪手有無話唔比用快頻先? [快頻打GAME,攪手又無阻止,照計都系無限拉]

如果無話唔比用快頻,甘你D對家用快頻,人地無犯規無犯錯,你就唔好系到話人快頻呢樣個樣,而家 ...
同意!我有時打cqb都係咁單發手槍或smg對快頻aeg

一樣玩得好地地
作者: -l-    時間: 15-11-2012 15:58

引用:
原帖由 keane 於 14-11-2012 01:06 發表

咁就天下太平啦 ;ha ...
洗吾洗分埋, 合家歡場, 成人場, 劈場...etc
作者: rYaN    時間: 15-11-2012 16:22

引用:
原帖由 F22 於 15-11-2012 11:29 AM 發表

全單發啦...........
都唔公平!!你隻手指扣快D既,,點同你玩WOR
作者: Elf    時間: 15-11-2012 21:30

我反而鐘意大力快頻.
當你打1.99J快頻, 我打單發都贏你既時侯
邊個係高手, 立見高低.

pros don't whine about shite.
作者: marcowong    時間: 15-11-2012 21:47

我rof24 都俾人話快頻,1.5j game 用1.2j 槍俾人問候媽媽,打連發都話唔啱呀!真係陰公豬呀我!
作者: 衰人    時間: 15-11-2012 21:59

師兄新手都係想呻1.2句啫由佢啦,佢打多d game第日再睇返依個post佢就自己知嫁啦
作者: 路比    時間: 16-11-2012 00:04

引用:
原帖由 owen126315 於 14-11-2012 18:10 發表
多彈,行得快,地方細(接近CQB),開GAME時大家對望到,你 ...
係game場入面你聽得出一枝有35rof???
你都識講人地有幾枝,你真係分到每枝有幾快??

你係要比人cam住都唔走,我用單發都可以cam到你完game啦
作者: keane    時間: 16-11-2012 01:36

引用:
原帖由 -l- 於 15-11-2012 15:58 發表

洗吾洗分埋, 合家歡場, 成人場, 劈場...etc
加埋都好喔

對成立 WARGAME 協會 / 總會, 又邁進左一步啦
作者: mdo128    時間: 16-11-2012 01:36

我真係唔知海灣個場細到係場尾就比人射到囉,你唔係host,最好就跟人rules,唔喜歡咪唔好玩,要用自己rules,自己做host,自己又唔肯做(或冇能力做),又要人跟你,而家仲要響度叫全世界跟你,同你解釋又話人屈你,點呀師兄?

我見過好多人響海灣(包括區區在下)用手槍打勝連發,我去嗰個海灣大個啲嘅?你去嗰個又特別細慨,一開game就比人掃死嘅?
作者: 潛陣水    時間: 16-11-2012 01:39

引用:
原帖由 rYaN 於 15-11-2012 16:22 發表

都唔公平!!你隻手指扣快D既,,點同你玩WOR
加藤鷹傳人

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0