標題: 秋風起, 又係時候野外露出了~ [打印本頁]

作者: gtoray    時間: 14-11-2012 02:45     標題: 秋風起, 又係時候野外露出了~

新一季新玩意~

作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 02:47

野外露出

作者: YSL    時間: 14-11-2012 02:50

我 DIY [12V LED]

圖片附件: 10.jpg (14-11-2012 02:50, 68.22 KB) / 該附件被下載次數 94

圖片附件: 11.jpg (14-11-2012 02:50, 70.13 KB) / 該附件被下載次數 93

圖片附件: 0.3.jpg (14-11-2012 02:53, 117.73 KB) / 該附件被下載次數 75

作者: gtoray    時間: 14-11-2012 03:08

引用:
原帖由 YSL 於 14-11-2012 02:50 發表
我 DIY [12V LED]
有趣有趣
用外置電嗎?
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 03:09

sry to be naive....
are these for camping??
作者: YSL    時間: 14-11-2012 03:24

引用:
原帖由 gtoray 於 14-11-2012 03:08 發表

有趣有趣
用外置電嗎?
外置電 12V 1.2A ,我整左2個燈試過連開 13小時後都重著甘,不過得返 1/3 光度,但用一夜夠光夠用

外置電大小 9.5cm[L] X 5cm[W] x 5cm[H]
作者: gtoray    時間: 14-11-2012 03:28

引用:
原帖由 kai_matt 於 14-11-2012 03:09 發表
yes ar
引用:
原帖由 YSL 於 14-11-2012 03:24 發表

外置電 12V 1.2A ,我整左2個燈試過連開 13小時後都重著甘,不過得返 1/3 光度,但用一夜夠光夠用

外置電大小 9.5cm[L] X 5cm[W] x 5cm[H]
好o野~
係咪設計吊起d樹度用呢?
照射範圍闊嗎?
作者: 亞mac    時間: 14-11-2012 03:30

今日禮拜去露加睇流星雨
作者: YSL    時間: 14-11-2012 03:32

引用:
原帖由 gtoray 於 14-11-2012 03:28 發表

yes ar

好o野~
係咪設計吊起d樹度用呢?
照射範圍闊嗎?
D圈位要呢 吊起d樹度 / 掛系身 多用途,星期六去野外露出,到時試

圖片附件: 0.1.jpg (14-11-2012 03:34, 23.38 KB) / 該附件被下載次數 82

作者: gtoray    時間: 14-11-2012 03:36

引用:
原帖由 亞mac 於 14-11-2012 03:30 發表
今日禮拜去露加睇流星雨
好似16號?
可惜我早一日去...
冇得睇
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 03:43

大街大巷露械,重成世界既?!
我又黎!
我既新玩意係舊版同舊舊版E2D,舊舊版E1e
X, 唔記得左CGF內置upload,等我重搞左更Q內

作者: gtoray    時間: 14-11-2012 03:48

引用:
原帖由 潛陣水 於 14-11-2012 03:43 發表
大街大巷露械,重成世界既?!
我又黎!
我既新玩意係舊版同舊舊版E2D,舊舊版E1e
夜媽媽拎曬d架生出嚟真係有心~
我對sf已經冇曬興趣了...

btw. 支 m60cs 咩評價?
有性趣
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 03:48

引用:
原帖由 kai_matt 於 14-11-2012 03:09 發表
我唔只露營會用, 我平時出街, 係屋企都會用
作者: gtoray    時間: 14-11-2012 03:50

引用:
原帖由 潛陣水 於 14-11-2012 03:48 發表

我唔只露營會用, 我平時出街, 係屋企都會用
你屋企成日停電?
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 03:51

引用:
原帖由 gtoray 於 14-11-2012 03:28 發表

yes ar
it's been centuries since my last wild camping.......
maybe it's time for me to organize one with my fds
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 03:53     標題: 回覆 13# 的帖子

yours seems different from 總版主's...yours are torch, right?
BTW, u need them always outside and at home?
I seldom use flashlightsx!!
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 03:56

引用:
原帖由 gtoray 於 14-11-2012 03:48 發表

夜媽媽拎曬d架生出嚟真係有心~
我對sf已經冇曬興趣了...

btw. 支 m60cs 咩評價?
有性趣
T60CS
價錢公道(千五千六咁上下,我就買平左,12xx)
散熱好Turbo長開都唔會熱到離譜, 夠硬淨
Low/Mid夠光得黎又夠耐用(60hr/9hr)
表面做工好唔在講, 拍得住surefire, 間野出名好做工, 好過Fenix, Jetbeam等等(Jetbeam支PC10勁易花...重要收我500大洋, 以後唔再買)
個底可以放底座叉電(見人見智, 我用無保護板試過燒左電池架Fuse, 要土炮搭橋加絕緣底部,反正我拆電出黎叉)
遠射程度一般(3萬lux), 勝在夠闊視野, 露營用幾OK, 因為唔係成日要望遠既, 反而散D重幫到睇野
我個人評價,如果唔計遠射(我對射程吹毛求疵, 因為電筒友當玩玩具就全推射程,不理電量散熱光班等等) 我比85分
扣左少少係High mode時發出wii wii聲(inductor whine), 不過turbo 同high其實一樣, 所以無乜影響
支野你可以想像為,勁過私家車車頭燈, 上單車用, D人會讓路比你
----------
D舊既surefire係巧合下收返黎既, 絕版N耐都收到, 叫做緣份啦

作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 03:57

引用:
原帖由 gtoray 於 14-11-2012 03:50 發表

你屋企成日停電?
一來懶得開燈, 二來我鐘意玩電筒,所以我d fd都話我sot sot地
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 03:58     標題: 回覆 17# 的帖子

so professional
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 03:59

引用:
原帖由 kai_matt 於 14-11-2012 03:58 發表
so professional
我呢d細雞野黎架炸, 外國d人重癲...
香港都有人玩,不過比起外國少好多,因為無天災,少需要
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 03:59

引用:
原帖由 潛陣水 於 14-11-2012 03:57 發表

一來懶得開燈, 二來我鐘意玩電筒,所以我d fd都話我sot sot地
..................
U only?  Or the whole family.........
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 04:00     標題: 回覆 20# 的帖子

All flashlights in my home are those on my guns.......
whatever x!!

作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 04:00

引用:
原帖由 kai_matt 於 14-11-2012 03:53 發表
yours seems different from 總版主's...yours are torch, right?
BTW, u need them always outside and at home?
I seldom use flashlightsx!!
求其一支加個水樽(或透明得黎易反光既野都得,食物盒等等)就變得臨時營燈
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 04:01

引用:
原帖由 kai_matt 於 14-11-2012 03:59 發表

..................
U only?  Or the whole family.........
淨係小弟, 家人不受毒
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 04:04     標題: 回覆 24# 的帖子

Luckily
haha

作者: gtoray    時間: 14-11-2012 04:05

引用:
原帖由 潛陣水 於 14-11-2012 03:56 發表

T60CS
價錢公道(千五千六咁上下,我就買平左,12xx)
散熱好Turbo長開都唔會熱到離譜, 夠硬淨
Low/Mid夠光得黎又夠耐用(60hr/9hr)
表面做工好唔在講, 拍得住surefire, 間野出名好做工, 好過Fenix, Jetbeam等等( ...
射射詳盡評價

我都回敬你一張家傳之寶

圖片附件: bigbigbig.jpg (14-11-2012 04:05, 70.27 KB) / 該附件被下載次數 78

作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 04:07

土炮營燈
為左容易表達, 經過處理, 平時唔會咁暗

圖片附件: DSCN6681.JPG (14-11-2012 04:07, 34.08 KB) / 該附件被下載次數 73

作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 04:07     標題: 回覆 26# 的帖子

So large
what is the effective range?
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 04:09

引用:
原帖由 gtoray 於 14-11-2012 04:05 發表

射射詳盡評價

我都回敬你一張家傳之寶
OMG M6身加配件
願聞其詳
-----------
T60CS T40CS係兩支我認為性價比極高既筒之二, 兩支合作, 遠射散光耐力樣樣齊, 真係雙劍合壁
作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 04:10     標題: 回覆 10# 的帖子

本周末連續兩天可觀獅子座流星雨,最佳觀測時間為周六和周日凌晨1時至天亮前。

天象館指出,著名的獅子座流星雨今年極盛期將出現在11月17日傍晚6時前後,中國各地可觀測兩次(兩天)。最佳觀測時間為11月17日和18日的凌晨1時至天亮前。

這兩天凌晨觀測由於沒有月光的影響,觀測條件十分理想,且恰逢周末。理論上每小時可目視流星數量十幾顆,但實際上每小時可能僅看到幾顆。

from Yahoo News
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 04:12

其實小弟重有支50W HID不過果支係cheap野所以費事拎出黎, 勝在夠平, 平過上面任何一支筒
果支真係純粹當玩具唔會用黎做d critical既野(假如真係天災/求生既話)
After all唔防水, ABS(?)膠身, 鉛電
作者: gtoray    時間: 14-11-2012 04:18

引用:
原帖由 潛陣水 於 14-11-2012 04:09 發表

OMG M6身加配件
願聞其詳
-----------
T60CS T40CS係兩支我認為性價比極高既筒之二, 兩支合作, 遠射散光耐力樣樣齊, 真係雙劍合壁
no la, m6 早兩年賣左了
呢支不過係陳年 gp771 35w hid
gp680 我都有買, 照得超遠, 但真係重得過份.....

t60cs 應該係下一個目標
作者: YSL    時間: 14-11-2012 04:21

Sunwayman 我有技 M10A / V10R-T6 都系返工用,用左3個用就壞壞地 [磁環控制無反應,扭一半以上先著,用用下閃......整左幾次

我比較喜用 AA電 而家搵甘有乜電筒用AA電

作者: kai_matt    時間: 14-11-2012 04:27

引用:
原帖由 YSL 於 14-11-2012 04:21 發表

those very cheap ones
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 04:29

引用:
Sunwayman 我有技 M10A / V10R-T6 都系返工用,用左3個用就壞壞地 [磁環控制無反應,扭一半以上先著,用用下閃......整左幾次

V系筒有個問題係用一粒3.7V電, 唔知係咪因為用到半路電壓唔夠(鋰電接近無電一般會落到2.75-3.0V; 一般用既Range係3.2-4.2), 搞到磁控不穩定, 我支V20C都有呢個問題, 用用下閃係因為唔夠電壓而又唔係max檔, 所以電路會猛禁跳
另一件事就係, 個磁環會比外來磁場影響, 個人認為不夠可靠(同樣係Critical situation既問題,比磁環攞命), 一般daily work可以接受
M系未試過
T系就無事, 好使好用, 支T20CS比我粗用緊

作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 04:32

引用:

大把啦
Fenix,nitecore,jetbeam,sunwayman等等全部有出AA筒
但AA高輸出筒,呢4間好似得Fenix有, 一式一樣8AA既TK4_系列
例Fenix都係好評既筒廠, 平實一d錦囉, 表面做工"望落"麻麻, 色水同街邊筒差唔多, 我未用過, 純粹睇相所評
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 04:35

T60/40/20CS
無敵鐵三角
---------
各位有咩關於電筒想知道既都可以分享下,小弟定必盡力解答

作者: YSL    時間: 14-11-2012 04:39

引用:
原帖由 潛陣水 於 14-11-2012 04:29 發表

V系筒有個問題係用一粒3.7V電, 唔知係咪因為用到半路電壓唔夠(鋰電接近無電一般會落到2.75-3.0V; 一般用既Range係3.2-4.2), 搞到磁控不穩定, 我支V20C都有呢個問題
另一件事就係, 個磁環會比外來磁場影響, 個人 ...
諗甘換技尾制輕觸控制個D,不過都系想用AA電,方便日常使用,後勤補給

我去露營用甘 PA40[W] 4拉AA電,尾制輕觸式,黃光,都系行 AA 電
作者: 2slow    時間: 14-11-2012 08:54

引用:
原帖由 潛陣水 於 14-11-2012 04:32 發表

大把啦
Fenix,nitecore,jetbeam,sunwayman等等全部有出AA筒
但AA高輸出筒,呢4間好似得Fenix有, 一式一樣8AA既TK4_系列
例Fenix都係好評既筒廠, 平實一d錦囉, 表面做工"望落"麻麻, 色水同街邊筒差唔多, 我未用 ...
我近期都買左幾支玩下, Fenix LD20, LD22等等,
就係貪佢用AA電又防水, 不過光度一般夠用,
返而野外露出我比較擔心d蚊 x!! 請問大家點樣防蚊
作者: KILLMACHINE    時間: 14-11-2012 11:01

請問各位師兄有邊支電筒行cree T6 但係有得較FOUCS?
作者: 甜甜    時間: 14-11-2012 15:15

題外話:會唔會有野外格仔照
作者: HunterX    時間: 14-11-2012 16:06

野外露出仲要打哂燈, 真係高境界
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 17:13

引用:
原帖由 KILLMACHINE 於 14-11-2012 11:01 發表
請問各位師兄有邊支電筒行cree T6 但係有得較FOUCS?
有! 鴨記車仔檔D cheap野咪會囉!
有幾可見專業電筒有得Fo
作者: gtoray    時間: 14-11-2012 19:41

引用:
原帖由 HunterX 於 14-11-2012 16:06 發表
野外露出仲要打哂燈, 真係高境界
浪漫!
引用:
原帖由 甜甜 於 14-11-2012 15:15 發表
題外話:會唔會有野外格仔照
有,等下啦
作者: gtoray    時間: 16-11-2012 23:07

說好了的野外露出!

圖片附件: wild.jpg (16-11-2012 23:07, 129.15 KB) / 該附件被下載次數 70

作者: kai_matt    時間: 16-11-2012 23:11     標題: 回覆 45# 的帖子

hahaha
nice one
作者: Tango1997    時間: 16-11-2012 23:16

引用:
原帖由 gtoray 於 16-11-2012 23:07 發表
說好了的野外露出!
你是在施肥。。。。還是除草。。。。
作者: YSL    時間: 20-11-2012 00:06

流星雨 就無 ........好大雨 就有

圖片附件: 1.jpg (20-11-2012 00:06, 94.01 KB) / 該附件被下載次數 93

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0