標題: 士兵技術探討 [打印本頁]

作者: Tango1997    時間: 11-12-2012 23:30     標題: 士兵技術探討

大家覺得美軍士兵既作戰技術係進步左定退步緊?
我自己有感覺係退步緊。。。。武器裝備貴左。。。。但作戰能力低左。。。。禾有無 睇錯呢?

圖片附件: 125719_30025-1.jpg (11-12-2012 23:30, 121.02 KB) / 該附件被下載次數 180

作者: gtoray    時間: 11-12-2012 23:33

美佬視人員係最大資產
所以裝備價格大大上昇
得來就係人員傷亡大大減低
作者: nishi    時間: 11-12-2012 23:45

其實加陣美軍成個戰術轉晒, 空軍, 導彈科技又唔同左
好難話完全係因為步兵裝備改善而增加左生存率...
仲有對家既軍事技術水平呢...美國近年打都係D比較落後少少
作者: 衰人    時間: 11-12-2012 23:45

我又唔覺佢真係退步緊,不竟年代唔同好難真係講進步定退步
作者: HugoLaLaLa    時間: 11-12-2012 23:56

本身我覺得講戰鬥能力,中國同穌聯都係強者,但係有個前輩分析得好好,我又覺得都幾啱,佢話,除左美國,有邊個國家一年365日都周圍打緊仗?
佢地既裝備同戰術,都係響戰場度洗煉出黎,響各方面既作戰經驗上,我相信先時無邊個國家夠佢切。
咁佢講既又真係事實,所以我覺得佢有咁既經驗,又肯洗錢落去,其實真係一個幾可怕既國家,呢樣係我地要認清既事實。
作者: Tango1997    時間: 12-12-2012 00:09

以前二戰越戰。。。。個作戰模式。。。。又佈雷又set陷阱。。。。亦有多多爆破&誘敵既技巧。。。。求生。。。博鬥。。。現今唔係無。。。。不過小之又小!
作者: fire23wong    時間: 12-12-2012 00:36

武器裝備貴左,但唔好唔記得有inflation

17,472.00 US Dollars of 2012 are worth 1,286.81 US Dollars of 1935.
同時死亡率由41% 下降到12%
作者: 天煞孤狼    時間: 12-12-2012 00:39

美軍裝備全部都係吸收哂實戰經驗
而且戰術上同二戰已經相去甚遠, 而且近年都是assymetric warfare, 美軍有絕對制空權下, 依靠精確制導武器....大大減少左和敵人短兵相接既機會, 就算有短兵相接時都比較容易有CAS支援...
作者: tf141    時間: 12-12-2012 00:39

引用:
原帖由 gtoray 於 11-12-2012 23:33 發表
美佬視人員係最大資產
所以裝備價格大大上昇
得來就係人員傷亡大大減低
保住條命先有作戰力
作者: jn_jona    時間: 12-12-2012 00:48

引用:
原帖由 tango1997 於 12-12-2012 00:09 發表
以前二戰越戰。。。。個作戰模式。。。。又佈雷又set陷阱。。。。亦有多多爆破&誘敵既技巧。。。。求生。。。博鬥。。。現今唔係無。。。。不過小之又小!
依家未有咩風吹草動就射左先,
唔夠做就call air support
中左槍就大叫'咩滴'
作者: rho837    時間: 12-12-2012 01:04

引用:
原帖由 tango1997 於 11-12-2012 23:30 發表
我自己有感覺係退步緊。。。。武器裝備貴左。。。。但作戰能力低左。。。。禾有無 睇錯呢?
我同意!原因就係米囯近幾十年轉營!多原化低級工業產品以由外國入口!只著重大產量農業,石油及氣車,電腦軟件及有關知識產權經濟!而大多數用於軍事及國防工業! 當大多數共和黨員係工業家!生產高質量大型機器為高利潤及使用大量石油有利全國經濟發展! 打仗也轉營!用大量軍船及軍車衝岸上灘進入對方令土!比軍人有效益得多!所以軍人質素投資是宿水得很!軍服軍品係硬件而同軍人訓練有乜關係!

純個人吹水!
作者: 潛陣水    時間: 12-12-2012 03:02

莫非Ghost recon終會成真
作者: Tango1997    時間: 12-12-2012 08:12

未來。。。。美軍單兵可能會成為被老笠標參既目標。。。。全身架生幾皮野美金。。。。打個三折賣出去都有成皮野美金。。。。好過捌細路去買
作者: tango10    時間: 12-12-2012 09:35

美軍步兵的戰技不需要高超, 因為他們隨時都可以呼喚任何的地面, 空中火力支援去招呼對手, 讓對手即時灰飛煙滅!
而且還有超強的補給供應, 讓他們的士兵像噴油般掃射對手!
作者: 2slow    時間: 12-12-2012 09:51

引用:
原帖由 tango1997 於 11-12-2012 23:30 發表
有同感, 武器裝備日新月異,
戰術/求生技能太過倚靠高科技裝備等等, 導致作戰能力低左, 尤其是單兵...
作者: rho837    時間: 12-12-2012 11:23

引用:
原帖由 tango1997 於 12-12-2012 08:12 發表
未來。。。。美軍單兵可能會成為被老笠標參既目標。。。。全身架生幾皮野美金。。。。打個三折賣出去都有成皮野美金。。。。好過捌細路去買
唔洗未來!打亞富汗時啲美軍(連套GEAR)以經成老笠目標!好多二十幾歳啲兵仔比人老笠要米囯屋企人交錢!人老笠GEAR又老笠!

最搞笑係米佬要請PMC去亞富汗睇住班少爺兵唔好比人標心

作者: Tango1997    時間: 12-12-2012 16:36

就係因為有咁多pmc開工。。。。美軍傷亡率條數造得好靓
作者: 怒人甲    時間: 12-12-2012 16:48

引用:
原帖由 rho837 於 12-12-2012 11:23 發表

唔洗未來!打亞富汗時啲美軍(連套GEAR)以經成老笠目標!好多二十幾歳啲兵仔比人老笠要米囯屋企人交錢!人老笠GEAR又老笠!

最搞笑係米佬要請PMC去亞富汗睇住班少爺兵唔好比人標心
居然有D 甘荒謬既事?!
作者: sergeant3007    時間: 12-12-2012 16:50

引用:
原帖由 tango1997 於 12-12-2012 16:36 發表
就係因為有咁多pmc開工。。。。美軍傷亡率條數造得好靓
無計, PMC連AK都可以用, 一般美軍齋用M4/M16, 唔好打都係正常.
作者: Tango1997    時間: 12-12-2012 18:12

引用:
原帖由 sergeant3007 於 12-12-2012 16:50 發表

無計, PMC連AK都可以用, 一般美軍齋用M4/M16, 唔好打都係正常.
就係佢地唔洗背負住國家哩個包袱。。。。純粹有命等出糧。。。。所以做到好多正規軍唔可以做既野
作者: rho837    時間: 12-12-2012 18:28

That's what the Amerxcan say " Army for sale" !  
作者: sergeant3007    時間: 12-12-2012 18:36

引用:
原帖由 tango1997 於 12-12-2012 18:12 發表

就係佢地唔洗背負住國家哩個包袱。。。。純粹有命等出糧。。。。所以做到好多正規軍唔可以做既野
個包袱仲包括軍備生產商失敗構思 : ACU
打城市又唔得!
打叢林又唔得!
打沙漠又唔得!

衰左!
作者: wan1996    時間: 17-12-2012 20:56

依家D傷亡咪去哂Black Water 個邊~
G.I.唯一既任務就係叫救命同做show.......
作者: kin123450    時間: 17-12-2012 22:37     標題: 回覆 22# 的帖子

ACU太先進........US ARMY 可能係諗住打月球用
作者: Tango1997    時間: 18-12-2012 00:19

引用:
原帖由 kin123450 於 17-12-2012 22:37 發表
ACU太先進........US ARMY 可能係諗住打月球用
可能佢地研究過。。。。外星人睇乜野都你有格仔。。。。日本知到左。。。。所以D架妹三仔係特登拍成咁。。。。就係唔想比外星人知道日本人既繁殖秘密
作者: sergeant3007    時間: 18-12-2012 07:23

引用:
原帖由 kin123450 於 17-12-2012 22:37 發表
係喎ching, 係月球M4唔會過熱, 唔怕沙, 唔怕水.
咁都比你諗到, 真係勁!
作者: JW.    時間: 18-12-2012 07:54

引用:
原帖由 sergeant3007 於 18-12-2012 07:23 AM 發表

係喎ching, 係月球M4唔會過熱, 唔怕沙, 唔怕水.
咁都比你諗到, 真係勁!
師兄嘅想像力真係勁
我完全唔會聯想到
作者: rho837    時間: 18-12-2012 09:44

真呀! 鋼鐵蒼穹(Iron Sky) !

班玉米通!打!鹹豬手!
作者: WAIKO01    時間: 20-12-2012 11:53

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 11-12-2012 23:56 發表
本身我覺得講戰鬥能力,中國同穌聯都係強者,但係有個前輩分析得好好,我又覺得都幾啱,佢話,除左美國,有邊個國家一年365日都周圍打緊仗?
佢地既裝備同戰術,都係響戰場度洗煉出黎,響各方面既作戰經驗上, ...
所以進入了一個有趣的循環:打仗>傷亡>開發新裝備>籌資金>悍衛美元價值>打仗…

我覺得高科技令美軍由“好打“變成“可以周圍打“,對戰場的適應力愈來愈強。
然而也是因為美金的關係,可以有接近無限的開發資金,所以到現在也是世界戰爭技術的“先驅者“.
作者: WAIKO01    時間: 20-12-2012 11:59

引用:
原差 rho837 於 12-12-2012 01:04 發表

我同意!原因就係米囯近幾十年轉營!多原化低級工業產品以由外國入口!只著重大產量農業,石油及氣車,電腦軟件及有關知識產權經濟!而大多數用於軍事及國防工業! 當大多數共和黨員係工業家!生產高質量大型 ...
所以才會積極無人化 你買部新的無人機回來的成本是低於“賠返個仔比人和吸引人地個仔過來參加“所要的成本,
而且一買部無人機回來差不多是可以即用,而你招個新人回來還要訓練一排才“可用“。

題外話,有報導說美軍聘請了一個遊戲機機神駕駛無人機。

作者: jn_jona    時間: 20-12-2012 19:48

引用:
原帖由 WAIKO01 於 20-12-2012 11:59 發表

所以才會積極無人化 你買部新的無人機回來的成本是低於“賠返個仔比人和吸引人地個仔過來參加“所要的成本,
而且一買部無人機回來差不多是可以即用,而你招個新人回來還要訓練一排才“可用“。

題 ...
遲下打仗唔洗人ga la
同打機差囂多
作者: WAIKO01    時間: 20-12-2012 23:26

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-12-2012 19:48 發表

遲下打仗唔洗人ga la
同打機差囂多
你慌唔會 而家ps3和x360的手制而經是無人偵察車的標配。
作者: queen    時間: 22-12-2012 01:34

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 11-12-2012 23:56 發表
佢地既裝備同戰術,都係響戰場度洗煉出黎,響各方面既作戰經驗上, ...
真正一年365日都周圍打緊仗嘅國家係以色列, 唔係美國.....自「建國」以嚟從未有一日太平過.....
作者: brandonfung    時間: 7-1-2013 19:18

落後國家都冇電子作戰能力,几先進都用唔著
作者: rho837    時間: 7-1-2013 19:43

引用:
原帖由 WAIKO01 於 20-12-2012 23:26 發表

你慌唔會 而家ps3和x360的手制而經是無人偵察車的標配。
䁫比你地講中了!現時裝甲車車頂支無人炮咪就係用XBOX手掣操控!連袋鼠架Buxhmaster 都一樣用XBOX掣手打發炮!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0