標題: [Viper Tech] Viper SR16-E3 問題 [打印本頁]

作者: mk23    時間: 12-12-2012 12:09     標題: Viper SR16-E3 問題

小弟見e興趣有返毒的SR16E3,但未玩過毒蛇的GBB(小弟現有的是GP M4 GBB),所以有些事情想請教各位.
1.)能否用回GP的GBB內部零件?(如bolt,bolt lock,hopup膠等)
2.)能否直放真的地品parts? (聽說它們的牙不是玩具數或真數,是自家數,所以RAS或尾通等都不能用其它品的.不知是否屬實)
3.)能否用GP Pmag /Prowin 匣呢?

謝謝.

作者: RCman    時間: 12-12-2012 12:15

價錢同樣好毒,我無想過開賣價甘貴
作者: garyyanykw    時間: 12-12-2012 12:44

支嘢真係好毒,我都想買支,不過要成USD965,換成港紙都要成7xxx
作者: mk23    時間: 12-12-2012 12:44

台灣都要賣NT$25800. 加上運費,其實差不多(當然平D更好...)
作者: loveless    時間: 12-12-2012 13:52

咦...貼紙...聰明左o咼

1. 你講的全部唔得.
2. 真品未遇過問題, 除左charging handle.
3. 可以上可以用. 但新毒蛇系統係唔用彈匣切氣片的. ie. 始終要做少少手腳拿走彈匣切氣片, 意思亦即係同一隻匣唔會係WA/Viper隨時可共用.
作者: gainax    時間: 12-12-2012 14:00

引用:
原帖由 garyyanykw 於 12-12-2012 12:44 發表
支嘢真係好毒,我都想買支,不過要成USD965,換成港紙都要成7xxx
台仔個價仲要加 仲貴過MRP B0mber聽講當時好似唔洗6k
作者: 2slow    時間: 12-12-2012 14:04

太貴了
係我眼中唔值得買咁貴既玩具
作者: gainax    時間: 12-12-2012 14:06

引用:
原帖由 mk23 於 12-12-2012 12:09 發表
小弟見e興趣有返毒的SR16E3,但未玩過毒蛇的GBB(小弟現有的是GP M4 GBB),所以有些事情想請教各位.
1.)能否用回GP的GBB內部零件?(如bolt,bolt lock,hopup膠等)
2.)能否直放真的地品parts? (聽說它們的牙不是玩具數或 ...
玩蛇仔唔好預佢可互換/通用WA內件, 換得請預執位...
作者: mk23    時間: 12-12-2012 14:26

引用:
原帖由 loveless 於 12-12-2012 13:52 發表
咦...貼紙...聰明左o咼

1. 你講的全部唔得.
見e興趣好似得毒蛇成槍,無咩內部零件賣.
如果噤樣,那好似窄窄地bow...

那想問問有毒蛇的各位. 你地D零件係那裹買呀?還是自已訂回來?
Thank's

作者: RCman    時間: 12-12-2012 14:28

引用:
原帖由 mk23 於 12-12-2012 14:26 發表

玩蛇蛇....parts都你要台灣訂了
作者: loveless    時間: 12-12-2012 14:52

引用:
原帖由 mk23 於 12-12-2012 14:26 發表

那想問問有毒蛇的各位. 你地D零件係那裹買呀?還是自已訂回來?
Thank's
如果用新系統, 基本上係自求多福的.
買零件o米埋眼唔好睇價錢匯率運費, 心會舒服D
PS. 原裝OK耐用的..
作者: gainax    時間: 12-12-2012 14:53

引用:
原帖由 2slow 於 12-12-2012 14:04 發表
太貴了
係我眼中唔值得買咁貴既玩具
越賣越貴 , 呢個價佢改番WA鋼Bolt仲有得傾, 唔係另買又要執唔洗諗
作者: 2slow    時間: 12-12-2012 15:04

引用:
原帖由 gainax 於 12-12-2012 14:53 發表

越賣越貴 , 呢個價佢改番WA鋼Bolt仲有得傾, 唔係另買又要執唔洗諗
咪係
原本諗住人生第一次比蛇咬
現在已成破碎的夢...
作者: spgalan    時間: 12-12-2012 15:25

價錢與質素成正比,我朋友兩條蛇,打左兩年,平均一個月兩場!換個一次hopup膠咁大把!新槍要過磨合期,之後會順!平時一般保養就ok!
唯獨是火力不能打CQB!算係缺點,我朋友在台灣訂了一條低火力槍機,紅氣得0.8J!
建議你多收集用家意見!
作者: joeyjordisonhin    時間: 12-12-2012 16:13

引用:
原帖由 RCman 於 12-12-2012 14:28 發表

玩蛇蛇....parts都你要台灣訂了
都唔係既,E興趣可以買到或代訂。
作者: mk23    時間: 12-12-2012 16:15

開始以為不用麻煩,還想幫e興趣買.
原來要這樣. 那不如自已一次過連槍+零件都訂返來算了...
謝謝各位資訊.

作者: gainax    時間: 12-12-2012 16:21

引用:
原帖由 mk23 於 12-12-2012 16:15 發表
開始以為不用麻煩,還想幫e興趣買.
原來要這樣. 那不如自已一次過連槍+零件都訂返來算了...
謝謝各位資訊.
第一批有現貨睇過先好過訂 , 零件訂就ok
作者: gainax    時間: 12-12-2012 16:23

引用:
原帖由 spgalan 於 12-12-2012 15:25 發表
價錢與質素成正比,我朋友兩條蛇,打左兩年,平均一個月兩場!換個一次hopup膠咁大把!新槍要過磨合期,之後會順!平時一般保養就ok!
唯獨是火力不能打CQB!算係缺點,我朋友在台灣訂了一條低火力槍機,紅氣得0.8J!
...
蛇係幾正, 但只限槍外殻同耐用度, 打單發ok的,但一扣連發就發覺…
之後要靠自己發揮
作者: hawk2914    時間: 12-12-2012 18:18     標題: 回覆 6# 的帖子

作者: hawk2914    時間: 12-12-2012 19:09     標題: 蛇SR15

作者: wing383    時間: 12-12-2012 19:31

但蛇蛇以像真和堅固自居喎,咁到底係井造得太靚似玩具,定係蛇蛇既處理同外觀較接近真鉄呢?還請經驗師兄賜教…
作者: garyyanykw    時間: 12-12-2012 19:40

引用:
原帖由 hawk2914 於 12-12-2012 19:09 發表
見到依興趣個網有現貨就拿拿林call他們留支,一去到睇咗2支當膛嚇Q死!因小弟未玩過蛇看過軍火cool啲師兄post 以為好堅!但一見實物造工水準同井井簡直差天共地!唔知以為係國狗
小弟啱啱都去完衣興趣睇完,成支槍身又崩又凹,買唔落手
作者: loveless    時間: 12-12-2012 20:58

蛇表面處理冇井勝o甘討好的.
試下留意細節, 就會明點解始終會有人支持.
eg. bolt stop位/座, 下身buffer stop位車法.
SR16E3未摸過唔敢下評語, 但手上的蛇身鋁料比2011井堅硬.
作者: hawk2914    時間: 12-12-2012 21:00     標題: 回覆 21# 的帖子

作者: gainax    時間: 12-12-2012 21:07

引用:
原帖由 hawk2914 於 12-12-2012 19:09 發表
見到依興趣個網有現貨就拿拿林call他們留支,一去到睇咗2支當膛嚇Q死!因小弟未玩過蛇看過軍火cool啲師兄post 以為好堅!但一見實物造工水準同井井簡直差天共地!唔知以為係國狗
所以小弟提議第一批睇左實物先… 因為台灣玩家開箱都有靚與較差版,
我地外地訂就更是無保証(當年小弟未出都係台灣訂左, 結果 )
作者: hooclee    時間: 12-12-2012 21:09

係唔係啲台灣退貨嚟咗香港?
作者: gainax    時間: 12-12-2012 21:14

引用:
原帖由 hawk2914 於 12-12-2012 18:18 發表
其實計一計切支prime 慨SR16都唔止呢個價,小弟都切過支!支出如下:
Prime SR16kit $3600
GP-SR16 URX前節 $1000
GP14.5吋鋼外管 $450
Prime  Hop up 座及Chamber $650
GP crane stock & tube  $450
GP鋼內件 ...
其實當年B0mber =派+豬P 既成槍, 雖然槍身用料&質數冇正價身咁正, 但己經靚仔同唔洗揾件自己砌
最重要個價較抵玩
作者: garyyanykw    時間: 12-12-2012 21:20

引用:
原帖由 loveless 於 12-12-2012 20:58 發表
eg. bolt stop位/座, 下身buffer stop位車法.
SR16E3未摸過唔敢下評語, 但手上的蛇身鋁料比2011井堅硬.
最慘係上下身接合位有個2-3mm大嘅崩位望到槍身入面
作者: gainax    時間: 12-12-2012 21:37

引用:
原帖由 wing383 於 12-12-2012 19:31 發表
但蛇蛇以像真和堅固自居喎,咁到底係井造得太靚似玩具,定係蛇蛇既處理同外觀較接近真鉄呢?還請經驗師兄賜教…
井成比起真鐵只係似三級既CQ,平價民版質數版本, 真鐵Colt/FN一級果類無得比,因表面處理差好遠,
蛇既鋼件表面處理唔及井成, 不過對於玩具表面處理黎講,井成係頂級, 蛇係高水平吧, 台灣有支開箱槍身靚好多
作者: loveless    時間: 12-12-2012 22:07     標題: 回覆 24# 的帖子

所以我又唔會刻意推薦他人買蛇. 非常吃力不討好的事
作者: gainax    時間: 12-12-2012 22:29

引用:
原帖由 loveless 於 12-12-2012 22:07 發表
所以我又唔會刻意推薦他人買蛇. 非常吃力不討好的事
主要都係第一批問題,通常第二批好得多, 唔明佢明明可以做到靚仔正常表面, 第一批硬係一水水差異大,
之前新出槍睇過客製版直頭靚過見街版 , 只怪香港冇真正代理拎貨硬係差小小,opx算了
等下第二批QC冇死 ,其實我係等M733
作者: Sineta    時間: 13-12-2012 00:16

小弟都有支派米砌成嘅sr16e3,聽聞蛇蛇係異常耐操,都想入支粗打,但係睇完師兄們嘅評論後即時兜頭𣺉息咗團火......
我都系玩翻支派米算

圖片附件: IMG_0003.jpg (13-12-2012 00:26, 54.26 KB) / 該附件被下載次數 201

圖片附件: IMG_0259.jpg (13-12-2012 00:26, 52.46 KB) / 該附件被下載次數 140

作者: gainax    時間: 13-12-2012 13:44

引用:
原帖由 loveless 於 12-12-2012 20:58 發表
講細節呢家野… 買得呢類槍都係為收藏價值,操作欣賞上滿足, 細節當然重要,
如唔DIY, 蛇牌新版槍身既細節真係好正, 只係刻字同表面唔及井成(應該講井成刻字太正, 唔係蛇牌唔好)
所以有師兄2支都會買
作者: gainax    時間: 13-12-2012 13:54

引用:
原帖由 Sineta 於 13-12-2012 00:16 發表
小弟都有支派米砌成嘅sr16e3,聽聞蛇蛇係異常耐操,都想入支粗打,但係睇完師兄們嘅評論後即時兜頭𣺉息咗團火......
我都系玩翻支派米算
派米新版槍身外表都唔錯, 通用性同尺吋都好, 但如對該型號發燒, 始終鍛造個種吸引力難擺脫,
一世人點都要搞番支鍛造先安樂 , 等下QC穩定左再入多支玩都未遲

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0