標題: [認真] 聖誕潮興送步槍 [打印本頁]

作者: RCman    時間: 27-12-2012 14:09     標題: 聖誕潮興送步槍

正所謂「好了瘡疤忘了痛」,兩周前美國康涅狄格州槍擊案26名死難師生屍骨未寒,竟然有不少美國人,選擇向親友送上涉案的同款槍械,作為聖誕禮物。不少人更手持「禮物」站在聖誕樹旁拍照,並將照片上載互聯網。槍械銷售商Brownells更稱,AR-15彈匣供不應求,聖誕假期期間,3天內售出彈匣數量,等同平時3年半的銷量。莫非美國人近期常掛嘴邊的槍械管制,仍是只聞樓梯響的討論而已?

原來洛杉磯當局踏出了槍管第一步!當地在拆禮物日(Boxing Day)推行槍械回購,收回民間槍枝。市民可在不透露姓名下將槍枝送交當局,每柄槍更能換取高達200美元(約港幣1,550元)購物券。洛杉磯市長維拉萊戈薩(Antonio Villaraigosa)表示,希望借此政策,推動全國着手收緊槍械管制。

除康涅狄格州校園槍擊案外,AR-15步槍還涉及平安夜當日在紐約州發生、造成2名消防員死亡及2人受傷的槍擊案,以及今年7月,造成12死58傷的科羅拉多州槍擊案。

路透社 / 英國《每日郵報》  

呢個係咩野世界?

圖片附件: 1356582936_9c07.jpg (27-12-2012 14:09, 34.96 KB) / 該附件被下載次數 90

作者: Stig    時間: 27-12-2012 14:18

其實禁多報導講"同款",個款係指所有AR??
作者: sam524    時間: 27-12-2012 14:37

http://www.youtube.com/watch?v=DwO51avbXh8
點解d人搶住買槍就係因為驚禁槍
真係搶到傻
三日掃哂人地一年咁貨
作者: Lolanto    時間: 27-12-2012 14:42

促銷手法
作者: 061084    時間: 27-12-2012 14:46

引用:
原帖由 Lolanto 於 27/12/2012 02:42 PM 發表
促銷手法
商業陰謀?!
作者: rho837    時間: 27-12-2012 15:14

我襯戚話一隻30 rounds 5.56NATO / .223 膠夾炒到 USD$60 –隻! 半自動長槍零件通通加價! 要一段時間才能回落!
作者: 潛陣水    時間: 27-12-2012 15:21

引用:
市民可在不透露姓名下將槍枝送交當局,每柄槍更能換取高達200美元(約港幣1,550元)購物券
乜出手咁低阿, 賣二手都唔只啦
作者: rho837    時間: 27-12-2012 15:21

要解决校院槍擊案件發生唔難! 叫學生家長夾7成錢別3成錢由學校政府比! 請兩個PMC全曰首住! 就算槍手行凶! 都好快比PMC打死! 死幾個都好過死一大堆!
作者: 潛陣水    時間: 27-12-2012 15:23

引用:
原帖由 rho837 於 27-12-2012 15:21 發表
要解决校院槍擊案件發生唔難! 叫學生家長夾7成錢別3成錢由學校政府比! 請兩個PMC全曰首住! 就算槍手行凶! 都好快比PMC打死! 死幾個都好過死一大堆!
順便係校門用機場安檢程序
作者: rho837    時間: 27-12-2012 15:23

引用:
原帖由 潛陣水 於 27-12-2012 15:21 發表

乜出手咁低阿, 賣二手都唔只啦
打個轉咪又係賣番出街! 不過係其他州分至麻!

家下米佬O西! 仟五買入! 仟八賣出! 搛三佰! 幫保政府大樓交電費過冬都有SOO!

作者: mkmonkey    時間: 27-12-2012 15:28

可能遲 d 學校會建議學生著避彈衣返學 ?
作者: rho837    時間: 27-12-2012 15:30

引用:
原帖由 mkmonkey 於 27-12-2012 15:28 發表
可能遲 d 學校會建議學生著避彈衣返學 ?
不嬲都有! 不過冇人著! 因為行凶者大多數槍槍打頭!
作者: 怒人甲    時間: 27-12-2012 15:45

美國人真幸福
作者: 2slow    時間: 27-12-2012 15:47

之前都有講過啦, 每次槍擊案後, 槍支銷售大多不減返曾加
This is America...
作者: mlcvm    時間: 27-12-2012 16:44

人人有支槍, 吾怕俾人射
作者: wan1996    時間: 27-12-2012 16:49

D人想買槍自衛....
槍械管制就去唔到.....
跟住又黎槍擊案....
loop 左入惡性循環
作者: Jonny.R    時間: 27-12-2012 19:43

其實禁槍吾一定全部禁哂
自衛 手槍可以照賣
打獵既 單發步槍都可以照賣
但連發槍 散彈 大殺傷力既槍先禁
就算有槍擊案 都吾會死甘多人先喇
半自動手槍都應該逐步禁止 取而代之用左輪去代替

作者: nec338    時間: 27-12-2012 20:23

引用:
原帖由 潛陣水 於 27-12-2012 15:23 發表

順便係校門用機場安檢程序
其實美國早就有好多學校 係學校正門裝有金屬探測器同有有帶槍的警衛
作者: nec338    時間: 27-12-2012 20:25

引用:
原帖由 Jonny.R 於 27-12-2012 19:43 發表
其實禁槍吾一定全部禁哂
自衛 手槍可以照賣
打獵既 單發步槍都可以照賣
但連發槍 散彈 大殺傷力既槍先禁
就算有槍擊案 都吾會死甘多人先喇
半自動手槍都應該逐步禁止 取而代之用左輪去代替
呢樣野美國佬做左好內啦 係美國平民係買唔到全自動武器的
作者: Jonny.R    時間: 27-12-2012 20:35

引用:
原帖由 nec338 於 27-12-2012 20:25 發表

呢樣野美國佬做左好內啦 係美國平民係買唔到全自動武器的
所以我覺得半自動步槍都應該禁止埋
半自動手槍都係
即使係半自動 但裝彈數多都可以造成好多傷亡
留低返一些bolt action既槍

作者: sovietarmy2012    時間: 27-12-2012 20:53

禁子彈就得la

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0