標題: [GHK] GHK PDW 重生記 [打印本頁]

作者: RCman    時間: 11-1-2013 00:21     標題: GHK PDW 重生記

事緣上個星期我買了一套PDW 8“ 管組,打算變身原有10"為更短小。
回家後便立即拿出PDW出來,駭然發現了尾摺柄上耳仔無故爆掉了!
對上一次把玩PDW時約是二星期前,當時有用CO2及Top Gas匣,
回家清理後便回收入包裝盒內。我也不明白為何會這樣!

於是第二天便走到十四樓想代購一個下身,
但店員說下身他們沒有訂購的可能,因為下身不是GHK製的。
難度香港真的沒有得訂購PDW下身?14樓不是GHK的香港代理嗎?
最後.....只好帶著失望回家.......
回家後很氣憤.....不過....還記得一年多前同樣因為我另一支第一代舊系統的GHK AK74U膠手柄因為膠質老化爆裂,
因為舊代系統GHK AK74U在香港已經沒有零件,所以當時便嘗試找找台灣GHK廠。
想不到他們很快便回覆,還送上了一個膠手柄給我。
因此,今次也再一次嘗試找找他們,他們得知我的情況後,還說如果是產品質量問題,
他們會一換一免費送上一個全新的給我。
問題是要先把發生問題的下身寄回給他們檢查。
要我寄回下身,運費倒不便宜呢?
最後,我只好問問保購如何?他們說因為廠家不能做零售,
所以轉介了"沙莫龍"給我....
現在的真的要贊揚台灣GHK廠及"沙莫龍"
他們兩邊的客戶服務的反應都很快。
我每每問的問題,轉眼他們便即回覆。
今天中午我便收到了郵件,效率很高!

作者: RCman    時間: 11-1-2013 00:25

不過當我打開下身一看!
為何興我的PDW下身不一樣呢?
我原有的是淺刻,而今次收到的是雷刻!
我真的未有見過GHK 的PDW是雷刻哦!

淺刻VS雷刻

作者: RCman    時間: 11-1-2013 00:29

晚上回家花了一陣子時間,順利把火控植入新的下身之內

作者: luke-luke    時間: 11-1-2013 00:29

我的一代GHK AK 也可找找他們問下為何沒了單發和賣一個bolt 回來更換
作者: jpg    時間: 11-1-2013 05:42

師兄, 可唔可以PM 我SAMOOM 既資料,
以備日後我隻GHK 下身有同樣問題..
唔該哂..
作者: pyc9394    時間: 11-1-2013 09:01

Great Outcome~~~~Happy Shooting Together!!!
作者: RCman    時間: 11-1-2013 09:47

引用:
原帖由 jpg 於 11-1-2013 05:42 發表
師兄, 可唔可以PM 我SAMOOM 既資料,
以備日後我隻GHK 下身有同樣問題..
唔該哂..
你於網上打samoon便能找到他們的網址哦
不過因為PDW已經停產,看來都係時候要入少少零件作後備。

作者: BUNBUNDOG    時間: 11-1-2013 10:18

14樓做代理,真係幫唔到手。
親力親為係煩少少,但肯定獲益良多。
恭喜樓主!
作者: 2slow    時間: 11-1-2013 11:16

引用:
原帖由 RCman 於 11-1-2013 09:47 發表

你於網上打samoon便能找到他們的網址哦
不過因為PDW已經停產,看來都係時候要入少少零件作後備。
我都係咁話...
作者: 怒人甲    時間: 11-1-2013 11:25

最大問題係我個日上 14/F 問, PARTS 係有, 但唔齊件呢, 火控位有D 都冇賣
作者: 怒人甲    時間: 11-1-2013 11:28     標題: 回覆 7# 的帖子

但唔知 G5 火控係咪都同 PDW 共用呢? 如果係就好, 起碼都有機會買到
作者: RCman    時間: 11-1-2013 14:24

引用:
原帖由 怒人甲 於 11-1-2013 11:28 發表
但唔知 G5 火控係咪都同 PDW 共用呢? 如果係就好, 起碼都有機會買到
可能未必用到,有話G5用一般Top Gas 都做到同用CO2的boltback力度
不過,就算要訂GHK件,都可以同沙漠龍訂。
因為係沙漠龍網頁內沒有List出來的Parts,都可以報價的。

圖片附件: GHKparts.jpg (11-1-2013 14:26, 14.07 KB) / 該附件被下載次數 176

作者: siriochow    時間: 11-1-2013 16:50

睇我都要訂返個下身做後備,發覺下身摺托銷位因多次使用下會洩,搞到尾托會搖頭
作者: RCman    時間: 11-1-2013 17:15

引用:
原帖由 siriochow 於 11-1-2013 16:50 發表
睇我都要訂返個下身做後備,發覺下身摺托銷位因多次使用下會洩,搞到尾托會搖頭
我也好想知一個下身原價是多少錢,不過,如果訂開野最好一次性訂多少少其他parts
因為運費已經要US$18-20
作者: hung    時間: 11-1-2013 19:18

似乎台灣GHK及沙莫龍效律好過HK代理 , 呢啲先係做生意 , 起碼理顧客感受 , 亦為自己公司聲譽 , 唔會吓吓利益行先 , 抵讚深刻金身真係靚過淺刻金身好多
作者: 閒雜人等    時間: 11-1-2013 20:01     標題: 回覆 7# 的帖子

竟然停產
作者: siriochow    時間: 11-1-2013 23:02     標題: 回覆 14# 的帖子

可唔可以pm我講你個特別價係幾多?謝謝
作者: RCman    時間: 11-1-2013 23:08

引用:
原帖由 siriochow 於 11-1-2013 23:02 發表
可唔可以pm我講你個特別價係幾多?謝謝
呢個係一個Special case, 也是GHK廠直接offer比我,不是沙莫龍給我的。
沙莫龍只係代GHK廠幫助我。
是因為買了短時間內便爆掉才會有特惠。

作者: siriochow    時間: 12-1-2013 01:13

Thx先原來我發現支pdw陽極有兩水貨,出面賣開通常都比較靚D,但有時有一D表面粗糙D,我自己兩支都有,樓主過支就咁睇你後者
作者: jpg    時間: 12-1-2013 04:33

唔係掛, 停產, 等我仲啱啱入左支黎玩...大鑊...
作者: RCman    時間: 12-1-2013 10:10

引用:
原帖由 jpg 於 12-1-2013 04:33 發表
唔係掛, 停產, 等我仲啱啱入左支黎玩...大鑊...
入了便慢慢享受把!
她是一支很好的GBB,以性價比二千元便有過樣質量不錯吧!
如果用CO2更有意想不到的感受哦
作者: RCman    時間: 12-1-2013 10:12

引用:
原帖由 siriochow 於 12-1-2013 01:13 發表
Thx先原來我發現支pdw陽極有兩水貨,出面賣開通常都比較靚D,但有時有一D表面粗糙D,我自己兩支都有,樓主過支就咁睇你後者
這點我倒不是太清楚,不過現在的白字下身我真的很喜歡
因為我從來未在見過PDW下身有白字
作者: kei_2000s    時間: 12-1-2013 13:44

台灣果邊既 after service 的確係做得相當好.
作者: b9296    時間: 12-1-2013 15:12

引用:
原帖由 RCman 於 12-1-2013 10:12 發表

這點我倒不是太清楚,不過現在的白字下身我真的很喜歡
因為我從來未在見過PDW下身有白字
唯一唔太好就係右邊刻字唔夠位所以要夾硬堆埋一齊...
作者: b9296    時間: 12-1-2013 15:20

引用:
原帖由 kei_2000s 於 12-1-2013 13:44 發表
台灣果邊既 after service 的確係做得相當好.
大家都身在福中不知福...當我哋投訴自己零售後服務時台灣就投訴選擇少入口貴...

覺得香港除咗係一個自由港之外就一無是處: 自由港係歷史/政治/經濟原因餵返嚟既 - 而生產售後就靠業界自己努力...
作者: jpg    時間: 12-1-2013 18:03

引用:
原帖由 RCman 於 12-1-2013 10:10 發表

入了便慢慢享受把!
她是一支很好的GBB,以性價比二千元便有過樣質量不錯吧!
如果用CO2更有意想不到的感受哦
我都係有幾隻prowin 夾,先試下佢。
有冇d 野要特別留意呢?
作者: RCman    時間: 12-1-2013 18:33

引用:
原帖由 jpg 於 12-1-2013 18:03 發表

我都係有幾隻prowin 夾,先試下佢。
有冇d 野要特別留意呢?
我用ProWin唔得,用bomber匣就ok
所以PDW我主要用番GHK, Bombeer匣玩
手要兩隻GHK M4 topgas匣玩左三個月都相繼漏氣,
剛剛去了廣東道賣O-ring的鋪頭配過,每隻匣配兩個不同Size,
剛剛換左....GHK匣又再龍精虎猛

作者: 怒人甲    時間: 13-1-2013 00:42

上個月收左支2手野諗住當parts 用,支野單發吾係好掂,拆出黎check D件又無咩損耗,裝返又冇事,依家多左支8吋玩,yeah^^

圖片附件: image.jpg (13-1-2013 00:42, 33.07 KB) / 該附件被下載次數 160

作者: jpg    時間: 13-1-2013 04:27

引用:
原帖由 RCman 於 12-1-2013 18:33 發表

剛剛去了廣東道賣O-ring的鋪頭配過,每隻匣配兩個不同Size,
剛剛換左....GHK匣又再龍精虎 ...
Prowin 夾唔得咁咪晒料。
仲諗住用到先買黎玩下。
好在有兩隻GHK。
唔通又要買新夾?,
作者: jpg    時間: 13-1-2013 04:32

引用:
原帖由 RCman 於 12-1-2013 18:33 發表

剛剛換左....GHK匣又再龍精虎 ...
上網睇到prowin 夾都用到冇問題。
到左試真d 希望得。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0