標題: [投訴] 惡意還價愚弄人 [打印本頁]

作者: 杜杜亞    時間: 27-1-2013 03:52     標題: 惡意還價愚弄人

事源就係我開帖話賣槍
曾經有三個人,分別開價一張,900同800

開一張既果位叫gunpatttt, 無現錢叫我等佢周轉, 跟住佢放我飛機
大佬, 無現錢係身叫人留?
出面買野無咁多現錢都要落訂啦
放人飛機咁好玩?

開900既果個叫shan10,之前我已經講過佢點樣招搖撞騙,最初話開900跟住又話同我一換一,仲話自己把槍全新但係奇又奇在全身又唔包夾無唔包charger
跟住又改口話支野好似係全新一樣, 自己講得唔好, 擺明拎爛槍同我換

但係我今日想講既唔係上面兩位, 而係果位叫ahso1既人兄

一黎知行情既都會知道我果把野出面一手價係1500到, 同時又有人1000, 900, 800都開過既時候, 我開900唔過份啊岩唔岩?
呢個ahso1呢, 就走黎開700, 當人件野係垃圾咁開價, 呢D唔叫玩野唔叫有惡意還價叫咩?
即係好似如果有人要賣支TOP M249 新淨無傷無落場既, 我同果個人講1500賣比我, 咁你地有咩感覺?

好坦白講, 玩得人既就預左比人鬧架啦, 唔通仲要同佢地講唔該多謝?
呢位ahso1玩人玩得咁爽就得, 比人惡言相向仲要走黎同人告狀話自己係受害者喎? 家陣算點?

我承認我對呢D明玩野既人唔多好老脾, 但係唔通你地覺得有人係你賣野既時候, 走黎同你地惡意殺價殺到明玩野你地都會覺得呢D咁既人無任何責任?
作者: 杜杜亞    時間: 27-1-2013 05:44

作者: gtoray    時間: 27-1-2013 08:50

二手交易本來就係你情我願
你覺得值呢個價唔代表其他人都必須認同
你認為還價過低的話可以唔理佢
當中你地點協商,溝通,我無法完全了解
從我獲得之pm內容
你一再利用本平台pm功能去辱罵他人
這點我是絶不能接受
作者: xyzchan    時間: 27-1-2013 09:02

引用:
原帖由 gtoray 於 27-1-2013 08:50 發表
二手交易本來就係你情我願
你覺得值呢個價唔代表其他人都必須認同
你認為還價過低的話可以唔理佢
當中你地點協商,溝通,我無法完全了解
從我獲得之pm內容
這點我是絶 ...
同意,買賣係自由定價,合則來不合則去。
作者: yiuyiusiu    時間: 27-1-2013 09:31

首先, 你有無任何損失? 無就接受現實 呢個世界係見票即收架啦
2. 某牌新槍係唔跟匣唔跟差機乜都無
3. 你可以原價賣 無人阻你
作者: 杜杜亞    時間: 27-1-2013 11:45

第一既果個人甩完底之後同我講左句如果半價賣佢佢就制喎, 佢自己賣野我特登同佢殺番價佢就回句火滾喎
無錯係你情我願, 爭在過唔過到骨之嘛
就好似我開10蚊雞話叫人賣我FNHP咁, 開D咁既價大家都知咩事, 唔通你地又覺得我咁樣開完全無錯?

第二果個搞到支野伸縮柄甩晒漆防火帽都花晒, 都仲要同人講全新, 跟住又話盒同其他野丟晒先好笑
chok幾chok又一套講法, 再chok又一套咁唔係存心老千係咩先得架

第三點都係果句我開10蚊雞話叫人賣我FNHP, 我明知唔會有人賣我但係仲走去咁玩法OK無問題?
可能有人覺得放人飛機甩人底惡意殺價玩人係好好玩啦, 之但係做埋D咁既野仲想諗住自己唔會比人鬧會唔會太大諗頭?
都係果句, 自己唔係明玩人既邊會比人鬧先得架
我都廢事講果個人都三張幾四張野仲咁樣玩人囉

其實都無咩既, 只係對有咁多人覺得顧客永遠都係大晒, 完全唔需要對自已既行為負責, 明搞搞震都要多謝唔該有d失望
咁又難怪日日都有人比得幾毫子杯水車薪走黎香港買野話自己振興香港經濟囉

作者: gtoray    時間: 27-1-2013 12:12

重點係
這點我是絶不能接受
作者: tf141    時間: 27-1-2013 12:30

開$900還$700有乜問題呀?
講價$200好合理喎…唔通叫你平$20?

不過最重要既係你辱罵他人囉
作者: kai_matt    時間: 27-1-2013 12:37     標題: 回覆 8# 的帖子

咪係,用樓主套mindset,我都試過收到不少侮辱同侮辱不少人,但回應/收到嘅都係 "抱歉,不議價"
唔啱你心水就小人,出黎放咗你飛機,你咪搵人冧佢!?
作者: 杜杜亞    時間: 27-1-2013 13:04

居然有人覺得放飛機, 殺價殺到離晒大譜都無問題喎, 又學到野啦
我真係好想睇下有無人成功係槍街任何一間鋪殺價殺到八折捧槍番屋企
比唔起錢咪唔好同人話買唔好學人玩槍囉, 話平一百幾十蚊可以考慮, 還個價明玩野又為乜?

作者: monopolyshiu    時間: 27-1-2013 13:04

尼個真係情緒控制能力既問題..

重點係, 人地咁樣做, 而你點鬧對事實都唔會有改變
唔係講對家無錯, 但樓主真係要好好諗下自己咁鬧人夠竟如何
作者: kai_matt    時間: 27-1-2013 13:12     標題: 回覆 10# 的帖子

Another logical fallacy
槍鋪賣全新,你賣二手呀老友
二手,你話好新,好無問題,人地覺得值七舊咪開lor
全新都只值千五嘅槍,有人開半價,真係唔奇
人地開完七舊,可能等你還八百
你即刻少人真係無計傾

Btw, 唔好睇少呢度啲師兄,大把人喺槍鋪拎到折
小弟都喺不少鋪有折,你唔得,唔好expect人地唔得
作者: kai_matt    時間: 27-1-2013 13:13     標題: 回覆 10# 的帖子

同埋無人話放飛機無問題
作者: dickyan28    時間: 27-1-2013 13:20

惡意還價愚弄人 <------- ???

真係想知 [ 善意 ] & [ 惡意 ] 如何界定? 放野响二手交易區賣, 絕對有機會收到各式各樣PM回應.

唔好話人地還唔還價先喇! 又無法例規定收到PM就一定要賣.

認為買家還果個價自己完全接受唔到可以直接唔理唔覆, 都唔明點解自己仲要走去回覆?
作者: kai_matt    時間: 27-1-2013 13:26     標題: 回覆 10# 的帖子

同埋你都幾得意
"平一百幾十都可以考慮"
姐係八百蚊可以,七百八十都仲可以諗下
不過七百呢,就要小人; 你可以考慮咪回八百lor
小完人你賺咗呀
作者: rho837    時間: 27-1-2013 14:27

賣仟零蚊野就咁激!賣層樓咪殺死人!

不過現實就係現實,成功生意人靠”顧客永遠是對的”理念來搛錢!客衰係一件事,做不成生意道至浪費時間人力物力及金錢係要計算入做生意內!罵客人!寸客人!比面色客人睇!服務不善!底EQ!都係失敗生意人既特徵!

四年前我公司向一間新合作供應商(老闆係個講英文馬拉羔華裔人)買入一批才料!先支付50%訂金,貨到手後再支付25%金額,物料用完後成為制成品而驗收後沒有任何問題就在15工作天內支付尾數(八萬二仟港元左右)!
當驗收後沒有問題出信確定後一般實際造法就是根住來掔個月既月尾找尾數,等產品到客人手上而方便成本控制組出指示給會計部出支票(行頭個個都係咁做)!誰知呢個供應商根據合同過了三個工作天就即時請收數佬來收數!同事向個老闆解釋行頭運作!(因為佢係老行家介紹!呢間係新仔過江龍比啲生意佢做啦)我一心比面!呢個馬拉羔重寸番我火記!Please follow what the contract said! 我就話好!即時找條數!根住對佢講!我地打後唔會再同你合作!如果你keep住呢個方法做下去會可能好快”拾凹”!馬拉羔重傻到答!We are very selectively choosing our clients as well! 我就笑一聲!兩年後呢條馬拉羔就比班估或生意佬食左一野根手”拾凹”清盤! 因為行頭班行家有啲同我一樣領敎過呢個馬拉仔手法,全左出街,冇人因平個小小麻煩自己所以唔幫襯佢!

當你做生意個名臭了!就玩完!Simple as that!

作者: Tango1997    時間: 27-1-2013 14:28

每個人價值唔同。。。。唔岩價咪唔賣囉。。。。交易係雙向既。。。。其實係post度寫請勿議價或議價不覆。。。。咪得囉!

至於放飛機就真係唔岩。。。。!
作者: tf141    時間: 27-1-2013 14:35

引用:
原帖由 杜杜亞 於 27-1-2013 13:04 發表
居然有人覺得放飛機, 殺價殺到離晒大譜都無問題喎, 又學到野啦
我真係好想睇下有無人成功係槍街任何一間鋪殺價殺到八折捧槍番屋企
比唔起錢咪唔好同人話買唔好學人玩槍囉, 話平一百幾十蚊可以考慮, 還個價明玩野又為乜?
我唔知咩放飛機, 我冇講過有關於咩放飛機既野, 所以我唔知你up乜
$900講價講到$700我唔覺得係"殺價殺到離晒大譜", 更何況可能人地都係留左空間俾你進一步還價

不過成件事既重點係你唔應該因為個價唔啱就辱罵人, 你似乎唔係好明個問題係邊到
只係一味係到"找錯處", 將人地一d似是而非既錯處無限放大, 企圖合理化自己既行為

講真, 我學到既野比你到
作者: wing383    時間: 27-1-2013 14:36

莫生氣,見到唔合心水既PM,一按delete即可,何必動氣呢?
作者: rho837    時間: 27-1-2013 14:45

佢同我啲big six 客好似!
作者: 衰人    時間: 27-1-2013 14:54

講真你覺得OK既咪得囉...覺得唔掂既就直情理都唔理...有D人係唔會理你D野有幾新有幾正只會覺得你既係二手...佢出咩價你唔可以控制亦控制唔到所以你嬲都嬲唔到噤多只可講一句"算把啦"
作者: ahso1    時間: 27-1-2013 17:35     標題: 回覆 1# 的帖子

... ...

作者: 101空降tom    時間: 27-1-2013 20:05

唔好賣囉咁勞氣,二手街大把呢d人,你勞咩氣姐
作者: 杜杜亞    時間: 27-1-2013 20:10     標題: 回覆 22# 的帖子

.

作者: 杜杜亞    時間: 27-1-2013 20:12

其實無咩所謂啦, 呻完鼻水又係咁過算
作者: sergeant3007    時間: 27-1-2013 21:16

引用:
原帖由 杜杜亞 於 27-1-2013 20:12 發表
其實無咩所謂啦, 呻完鼻水又係咁過算
呢個態度正確! 贈你一句....

你覺得對家壓你價, 對家亦可能覺得你 "吊高來賣"

"買賣不成仁義在"
作者: B20_hk    時間: 27-1-2013 22:26

我上次放嘢$2000 set gear,有條友又要我whatapp傾,又要send 相,玩咗一日,叫我$700。我只覆了句"No Thx"唔洗講咁多,X佢都浪費我時間。

洗乜開Post 嘈,咁大個人,一百幾十嘈到拆天,
作者: B20_hk    時間: 27-1-2013 22:29

引用:
原帖由 tango1997 於 27-1-2013 14:28 發表
每個人價值唔同。。。。唔岩價咪唔賣囉。。。。交易係雙向既。。。。其實係post度寫請勿議價或議價不覆。。。。咪得囉!

至於放飛機就真係唔岩。。。。!
老實講,如果有心買,我又唔等錢洗咪hold俾你

我都試過做學生
作者: kai_matt    時間: 27-1-2013 23:11     標題: 回覆 28# 的帖子

Yes, in my early times playing wargame; a very nice Ching sold his gun to me with a discount of $500; for im a student
I didn't even ask for it; he juz gave me the discount.=]
作者: B20_hk    時間: 27-1-2013 23:21

引用:
原帖由 kai_matt 於 27-1-2013 23:11 發表
Yes, in my early times playing wargame; a very nice Ching sold his gun to me with a discount of $500; for im a student
I didn't even ask for it; he juz gave me the discount.=]
但以前唔會一問口就話平收,或者叫人俾discount.
會客客氣氣叫人hold,話等零用錢。當然,最後也要講得出做得到
作者: kai_matt    時間: 27-1-2013 23:25     標題: 回覆 30# 的帖子

yea, right attitude
作者: rho837    時間: 28-1-2013 01:10

其實買賣玩具槍係好小事!唔洗玩post war玩到買賣雙方個個名都臭灑!係對與否;贏定輸都冇益!放飛機ONLUN9同時講價罵人冇品又係ONLUN9!為口氣!唉!

自己經驗!有一次應成朋友個仔送支VFC MP5 GBBSMG作生日禮物!誰知周圍冇貨!係易手區見到有人放就PM話買及即晚楂車去個買家公司樓下收貨交錢!唉!晚上九時出發途中佢call我話唔放支槍!我重有十五分鐘就到!我話點都要睇睇支槍!到達後佢火記帶支槍落到地下見我!我就面對面喝住佢唔準走即時交支槍比我!我擺低錢就走!最後個槍主來到面對面”sa-lum"我下左度火就走人!中間等候時我call班老友幫我搵支新槍幸好又比佢地搵到!所以冇搞大件事!上車開車後下了火就覺得好ON車!放飛機咪算鑼!如果一時為口氣認不住搞到上差管就100%ON車!

所以玩玩具槍!算吧啦!洗乜勞氣!

所以以後買易手野都叫火記代我deal及收貨!火記比人放飛機唔関我事!

作者: loveless    時間: 28-1-2013 09:59

稍做少少功課後, 我見樓主支槍由2個月之前開始放售, 以同一標價至今最少分別在4個論壇發放了不下17個出售帖.

那反映了一個簡單直接又殘酷的事實: 1. 需求不足 2.未到價
睇埋樓主盡訴心中情後, 可能再多了一個理由: 3. 買家都被罵走了.
以後又可能又多了一個理由: 4. 就算想買, 見到樓主待人的態度, 都係避之則吉算了.
作者: rho837    時間: 28-1-2013 10:09

Agree! 唔想煩可以比多啲買支新!

見到佢咁有品!重敢同佢deal!
作者: kai_matt    時間: 28-1-2013 10:15     標題: 回覆 33# 的帖子

咪係lor, 搞到咁大,至少呢個論壇樓主個朵臭哂,仲難放
作者: B20_hk    時間: 28-1-2013 10:22

引用:
原帖由 rho837 於 28-1-2013 10:09 發表
Agree! 唔想煩可以比多啲買支新!

見到佢咁有品!重敢同佢deal!
未必,夠平咪得
作者: B20_hk    時間: 28-1-2013 10:25

引用:
原帖由 rho837 於 28-1-2013 01:10 發表
其實買賣玩具槍係好小事!唔洗玩post war玩到買賣雙方個個名都臭灑!係對與否;贏定輸都冇益!放飛機ONLUN9同時講價罵人冇品又係ONLUN9!為口氣!唉!

自己經驗!有一次應成朋友個仔送支VFC MP5 GBBSMG作生日禮物! ...
自己經驗!
我買條MP5槍帶,個賣家要我買埋個Pouch
重要我同其他人鬥快到九龍灣才肯買俾我...
作者: B20_hk    時間: 28-1-2013 10:28

引用:
原帖由 loveless 於 28-1-2013 09:59 發表
稍做少少功課後, 我見樓主支槍由2個月之前開始放售, 以同一標價至今最少分別在4個論壇發放了不下17個出售帖.

那反映了一個簡單直接又殘酷的事實: 1. 需求不足 2.未到價
睇埋樓主盡訴心中情後, 可能再多了一個理由 ...
無錯,你覺得值幾多唔等於人哋覺得值幾多
作者: rho837    時間: 28-1-2013 10:31

引用:
原帖由 B20_hk 於 28-1-2013 10:25 發表

自己經驗!
我買條MP5槍帶,個賣家要我買埋個Pouch
重要我同其他人鬥快到九龍灣才肯買俾我...
Amazing Race 變 Amazing Guns
作者: loveless    時間: 28-1-2013 11:08

引用:
原帖由 B20_hk 於 28-1-2013 10:22 發表

未必,夠平咪得
無錯. 麻甩佬玩具, 只要到價總會有人接手, 荀盤就更加快搞掂.
樓主舉例既TOP M249我冇, 但我曾以一千大洋放售TOP M60. 出帖後五分鐘成交, 買家即晚去到我樓下取槍, 大家都愉快收場.
價值觀人人不同, 私人二手買賣不一定存在什麼公價. 放二手野要守住心目中價錢,  最好就講明不議價. 換轉你要我投放幾個月時間, 斤斤計較又緊張又上晒心只係為左去放件二手玩具, 在我價值觀內那會是不可思議的事.
作者: mlcvm    時間: 28-1-2013 11:15

有時d 買家好倾有又誠意, 我会主動卖大包..
個買家系吾系路, 傾多2傾都知咩料....
作者: kai_matt    時間: 28-1-2013 11:20     標題: 回覆 40# 的帖子

True...
作者: COOL    時間: 28-1-2013 11:49

我唔覺得講價有錯播~

講真~我買賣都會留價比人講~
平個幾十~一百我咪過黎你度交收咯~

你情我願姐...

我見到係學生哥我會肯比佢地分期添~

btw~你個把野一手值1500~~你叫我用700買我都覺得貴播...
作者: kai_matt    時間: 28-1-2013 12:02     標題: 回覆 43# 的帖子

算啦
有啲人真係以為自己支槍有寶
作者: rho837    時間: 28-1-2013 13:28

舉例! 就好似1nl! 寫到明冇價講! 個個都話佢寸! 但個個幫襯同佢買都係因為就手! 我都同佢買過幾條骨! 當然如果唔同佢買又要平過佢! 咪等空運.......習摜了. 我見到1nl都覺得佢算OK啦! 冇佢! 邊度有甘多玩具玩!
作者: gainax    時間: 28-1-2013 16:07

人地壓價樓主你回一句拒絕意思咪算…
又拖又hold你可以唔理佢, 先到先得, 二手野不嬲都係咁
總之有心買唔壓價或只想平少少(幾個%)唔拖你, 有心賣唔會定價接近新價…
人地定價唔合理可以唔買… 壓價拖你可以唔賣… 無人想比人壓價, 無人放野唔想快d放出,  
呢d做買家賣家自己定論, 事情就係咁簡單
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 28-1-2013 18:00

有無試過

買二手MC51變左Car15未!

賣家電話飛線去油麻地警署未!

買二手M249約七點半等,十點半先浦頭未!
作者: 潛陣水    時間: 28-1-2013 20:59

買賣爭拗都寫文
偉論一堆似全能
指責還價愚弄人
出post小人搏封神

2013年春
深海中的潛水仔 題

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0