標題: 香港紀律部隊軍操無王管?你想點就點? [打印本頁]

作者: MS    時間: 14-8-2007 22:21     標題: 香港紀律部隊軍操無王管?你想點就點?

http://www.youtube.com/watch?v=Uez27xEeSQU
香港紀律部隊百花齊放,終有一日有隊擦鞋仔操過檢閱台齊齊大叫曾特首你好!我們誓死為香港服務!

作者: 4jai    時間: 14-8-2007 22:38

點解可以操到件制服鈄晒....?
作者: MS    時間: 14-8-2007 22:45     標題: 回覆 #2 wonglk 的帖子

MS睇操兵,對於制服無意見?
作者: 4jai    時間: 14-8-2007 23:28

wong sir可唔可以指出佢地錯處?
因小弟就黎加入制服團隊,好想了解一下
以免影衰英式步操
作者: ranger_hk    時間: 14-8-2007 23:29     標題: 回覆 #2 wonglk 的帖子

操完好難講,再講笫一隊應該係police操得......
作者: 皇家御貓    時間: 14-8-2007 23:31

parade都要打數...WTF
作者: MS    時間: 14-8-2007 23:56     標題: 回覆 #4 wonglk 的帖子

當年MS個親細佬入特警,佢一句都唔提識MS,叻果個死果個,亞sir教セ你就做セ佢操新仔(警察)又係提都不提,講個真人真事,有d朋友知佢當差對MS講佢個同期係MS細佬個班主任,好彩有佢,否則佢d例肥咗,要打包.MS問細佬,細佬話佢係班長,(三十幾歲人才由監房轉差人)同期叫佢做UNCLE!,因佢眉精眼企,負責清潔教官房,佢在監房做果陣時學識開鎖,所以佢偷開教官個柜睇試卷,佢話就住做咋!否則考第一?各位知道答案都會肥?果条福佳仲話好彩識佢?唔好叻唔切呀.不過佢知MS幾兄弟唔係善男信女,唔敢亂來,否則佢點其他教官炳MS細佬一鑊,跟住自己出面做好做醜,做塲大戲!你仲感激到喊添!其實江湖險惡,着制服靠得住,豬乸都會上樹?你有無家姐呀!小心整一單英雄救"你",你家姐就無言感激,以身相許喇!儍哥哥,MS俾咗封大利是賀你當差喇?撻朵要睇清睇楚!着制服得一個人靠得住!就係MS囉"以上係MS老婆講與MS無關,謝謝.

作者: saikeung23    時間: 15-8-2007 00:02

引用:
原帖由 wonglk 於 14-8-2007 22:38 發表
點解可以操到件制服鈄晒....?
any problem?
作者: 4jai    時間: 15-8-2007 00:16

引用:
原帖由 saikeung23 於 15-8-2007 00:02 發表

呢個真係唔知...
小弟對英式步操唔熟....
作者: 皇家御貓    時間: 15-8-2007 00:21

引用:
原帖由 saikeung23 於 15-8-2007 00:02 發表

正常既動作應該係唔會整"wear"件衫架啵
作者: 4jai    時間: 15-8-2007 00:24     標題: 回覆 #7 mswong 的帖子

對唔主...小弟真係唔係幾明wong sir既意思.....
作者: MS    時間: 15-8-2007 00:58     標題: 回覆 #11 wonglk 的帖子

親愛的朋友:槍打出頭鳥,收檢些好,唔信?MS就教你一課俾禮喇!
Salut to the left .................

未完!識操的朋友齊齊玩?Word of command on边隻腳,隨即..................

作者: Parachuter    時間: 15-8-2007 01:11

M16A1 加刺刀?!
作者: MS    時間: 15-8-2007 01:20     標題: 回覆 #13 Parachuter 的帖子

M16刺刀MS有幾把,操就未試過?
作者: MS    時間: 15-8-2007 02:46     標題: 回覆 #5 ranger_hk 的帖子

差人最守規矩,依足Drill book,所以無セ睇頭,有一隊(對不起MS無心機睇)總知係裨槍禮果隊,所為不驚人死不憂!自創動作,如果揸正應該係Salut to the right 不是eyes right?
作者: RMP    時間: 15-8-2007 03:03

WONG SIR你支PACE STICK好靚喎
作者: 14692    時間: 15-8-2007 05:16     標題: 回覆 #12 mswong 的帖子

左腳出command
作者: 4jai    時間: 15-8-2007 09:27     標題: 回覆 #12 mswong 的帖子

原來係咁
小弟受教了
感謝wong sir教導!
作者: gtoray    時間: 15-8-2007 11:53

引用:
原帖由 皇家御貓 於 14-8-2007 23:31 發表
parade都要打數...WTF
大型parade到某d位係會打數架喎
但都係一句起兩句止
作者: gtoray    時間: 15-8-2007 11:54

引用:
原帖由 mswong 於 14-8-2007 22:21 發表
http://www.youtube.com/watch?v=Uez27xEeSQU
香港紀律部隊百花齊放,終有一日有隊擦鞋仔操過檢閱台齊齊大叫曾特首你好!我們誓死為香港服務!
唔出奇ga...
作者: 皇家御貓    時間: 15-8-2007 12:02

引用:
原帖由 mswong 於 15-8-2007 00:58 發表
親愛的朋友:槍打出頭鳥,收檢些好,唔信?MS就教你一課俾禮喇!
Salut to the left .................

未完!識操的朋友齊齊玩?Word of command o ...
最愛Pace stick...

其實pace stick是否只有WO才可以用?
作者: 小子1008    時間: 15-8-2007 15:36

引用:
原帖由 皇家御貓 於 15-8-2007 12:02 發表

最愛Pace stick...

其實pace stick是否只有WO才可以用?

作者: MS    時間: 15-8-2007 16:21     標題: 回覆 #16 RMP 的帖子

MS有三支,本來有兩支,離開軍隊佢地送多一支共三支,度身訂做架!再者叫MS喇!我無做亞sir好久了.
作者: MS    時間: 15-8-2007 16:34     標題: 回覆 #19 gtoray 的帖子

大型Parade有鼓,聽鼓声.........唔洗打數!
作者: MS    時間: 15-8-2007 16:41     標題: 回覆 #22 小子1008 的帖子

PACE-STICK是軍操教材!不是權力的象徵

但是祗有WOs可以At the carry position 其他 NCOs只准At the shoulder

作者: RMP    時間: 15-8-2007 16:54

引用:
原帖由 gtoray 於 15-8-2007 11:53 發表

大型parade到某d位係會打數架喎
但都係一句起兩句止
係會打數....不過係心打數,邊度會叫出聲
作者: RMP    時間: 15-8-2007 18:19

引用:
原帖由 mswong 於 15-8-2007 16:21 發表
MS有三支,本來有兩支,離開軍隊佢地送多一支共三支,度身訂做架!再者叫MS喇!我無做亞sir好久了.
都係一句
作者: 阿堅    時間: 15-8-2007 18:30

佢地係用咩槍操?
我見好似係M16A1/AR15/M16A2同L1A1/FN FAL

同我見佢地有開槍 在4:02
用空包彈?練習彈?定其他彈?
煩請解答

作者: ricco    時間: 15-8-2007 19:14

MS...Were you in the In Corp? That's the Corp i want to join in RMAS, any suggustion about the corp? thanks

Cpl Ricco

43 Wessex- CCF(Army), The Rifle
作者: tango10    時間: 15-8-2007 19:45

都無左皇家,梗係無王管啦.
而且警察一直都減少英國的色彩,取消操303, 制服改為保安款式.升旗禮就跟足解放軍.

作者: 皇家御貓    時間: 15-8-2007 21:22

引用:
原帖由 mswong 於 15-8-2007 16:41 發表

PACE-STICK是軍操教材!不是權力的象徵

但是祗有WOs可以At the carry positi ...
即係例如Sgt都可以拎 , 但只限at the shoulder?

成日想上e-bay執人二手stick...   不過唔識size ,

一陣買錯長到痺....
作者: MS    時間: 16-8-2007 02:16     標題: 回覆 #31 皇家御貓 的帖子

stick督落地手心按stick頂手踭微曲,可參考此圖,P.Stick 宜睇睇貨先!E-Bay 多少銀!

作者: gtoray    時間: 16-8-2007 02:28

引用:
原帖由 mswong 於 15-8-2007 16:34 發表
大型Parade有鼓,聽鼓声.........唔洗打數!
eyes right 之後係打數左幾下
我睇似係一d制服團隊
作者: 皇家御貓    時間: 16-8-2007 11:09

[quote]原帖由 mswong 於 16-8-2007 02:16 發表

stick督落地手心按stick頂手
作者: 小子1008    時間: 16-8-2007 13:19

咁drill cane又係邊個用既呢?
作者: MS    時間: 16-8-2007 16:25     標題: 回覆 #34 皇家御貓 的帖子

貓兄:MS早年東奔西跑,疏忽子女,記得教過個仔一樣野,第一如果你揾唔到平過佢唔好話貴?第二價錢平貴check市價,抵唔抵視乎你個荷包?希望有一日你叫你個秘書訂一架車,望咗一眼!セ禁肉"孫"架,睇吓邊個要Ling走佢喇!不過今次MS要話真係好セ貴£100度身訂造,顏色任揀!不過£100=1600港元???
作者: MS    時間: 16-8-2007 16:42     標題: 回覆 #35 小子1008 的帖子

官大人用來ling住週圍走.一般是高官!

作者: 皇家御貓    時間: 16-8-2007 19:09

[quote]原帖由 mswong 於 16-8-2007 16:25 發表
貓兄:MS早年東奔西跑,疏忽子女,記得教過個仔一樣野,第一如果你
作者: tango10    時間: 16-8-2007 20:48

引用:
原帖由 皇家御貓 於 16-8-2007 19:09 發表

平貴好睇荷包 , 李嘉誠會覺得一架Posche好抵玩 ,

不過唔少人打一世工都買唔起 !
仲學操碌木, 操劍做官啦!
作者: 皇家御貓    時間: 16-8-2007 22:14

引用:
原帖由 tango10 於 16-8-2007 20:48 發表

仲學操碌木, 操劍做官啦!
木我都未有錢玩啊 , 幾時到劍

而且劍仲要買埋Sam browne...
作者: tango10    時間: 16-8-2007 22:19

引用:
原帖由 皇家御貓 於 16-8-2007 22:14 發表

木我都未有錢玩啊 , 幾時到劍

而且劍仲要買埋Sam browne...
先牌好似開左班噃!
你諗吓!日後都小貓共諧連理,著晒老禮,用埋劍,接受親友的祝福,操劍唔少得呀! 
作者: MS    時間: 17-8-2007 01:06     標題: 回覆 #38 皇家御貓 的帖子

這是事實,MS個親細佬在槍會問人怎樣才可以買槍!d人都意為聽錯,買一支槍有些人難過登天,但MS買槍..........有些人送一支槍俾MS条件是MS要推薦佢買同一款槍?你估MS答應否?
作者: 皇家御貓    時間: 17-8-2007 01:24

[quote]原帖由 mswong 於 17-8-2007 01:06 發表
這是事實,MS個親細佬在槍會問人怎樣才可以買槍!d人都意為聽錯,買一支槍有些人難過登天,但MS買槍..........有些人送一支槍俾MS
作者: Nelson    時間: 17-8-2007 08:48

引用:
原帖由 皇家御貓 於 17-8-2007 01:24 發表

睇下咩人啦 , 一陣推薦個人有咩唔小心

到時自己個名譽壞左 , 呢支免費槍就真係貴囉 !
認同
作者: MS    時間: 17-8-2007 18:27     標題: 回覆 #44 Nelson 的帖子

MS的脾氣遠近馳名,在MS的人生只得兩种人,朋友或敵人,無可能配戴着VC同俄國佬做朋友!當年有些人格衰,就算跪在地上,MS也不動心,MS推薦過幾百人,老實講有d朋上朋,MS信朋友咋,個個都是深交?講笑就得!

作者: howard-ac    時間: 17-8-2007 20:08

引用:
原帖由 小子1008 於 16-8-2007 13:19 發表
咁drill cane又係邊個用既呢?
咪就係小弟用lor
作者: howard-ac    時間: 17-8-2007 20:12

引用:
原帖由 mswong 於 15-8-2007 00:58 發表

未完!識操的朋友齊齊玩?Word of command o ...
command on left foot... 再行4步 打數two, three four five...
作者: 皇家御貓    時間: 17-8-2007 23:57

引用:
原帖由 howard-ac 於 17-8-2007 20:08 發表

咪就係小弟用lor
人地鬼知你咩rank...
作者: Xm177+M9    時間: 24-8-2007 21:28

M16
作者: Raiden_Jackson    時間: 25-8-2007 15:46

我有個疑問...依家香港hand over左咁耐...再過幾十年之後 HK Police Force 有冇可能會淘汰左英式步操 ???? 因為個人覺得英式步操會好睇好多!!!
作者: 皇家御貓    時間: 25-8-2007 18:18

引用:
原帖由 Raiden_Jackson 於 25-8-2007 15:46 發表
我有個疑問...依家香港hand over左咁耐...再過幾十年之後 HK Police Force 有冇可能會淘汰左英式步操 ???? 因為個人覺得英式步操會好睇好多!!!
唔敢講咩時候會 , 但我覺得一定會變老解操 !
作者: Raiden_Jackson    時間: 26-8-2007 14:33

係就糟糕囉
作者: 4jai    時間: 26-8-2007 22:22

引用:
原帖由 Raiden_Jackson 於 26-8-2007 14:33 發表
係就糟糕囉
用老解槍
捉人用老解步驟....
作者: auxair    時間: 26-9-2007 05:22

感謝各位的分享~

小弟初來報到,請容許有三點小回應,請各位大大(尤其MS咩)多包涵

(1) Pace Stick 在英軍不一定是WO才用, SNCO也會用 (相中是RAF Queen's Colour Squadron/SFSG 的 Sgts)

(2) 香港警隊今天的Working Dress不是「保安制服」,而是取材自今天英國本土警隊之工作服 - 隨了港警的 PC/SGT穿藍恤衫不是穿白恤衫,沒有 metvest、格仔帽及 bobby 頭盔外,恤衫 cutting、gortex大褸短縷、wollie pullie、rank epaulettes、gorget patches, patrol boots,不是和 廿一世紀英國bobbies們穿的同出一徹嗎?不過將二十世紀七十年代的英軍look Service Dress "re-boot"成為 二十一世紀的英警工作服而已!

(3) 事實上這個可不是「跟足解放軍」的升旗方式 http://www.youtube.com/watch?v=3a16JQVCI3A (正旗手無需敬禮,第七秒[跟音符]正旗手才揚手拋旗)
這是香港警隊參考解放軍操典後的本地創作

這個才是解放軍/武警的升旗方式  http://www.youtube.com/watch?v=w4o3NgP30DU  (其他的分別不說 - 正旗手揚手拋旗及敬禮後,副旗手才開始拉旗繩...)

+++++++++++++++

香港是國際都市,中國現代化的門
作者: tango10    時間: 26-9-2007 09:43

你講的是空軍,有自己的一套,但佢是陸軍所以唔可以比較噢!
而港警以前穿的是參考軍禮服設計的,所以可以叫軍裝警察,現在的則如你所說,是警裝一套吧了.所以家陣没有軍裝警察啦!隨左穿迷彩個時.
作者: auxair    時間: 26-9-2007 12:19

而港警以前穿的是參考軍禮服設計的,所以可以叫軍裝警察,現在的則如你所說,是警裝一套吧了.所以家陣没有軍裝警察啦!隨左穿迷彩個時.

++++++

以下的相片都是近年,甚至是這兩、三個月拍的。Tango 兄,依照你的準則,香港家陣重有冇「軍裝」警察呢?

「禮服」當然係禮儀場合才穿啦。就算係英國陸軍,會唔會著套 No 2 Service Dress,No 6陀支鐵通街行來行去執行日常任務? 如果大家同意係冇,咁點解重有人採取雙重標準,要求港警穿套「禮服」加天地線、鞋仔/山打鞋 通街跑出跑入爬上爬落去捉賊做嘢?

再者除了Royal Marines Officers,英軍都冇部隊穿深藍色開領Service Dress又帶Sam Browne天地線的。

第三,「軍裝」只是廣東俚語,警察部的正式英文 terminology 係 Uniform Branch (UB - Uniform 冇 ed),係「制服部門」,唔係"Military Uniform Branch"

Pirbright 的 All Arms Drill Instructor Course 2000 年起都有唔少香港紀律部隊人員派過去上,英式步操的香火仍會延續的,不過要跟據香港的特殊環境,融匯貫通,與時並進了! (新加坡、印巴、加澳紐不是一樣?)

討論而已,請勿見怪!

作者: tango10    時間: 26-9-2007 14:05

以上的相片客觀的說明昔日那套參考自英軍禮服的軍裝警服的代表性, 是現時那套警服難以滿足.
廣東俚語的傳神註釋亦深入民心. 其實以往警察出更都幾隆重, 禮服再加天地線, 配手槍, 與英軍軍官的形象極為一致.
作者: ACYY    時間: 26-9-2007 14:46

我對步操冇咩研究,但覺得英式真係靚好多 其他果d... 怒我唔識欣賞|)

我諗好多人都係「為香港服務」而唔係「為特首服務」... 好驚遲d 會講埋晒d 咩「為黨中央效力」...
作者: auxair    時間: 26-9-2007 19:05

其實以往警察出更都幾隆重, 禮服再加天地線, 配手槍, 與英軍軍官的形象極為一致.

++++++
正確來說係九十三年前第一次世界大戰的英國軍官形象,二次大戰都已經係 Battle Dress、webbing belt、web anklets、ankle boots 及布質階級章的天下了

另外如果未發生的事情自己都驚定先,就唔係做大事嘅啦 ~ 係做大事嘅就自己同部門/部隊度橋諗埋做埋,帮阿公搭通英國線祖國線.....前路由自己行出黎先至係醒架嘛!

我只知所有本地部隊單位講的是效忠祖國及特區,同埋維持和前宗主國傳统而緊密的友誼,重未聽過「效忠特首」噃

作者: tango10    時間: 26-9-2007 19:19

雖然一些鮮明的形象確實經得起時間的考驗, 但在中國人的狹少心靈裡是注定要被抺掉.
特警由取消操演303到英軍官服的形象, 正好則映出這種特質.
作者: auxair    時間: 26-9-2007 19:43

再次強調警隊禮服並冇取消,只是在顏色及質料上稍作修改,同埋係適當場合時才穿著,而非著出黎行beat。 如世上尚有警隊經常性穿禮服執行一般日常巡邏任務,請賜教分享!

303小弟都操過,重因為果嘢 "Slope Arms" 攪到左肩連續幾個月又青又瘀一大片。反正現在都有 AR15,走的終須走,而今天男女人員有需要都一視同仁要耍劍弄槍,要經常slope arms 的 303不再是一個好選擇吧?

作者: tango10    時間: 26-9-2007 20:52

原來是GFS的成員!
對高層來是, 必需要消除英國的痕跡對社會的影響, 但他們本身對流有英國殖民地高官血液宥著一份高人一等的優越感!
香港皇家警察穿英國軍官服在街上巡邏都令人難忘. 警隊操303可能沒有必要, 但卻令學警們在操場展現出高級隆重的氣氛. M16 又是另一層次!
作者: Royal_9413    時間: 27-9-2007 18:41

如果學警在夏天結業禮,會穿禮服嗎?
現在學警要操槍嗎?
作者: qm00    時間: 28-9-2007 12:52

Not really. He should be in GFS (Aux)
引用:
原帖由 tango10 於 26-9-2007 20:52 發表
原來是GFS的成員!
對高層來是, 必需要消除英國的痕跡對社會的影響, 但他們本身對流有英國殖民地高官血液宥著一份高人一等的優越感!
香港皇家警察穿英國軍官服在街上巡邏都令人難忘. 警隊操303可能沒有必要, ...

作者: candytongtong    時間: 29-9-2007 02:05     標題: 回覆 #63 Royal_9413 的帖子

學警(pts年代)已冇操槍long time ago la~!
目前警察學院(hkpc)學警已經冇學AR15 & M870  ga~!

作者: Royal_9413    時間: 29-9-2007 10:11

引用:
原帖由 candytongtong 於 29-9-2007 02:05 發表
學警(pts年代)已冇操槍long time ago la~!
目前警察學院(hkpc)學警已經冇學AR15 & M870  ga~!
AR15 & M870  要去到TU先有得學?
作者: candytongtong    時間: 29-9-2007 23:13     標題: 回覆 #66 Royal_9413 的帖子

ptu~!? yes~!
作者: neomarx    時間: 1-10-2007 12:29

我係見入境個分工個陣, 已經d人用老解軍樂伴奏了

PS: 等入camp 中
作者: tango10    時間: 1-10-2007 13:48

引用:
原帖由 neomarx 於 1-10-2007 12:29 發表

回歸啦! 要適應轉變了.
作者: candytongtong    時間: 3-10-2007 01:35

引用:
原帖由 neomarx 於 1-10-2007 12:29 發表

等入camp 中?????
what camp ??
作者: neomarx    時間: 3-10-2007 09:33

training camp
作者: auxair    時間: 4-10-2007 02:26

Training School/Institute or "Training Camp"?

入學堂定入營
作者: neomarx    時間: 4-10-2007 07:13

入學堂!

but still have to wait for the result of BC & FD
作者: auxair    時間: 4-10-2007 20:50

HKPF style drill
http://www.youtube.com/watch?v=exVZo1035RM

RAF style drill
http://www.youtube.com/watch?v=_ ... related&search=
作者: tango10    時間: 4-10-2007 21:48

RAF

作者: tango10    時間: 4-10-2007 22:36     標題: RAF Edinburgh Tattoo

http://www.youtube.com/watch?v=SHfANQcN8_0

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0