標題: Hopup設定及討論 [打印本頁]

作者: ctman    時間: 4-2-2013 13:49     標題: Hopup設定及討論

小弟係PTW新手,新槍落地覺得hopup唔係太穩定,
扒左文,但搵到好多坊間hopup mod,
想問下有邊種係各位覺得最好用及穩定呢?謝謝

Roller
1.) 2008 hopup
2.) 2012 hopup
3.) 2008hopup + HIROBO油管
4.) 原裝 Glued Roller
5.) FCC Black Roller
6.) MAG CNC Stainless Steel Curve Roller Packing
7.) UK Tackleberry Hopup mod

Cushion
a.) 原裝Cushion
a.) 原裝Cushion 加鐵枝
b.) AEG 老鼠屎
c.) 彈弓
d.) STTS MDD hopup
作者: aramua    時間: 4-2-2013 17:20

好多聽都未聽過~~~~~
作者: ctman    時間: 4-2-2013 17:45

哈哈.....因為係扒埋外國個個 forum.....

附件: [MAG CNC Stainless Steel Curve Roller Packing] MAG-PART-014-1L.jpeg (4-2-2013 17:45, 24.87 KB) / 該附件被下載次數 267

圖片附件: [STTS Hopup 可以好似馬記咁較hopup] stts_hop_02 copy.jpg (4-2-2013 17:45, 25.92 KB) / 該附件被下載次數 226

圖片附件: [STTS Hopup] stts_hop_03 copy.jpg (4-2-2013 17:45, 12.81 KB) / 該附件被下載次數 227

作者: kidult    時間: 4-2-2013 23:48

向外國forum , 都幾多人buy " stts"個 design,  我同外國用家吹過下水,  佢地對fix hop up都兩極, 有d 話好遠好直(50m)  , 有d 就過jam 到pk,  
我呢, 就試過加啤呤落個ring,  so far 都幾好表現
作者: ctman    時間: 5-2-2013 00:21

就試過加啤呤落個ring?????
請問怎樣做? 謝謝
作者: 優之涼粉    時間: 5-2-2013 01:41

引用:
原帖由 kidult 於 4-2-2013 23:48 發表
向外國forum , 都幾多人buy " stts"個 design,  我同外國用家吹過下水,  佢地對fix hop up都兩極, 有d 話好遠好直(50m)  , 有d 就過jam 到pk,  
我呢, 就試過加啤呤落個ring,  so far 都幾好表現
個stts其實係新野定已經出左好耐,之前未見過

fix hop up係咪即係好似傳統aeg咁,個hop up唔會好似ptw原裝粒roller識轉?

另外想off topic問一問,如果支槍每射7-8槍,有一槍係炒高既,會係咩既問題???

作者: ctman    時間: 5-2-2013 09:44

STTS個hop其實出左一排,
Version 1(blue version)
佢用CTW數整,所以有D人用係PTW會有 BB Feeding problem(chamber有D問題),但係用到冇問題既人就讚不絕口
http://s-t-t-s.co.uk/stts_hop.htm

Version 2(Silver version)
剛剛出左,跟番PTW數,bugs fixed….未有review…想買個試試

Fix hopup 係用AA膠滴兩滴係原裝Roller 3點同9點roller pin位chi死唔俾轉

7-8槍有一槍炒高….小弟都有咁既問題(Excel 0.25)..亦都係開post原因
Ching 用咩豆?
作者: kidult    時間: 5-2-2013 11:11

fix hopup 有兩種. 一係原裝, 用aa 膠滴死佢. 一係. 用一舊四四方方既膠套落去.
圖中係加大ROLLER,再用AB 膠改.
差不多係AEG 既上旋原理

用四方型既原理係, 粒BB彈行哂成成個RING 既平面長度(4.4mm) , 理論上粒BB彈SPIN 既力度會好大 .
要用重彈去CONUNTERACT 佢個UP THRUST. (唔知有冇理解錯. 歡迎理性討論)
大前提係... 你要好好手工. 保持絕對水平

borrow from systema-ptw forum

圖片附件: hopupmod_method2.jpg (5-2-2013 11:11, 137.98 KB) / 該附件被下載次數 386

作者: kidult    時間: 5-2-2013 11:14

啤呤RING..都係純粹試驗性質... 要再有時間先可以諗諗點再攪

圖片附件: DSC_4427.JPG (5-2-2013 11:14, 40.28 KB) / 該附件被下載次數 210

圖片附件: DSC_4429.JPG (5-2-2013 11:14, 43.4 KB) / 該附件被下載次數 242

作者: ctman    時間: 5-2-2013 12:11

Wah...kidult兄好堅....
今日剛剛買了這個Mag fix hopup roller...有機會再試試

圖片附件: IMG_0571 copy.JPG (5-2-2013 12:11, 46.79 KB) / 該附件被下載次數 207

作者: kidult    時間: 5-2-2013 12:35

hehe. 訂左, 未得閒試, 你到手未? 光滑嘛??
CNC.. 有少少信心.
作者: 優之涼粉    時間: 5-2-2013 12:43

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 09:44 發表
佢用CTW數整,所以有D人用係PTW會有 BB Feeding problem(chamber有D問題),但係用到冇問題既人就讚不絕口
http://s-t-t-s.co.uk/stts_hop.htm

Version 2(Sil ...
我用KSC 0.25,個hop up我自己搞左好多次,已經整到好好,都唔明點解仲會炒,所以諗會唔會係其他問題,例如彈既牌子同彈重,或者係舊電打到下午唔夠電
作者: 優之涼粉    時間: 5-2-2013 12:47

引用:
原帖由 kidult 於 5-2-2013 11:11 發表
fix hopup 有兩種. 一係原裝, 用aa 膠滴死佢. 一係. 用一舊四四方方既膠套落去.
圖中係加大ROLLER,再用AB 膠改.
差不多係AEG 既上旋原理

用四方型既原理係, 粒BB彈行哂成成個RING 既平面長度(4.4mm) , 理論上 ...
其實黐死佢好d定比佢轉好d呢,如果比roller轉,覺得有時其中一兩粒彈佢唔識轉,就會拎到粒彈炒高
作者: kidult    時間: 5-2-2013 13:27

點都要測試, 但我心理上. 偏向滾動,
理論上 (啤呤RING)
當粒彈打出去. 就算只(hi) 到1 點. 佢都會向上滾動. 我用啤呤係想令BB彈滾動既FICTION 降低,
動能唔會因為FICTION 要有所衰減, 理論上係會遠D..

不過都係理論上.. 我試過室外試分別好似不大...
作者: ctman    時間: 5-2-2013 13:36

到手ok光滑∼
但係個roller係Fix既唔會轉.
我上星期試左 2012 hopup 原裝 Glued Roller,都唔太穩定
所以下次會試下等轉彈試試...
作者: 優之涼粉    時間: 5-2-2013 14:09

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 13:36 發表
到手ok光滑∼
但係個roller係Fix既唔會轉.
我上星期試左 2012 hopup 原裝 Glued Roller,都唔太穩定
所以下次會試下等轉彈試試...
即係黐死會變到唔穩定???
作者: magic_co2    時間: 5-2-2013 14:12

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 09:44 發表

Version 2(Sil ...
請問師兄,點讚不絕口法?
作者: jpg    時間: 5-2-2013 14:45

Mag 個隻CNC 好以幾正,
應該夠晒硬淨。
我同幾個朋友研究過,無論個roller 點改
如果隻c 形clip 唔夠硬淨,始終會穩定,因為個roller 一受力,
好可能變形。
作者: 優之涼粉    時間: 5-2-2013 14:49

引用:
原帖由 jpg 於 5-2-2013 14:45 發表
Mag 個隻CNC 好以幾正,
應該夠晒硬淨。
我同幾個朋友研究過,無論個roller 點改
如果隻c 形clip 唔夠硬淨,始終會穩定,因為個roller 一受力,
好可能變形。
即係D彈炒係因為佢變形???
作者: ctman    時間: 5-2-2013 14:55

我覺得係excel 0.25問題
轉下彈,試多幾次先可以下定論
引用:
原帖由 優之涼粉 於 5-2-2013 14:09 發表

即係黐死會變到唔穩定???

作者: 優之涼粉    時間: 5-2-2013 14:57

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 14:55 發表
我覺得係excel 0.25問題
轉下彈,試多幾次先可以下定論
我下次都試下打0.28g,我個frd用0.25g都係有間中炒既問題
作者: ctman    時間: 5-2-2013 15:01

(好彩的話)
hopup易較左
穩定,唔會時有時冇

但因為STTS始終都係 (MDD hopup mod by Marcus)既量產形....所以我諗都係等
version 2 好 DD
引用:
原帖由 magic_co2 於 5-2-2013 14:12 發表

請問師兄,點讚不絕口法?

作者: 優之涼粉    時間: 5-2-2013 15:12

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 15:01 發表
(好彩的話)
hopup易較左
穩定,唔會時有時冇

但因為STTS始終都係 (MDD hopup mod by Marcus)既量產形....所以我諗都係等
version 2 好 DD

你指銀色個隻2013年版???
作者: ctman    時間: 5-2-2013 15:23

yes....我只係搵到一個網站係可以ship to HK.....
計埋shipping成1K...
2月尾有貨
作者: 優之涼粉    時間: 5-2-2013 15:28

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 15:23 發表
yes....我只係搵到一個網站係可以ship to HK.....
計埋shipping成1K...
2月尾有貨
太貴了,唔值,只係一個HOP UP
作者: ctman    時間: 5-2-2013 15:37

等睇下外國網個邊有冇死士先.....
作者: magic_co2    時間: 5-2-2013 16:12

請問有冇師兄知道,用咗呢仲hotup之後,密氣,習彈,彈道方面有冇好咗?
作者: ctman    時間: 5-2-2013 17:06

"This improvement is so good that when fitted to a Celcius 6.00mm Reformation II Barrel, the standard Celcius Training Weapon barrel, you will be able to hit a torso sized target (2ft x 2ft) with a .25G BB at 60m before the BB start to spread*"

STTS 自已講....
作者: 優之涼粉    時間: 5-2-2013 22:20

引用:
原帖由 ctman 於 5-2-2013 17:06 發表
"This improvement is so good that when fitted to a Celcius 6.00mm Reformation II Barrel, the standard Celcius Training Weapon barrel, you will be able to hit a torso sized target (2ft x 2ft) with a .2 ...
有無咁勁呀,咪成支真手槍咁準
作者: ctman    時間: 5-2-2013 22:32

用咩筒就唔知啦
作者: kidult    時間: 5-2-2013 23:28

我覺得40m 內打cd 咁既size target,  我已滿足, m130 係我最大可容忍火力
作者: Elf    時間: 6-2-2013 00:45

STSS係咪真係咁把炮?
作者: 優之涼粉    時間: 6-2-2013 01:40

引用:
原帖由 kidult 於 5-2-2013 23:28 發表
我覺得40m 內打cd 咁既size target,  我已滿足, m130 係我最大可容忍火力
只要set到有hop up之後,唔會7-8槍就有一槍炒天,我已經收貨,炒天真係好煩..........
作者: ctman    時間: 7-2-2013 09:26

可以睇睇呢度,可以清楚D,雖然都係冇乜result post...
http://www.airsoftohio.com/forums/showthread.php?p=405919
引用:
原帖由 Elf 於 6-2-2013 00:45 發表
STSS係咪真係咁把炮?

作者: ctman    時間: 7-2-2013 09:27

Wah,我都收哂貨了
引用:
原帖由 kidult 於 5-2-2013 23:28 發表

作者: 優之涼粉    時間: 7-2-2013 10:52

引用:
原帖由 ctman 於 7-2-2013 09:26 發表
可以睇睇呢度,可以清楚D,雖然都係冇乜result post...
http://www.airsoftohio.com/forums/showthread.php?p=405919

睇裝個個人既REVIEW都係一般
作者: aramua    時間: 7-2-2013 11:14

好多都係自吹有幾勁
其實2012巳好不錯了~~~~~
作者: ctman    時間: 7-2-2013 11:36

想問下Ching個hopup有冇時有時冇情況發生?
謝謝
引用:
原帖由 aramua 於 7-2-2013 11:14 發表
好多都係自吹有幾勁
其實2012巳好不錯了~~~~~

作者: aramua    時間: 7-2-2013 15:12

引用:
原帖由 ctman 於 7-2-2013 11:36 發表
想問下Ching個hopup有冇時有時冇情況發生?
謝謝
Hop-up works normally
no strange effect~~~~
作者: ctman    時間: 7-2-2013 15:44

請問Ching用什麼彈同埋打咩筒?
Many Thanks
引用:
原帖由 aramua 於 7-2-2013 15:12 發表

Hop-up works normally
no strange effect~~~~

作者: aramua    時間: 7-2-2013 19:26

黒紅都正常∼∼∼∼
作者: ctman    時間: 22-2-2013 11:53

又有新hopup..
今次可以用AEG hopup膠 同埋AEG inner barrel tim....
https://www.facebook.com/KDMcompany

轉自鬼佬網

作者: spec.ops.    時間: 22-2-2013 12:08

引用:
原帖由 ctman 於 22-2-2013 11:53 發表
又有新hopup..
今次可以用AEG hopup膠 同埋AEG inner barrel tim....
https://www.facebook.com/KDMcompany

轉自鬼佬網
咁不如玩番AEG好了

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0