標題: SV 6 inch hicapa [打印本頁]

作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 00:34     標題: SV 6 inch hicapa

玩咗槍一排
都未砌過hicapa (唔計三枝只換slide嘅kimber 4.3, 5.1)
上網睇下相
覺得infinity SV最好睇
但係2 tone嘅五吋,五吋+comp頭真係好common
諗下諗下
不如砌六吋

料:
Tokyo Marui hicap 4.3, 2-tone
Shooter Design 六吋Infinity滑架
Shooter Design 六吋SV中身
Shooter Design灰色SV grip
Shooter Design六吋外管
Guarder Infinity marking outer barrel chamber
Shooter Design 六吋recoil spring guide
Shooter Design 150% recoil spring set
NOVA Fibre Front Sight (SV)
NOVA Fibre Rear Sight (SV)
PDI 6.01 Palsonite inner barrel
魔膠

本身想買SD outer barrel chamber嘅,但係見Guarder有出,平一舊,都係steel,而成枝槍砌咗過五千蚊,真係慳得一蚊得一蚊

未砌之前先自high

先砌內管,做密氣

移植上身
事實證明,NOVA係極唔夾SD嘅,成枝槍搞得最耐係個後西

之後搞中身
我第一次裝,上youtube搵'disassembly of marui hicap 5.1'
睇咗次,就識lu

下身真係唔多fit, 搞咗好耐先順

完成

Btw, 我手多用沙紙輕輕磨條slide, 點知力度唔均,搞到啲銀色有深有淺
除咗再磨過,磨到一樣之外,有無師兄知點可以整到啲色均勻番==

作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 00:42

Power test

作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 00:44     標題: 4.3--->5.1--->6

作者: tf141    時間: 8-2-2013 00:44

又嚟放毒....第二個無限金錢
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 01:03     標題: 回覆 4# 的帖子

No la......
my first Hicapa......
作者: oliver1997    時間: 8-2-2013 02:43

.........走去用SD野
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 09:16     標題: 回覆 6# 的帖子

全display對我黎講無問題
同埋師兄有乜路數,搵到六吋SV中身同六吋infinity滑架
唔係有出過wor, 係而家有得賣
細佬問過朗哥,Richard...佢地都話如果堅持六吋,就只得sd
Sti六吋就NOVA, 仲平; 只係小弟唔鍾意姐
師兄有乜好牌子介紹黎丫
我睇啱嘅可能即刻再砌架

作者: pyc9394    時間: 8-2-2013 09:16

COOL.........nice match color!!
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 09:24     標題: 回覆 6# 的帖子

我淨係知名槍有條NOVA嘅六吋SV架
但係應該同sd中身極唔夾
小弟主要想知六吋sv身仲有乜算擇

Btw, 我知sd係唔打得比賽嘅,現代東哥嗰啲提哂我
不過方向唔同...我唔要穩, 唔要定
我要跳,要夠chok
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 09:27     標題: 回覆 8# 的帖子

Thx, the magwell has been ordered
Will arrive after CNY
作者: RCman    時間: 8-2-2013 09:56

Hi-capa 看來Slide及滑架做工都係CP及Nova
不過你想要個款只有SD就無法啦
作者: Dave    時間: 8-2-2013 09:57

嘜都換哂

純觀賞出發:上下身+手柄都是差不多色,感覺齋左少少。
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 09:59     標題: 回覆 11# 的帖子

係lor
再有機會玩hicap就用嗰啲廠砌喇
作者: RCman    時間: 8-2-2013 10:01

引用:
原帖由 Dave 於 8-2-2013 09:57 發表
嘜都換哂

純觀賞出發:上下身+手柄都是差不多色,感覺齋左少少。
我相信主因係slide無high light的銀色,
我之前砌過STI全銀都係用灰grip,不過條slide有high light, 多番D details

作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:04     標題: 回覆 12# 的帖子

我用黎擺多,所以內件無換...

我諗係我影相差嘅源故,grip係灰,架同身就差唔多==
不過都係單色調架喇

作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:06     標題: 回覆 14# 的帖子

係呀!!
NOVA條六吋sv就有,但係我怕要執死
所以都係用番sd/3\
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:09     標題: 回覆 14# 的帖子

我影相真係唔掂
明明一樣嘅grip, 我影到好似白色咁==
作者: 2slow    時間: 8-2-2013 10:15

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 00:44 發表
nice collection
但如果可搵到Kimber的hi-capacity 下身就最好了, its called "Kimber Polymer Classic"
coz Kimber is made for 1911, 個人認為match 番1911身最好睇
作者: RCman    時間: 8-2-2013 10:17

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 10:09 發表
我影相真係唔掂
明明一樣嘅grip, 我影到好似白色咁==
影product最好唔好用閃燈直打,
如果無得側打......用自然光都好。
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:18     標題: 回覆 18# 的帖子

嗯嗯
小弟不材,唔知hicap都有kimber身
請問有無得賣架@@
作者: 2slow    時間: 8-2-2013 10:20

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 09:24 發表
我淨係知名槍有條NOVA嘅六吋SV架
但係應該同sd中身極唔夾
小弟主要想知六吋sv身仲有乜算擇

Btw, 我知sd係唔打得比賽嘅,現代東哥嗰啲提哂我
不過方向唔同...我唔要穩, 唔要定
我要跳 ...
我想問點解sd 唔打得比賽嘅 ??
作者: gtoray    時間: 8-2-2013 10:21

好似馬記d coming soon 手辦~
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:23     標題: 回覆 19# 的帖子

但係我唔用閃光燈會好暗==
用咗閃光燈就太光
自然光係咪要朝早影/3\
作者: 2slow    時間: 8-2-2013 10:23

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 10:18 發表
嗯嗯
小弟不材,唔知hicap都有kimber身
請問有無得賣架@@
未見過有Airsoft版
但Kimber有出過高容量Polymer下身, 個樣好似Para-Ordnance

作者: RCman    時間: 8-2-2013 10:25

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 10:23 發表
用咗閃光燈就太光
如果用閃燈....你又係用一般DC....試下減EV,
再唔係....係閃燈位置加一片牛油紙果D東西.....令到閃光柔和D
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:25     標題: 回覆 21# 的帖子

我真係唔知,因為我無玩ipsc
但係我識玩ipsc嘅人都叫我唔好用'濕9' design砌
不過我連場都唔會落
真係無所謂...
作者: RCman    時間: 8-2-2013 10:26

引用:
原帖由 2slow 於 8-2-2013 10:23 發表

未見過有Airsoft版
但Kimber有出過高容量Polymer下身, 個樣好似Para-Ordnance

https://encrypted-tbn0.gstatic.c ... AlWYsZ7VZNEdlBCtgdl
呢個款下身我接受唔到,無線條無美感
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:27     標題: 回覆 22# 的帖子

你話我影到?
咁姐係點
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:28     標題: 回覆 24# 的帖子

未見airsoft版
作者: 2slow    時間: 8-2-2013 10:29

引用:
原帖由 RCman 於 8-2-2013 10:26 發表

呢個款下身我接受唔到,無線條無美感
所以我咪覺得用Kimber slide應該用返1911 囉
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:30     標題: 回覆 25# 的帖子

EV係咩==
係咪setting有得較
今晚返屋企練習下影相
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:31     標題: 回覆 27# 的帖子

我都覺
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 10:32     標題: 回覆 30# 的帖子

無計
好多時就條slide, 就用咗hicap
作者: Dave    時間: 8-2-2013 11:26

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 10:23 發表
用咗閃光燈就太光
用屋企光管。距離 3 米以上就得。
一閃變死屍色。

除非你係用單鏡閃燈 + 加遮光片 打上天花版。

如果太暗,上網整個美圖秀秀 etc 一鍵美化
作者: Dave    時間: 8-2-2013 11:29

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 10:25 發表
我真係唔知,因為我無玩ipsc
但係我識玩ipsc嘅人都叫我唔好用'濕9' design砌
不過我連場都唔會落
真係無所謂...
唔落得定建議唔好用 sd 件先 ?

雖然你一開始話 sd 件 唔打得ipsc 我都信左.. 因為我唔玩ipsc 的所以聽完就算。

小弟都有一支4.3 用 sd slide .. 我覺得.. 有點重。

不過如果你要拎黎happy 拎黎 後坐的,都算是不錯選擇
作者: RCman    時間: 8-2-2013 11:39

引用:
原帖由 Dave 於 8-2-2013 11:26 發表

用屋企光管。距離 3 米以上就得。
一閃變死屍色。

除非你係用單鏡閃燈 + 加遮光片 打上天花版。

如果太暗,上網整個美圖秀秀 etc 一鍵美化
係啦,我所指的自然光,即係室內的足夠光線,
不過採自然光要留意一點,唔好用太wide去影,一來易變形,二來長焦距時唔會甘易比自己部相機的背影cover到object上面而影響左張相的正常光暗位。
其實我post的相片中,有八成以上係用Nikon P310 DC仔影的,只有好少部份係用OM-D或DSLR影
特別係我step-by-step果D...砌住甘影....緊係用DC影麻。另有些close-up都係用DC的"花花"mode,即係macro mode影

作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 11:44     標題: 回覆 35# 的帖子

唔好落
唔係唔落得
我講得唔好
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 11:45     標題: 回覆 35# 的帖子

係呀
我根本唔想佢定
有幾大得幾大
作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 11:47     標題: 回覆 36# 的帖子

你頭嗰啲我都唔多明
淨係明最尾兩句
我係用單眼仔影
所以無微距==
作者: RCman    時間: 8-2-2013 11:55

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 11:47 發表
你頭嗰啲我都唔多明
淨係明最尾兩句
我係用單眼仔影
所以無微距==
不過採自然光要留意一點,唔好用太wide去影,一來易變形,二來長焦距時唔會甘易比自己部相機的背影cover到object上面而影響左張相的正常光暗位。
如果你用DSLR,kit多數係18-55或18-105/135
你用DSLR就方便講好多, 用機頂燈有得減power output, 把閃燈power output 減幾級試下。
另,如果太wide(18mm)時因為由相機去到被攝物個距離好短,所以有可能會有個影係被攝物上(如果採用自然光),所以最好選用40-55mm果邊長焦距少少...甘個被攝物卅相機的工作距離長左
就無甘易比相機本身個影cover到。

作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 12:03     標題: 回覆 40# 的帖子

好多謝你咁有心機講
我試下較下個閃光power

下面嘅意思係咪叫我遠少少然後zoom黎影
作者: RCman    時間: 8-2-2013 12:05

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-2-2013 12:03 發表
好多謝你咁有心機講
我試下較下個閃光power

下面嘅意思係咪叫我遠少少然後zoom黎影
係,遠少少試下
作者: Dave    時間: 8-2-2013 12:11

小弟 PIC :

鏡色麻 18 - 50 ,機 6 千蚊 NIKON 低階機。
加左塊日本仔偏光鏡。ISO 250 ,光圈 3.2 ,屋企光冇打燈

其實影PRODUCT ,尤其是比較光滑的東東,用偏光鏡可以控制光線,從而令D 倫敦更出。

作者: RCman    時間: 8-2-2013 12:27

引用:
原帖由 Dave 於 8-2-2013 12:11 發表
小弟 PIC :

鏡色麻 18 - 50 ,機 6 千蚊 NIKON 低階機。
加左塊日本仔偏光鏡。ISO 250 ,光圈 3.2 ,屋企光冇打燈

其實影PRODUCT ,尤其是比較光滑的東東,用偏光鏡可以控制光線,從而令D 倫敦更出。

htt ...
用CPL係好,不過我好懶.....唔係成日用腳架
作者: garyyanykw    時間: 8-2-2013 12:41

過年流流你哋幾條友唔好係咁放毒喎
作者: Dave    時間: 8-2-2013 12:41

引用:
原帖由 RCman 於 8-2-2013 12:27 發表

用CPL係好,不過我好懶.....唔係成日用腳架
我都唔用腳架的 ( 除左某人話旅行要合照先去買左隻.. ) ,其實室內光 ISO 200 ~ 400 都好夠。
我總是覺得玩開槍的人,要渣得定相機是不難的
作者: Dave    時間: 8-2-2013 12:42

引用:
原帖由 garyyanykw 於 8-2-2013 12:41 發表
過年流流你哋幾條友唔好係咁放毒喎
新年新氣像,係時候入新槍

作者: kai_matt    時間: 8-2-2013 13:03     標題: 回覆 42# 的帖子

好好好
我試試
作者: kai_matt    時間: 20-2-2013 18:34

Magwell added;
The two sides of the slide hv been polished
still cannot handle the flashlight.....
crapy photos

Thx for watching
作者: RCman    時間: 20-2-2013 21:34

引用:
原帖由 kai_matt 於 20-2-2013 18:34 發表
Magwell added;
The two sides of the slide hv been polished
still cannot handle the flashlight.....
crapy photos

http ...
Dual Tone效果好好多
作者: kai_matt    時間: 20-2-2013 22:50     標題: 回覆 50# 的帖子

the real stuff is much cooler
Thx to my wonderful photography skill

作者: mujiadam    時間: 21-2-2013 12:31

引用:
原帖由 RCman 於 8-2-2013 09:56 發表
Hi-capa 看來Slide及滑架做工都係CP及Nova
不過你想要個款只有SD就無法啦
咪又係同一個老母
作者: RCman    時間: 21-2-2013 12:44

引用:
原帖由 mujiadam 於 21-2-2013 12:31 發表

咪又係同一個老母
雖然大家都係港產牌子,
可能最終都係由一間代工廠出產。
但我作為用家角度去砌果時,
SD/ CP就大大不同啦!
單係個下身,SD係用番老馬的分體式下身,
而CP/NOVA 就係一件過,hammer組件由一個casette套入的設計。
已有明顯上下高低分別。
SD下身我無試過,不過Cxxation的下身我砌過,
情況同SD一樣,也有如樓主相同的公差問題,不是無修直上。
反而NOVA下身的確能做到無修直上,高下立見!

作者: kai_matt    時間: 21-2-2013 12:56     標題: 回覆 53# 的帖子

我買哂料砌cp sv hybrid 5.1
未得閒出post咋
=)
作者: RCman    時間: 21-2-2013 12:57

話說昨日我係西京時,見到一個客(唔知會唔會係呢道其中一位師兄)
佢一入店就問有無一款5.1滑架唔洗執可以直上。
店員都答不到.....其實我裝過四條CP滑架都能夠無修直上。
不過無理由係人家的鋪倒人米傢麻
作者: RCman    時間: 21-2-2013 12:58

引用:
原帖由 kai_matt 於 21-2-2013 12:56 發表
我買哂料砌cp sv hybrid 5.1
未得閒出post咋
=)
你再砌CP....就知高下立見
等你作為用家的意見
作者: kai_matt    時間: 21-2-2013 13:17     標題: 回覆 56# 的帖子

haha
wait for my post la
作者: Tinne    時間: 25-2-2013 22:00

Nice gun ! i like it

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0