標題: (6)Wargame ~~ 認死唔認死 [打印本頁]

作者: 6MM    時間: 17-8-2007 01:57     標題: (6)Wargame ~~ 認死唔認死

在wargame,"唔認死"係一個有趣的問題。

筆者見過很多打wargame的新手及關心wargame的門外漢常問:

[佢唔認死點算?]

答案會有很多:

..........
...........
.........
.............
...............
...................
..................
.................
......................
...............
................

你要記住:這是wargame,玩wargame便是要學習、知道、面對、處理、找尋敵人如何死亡的正確方法。

如大家一見到敵人就開槍,不理敵人當時狀態,敵人死亡率只有40% --- 這便是wargame。

筆者的答案會係:不在乎你射佢死唔死,在乎敵人是否在合適的時間去死,一切看對手動靜才射出致命一擊。

什麼是合適的時間?

[****一切是看對手****]

1.對手由靜止狀況轉去行動狀況的起步一刻。死亡率有95%

2.對手眼睛視線不是在望我方時。死亡率有60%

3.對手狀態不是緊張狀態。死亡率有80%

4.對手在談話中。死亡率有85%

5.對手在處理一些非攻擊我方的事情...如佢比樹木勾住...死亡率有85%

6.對手在放鬆心情 search 時。死亡率有60%

7.攻擊對手背面。死亡率有85%

8.對手在緊張狀態 search 時(可看見其槍械和視線是平衡時)。死亡率有20%

9.對手在reload時。死亡率有50%

10.對手由行動狀況轉去靜止狀況的一刻。死亡率有30%

11.你和對手距離越過50米。死亡率有10%

12.射中對手頭盔。死亡率有40%

13.對手在高速行動狀況時(左、右、後走)死亡率有30%

14.對手在高速行動狀況時(向我方走過來)死亡率有60%

15.對手長雞向我方走過來時。死亡率有10%

16.對方、我方每人一個cover(如卡板),互射時。死亡率有30%

以後話人唔認死前,先問自己:你每次開槍前是否真的在玩wargame的情況下,有能力令佢由(作戰)變為(叫死)。

6MM
17-AUG-07
作者: 皇家御貓    時間: 17-8-2007 02:08

響話人唔死之前 , 問下自己係咪真係打得死人
作者: hwtang    時間: 17-8-2007 16:21

to be simplify la, wargame is so simple gar ja ma.
佢唔認死, full dou 佢認死la .
don't think too much.
作者: 蛇    時間: 17-8-2007 19:48

應該出個當出現敵人各種情況下唔認死時的對應方案...
作者: allen.W    時間: 17-8-2007 21:46

原裝game 要打power打到佢認死都好難下既.........
問題都話囉 佢要犯規唔認死 都無計.....大家咪一起用原裝槍鬥full囉= =
作者: WAIKO01    時間: 18-8-2007 00:01

我覺得攪到要"鬥full"的話就沒趣了. 而且往往結果將會是:.....口角 .......CQC ......報警

其實有時認死問題,是相方的."不死人"固然可惡 ,但"不收雞"的就更是.....

我自己的法則(可能會有人認為我"茅" )  :就是一些"沒力"的一兩發打到身上.....當沒事;但同樣時間再重複"命中"我的話.....認死(很明顯你已經被發現了.不論打中你的彈有力,沒力)

然而,我也有"不死"的時候,就是對方不願"收雞"和用"屈機"的火力.(注意:這是在先說好是兩面以下,卻來了底邊力(AEG,全自動),對手還是"死CAMPER"......對不起,怒火遮眼了.....)
作者: RYODLi    時間: 18-8-2007 00:05

引用:
原帖由 WAIKO01 於 18-8-2007 00:01 發表
我覺得攪到要"鬥full"的話就沒趣了. 而且往往結果將會是:.....口角 .......CQC ......報警

其實有時認死問題,是相方的."不死人"固然可惡 ,但"不收 ...
我都係架其實
我認死都係要有力既彈連中兩次或以上我任何一部分先會認架
p.s.中流彈我都唔會認的
作者: d@2007    時間: 18-8-2007 00:06     標題: 回覆 #4 蛇 的帖子

如果係sport, 應叫hold game, 然後call 栽判...
不過唔認死係栽判都搞唔掂架喎
作者: WAIKO01    時間: 18-8-2007 00:11

引用:
原帖由 d@2007 於 18-8-2007 00:06 發表
如果係sport, 應叫hold game, 然後call 栽判...
不過唔認死係栽判都搞唔掂架喎
有時,最佳的處理手法.就是雙方"一齊死". 這樣可以減少了:無證據,被認為審判不公的問題.
作者: mujiadam    時間: 18-8-2007 00:38

佢唔死打到佢死,已經係習慣...
作者: taroman    時間: 18-8-2007 21:31

仲有要攪清楚......你估開槍=一定打中咩........
作者: 蛇    時間: 18-8-2007 23:43

引用:
原帖由 taroman 於 18-8-2007 21:31 發表
仲有要攪清楚......你估開槍=一定打中咩........
當你清楚見到D BB彈起佢VEST上邊跌落黎, 好明顯係...
作者: WAIKO01    時間: 18-8-2007 23:52

引用:
原帖由 於 18-8-2007 23:43 發表

當你清楚見到D BB彈起佢VEST上邊跌落黎, 好明顯係...
嗯,有時還要看表情的,因為vest有時真是有"防彈"功能的.(因為我有時也是因此而被指是"不死人",我自己中了槍也不知道. )
作者: 伯言    時間: 18-8-2007 23:58     標題: 回覆 #13 WAIKO01 的帖子

我帶full mask, 你咪睇囉
作者: d@2007    時間: 19-8-2007 01:50     標題: 回覆 #13 WAIKO01 的帖子

只係唔痛, 但係絕對有拍拍聲的~
我第一次聽既時候, 簡直奇妙! 點解件野有聲既?
作者: WAIKO01    時間: 19-8-2007 02:05

引用:
原帖由 伯言 於 18-8-2007 23:58 發表
我帶full mask, 你咪睇囉
orz.....的確..... 我沒留意這個問題.....那就將看表情改為看身體動作好了
作者: WAIKO01    時間: 19-8-2007 02:07

引用:
原帖由 d@2007 於 19-8-2007 01:50 發表
只係唔痛, 但係絕對有拍拍聲的~
我第一次聽既時候, 簡直奇妙! 點解件野有聲既?
可能我沒有留意這些"聲音",所以才招致"誤會"
作者: taroman    時間: 19-8-2007 13:10

槍品同尊重遊戲就在此尋!!
作者: tongsir    時間: 19-8-2007 20:13     標題: 回覆 #7 RYODLi 的帖子

跟據師兄的說法,似乎遊戲規則已由一槍死變為兩槍死!
我個人則覺得打game應以和為貴,但求大家開心。所以為免爭論,我個人無論任何情況下中彈,都會認死(包括流彈及一些自己也不太肯定的情況)。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0