標題: [VFC] VXC出全面升級版MP-5 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 2-3-2013 22:24     標題: VXC出全面升級版MP-5

作者: jkidd    時間: 2-3-2013 22:37

咁要幾多錢呢???
加強版仲駛唔駛換嘢呢???
作者: gtoray    時間: 2-3-2013 22:39

同全BT件比唔知如何呢?
作者: 4jai    時間: 3-3-2013 01:38

呢個好似係aftermarket,唔關vfc事吧...?
作者: rho837    時間: 3-3-2013 01:41

真係要煩請班用家們槍對槍,件對件做實際比較至知啦?
作者: mk23    時間: 3-3-2013 02:02

引用:
原帖由 4jai 於 3-3-2013 01:38 發表
呢個好似係aftermarket,唔關vfc事吧...?
AVALON品牌老細又係VFC, 換那些十字軍牌零件老細又係VFC, 那點唔關VFC事呢???
作者: b9296    時間: 3-3-2013 11:34

如果舊既可以攞去trade-in就正(不過機會當然係...)
作者: 蛇    時間: 3-3-2013 13:22

身體唔好,著幾多件靚衫都無用
作者: target    時間: 3-3-2013 16:07

引用:
原帖由 於 3-3-2013 13:22 發表
身體唔好,著幾多件靚衫都無用
身體好,唔襟操都係無用
作者: gainax    時間: 3-3-2013 22:29

而家A牌即係= VFZ槍+十字軍件?=同老細?
唔理改乜牌件, 加強版成槍穩定打得先係重要... 純將啲補品裝上去自己搞都得,唔需要買加強版,
特價另計
作者: 2slow    時間: 3-3-2013 22:44

K仔幾時出呀..V社
作者: hung    時間: 3-3-2013 22:51

加乜都 內部設計尚未成功 實在太求其 , 打得旭就算............唉 !
作者: kei_2000s    時間: 9-3-2013 13:55

解決左個核心問題就好萬事好辦,我試左個方法真係萬試萬令!!
作者: garyyanykw    時間: 9-3-2013 14:16

引用:
原帖由 kei_2000s 於 9-3-2013 13:55 發表
解決左個核心問題就好萬事好辦,我試左個方法真係萬試萬令!!
願聞其詳!
作者: rYaN    時間: 9-3-2013 14:18

引用:
原帖由 gtoray 於 2-3-2013 10:39 PM 發表
同全BT件比唔知如何呢?
聽朋友講,,BT件都唔係好好.....有D唔FIT
作者: rYaN    時間: 9-3-2013 14:19

引用:
原帖由 garyyanykw 於 9-3-2013 02:16 PM 發表

願聞其詳!
我都想知呢!!!
我自己汁過2枝都可以安心落場打,不過要食靚彈,唔係會JAM死
作者: alvin155    時間: 9-3-2013 15:37

Wgz話一定5入,5知有冇人會搞團購呢
作者: kei_2000s    時間: 10-3-2013 00:59

其實我之前響第二D師兄既post 都略略講過下VFZ既雙行出彈問題 (KSZ 早前既GBB手鎗, VVE SCAR 都係用雙行出彈). 但係咁衰VFZ MP5 鎗身啤bolt行果條路軌一頭一尾可以有大慨4mm既出入. 雖然bolt到上彈位時有個鐵座guide住, 但係個guide既鈄坡位太闊而起唔到guide 既作用.
小弟既做法, 簡單D就係做番窄個guide.

由於以下修改比較複雜, 而且改後仍有一定風險, 請閣下自行評估修改的必要性. 如出現問題小弟並不負責.

做窄個guide主要係要搵野升高個鈄坡. 我就搵左兩塊0.8mm鐵片, 舊式電腦機箱後面用來遮PCI槽既鐵片就可以, cut 成約10X5mm 用金屬專用既AB膠貼上去. 貼之前工作包括除油, 打花就當然唔小得啦. 貼果時要留意有個角位會有機會撞bolt, 必須避免. 塊鐵片cut細D就得啦. 同時貼既位置要盡量靠近原本鈄坡既邊緣. 記住果兩塊片係用來比個bolt跣番arm個位, 唔係啤個bolt撞埋去既 (我試過貼得太後啤個bolt撞番出來, 好彩無撞欄野....), 所以可以響塊片前後磨番個鈄角出黎 (見附圖).

呢個改動有個最大既隱憂就係膠水問題. 果兩塊野係痴上去既. 上面都講過貼唔arm位係會啤個bolt撞番出黎既, 出左黎既碎片可能會壓欄其他野. 所以係咪要咁改請師兄們慎重考慮一下.

另外一個就係飛機推桿鑲鋁條. 闊度由原裝4.0mm 改成4.6mm, 使推BB彈時有更大面積 (見附圖). 之前有師兄建設鑲六角匙, 咁樣只係對最尾一發stop bolt有加強作用, 無助改善上彈而jam彈既情況.

以上只係小弟個人見解. 如果師兄門有更好既方法, 就請指教下小弟啦.

圖片附件: P3090027__resize.jpg (10-3-2013 00:59, 88.36 KB) / 該附件被下載次數 129

圖片附件: P3090013__resize.jpg (10-3-2013 00:59, 71.87 KB) / 該附件被下載次數 148

圖片附件: P3090019__resize.jpg (10-3-2013 00:59, 60.37 KB) / 該附件被下載次數 140

圖片附件: P3090020__resize.jpg (10-3-2013 00:59, 105.6 KB) / 該附件被下載次數 149

作者: gainax    時間: 10-3-2013 03:16

引用:
原帖由 kei_2000s 於 10-3-2013 00:59 發表
其實我之前響第二D師兄既post 都略略講過下VFZ既雙行出彈問題 (KSZ 早前既GBB手鎗, VVE SCAR 都係用雙行出彈). 但係咁衰VFZ MP5 鎗身啤bolt行果條路軌一頭一尾可以有大慨4mm既出入. 雖然bolt到上彈位時有個鐵座guide ...
師兄掂 ,如改用焊接取代AB膠,應該可以一勞久逸?
不過始終原廠要正視修正呢啲基本尺吋問題先治本
作者: kei_2000s    時間: 10-3-2013 12:24     標題: 回覆 19# 的帖子

無錯, 銲接的確係可以解決撞bolt問題. 不過個鑨太細比較難做. 或者可以直接電銲補料上去, 然後磨番 arm 佢.
VFZ 如果唔攪掂呢個問題, 弟日出支K仔一樣啤人媽到飛起, 亦會繼承左只有外表, 不要可靠既美譽.

作者: at94    時間: 7-7-2013 09:22

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0