標題: Ruger 胡椒噴霧 Stealth Pepper Spray [打印本頁]

作者: Tekkno    時間: 7-3-2013 15:27     標題: Ruger 胡椒噴霧 Stealth Pepper Spray

唔知算唔算珍品?
由於法律規定唔可以係大學範圍有槍械,小弟返學從來都無放枝shotgun 係車尾箱 ,但就有時令到小弟都幾不安,加上上個月先有個黑人係學校”老凹”2個香港學生 所以小弟就唯有上網睇吓有咩自衛工具啦
係Stun gun 同pepper spray 當中我最後揀咗pepper spray,雖然stopping power 唔及stun gun,但勝有可以保持距離,加上唔會電到自己
小弟揀Ruger 尼隻喺因為佢唔會好似嗰啲鎖時咁難用,,Ergonomic差,但又覺得槍型嘅會太誇張攪到人地不安
所以就買尼隻,佢size 唔大,只有11 gram,但係勝在可以掛係belt再用衫姐住,要用嘅時候只要好似一般手槍conceal carry 咁扯高件衫就可以好似cqc咁拎個pepper spray 出黎
HKD$78

Ruger stealth pepper spray有2個safety,1 係嗰個plastic cover, 下面藍色就係un holster 嗰制

上網一睇先知原來係香港係犯法嘅 ....個人認為應該合法化 ,始終唔係啲咩殺人武器
女仔好應該有返枝旁身
多謝支持

作者: gtoray    時間: 7-3-2013 15:50

係呀,pepper spray同stun gun香港都係禁止的
唔同國家、地方,相關規管、法例同文化都唔同

我就認為香港一般人係冇需要日常攜帶呢類自衞產品
相反,在美國日日有槍擊,連學校都唔係安全既地方
當然要自保了
作者: Tekkno    時間: 7-3-2013 15:57

其實個人認為只要香港可以要求啲人做background check +學加州咁有容量限制,個人認為pepper spray 係防止暴力罪行嘅其中一個方法,尤其係保護女性尼方面,不過可惜合法化尼啲嘢無可能係香港發生...共產國家最怕人民有反擊能力㗎啦
作者: kai_matt    時間: 7-3-2013 16:01

我某程度都支持女性可以戴pepper spray
不過隨之以來有乜問題就唔知喇
作者: 怒人甲    時間: 7-3-2013 16:28

回覆 3# 的帖子
其實個人認為只要香港可以要求啲人做background check +學加州咁有容量限制,個人認為pepper spray 係防止暴力罪行嘅其中一個方法,尤其係保護女性尼方面,不過可惜合法化尼啲嘢無可能係香港發生...共產國家最怕人民有反擊能力㗎啦 <<<------------------

甘得人民愛戴, 點會呢, 你一定諗多左
作者: Tango1997    時間: 7-3-2013 17:01

如果呢兩樣野係香港合法。。。。老笠案一定會立刻標昇。。。。!
疴疴下尿比人電到暈低。。。醒番電話銀包手錶無晒
作者: chris1    時間: 7-3-2013 17:06

合左法黑幫又多樣架生用
祖國蟲民又可能多左落黎搵食
作者: gtoray    時間: 7-3-2013 17:09

引用:
原帖由 Tekkno 於 7-3-2013 15:57 發表
其實個人認為只要香港可以要求啲人做background check +學加州咁有容量限制,個人認為pepper spray 係防止暴力罪行嘅其中一個方法,尤其係保護女性尼方面,可惜合法化尼啲嘢無可能係香港發生...共產國家最怕人民有反擊能力㗎啦
香港既唔係國家
亦唔係共產主義

而嚴格限制槍械亦在很多民主發達國家實施
作者: Tinne    時間: 7-3-2013 17:36

pepper spray 同唔同防狼噴霧?? 又係咪犯法呢?
作者: Tekkno    時間: 7-3-2013 17:39

又唔可以咁講嘅,只要政府行發license , 做background check,登記所有pepper spray 嘅話應該無事嘅,我認為pepper spray is okay不過電槍就唔得啦
作者: Tekkno    時間: 7-3-2013 17:41

引用:
原帖由 gtoray 於 7-3-2013 17:09 發表

香港既唔係國家
亦唔係共產主義

而嚴格限制槍械亦在很多民主發達國家實施
始終香港都係強國地方,尼啲嘢就真係難啲會放寬
作者: Tekkno    時間: 7-3-2013 17:43

引用:
原帖由 chris1 於 7-3-2013 17:06 發表
合左法黑幫又多樣架生用
祖國蟲民又可能多左落黎搵食
如果政府做足登記,管制嘅話應該會好啲
作者: gtoray    時間: 7-3-2013 17:57

引用:
原帖由 Tekkno 於 7-3-2013 17:41 發表

始終香港都係強國地方,尼啲嘢就真係難啲會放寬
香港比英國統治左99年
呢d法例都係以前訂下
關咩強國事?

同埋我真係唔認為為咩要放寛?
香港人基本上唔需要無時無刻擔心自身安全

我對美國的擁槍派唔反感
只係希望你不要將之強加落香港

希望你繼續為大家分享你的珍藏~~
作者: ohnavi    時間: 7-3-2013 17:59

吾駛樣樣扯強國落水啦卦,
相對來講香港治安好過好多地方,
警察又多地方又細,IMO無呢個需要咯,
邊似D鬼地方甘多事呢又,返學都提心吊膽真陰公,
相信世界上都好少地方兩三點出街有甘安全。

作者: Tango1997    時間: 7-3-2013 18:31

引用:
原帖由 ohnavi 於 7-3-2013 17:59 發表
吾駛樣樣扯強國落水啦卦,
相對來講香港治安好過好多地方,
警察又多地方又細,IMO無呢個需要咯,
邊似D鬼地方甘多事呢又,返學都提心吊膽真陰公,
相信世界上都好少地方兩三點出街有甘安全。
半夜兩三点。。。。。你呢句真
作者: T-800    時間: 7-3-2013 19:34

胡椒噴霧如果合法暴力示威就有野睇了,警用武力一定要升級,下下要開槍都似....

Happy shooting!
作者: gtoray    時間: 7-3-2013 19:46

引用:
原帖由 T-800 於 7-3-2013 19:34 發表
胡椒噴霧如果合法暴力示威就有野睇了,警用武力一定要升級,下下要開槍都似....

咁又未必喎
因為會被控告
而且以美國為例,雖則美警對付示威一向強硬
都似乎無見過示威者用胡椒噴霧襲警
作者: T-800    時間: 7-3-2013 20:29

引用:
原帖由 gtoray 於 7-3-2013 19:46 發表

咁又未必喎
因為會被控告
而且以美國為例,雖則美警付示威一向強硬
都似乎無見過示威者用胡椒噴霧襲警
D後生仔顛起上泥....

Ps.正因美警對付示威一向夠強硬D人先吾敢亂用武器來示威.....

作者: 里安    時間: 7-3-2013 21:01

引用:
原帖由 tango1997 於 7-3-2013 17:01 發表
如果呢兩樣野係香港合法。。。。老笠案一定會立刻標昇。。。。!
我即時諗起都係諗呢樣
作者: gtoray    時間: 7-3-2013 21:08

引用:
原帖由 tango1997 於 7-3-2013 17:01 發表
到時再搞槍械合法化!
作者: T-800    時間: 7-3-2013 21:14

引用:
原帖由 gtoray 於 7-3-2013 21:08 發表

到時再搞槍械合法化!
舉腳贊成.....

作者: sam524    時間: 7-3-2013 21:14

引用:
原帖由 gtoray 於 7-3-2013 21:08 發表

到時再搞槍械合法化!
咁就可能日日槍擊案嫁啦
作者: gtoray    時間: 7-3-2013 21:17

引用:
原帖由 sam524 於 7-3-2013 21:14 發表

咁就可能日日槍擊案嫁啦
到時再搞槍械管制~
作者: sam524    時間: 7-3-2013 21:20

引用:
原帖由 gtoray 於 7-3-2013 21:17 發表

到時再搞槍械管制~
一班槍友拎埋支炮上街
作者: Tango1997    時間: 7-3-2013 22:06

我覺噴霧對D老外無乜用。。。。由其吸左野high爆既。。。。分分鐘無反應不特止。。。。老羞成怒撕開你兩邊!

作者: F_Fillet    時間: 7-3-2013 22:43

作者: lululam    時間: 7-3-2013 23:05

呢個 concept,香港人係唔會接受的。

我就講到明已被美式自由主義洗腦,人民係應該可以自由擁有武器,香港亦應該有流血革命推翻現任政府,但香港人冇呢種文化,唔會咁做,亦唔會認同我一套講法。

英殖政府不嬲都壓制香港人自由,但比現在政府冇咁衰。

Anyway,我知我被美式主義洗腦,同樣,我亦覺得華人世界被禁槍文化洗腦。沒有結論的。特別係廣東人,喺孫中山,陳少白等死後,後繼無人,安於現狀,搵食至上,自顧自,每個小蟻民都擁有統治者的思想,就如林語堂批評中國人一樣……

算了,說得太多。
作者: gtoray    時間: 7-3-2013 23:56

引用:
原帖由 lululam 於 7-3-2013 23:05 發表

我就講到明已被美式自由主義洗腦,人民係應該可以自由擁有武器,香港亦應該有流血革命推翻現任政府,但香港人冇呢種文化,唔會咁做,亦唔會認同我一套講法。

英殖政府不嬲 ...
其實不泛西方國家
如德國及英國
也是槍管嚴厲的,是否也應來個流血革命?

香港事實上也可合法擁有槍械,不過非常嚴格
作者: sam524    時間: 8-3-2013 00:08

引用:
原帖由 lululam 於 7-3-2013 23:05 發表

英殖政府不嬲 ...
美國人要有槍我好理解
我都支持唔禁槍
但香港警力對市民係百幾二百對一
地方又細,治安又好,其實唔洗要d咩自衛
其實當真係要反既時候 點禁都係無用
而且香港癲人的確不少

作者: withp90    時間: 8-3-2013 00:19

引用:
原帖由 sam524 於 8-3-2013 00:08 發表

美國人要有槍我好理解
我都支持唔禁槍
但香港警力對市民係百幾二百對一
地方又細,治安又好,其實唔洗要d咩自衛
其實當真係要反既時候 點禁都係無用
而且香港癲人的確不少
冇特別意思, 不過忽然諗起魯迅既狂人日記
作者: sam524    時間: 8-3-2013 00:32

引用:
原帖由 withp90 於 8-3-2013 00:19 發表

冇特別意思, 不過忽然諗起魯迅既狂人日記
有時狂者是誰真係唔知
作者: Tekkno    時間: 8-3-2013 11:45

引用:
原帖由 tango1997 於 7-3-2013 22:06 發表
我覺噴霧對D老外無乜用。。。。由其吸左野high爆既。。。。分分鐘無反應不特止。。。。老羞成怒撕開你兩邊!
Thats why i have a shotgun in cruiser ready mode in my car all the time  ( other than travelling to school/police station/court)
作者: Tango1997    時間: 8-3-2013 12:02

引用:
原帖由 Tekkno 於 8-3-2013 11:45 發表

Thats why i have a shotgun in cruiser ready mode in my car all the time  ( other than travelling to school/police station/court)
Shotgun你用乜彈?係咪00或以上。。。。如果唔係就唔夠用
作者: Tekkno    時間: 8-3-2013 15:56

Federal 2"3/4 #00 buckshot
作者: gtoray    時間: 8-3-2013 16:18

好奇問下
Shotgun可以經常性帶出街
需要特別登記或有什麼限制嗎?
手槍或長槍又如何?
作者: Tekkno    時間: 8-3-2013 16:42

引用:
原帖由 gtoray 於 8-3-2013 16:18 發表
好奇問下
Shotgun可以經常性帶出街
需要特別登記或有什麼限制嗎?
手槍或長槍又如何?
係加州上年開始手槍有無上彈都要上鎖入合, open carry 係犯法嘅,conceal carry 就要permit, 不過除非你捐過錢俾你當地police chief你都無咩可能囉到
至於長槍就係2013 1/1開始唔可以open carry, 一定要入盒
只要唔係入gun free zone,合法carry 唔洗permit or license
作者: Stig    時間: 8-3-2013 16:55

引用:
原帖由 Tekkno 於 8-3-2013 16:42 發表

係加州上年開始手槍有無上彈都要上鎖入合, open carry 係犯法嘅,conceal carry 就要permit, 不過除非你捐過錢俾你當地police chief你都無咩可能囉到
至於長槍就係2013 1/1開始唔可以open carry, 一定要入盒 ...
即係收陀地??
作者: Tekkno    時間: 8-3-2013 18:18

係咁㗎啦加州....
作者: rho837    時間: 8-3-2013 18:41

香港最好!只有好小數人有槍牌,槍擊案等同零!要玩就去太角!太角都正!唔洗有好多錢只要識當地人及軍人就乜野都有得玩!日頭講槍!夜晚講女!

作者: gtoray    時間: 8-3-2013 18:46

引用:
原帖由 rho837 於 8-3-2013 18:41 發表
香港最好!只有好小數人有槍牌,槍擊案等同零!要玩就去太角!太角都正!唔洗有好多錢只要識當地人及軍人就乜野都有得玩!日頭講槍!夜晚講女!
太子、旺角?
太魯閣?

作者: Tekkno    時間: 8-3-2013 21:29

引用:
原帖由 rho837 於 8-3-2013 18:41 發表
又唔係咁講嘅,講真要自製ar 15 真係唔難,你好多嘢都可以不受限制咁買or 偷運,只係香港人無尼個目的姐,加上香港都無槍尼個文化嘅,自然無人會有興趣去做啦
作者: rho837    時間: 8-3-2013 22:09

引用:
原帖由 gtoray 於 8-3-2013 18:46 發表

太子、旺角?
太魯閣?
係咪玩野!

不過太子及旺角的確有啲野泰國冇既!

作者: Tango1997    時間: 8-3-2013 22:26

引用:
原帖由 rho837 於 8-3-2013 22:09 發表

係咪玩野!

格退 & lady boy
作者: gtoray    時間: 8-3-2013 23:43

引用:
原帖由 rho837 於 8-3-2013 22:09 發表

係咪玩野!

鍛鍊你EQ again~
作者: winston05    時間: 9-3-2013 21:26

引用:
原帖由 gtoray 於 8-3-2013 23:43 發表

鍛鍊你EQ again~

忍唔住笑左,再忍唔住回...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0