標題: [G&P] GP WOK M4A1 KIT請教 [打印本頁]

作者: loki    時間: 11-3-2013 08:04     標題: GP WOK M4A1 KIT請教

各位好
小弟剛入手一套wok m4a1 kit
未著手砌 想直接買埋必要既內部改件裝埋上槍
想請問一下 入面有乜parts 需要換他廠既補品
枝槍先無咁多問題呢

謝謝
作者: ~~方~~    時間: 11-3-2013 10:36

應該咁諗, 到底有咩part唔駛換, 因為入面大部份都啞鉛

如果要換最好一次換哂, qrx果度有賣叫 precixion prxduct既brand

佢d補品都係直上

我果支都係wok, 而家變成咁

另外, 你可以參考下
http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=113567

http://www.gasguns.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=10248
佢有part係整錯左, 你真係要睇左先

個人感覺wok套kit除左連發司牙, 都同原裝鎚之外, 其實都唔難

不過有d part就要用暴力, 好似delta ring

仲有, 記得加buffer落尾通

同埋, 唔知點解原裝selector係好緊, 但我換左鋼果個又鬆番

如果唔想食水深, 你可以去d雜貨店買d類似大細既橡膠圍, 再diy

作者: loki    時間: 11-3-2013 13:45

Thank you 請問師兄套bolt係咪要換埋鋼去比較好?
作者: 2slow    時間: 11-3-2013 14:55

引用:
原帖由 loki 於 11-3-2013 13:45 發表
Thank you 請問師兄套bolt係咪要換埋鋼去比較好?
如果你內件換曬鋼件, 咁用鋼bolt會比較耐蝕, 或者係原裝bolt頭種鋼
否則bolt catch/stop用返原裝夾返原裝bolt就ok

其實小弟認為 WOK kit 換個有bearing既steel hammer已經好耐玩, 其它野爛左再換都唔遲
作者: jyannu    時間: 11-3-2013 15:29

作者: loveless    時間: 11-3-2013 16:01

好的鋼件, 硬度會比合金件高, 當兩者混合使用, 互相撞擊/磨擦/相抗扭力, 合金件便會更快出現磨損.
到頭來GBB是講平衡.. 減低阻力之類...
我最近見過碌所謂不計成本的頂級槍, 乜都換晒最貴的鋼件補品, 但槍主根本唔明白機械運作原理, 打開一望居然係冇潤滑劑的....
作者: 2slow    時間: 11-3-2013 16:18

引用:
原帖由 loveless 於 11-3-2013 16:01 發表
好的鋼件, 硬度會比合金件高, 當兩者混合使用, 互相撞擊/磨擦/相抗扭力, 合金件便會更快出現磨損.
到頭來GBB是講平衡.. 減低阻力之類...
我最近見過碌所謂不計成本的頂級槍, 乜都換晒最貴的鋼件補品, 但槍主根本唔 ...
十分同意, 落咩油都係一個學問, 小弟仲摸索中, loveless兄呢方面有咩高見咁呢
作者: gainax    時間: 11-3-2013 16:47

鋼件一向係打爛野或想長久一步到位先去換, 未爛冇必要換走佢 ,
講到鋼bolt, 其實行得最順會係原裝亞鉛bolt順過鋼, 因為輕啲同較fit位,
除非用重量接近既鋼bolt,又同其它件磨合到咁上下就順,

改補品不如玩熟左時,先改佢更順更爽, 亞鉛bolt偷輕易, 再減短少部分行程, 磨滑入面
裝隻尾部有回彈buffer , Blow back爽快度會有提升
作者: loveless    時間: 11-3-2013 17:15

初玩時有位好好人的師兄叮囑過小弟幾個基本原則:

>鋼件盡量一套換, 相關部份盡量用同一牌子
那就是說, 板機/司牙/鎚呢3件要不原裝打斷至算, 若換就最好一次過.
開始都唔太當係金科玉律, 後來試得多都開始明: 真AR板機扣擊鎚卡口位置比GBB來得深, 經得起適量磨蝕, 但GBB不同, 寬容度低好多, 若3個要對抗扭力既組件物料硬度相差太遠, 蝕一件就連帶其餘都要承受非必要磨損.
好多時我又見到落成枝槍都係油/grease, 呢樣又係騎呢, 應是電槍手勢直接移埋去GBB. GBB冇齒輪, 搏命落油只會吸塵反而增加光滑面的friction..
作者: ~~方~~    時間: 11-3-2013 21:13

引用:
原帖由 loki 於 11-3-2013 13:45 發表
bolt唔駛急換

但唔好禁網球拍, 用power stroke既方法reload
作者: loki    時間: 11-3-2013 22:11

Roger!
作者: enochtam2    時間: 11-3-2013 22:40

其實GP WOK 套原裝件都已經好耐用
打爛左先一次過換鋼都OK
作者: ~~方~~    時間: 11-3-2013 23:17

引用:
原帖由 enochtam2 於 11-3-2013 22:40 發表
其實GP WOK 套原裝件都已經好耐用
打爛左先一次過換鋼都OK
我諗樓主應該係想一次換哂, 費是打爛左再換, 又要裝多次
作者: siman2003    時間: 12-3-2013 06:27

要改鋼件點解唔買WOC呢
作者: loki    時間: 12-3-2013 07:03

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 11-3-2013 23:17 發表

我諗樓主應該係想一次換哂, 費是打爛左再換, 又要裝多次
師兄真係明白人地心意
作者: loki    時間: 12-3-2013 07:05

引用:
原帖由 siman2003 於 12-3-2013 06:27 發表
要改鋼件點解唔買WOC呢
因為套kit太平 1000多小小就有槍玩
我又淨係要佢個身同發射機組
其他費事晒
作者: 2slow    時間: 12-3-2013 10:30

引用:
原帖由 loki 於 12-3-2013 07:05 發表

因為套kit太平 1000多小小就有槍玩
我又淨係要佢個身同發射機組
其他費事晒
咁QXF 果套火控kit咁你喇
作者: gainax    時間: 12-3-2013 14:40

要換件呢幾樣都夠做,
鋼撞針、有轆擊鎚組, 板機, 單發司牙, 擊鎚&板機PIN(豬P PIN見過會打斷)同埋buffer stop掣,
最後如有槍機反彈,連發打幾吓停或疾疾地, 就換埋HHR buffer or 尾部有回彈buffer,
唔用鋼bolt鋼lock要種鋼,唔種唔多耐玩,可以隻角蝕到咁上下先種, 原本Hopup都可以, 換hopup膠聽講再好啲,

小弟個時支WOC只換左鋼buffer stop 除左bolt lock角蝕無爛過野 ,
而家隻亞鉛hopup裝左去井成到打咁耐都無事, 唔一定每件都鋼件,最重要Fit到位配合到夠用就ok

最後都係建議打到咁上下蝕得緊要或爛左,每一兩件配合咁換會好啲,
橫掂想換鋼件, 拎預左要換個份亞鉛件試下磨合磨順佢粗打先, 爽打完打爛先算,又唔哂左原裝個份,
又有經驗執件都易啲上手,因為一百幾十蚊個啲平件特別係飛機/鋼内件既尺吋...買左裝個時就明
作者: gainax    時間: 12-3-2013 17:47

撘單想問問, 唔知市面係咪得番青蛙花既kit?
Navy同Marine 短管kit有冇機會仲有? 唔該師兄
作者: loveless    時間: 12-3-2013 17:51

引用:
原帖由 gainax 於 12-3-2013 17:47 發表
o下青蛙花唔似你作風喎
作者: ~~方~~    時間: 12-3-2013 18:13

引用:
原帖由 gainax 於 12-3-2013 17:47 發表
我見好似得番2套

1套係青蛙, 一套係magpul
作者: 怒人甲    時間: 12-3-2013 18:44

之前見過 m7a1 kit !
作者: gainax    時間: 12-3-2013 21:46     標題: 回覆 20# 的帖子

青蛙就唔太啱了..主要見到e記有Marine花既wok kit但賣哂,想搵黎平平地裝番啲雜骨&雜托砌下粗打下,
唔砌軍版就唔執著 ,啲花唔太介意
作者: gainax    時間: 12-3-2013 21:51     標題: 回覆 21# 的帖子

magpu!版個價唔吸引,我又重覆有個份托所以想搵普通kit, 無就放棄了
作者: ~~方~~    時間: 13-3-2013 02:34

引用:
原帖由 gainax 於 12-3-2013 21:51 發表
magpu!版個價唔吸引,我又重覆有個份托所以想搵普通kit, 無就放棄了
其實我一路想知, 到底其他kit係冇得賣定唔再出
作者: gainax    時間: 13-3-2013 10:13     標題: 回覆 25# 的帖子

師兄講邊隻wok kit? magpu! kit唔係仲有貨? 講下面呢啲係既我都想入隻

其實我最想要馬仔kit, 青蛙花比多三舊換馬仔我都ok或有冇師兄有興趣
作者: RCman    時間: 13-3-2013 10:26

引用:
原帖由 gainax 於 13-3-2013 10:13 發表
師兄講邊隻wok kit? magpu! kit唔係仲有貨? 講下面呢啲係既我都想入隻

http://www.popularairsoft.com/files/images/GP-WO ...
馬仔花只有買GP出的V5成鎗至有,連12" DD骨至係賣$@#))
其實都ok,
另,師兄圖中的Marine 花WOK kit我買過,不過係14.5"版本。
好早之前GP剛剛出WOK M4kit時有出過三款的。
不過之後就無再出了,只係得青蛙身.....到現在都只係得青蛙了。

作者: gainax    時間: 13-3-2013 11:07     標題: 回覆 27# 的帖子

原來係咁…
其實V5幾底玩小弟都有考慮,只係而家多左條RAS骨三角準星同托,入左V5又係多番出黎哂左佢
咁啱醒起有人放下身, 收到就入青蛙kit再報告,冇就暫時算,完滿解決唔浪費,希望順利
唔該哂師兄們解答
作者: Dave    時間: 13-3-2013 13:54

我就係唔想玩青蛙先去玩moe.. 但一樣執到hihi ,
如果唔想攪餐幪大可以買成槍玩,又多d 款揀。

自己砌最大好處係充份了解gbb 每一部份。

同埋青蛙真係好死平,明搶好似先金紅only
作者: loveless    時間: 13-3-2013 14:22

引用:
原帖由 gainax 於 13-3-2013 11:07 發表
原來係咁…
其實V5幾底玩小弟都有考慮,只係而家多左條RAS骨三角準星同托,入左V5又係多番出黎哂左佢
咁啱醒起有人放下身, 收到就入青蛙kit再報告,冇就暫時算,完滿解決唔浪費,希望順利
唔該哂師兄們解 ...
忽然醒起原來我有隻士啤青蛙上身, 但冇下身
作者: gainax    時間: 13-3-2013 16:05     標題: 回覆 29# 的帖子

佢平先諗佢, 要2千份kit我應該比多啲入V5成槍了
除非青蛙個身有問題,執火控我ok的
作者: gainax    時間: 13-3-2013 16:07     標題: 回覆 30# 的帖子

青蛙上身裝青蛙下身fit wo
作者: hung    時間: 16-3-2013 23:02

都係覺得玩到儘打爛咗啲原裝件 , 先一次過換所有鋼件及鋼 bolt 化算啲

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0