標題: 警訊 不當使用汽槍 [打印本頁]

作者: NCP013    時間: 18-3-2013 17:17     標題: 警訊 不當使用汽槍

於警訊內提醒大家, 都係好事
http://programme.rthk.hk/rthk/tv ... p=865&m=episode
作者: gtoray    時間: 18-3-2013 17:44

不錯的, KELVIN 夠代表性了

仲有講閹槍~
作者: jacko    時間: 18-3-2013 17:55

非常好,起碼有帶比一般市民正面嘅訊息
作者: Tango1997    時間: 18-3-2013 17:55

。。。。做得好。。。。 。。。。最緊要教育資訊
作者: kenchan3037    時間: 18-3-2013 18:02

好過之前東張西望,搞到半路完完全全變講IPSC,次次都係HKSHOOTER,好似連長火都冇講
作者: Tango1997    時間: 18-3-2013 18:04

起碼官方認為玩氣鎗係一樣正面既野。。。。而唔係暴力
作者: B20_hk    時間: 18-3-2013 18:28

引用:
原帖由 gtoray 於 18-3-2013 17:44 發表
不錯的, KELVIN 夠代表性了

仲有講閹槍~
Kelvin 真係夠代表性
作者: ohmydie    時間: 18-3-2013 18:41

紅氣!!??

圖片附件: 11.jpg (18-3-2013 18:41, 79.21 KB) / 該附件被下載次數 131

作者: NCP013    時間: 18-3-2013 18:51

引用:
原帖由 tango1997 於 18-3-2013 18:04 發表
起碼官方認為玩氣鎗係一樣正面既野。。。。而唔係暴力
就係呢個point
作者: 29Commando    時間: 18-3-2013 18:55     標題: 回覆 5# 的帖子

個節目請番來解釋果個咩春卷主席
其實幾好笑
原裝鎗,咩叫原裝鎗已經無解釋

越睇越發覺唔中肯

將鍾意打outdoor wargame 既人暗示界定為 "不顧安全既人"

唔通打IPSC 既人唔會 "洗" 親?
作者: Dave    時間: 18-3-2013 18:55

唔錯,貼已轉。

LIKE 美女姐姐教你奄槍仔
作者: army09    時間: 18-3-2013 19:00

引用:
原帖由 29Commando 於 18-3-2013 18:55 發表
個節目請番來解釋果個咩春卷主席
其實幾好笑
原裝鎗,咩叫原裝鎗已經無解釋

越睇越發覺唔中肯

將鍾意打outdoor wargame 既人暗示界定為 "不顧安全既人"

唔通打IPSC 既人唔會 "洗" 親?
有同感,佢話追求大力做個距離
試問打大力一定等於有距離?
作者: 29Commando    時間: 18-3-2013 19:16     標題: 回覆 12# 的帖子

[唔知有無記錯]

入面有條自己友(四眼仔),話有d人覺得原裝設定唔足夠,要大力d要準d就要改,又話要改到配合使用者既習慣 (唔知係咪叫人鎗合一?)

咪即係又係改鎗?

真係好想問下 室內IPSC 最多其實要射到幾多距離?
作者: rho837    時間: 18-3-2013 19:34

引用:
原帖由 ohmydie 於 18-3-2013 18:41 發表
紅氣!!??
Yeah!
作者: ohmydie    時間: 18-3-2013 19:41

引用:
原帖由 rho837 於 18-3-2013 19:34 發表

Yeah!
系警訊宣揚氣槍安全時show紅氣 有何意思?
同埋個"主席"講wargame迷時話追求大火力以增加射程又系咩意思?
作者: tinyau1134    時間: 18-3-2013 19:55

引用:
原帖由 ohmydie 於 18-3-2013 19:41 發表

同埋個"主席"講wargame迷時話追求大火力以增加射程又系咩意思?
愈大力愈長射程, 係其他因素保持不變下, 你可以反對嗎?
作者: johnmok    時間: 18-3-2013 19:59

想問下咁多位師兄...
請問呢副係咩野防彈眼鏡???
新野??^^
我都想買副,又防彈又近視!!

圖片附件: 防彈眼鏡.jpg (18-3-2013 19:59, 83.53 KB) / 該附件被下載次數 155

作者: army09    時間: 18-3-2013 20:01

引用:
原帖由 tinyau1134 於 18-3-2013 19:55 發表

SORRY,小弟有少少表達不清楚
我既意思係增加距離有好多種,點解一定要講力度增加距離方法
作者: ohmydie    時間: 18-3-2013 20:03

引用:
原帖由 tinyau1134 於 18-3-2013 19:55 發表

當然是
問題在於講野個人講呢翻說話
容易令人解讀為"所有打wargame既人都會改高火力以提高射程"
可以睇睇07:20~07:40
"如果我地去戶外玩wargame呢,通常我地想射得遠d呢,就講求個power"

wargame運動既弱點就係始終並無一個wargame組織
比其他人所謂"指指點點"(我實在諗唔到其他動詞 請見諒)

作者: johnmok    時間: 18-3-2013 20:12

引用:
原帖由 army09 於 18-3-2013 20:01 發表

SORRY,小弟有少少表達不清楚
我既意思係增加距離有好多種,點解一定要講力度增加距離方法
我都同意你既講法,其實增加射程可以用物理方法去做到。。
基本上平時打wargame以水平方向開槍為多,想射程更遠可以把槍頭向水平以上45度角射出,是最遠射程
作者: gtoray    時間: 18-3-2013 20:30

呢條片唔係比d hardcore airsofter 執錯處睇ga!

依家有條官方片教d旦散唔好亂來

我唔明挑佢支”紅色”樽同副眼鏡做乜野?
作者: gtoray    時間: 18-3-2013 20:34

引用:
原帖由 ohmydie 於 18-3-2013 20:03 發表

當然是
容易令人解讀為"所有打wargame既人都會改高火力以提高射程"
"如果我地去戶外玩wargame呢,通常我地想射得遠d呢,就講求個power"

wargame運動既弱點就 ...
呢個係事實
不過可以表達得好d免除誤解

事實上,有幾多組織或者個人
為呢個wargame出分力?

少一分挑剔,多一分支持
作者: kenchan3037    時間: 18-3-2013 20:41

引用:
原帖由 johnmok 於 18-3-2013 19:59 發表
想問下咁多位師兄...
新野??^^
氣槍ipsc係唔洗特登買防彈眼鏡戴的,一般近视鏡都得
作者: kenchan3037    時間: 18-3-2013 21:03

我都認同唔洗理紅氣,大壓力唔代表大力吧?!而且外人睇,根本唔知咩黎,岩岩開始玩fhing可能唔知134a同top gas有咩分別
作者: B20_hk    時間: 18-3-2013 21:54

引用:
原帖由 gtoray 於 18-3-2013 20:30 發表
呢條片唔係比d hardcore airsofter 執錯處睇ga!

依家有條官方片教d旦散唔好亂來

我唔明挑佢支”紅色”樽同副眼鏡做乜野?
大佬好嘢
其實很多打IPSC,個匣入咗topgas然後再加一嘢紅氣。
第二,打IPSC本身載眼鏡,唔需要再載護目鏡。

唔該少啲批評
作者: B20_hk    時間: 18-3-2013 21:57

引用:
原帖由 gtoray 於 18-3-2013 20:34 發表

呢個係事實
不過可以表達得好d免除誤解

事實上,有幾多組織或者個人
為呢個wargame出分力?

少一分挑剔,多一分支持
周生真係有心有力去搞IPSC
作者: Dave    時間: 18-3-2013 22:28

引用:

1 j 射得遠過你 1.9 j 已聽得厭了...
作者: Dave    時間: 18-3-2013 22:35

引用:
原帖由 ohmydie 於 18-3-2013 20:03 發表

當然是

wargame運動既弱點就 ...
大支野d 咁講,人家ipsc 有哂組職,搵埋警信黎上tv ,已經做足野,人家講野傾重ipsc 都好合理,出埋雞唔係比你食先啊?

一係邊個唔服咪搵警信整一篇wargame 友很善良篇去補完,冇人阻你,人家做實事都要被插,還是想人家打開ipsc 淨係講wargame 唔提ipsc 先滿意 ?

但佢講野都算中肯,佢對白係一般wargame 係會追求更高power 去增加射程,但!不會超過法例 2 j 耳。有問題咩?冇wo

希望大家唔好企係一個「老手」位置睇,呢段片唔係比你睇的。係比一d 「唔知頭唔知路」的市民睇的,細節野不足好隨意,因為佢地唔會知,如果佢地好清楚,亦唔需要睇呢段野。

利申,只打wg 從未打過或打算打 ipsc 者
作者: gtoray    時間: 18-3-2013 22:46

引用:
原帖由 johnmok 於 18-3-2013 19:59 發表
想問下咁多位師兄...
新野??^^
你與其抽水, 不如又諗下你有冇, 又或者可唔可以為 WARGAME/槍友 出分力?
作者: gtoray    時間: 18-3-2013 22:48

引用:
原帖由 B20_hk 於 18-3-2013 21:57 發表

周生真係有心有力去搞IPSC
我覺得佢未必可以代表" WARGAME界"
但至少佢響 AIRSOFT 界是有份量的
作者: B20_hk    時間: 18-3-2013 22:53

引用:
原帖由 gtoray 於 18-3-2013 22:48 發表

我覺得佢未必可以代表" WARGAME界"
但至少佢響 AIRSOFT 界是有份量的
唔通找盲神代表wargame界?講笑啫

周生,佢份人好nice,唔似其他人咁臭串

作者: 2slow    時間: 18-3-2013 23:20

其實政府肯做呢一步都算唔錯了, 大家唔好吹毛求疵喇
條片起碼帶起一d正面既info, 玩wargame/收藏合法槍械並唔係咩唔見得光既野
作者: sunny2014    時間: 18-3-2013 23:39

引用:
原帖由 ohmydie 於 18-3-2013 19:41 發表

佢話有人為左想要射程而加大火力
唔係話火力可以加長射程
佢無錯喎
係唔係真係work就另一件事啦
但真係好多人咁諗咁做架喎
你數一數你年中聽幾多「呢枝打1.99J,又直又遠」?
作者: sunny2014    時間: 18-3-2013 23:43

引用:

實際上呢…係無乜分別既
同一粒彈既情況下幾多隻蕉對射程影響真係唔大
尤其你蕉愈多影響就愈細
作者: seal    時間: 19-3-2013 01:03

作者: Dave    時間: 19-3-2013 01:15

引用:
原帖由 sunny2014 於 18-3-2013 23:43 發表

實際上呢…係無乜分別既
尤其你蕉愈多影響就愈細
個人經驗( 或感覺 ) ,係低火力 1 j 以下加至 1.5 左右,射程增加是明顯的。但 1.5 j 升到 1.9 ,增加不明顯,

應該是 bb 彈太輕的關係 ( 感覺就是大隻佬掟羽毛 ) ,要大幅增加bb 彈重量,再加力,射程先會再度明顯提升。

不過這些是game 友的功課,但不過是「民間人」的「題外話」,完全不值得深究。

正如你教個你個仔打街霸唔會一開始玩駁combo,拳拳腳腳打住先,想學先算
作者: queen    時間: 19-3-2013 02:43

連"條自己友(四眼仔)", "個"主席""係邊位都唔知嗰D先好笑

喺宜家嚟講, 一時三刻都諗唔到揾邊個講會啱D.........而且佢講D嘢.....ok吖~~~

另外.....我都要挑骨頭....寶力幾時有咁好服務架
作者: geoprotex    時間: 19-3-2013 18:08

一個打開IPSC嘅人企出黎對住全港市民為我地班wargame人平反,除左感恩之外我諗唔到仲有咩需要挑剔。小弟自問人微言輕無咩影響力,不過我都會將段片share上facebook,以正親戚朋友嘅視聽,算係為wargame界盡點棉力。
作者: tinyau1134    時間: 19-3-2013 19:18

引用:
原帖由 sunny2014 於 18-3-2013 23:43 發表

實際上呢…係無乜分別既
尤其你蕉愈多影響就愈細
乜唔係細力掉石仔同大力掉石仔距離的分別嗎?

前設,
1.無HOP UP
2.同槍款, 槍管長度一樣
3.密氣,齒唔順等因素一樣
4.電V 數相同
5.總之彈弓以外既野全部一樣

只換彈弓, 其他不變下
我理論是否成立?
作者: sunny2014    時間: 19-3-2013 19:57

引用:
原帖由 tinyau1134 於 19-3-2013 19:18 發表

乜唔係細力掉石仔同大力掉石仔距離的分別嗎?

前設,
1.無HOP UP
2.同槍款, 槍管長度一樣
3.密氣,齒唔順等因素一樣
4.電V 數相同
5.總之彈弓以外既野全部一樣

只換彈弓, 其他不變下
我理論是否成 ...
火力愈大變量愈細
作者: sovietarmy2012    時間: 19-3-2013 20:22

其實我一支弓去寶力參觀下得吾得ga
作者: chris1    時間: 19-3-2013 20:29

引用:
原帖由 Dave 於 19-3-2013 01:15 發表

個人經驗( 或感覺 ) ,係低火力 1 j 以下加至 1.5 左右,射程增加是明顯的。但 1.5 j 升到 1.9 ,增加不明顯,

應該是 bb 彈太輕的關係 ( 感覺就是大隻佬掟羽毛 ) ,要大幅增加bb 彈重量,再加力,射程先會再 ...
動能= 0.5mv^2
1.5焦升到1.9焦時, 速度其實唔係成正比地增加
比如1J = 100ms-1, 2J = 141ms-1

錦粒彈飛快左DD, 射程增加都係得DD, 好合理
不過我無計到空氣阻力, 越快既野, 空氣阻力越大
作者: kkeith    時間: 20-3-2013 02:33

警訊拍出O黎唔係俾你地睇,一般人求其睇到訊息正面已經唔錯

玩開O既只要自律,條片只需要知道奄槍姐姐都幾得下就冇乜用
作者: kin726    時間: 20-3-2013 07:08

Good good
作者: B20_hk    時間: 20-3-2013 08:29

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-3-2013 20:22 發表
其實我一支弓去寶力參觀下得吾得ga
可能有妹妹陪你參觀

段片最大亮點係....
作者: rho837    時間: 20-3-2013 10:37

引用:
原帖由 B20_hk 於 20-3-2013 08:29 發表

可能有妹妹陪你參觀

段片最大亮點係....
一支公殺去no problem! 最掔要夠彈藥($$$$$$$)
作者: ERIC_LI    時間: 20-3-2013 12:48

有人出黎話比大眾知道玩槍其實好安全已經好感恩了
作者: ayaka    時間: 20-3-2013 12:58

警訊帶出射擊運動既正面信息,令市民對d槍友有所了解
已經幫左我地好多,希望所有槍友都安份守己,唔好再破壞槍友既形象
作者: ohnavi    時間: 20-3-2013 13:26

難得有人在公開平台發聲,
大家做好自己最重要
作者: rho837    時間: 21-3-2013 01:40

引用:

我冇話可說!因為師兄你觀察力強又夠細心!啲細節一目了然, 我感覺只係黑色幽默而不是因條片係洗納稅人既錢就偏見起來, 當然只有玩過紅氣至可能明白!感覺就好似一個反逸本貨份子,示威時帶住隻精公錶去揚祺一樣! 香港重係文主社會,挑剔性言論唔一定係負面,雙反地比製作人多點思考提升功力!

呢類片都係小本製作!第一次拍出來!表達有問題係好常發生!幾億拍可里活既片都可以比有心既師兄你地找到錯處出來啦!又何況呢啲片!

其實如果大家有心的話,可以寫信去呢個節目到反映任何幽默之處!有助製片人將來拍呢颣提才時有更專業及更正確資訊及效果!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0