標題: [WA] 購買 WA STSTEM M4一問 [打印本頁]

作者: mikefua    時間: 3-4-2013 14:32     標題: 購買 WA STSTEM M4一問

我看左好耐.....都諗唔通.....所以想請問各位師兄

G&P WOC M4 RAS GBB Rifle  $5200
MAGPUL (G&P) M4 ACS MOE RAS GBB $3800
G&P WOC-X M4 RIS GBB Rifle $2000

個價錢都差幾遠下~~~想問下各位師兄會點選擇喔.....
同埋佢地D件真係差好遠???

thanks
作者: enochtam2    時間: 3-4-2013 15:55

無記錯gp果個枝自組既粟米筒m4都只係千零蚊
換埋個ris都應該唔洗2k掛?
作者: ~~方~~    時間: 3-4-2013 19:29

woc-x已經冇出

有d gp槍入面本身係鋼, 所以會貴d

不過其實普通m4, 加埋個ris, 都係3k埋到單

再唔係好似樓上師兄講

買wok果d kit, 自己砌之後買條ris

不過要買埋匣
作者: gainax    時間: 3-4-2013 20:46

豬P WOC M4係全鋼件(鋁準星,亞鉛bolt皮) 較貴
WOC-X 係亞鉛件&鋁槍管 較平

不過比我選, 會選KVVA既MAGPU1版, 豬P dd骨V5 or 井成M4 RAS既軍版
作者: Aki    時間: 3-4-2013 20:58

引用:
原帖由 gainax 於 3-4-2013 20:46 發表
豬P WOC M4係全鋼件(鋁準星,亞鉛bolt皮) 較貴
WOC-X 係亞鉛件&鋁槍管 較平

不過比我選, 會選KVVA既MAGPU1版, 豬P dd骨V5 or 井成M4 RAS既軍版
KWA係WA系統咩
作者: ~~方~~    時間: 3-4-2013 22:18

引用:
原帖由 ner 於 3-4-2013 20:58 發表

KWA係WA系統咩
多個K係前面你就認唔到WA

我是來亂的
作者: gainax    時間: 3-4-2013 23:42     標題: 回覆 5# 的帖子

樓主個把豬P MAGPU1咁貴只係亞鉛件, 除非指定要佢跟個啲PTS件…
今時今日唔值掉成4,5千落去買把豬P料既槍…
所以講左比我選既話
作者: Aki    時間: 3-4-2013 23:49

引用:
原帖由 gainax 於 3-4-2013 23:42 發表
樓主個把豬P MAGPU1咁貴只係亞鉛件, 除非指定要佢跟個啲PTS件…
今時今日唔值掉成4,5千落去買把豬P料既槍…
所以講左比我選既話
師兄係咪有KWA MAGPUL版M4?小弟有枝,D夾好易漏氣,同埋個彈夾嘴都OK易爆
彈夾嘴應該無計,有無方法可以減少漏氣情況?
定係我唔好彩買親都有DD問題....
作者: mikefua    時間: 4-4-2013 16:53

其實我只係想買把m4 gbb 打下,耐玩D,
見到gp有很多件換,所以先諗住簡佢,
請問各位師兄,如5000以下,
有咩好選擇呀
作者: garyyanykw    時間: 4-4-2013 18:48

引用:
原帖由 mikefua 於 4-4-2013 16:53 發表
有咩好選擇呀
有5000 budget,買KSC Magpul版啦,有買貴冇買錯
作者: fai18    時間: 4-4-2013 18:56

買到咁貴就毒蛇啦,GP嗰D兩千蚊都比多佢啦
作者: mikefua    時間: 4-4-2013 19:28

請問ksc 換件和補品會否好難買
作者: mikefua    時間: 4-4-2013 19:47

想請問下gp 既 moe 又是咩來喔
作者: gainax    時間: 4-4-2013 22:10

毒虫它新版多左內件特規, 打壞要向台灣訂件件又貴,最大問題佢重用緊08重bolt唔掂,
當初井井09重製版都係用重bolt,09SV都改番WA bolt,之後個支重bolt就平價散貨

二千幾要WA系統, 豬P主要都係V5同Magpu1 MOE M4 大件飽肚,
比得三千幾去玩KVVA Magpu1更好, 同豬P一樣款,但氣化好後座力大,原裝內有鋼件,最多要換新版hopup,
去到四千幾可以諗井井12 CQB平價版, 不過呢支係水貨預要執番咁上下先得, 勝在四千幾買到哂WA系統全補品,
豬P改到呢個級數或散件買, 計番呢個價硬件上抵食
作者: loveless    時間: 4-4-2013 22:47

以自己過往經驗,
講幾多寫埋論文都冇用
通常第一支槍都係送死居多

有一樣野係好得意既事實:
有時我地用左無盡精力時間金錢得出黎既結論
係要確實地、無盡地瀨過屎至感受得到
所以對第一次買槍的朋友, 某程度上係無意義的

所以我通常叫人買KSZ, 唔鬼好煩.
自己就同WA 無了期打工...
作者: garyyanykw    時間: 4-4-2013 22:55

引用:
原帖由 loveless 於 4-4-2013 22:47 發表
以自己過往經驗,
講幾多寫埋論文都冇用
通常第一支槍都係送死居多

有一樣野係好得意既事實:
有時我地用左無盡精力時間金錢得出黎既結論
係要確實地、無盡地瀨過屎至感受得到
所以對第一次買槍的朋友, 某程度 ...
唔知係唔忿氣定乜,WA呢舊屎踩極都仲係會叉隻腳埋去
作者: ~~方~~    時間: 5-4-2013 03:20

引用:
原帖由 mikefua 於 4-4-2013 19:47 發表
想請問下gp 既 moe 又是咩來喔

我用圖去答你
作者: ~~方~~    時間: 5-4-2013 03:21

引用:
原帖由 garyyanykw 於 4-4-2013 22:55 發表

你諗下點解明將咁難食仲咁多人去食就明架啦

愈叫你唔好做就偏要去做
作者: mikefua    時間: 5-4-2013 17:46

想請問下gp 既 moe 内裡D件 係咩物料喔
是鋁嗎??? 咁moe耐唔耐玩呀?

MAGPUL Licensed G&P M4 Carbine MOE GBB Rifle (Black) $2600 是這枝嗎?
KWA M4 GBBR Magpul PTS Edition (System7 Two) Black (2x Mag Package) $3400

我係易hobby見到
2枝價錢差不多 , KWA 有2隻夾 , 請問這2枝邊枝好D , KWA D 補件係咪好少同好難買架 ??
thanks

作者: 小鬼182    時間: 5-4-2013 20:33

引用:
原帖由 mikefua 於 4-4-2013 16:53 發表
有咩好選擇呀
如果我係你,未玩過GBB m4但有$5000,咁我會選擇去台灣露天拍賣bid技客製ksc陽極深刻字嘅軍版m4返嚟!!
可惜………我無$5000……
作者: RCman    時間: 5-4-2013 20:39

引用:
原帖由 mikefua 於 5-4-2013 17:46 發表

MAGPUL Licensed G&P M4 Carbine MOE GBB Rifle (Black) $2600 是這枝嗎?
KWA M4 GBBR Magpul PTS Edition (System7 Two) Black (2x  ...
二選一無經濟理由就一定係KWA M4 magpul
伸報:我成手都係WA M4
作者: ming7778    時間: 5-4-2013 20:58

引用:
原帖由 garyyanykw 於 4-4-2013 22:55 發表

你又唔好咁講,我同我啲朋友都有用緊WA系統,不過係PRIME身+鋼件姐,早兩個月前先在砌多枝PRIME,槍槍有力,又直又遠
作者: ming7778    時間: 5-4-2013 21:00

不過我都想買枝KSZ,拒係冇PRIME身出,買唔落手
作者: garyyanykw    時間: 6-4-2013 01:42

引用:
原帖由 ming7778 於 5-4-2013 20:58 發表

你又唔好咁講,我同我啲朋友都有用緊WA系統,不過係PRIME身+鋼件姐,早兩個月前先在砌多枝PRIME,槍槍有力,又直又遠
但唔知心理作用定係乜,自己支WA泊埋朋友支KSC度硬係覺得冇咁直同準
作者: garyyanykw    時間: 6-4-2013 01:46

引用:
原帖由 RCman 於 5-4-2013 20:39 發表

二選一無經濟理由就一定係KWA M4 magpul
伸報:我成手都係WA M4
講真唔係成手WA匣同件我都想轉KSC
作者: ~~方~~    時間: 6-4-2013 03:20

引用:
原帖由 mikefua 於 5-4-2013 17:46 發表

KWA M4 GBBR Magpul PTS Edition (System7 Two) Black (2x  ...
鋁, 你就想呀

woc又好wok都好, moe入面都係啞鉛
作者: gainax    時間: 6-4-2013 05:10

引用:

屎係抄WA又冇質數果堆, 正廠WASV好打又少好多問題,只係太貴又要換件而家有KSZ不如轉系統,更平氣化勁又穩定過佢,
但玩GBB唔係好打就得,有好野可以玩埋,個人睇法要講平衡度,

其實有留意開就睇到其它系統一係好打但唔真實, 一係真實但唔點打得, WA介符中間位
但件/款/鍛造都完勝其它, 不過都係建議玩KSZ, 因為呢個系統最打得首先滿足爽扣雞先,其它野自己降低要求就得
作者: jpg    時間: 6-4-2013 06:44

WE 新版,KSC/KWA magpul 版,同prime wa 版都試過。
如果想一開箱打得,冇鑊氣KSC/Kwa 一定係number one.
佢衰在冇CNC 身,同hop up 比較難set d 之外。
基本上冇問題,亦都好耐用。Pmag 夾大機會溜氣,不過識搞,搞一次就ok。

WE 新版open bolt 加第二代夾都ok, 而且又有CNC 身,有好多位都reinforce 左。
用Marui pistol/ VSR hop, 夠consistent. 不過用左trigger box,失真左少少。

Prime WA係金錢坑,要好打好用,要搵到最夾既parts,要時間,要心機。
作者: RCman    時間: 6-4-2013 10:07

引用:
原帖由 garyyanykw 於 6-4-2013 01:46 發表

講真唔係成手WA匣同件我都想轉KSC
相同情況
因為已經好多匣及件,如果再開多一個系統。
無甘多$養佢地
作者: mikefua    時間: 6-4-2013 13:17

想請問一下師兄,kwa D補件是否好難買,
和好少呀,不似gp 件咁多件
作者: Dave    時間: 6-4-2013 14:07

小弟之前都問過love 師兄,雖然佢建議係好好就係買身 + 鋼套件自己砌,而我呢個moment 都係知道好野。

只是當時淆底+ 嘜都唔識個腦嘜概念都冇,最後買左套 gp moe 件砌。

整體來說冇問題,快扣 30 飛亦是清到。

但全都是亞鉛件,亦未落場 ( 未買匣 ) ,

至於 ksc 就不嬲人人讚,但我為左一個原因而冇揀ksc :匣成800 克+重,實在難以接受...
作者: mikefua    時間: 6-4-2013 15:44

請問師兄,ksc = kwa??
咁配件多嘛,易買嘛
作者: Aki    時間: 6-4-2013 16:46

引用:
原帖由 jpg 於 6-4-2013 06:44 發表
Pmag 夾大機會溜氣,不過識搞,搞一次就ok。
師兄可否詳解?

作者: 桸藍    時間: 7-4-2013 00:32

引用:
原帖由 RCman 於 6-4-2013 10:07 發表

相同情況
因為已經好多匣及件,如果再開多一個系統。
無甘多$養佢地
但WA 款,件始中多D選擇,不過我都有諗過買枝KSC粗打
作者: jpg    時間: 7-4-2013 02:19

引用:
原帖由 mikefua 於 6-4-2013 15:44 發表
請問師兄,ksc = kwa??
咁配件多嘛,易買嘛
KSC 係台版,
Kwa 係美版。
佢地槍身尺寸有所分別,不過大部份可共用。
KSC 同kwa 唔係好多補品,配件亦唔算多。
不過係美國,kwa 有原廠件配。
同埋kwa 真係好耐用,我有朋友打左兩萬發,除左hopup 同飛機要換外。
其他件完全冇問題,仲lock 到bolt
作者: jpg    時間: 7-4-2013 02:21

引用:
原帖由 ner 於 6-4-2013 16:46 發表

師兄可否詳解?
Sorry, 槍同夾都已經賣左,如果唔係可以影相解釋。
作者: gainax    時間: 7-4-2013 06:35

引用:
原帖由 jpg 於 6-4-2013 06:44 發表
WE 新版,KSC/KWA magpul 版,同prime wa 版都試過。
如果想一開箱打得,冇鑊氣KSC/Kwa 一定係number one.
佢衰在冇CNC 身,同hop up 比較難set d 之外。
基本上冇問題,亦都好耐用。Pmag 夾大機會溜氣,不過識搞 ...
其實KSZ個槍身已係鋁製, 換CNC槍身仲貴過支槍,唔多值咁換法,
而成個身換會有工差問題,佢只欠一體成型上身, 出個鑄鋁上身都夠玩又平得多

另外拎原本個身去做陽極, 以佢本身係三片上身, 咁整其實只會做鬆左更唔穩陣,而客制費貴寄又煩, 等得等下換身仲好

講番WA, 衰在仿製野有改間間唔同數, 彈匣抄得差打折,
工差影響密氣度,影響條bolt行得夠唔夠順有冇撬起, 加上彈匣氣化能力, 以上好與壞係上天同落地分別,
而家冇可能玩又貴又膠身既正廠WA去執 ,所以玩copy要自己搞掂,
不如大家轉玩KSZ,平放哂堆WA仲好
作者: mikefua    時間: 7-4-2013 14:57

KSC 係台版 , Kwa 係美版 , 咁ksc會否好D ,

請問佢地D配件係香港可以係邊買到....我不想一壞就要變神台槍

謝謝師兄
作者: loveless    時間: 7-4-2013 16:12

引用:
原帖由 gainax 於 7-4-2013 06:35 發表

不如大家轉玩KSZ,平放哂堆WA仲好
冇可能.
KSC 得一個採吋, 唔夠自尋煩惱
係WA至可以帶俾你呢件唔fit、o個件塞唔入、長左短左高左高矮左既樂趣
作者: gainax    時間: 8-4-2013 02:21     標題: 回覆 39# 的帖子

玩WA唔買WA野已經係自尋煩惱, 正如馬記手槍去換過吉打身既結局,
而家全部零件唔係WA, 樂趣更大
作者: TurTle:D    時間: 11-4-2013 01:12

禁如果以G&p支M4 carbine v5 gbbr做底,換Pro-Arms L119a1 barrel,RA精密管連HOP UP,RA鋼槍機,RA鋁合金飛機,RA鋼製三連發板機組,RA鋼製擊錘,RA後座力加強Set v.3,G&p鋼製bolt stop(吾知重有冇內部零件未數而換鋼會好D )會吾會耐打好多同力水落番1.4左右?同其實WA GBBR System係邊較hop up?

作者: ming7778    時間: 11-4-2013 23:57

我唔係賣槍,不過我想分享我既WA系統用咩料,
不過要記住,原裝新彈弓太硬,唔玩時保持bolt stop ,咁就會好軟

其他外件嘢平有平玩,貴有貴玩,我就平玩多 ,MadBull & URX骨直上G&P& PRIME身
所以我唔明有啲人話一定要用真骨先可以直上
prime身
prime hop up
牛牛60度紅色hopup膠
ANGRY GUN 6.03 9.5"內管
G&P鋼內件
RA鋼bolt
金屬飛鏢
短皇冠頭
可打1.8j

作者: laiwangkai    時間: 12-4-2013 17:31

搭單一問THX~
井勝唔知11定12年版
用咩飛機好
同點分咩年版??
作者: loveless    時間: 12-4-2013 18:01

引用:
原帖由 laiwangkai 於 12-4-2013 17:31 發表
搭單一問THX~
井勝唔知11定12年版
用咩飛機好
同點分咩年版??
好多師兄會改用enegy膠飛機.
井勝下身係一個英文字母加6位數字作流水號, 2010年之前係S字
2010開始用W310作開頭, W311即是11年

但我從未見過W312...
作者: laiwangkai    時間: 12-4-2013 18:06

引用:
原帖由 loveless 於 12-4-2013 18:01 發表

好多師兄會改用enegy膠飛機.
井勝下身係一個英文字母加6位數字作流水號, 2010年之前係S字
2010開始用W310作開頭, W311即是11年

但我從未見過W312...
師兄我係咪買到假野...
W312024....

圖片附件: DSC_1607.jpg (12-4-2013 18:06, 21.21 KB) / 該附件被下載次數 139

作者: loveless    時間: 12-4-2013 18:39

引用:
原帖由 laiwangkai 於 12-4-2013 18:06 發表
師兄我係咪買到假野...
W312024....
我係話我未見過姐
KWS有擺出來的都仲係11
作者: laiwangkai    時間: 12-4-2013 18:43

引用:
原帖由 loveless 於 12-4-2013 18:39 發表

我係話我未見過姐
KWS有擺出來的都仲係11
因為呢支2手收返黎
唔知咩版
好小人話自己有12年版
作者: loveless    時間: 12-4-2013 18:59     標題: 回覆 47# 的帖子

就o甘睇相又唔似係搞鬼野.

你可以卡下條上身骨有冇做窄左
或下身bolt stop位置有冇車到亂七八糟
作者: laiwangkai    時間: 12-4-2013 19:55     標題: 回覆 48# 的帖子

咩事都冇先搞鬼
上下身岩岩好冇問題
bolt又無事
上身骨上真品T1完全岩位無問題
作者: gainax    時間: 12-4-2013 21:32

引用:
原帖由 laiwangkai 於 12-4-2013 17:31 發表
搭單一問THX~
井勝唔知11定12年版
用咩飛機好
同點分咩年版??
井成重製版大慨咁分
09版是 W319xxx,初版用特規重Bolt,後期用WA Bolt配加重鎚
10版是 W310xxx,加厚擊鎚,其它和09後期大同小異
11版是 W311xxx,最大分別係飛機改左小小耐用左,bolt lock有機會做埋熱處理, 其它主要係外表小分別

飛機多數見人用豬P/AGN/能亮
另外係唔係12版(水)多數睇個下身就知如圖, 一分錢一分貨

圖片附件: 543645.jpg (12-4-2013 21:32, 90.63 KB) / 該附件被下載次數 115

作者: laiwangkai    時間: 12-4-2013 21:36     標題: 回覆 50# 的帖子

我冇呢個問題
死啦有小小擔心係咪比人呃左
作者: gainax    時間: 12-4-2013 21:51     標題: 回覆 51# 的帖子

冇假野,因為都係同一生產模具, 分別只有以前井成行貨質數同冇
因行貨只去到11版, W312頭個啲可能較好冇下身問題,咁已算好
作者: laiwangkai    時間: 12-4-2013 21:58     標題: 回覆 52# 的帖子

唔該哂師兄
作者: laiwangkai    時間: 12-4-2013 23:11

師兄小弟有多幾個問題:
1.GOOGLE過都冇W312開頭既井勝,井勝有冇出過12年版?...
2.有D人講用prowin匣d,但係都有d人話g&p匣更好...,其實除左正牌wa外,邊隻匣好d....
3.prowin匣個轆聽講易爆,小弟隻prowin匣個轆都開始花花地,g&p個鋼轆用唔用到落prowin到???
thx~各位師兄~~~
作者: loveless    時間: 13-4-2013 13:17

井勝既混亂, 我覺得係來自佢老闆做生意既手法
簽左cybergun後道理上一切受條約管住, 更加唔係井勝一貫作風.
於是ino同cyber發生了好多磨擦
所以好多騎呢野發生左

從生意角度去睇, 諗下呢個邏輯:
11版對比10版係有唔少改動.
流水號減去年份後只有3位數, 即係999支
如果全球到今產量都未過999碌, 而賣到2013年仲有貨, o甘開發成本真係食得蕉...
意思即係, ino廠一定有好多未裝組既槍件. 如果用ino品牌, 就要跟cyber合約既遊戲規矩, 而呢樣係ino老闆極唔願做的事.

我估RA既M4, 某程度上就係檯底傾生意後既結果.
作者: gainax    時間: 14-4-2013 03:09

引用:
原帖由 loveless 於 13-4-2013 13:17 發表
井勝既混亂, 我覺得係來自佢老闆做生意既手法
簽左cybergun後道理上一切受條約管住, 更加唔係井勝一貫作風.
於是ino同cyber發生了好多磨擦
所以好多騎呢野發生左

從生意角度去睇, 諗下呢個邏輯:
11版對比10版 ...
井井啲野都係揾代工 , 估計有人走數就多左堆冇牌子冇馬仔次等個堆
之後同R@合作or佢執平野順手客製清自己貴件,
最尾乜乜根同井井傾掂,再次出有牌子b級馬仔版, 但模具老化冇以前質量, 所以叫b級再折扣,
以上純推測,當然亦有可能做戲
不過佢地點都好,有折扣最好 好似個支乜都冇次等版見過台仔先賣hkd3千多啲, 可惜香港冇.唔係拆件用都抵
作者: hung    時間: 15-4-2013 21:57

嘩 ! 豬皮 woc m4 ras gbb rifle 要成 $ 5200  我情願加多幾舊買支 prime 身( boomber ) 內件仲係豬皮鋼件添
作者: 4jai    時間: 16-4-2013 01:56

引用:
原帖由 hung 於 15-4-2013 21:57 發表
嘩 ! 豬皮 woc m4 ras gbb rifle 要成 $ 5200  我情願加多幾舊買支 prime 身( boomber ) 內件仲係豬皮鋼件添
BOMBER內件好似都係亞鉛啵
作者: kimberCDP    時間: 16-4-2013 07:05

Bomber 係用"豬皮"火控鋼件及鋼推彈制,亞鉛bolt
作者: loveless    時間: 16-4-2013 11:15

引用:
原帖由 hung 於 15-4-2013 21:57 發表
樓主寫既價, 似乎都係從網上睇番來的N年前定價...
作者: hung    時間: 16-4-2013 21:49

多謝各位師兄提點 ! 等我成日以為 Prime ( Boomber ) 係行豬皮全鋼件添

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0