標題: AEG同Training Weapon有咩分別? [打印本頁]

作者: BlackA    時間: 12-4-2013 16:54     標題: AEG同Training Weapon有咩分別?

唔好意思,我係新手,想請教下AEG同Training Weapon有咩分別?
作者: laiwangkai    時間: 12-4-2013 17:26

Training Weapon指PTW???
作者: Tango1997    時間: 12-4-2013 17:27

引用:
原帖由 BlackA 於 12-4-2013 16:54 發表
唔好意思,我係新手,想請教下AEG同Training Weapon有咩分別?
你係咪想問AEG 同 PTW 既分別
作者: Chairman    時間: 12-4-2013 17:35

作者: BlackA    時間: 12-4-2013 18:03

我見到有啲牌子又PTW又CTW又DTW,究竟佢哋同普通AEG冇寫住training weapon有咩分別?
作者: louisli    時間: 12-4-2013 18:43

Training weapon 基本上同真槍的操作一樣(包括發射,維護),而且重量都跟足真槍,材料不清楚 (有師兄補充?)
同AEG最大分別係只需換氣筒,就可以改火力
作者: loveless    時間: 12-4-2013 19:06

引用:
原帖由 BlackA 於 12-4-2013 18:03 發表
我見到有啲牌子又PTW又CTW又DTW,究竟佢哋同普通AEG冇寫住training weapon有咩分別?
簡單講: 2004年systema係第一個用TW 名義出槍.
採用像真尺吋及拆槍結構, 冇彈會停止發射, 上閘要做bolt release動作, 以當時AEG標準來說是獨一無二的.

由於售價貴, PTW好快就變成貴=好=金字塔頂電槍既代名詞.
自從幾年前開始有仿PTW結構既槍出現, 廠家都不約而同要用TW名去沾光提高形象.
於是就越來越多XTW, YTW, ZTW

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0